Polynesia - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Starověk, Abstraktní
Herní kategorie: desková hra, dopravní
Čeština: není
Vydavatelé: Ludonova
Autoři: Peer Sylvester
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

 „Není moa není moa na staré dobré Ao-tea-roa,“ pláče Kotahi při vyvrcholení rituálního tance na palmové mýtině. Pohledy členů kmene k němu zaujatě směřují, vtom se ozve hřmění a země se všem pod nohama mohutně zatřese. Zrak domorodců se stočí k vrcholu Puai, z něhož začne stoupat oblak kouře. „Připravte všechny Kaipuke, musíme opustit ostrov“ pronese do zděšeného ticha náčelník.

Ve hře Polynesia se stáváte náčelníkem maorského kmene, jehož úkolem je dostat příslušníky vlastního kmene z domovského ostrova na ostrůvky, které neohrožuje výbuch probuzené sopky. Na původním ostrově ale žijí i další kmeny a cesty k bezpečným ostrovům s bohatými zdroji, tak bude prozkoumávat i konkurence.

Příprava hry:

Každý ze 2 – 4 hráč připraví svou desku kmene s obyvateli a loděmi, dostane 6 zdrojů (3 mušle, 3 ryby) a umístí 5 svých obyvatel na pláž hlavního ostrova. Z nabídky jsou vylosovány tři karty společných úkolů. Na označené ostrovy jsou umístěny žetony, představující bonus, náležející hráči, který na ně tyto ostrovy dorazí jako první.

Průběh hry:

Každé kolo je rozděleno na akční a udržovací fázi. V akční fázi se na tahu postupně střídají všichni, udržovací fázi pak řídí aktivní hráč. Během akční fáze hraje každý z hráčů celkem 3 tahy a během jednotlivých tahů se může rozhodnout pro vykonání jedné ze čtyř akcí:

  1. objevování – umístění lodi na neprozkoumanou trasu mezi ostrovy (zaplacení zdrojů do banku), nebo umístěni lodi na již prozkoumanou trasu (zaplacení zdrojů hráči, který zde již má svou loď).
  2. cestování – pohyb s figurkami obyvatel mezi jednotlivými ostrovy, a to buď pomocí vlastních lodí, nebo pomocí lodí soupeře (nutnost přenést na cílový ostrov i jeho figurku a zaplatit zdroje danému hráči).
  3. zalidňování – umístění buď tří obyvatel z desky hráče na pláž hlavního ostrova (startovní pozice figurek pro cestování), nebo umístění jedné figurky na jakkýkoliv ostrov, kde již mám alespoň jednoho svého obyvatele.
  4. rybaření – zisk zdrojů (buď mušlí nebo ryb) z banku.

V udržovací fázi je nejprve vylosována kostka sopky (ty určují, jak dlouhá hra bude), následně aktivní hráč zničí jeden ze dvou typů zdrojů všem hráčům včetně sebe. Poté hráči obdrží zdroje dle míst, která mají na plánu obsazena svými obyvateli, a nakonec je žeton aktivního hráče posunut k hráči po levici a může začít další kolo.

Konec hry: 

Při nahromáždění všech červených kostek sopky na herním plánu je hra ukončena. Při závěrečném bodování se počítají všichni obyvatelé, které jste dostali z hlavního ostrova na ostrovy bezpečné; obsazené ostrovy se symbolem želvy (ostrovy odlehlé, vzdálené daleko od startovní pozice); žetony získané jako bonus při prvním vstupu na některé ostrovy a body z karet společných úkolů.

Shrnutí:

Polynesia je abstraktní tahová strategie s volbou akcí a pohybem herního materiálu po ploše. Variabilitu a míru náhody ve hře zajišťuje zejména nepředpovídatelný konec hry, losované karty společných úkolů a náhodně rozmístěné žetony bonusů. Není v ní příliš konflikt a pravidlově je nenáročná. Zahrají si ji i děti od šesti let, ovšem zvládnutí strategie a plné pochopení principů hry vyžaduje věk od deseti let výše. Při hraní počítejte s časem 15 minut na hráče.

Autor: phex

Vybíráme z Bazaru

Městečka na dlani + Památný strom
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas