Pax Romana - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 600 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná, diplomacie
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: GMT Games
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2006
Sdílej: Facebook

Pax Romana - Stupava 2012

Autor: Permonick | 20 hodin 0 minut | 24.3.2012 | 14

Hra: Pax Romana

Hráči: cSf.Loser, Eyron, kandelabr, Permonick


Řecko - cSf.Loser

Východ - kandelabr

Kartágo - Eyron

Řím - Permonick


300 - 275 př.n.l.

Roku 300 vyrážejí vojáci Štěstěny pod vedením Pyrrha do Podunají, leč štěstí jim příliš nepřeje... nejprve se jim splaší sloni a zadupou do země část lehké pěchoty a vzápětí utrpí těžké ztráty poté co po jejich vpádu se barbarské kmeny vzbouří. Při největší bitvě pak tragicky zahyne i sám Pyrrhos.

V Kartágu povstávají otroci a zmocňují se hlavní města, jejich voj pak vyráží napříč územím Kartaginců, kteří se zoufale shromažďují k obraně vlastní domoviny. Teprve v roce 275 se jim však podaří své hlavní město osvobodit.

Východní státy expandují do Malé Asie a napadají špatně připravené řecké posádky. (stabilita Řecka klesá na 0)

Řím konsoliduje své síly a staví další města na území Itálie, aby zlepšil svou ekonomickou situaci.

Stav po prvním kole:

Řecko 11GOP/14Civ/12VP

Východ 10GOP/10CivP/6VP

Kartágo 9GOP/7CivP/3VP

Řím 2GOP/12CivP/3VP


275 - 250 př.n.l.

Kartágo vysílá svého elitního generála, aby potlačil vzpouru otroků a hned poté vyráží na tažení proti Sicílii, kterou získává po několika bitvách pod svou kontrolu. Část jeho armád vyráží odvážným výpadem proti Východu a jejich kořistí se stává Cyrenaica.

Řekové pokračují v obsazování Podunají a s Východem uzavírají opatrné příměří, oba národy vidí, že současný konflikt jim nic nepřináší a mohly by se stát snadným cílem pro ostatní mocnosti. Navíc Východní státy musí své síly soustředit na právě zahájený konflikt s Kartágem.

Východní státy rychlým výpadem obsazují celé pobřeží Černého moře a opevňují Egypt pro případ, že by Kartágo chtělo pokračovat ve své invazi.

Římané vysílají své legie dobýt Galii, což se však ukazuje jako značně obtížný úkol i pro skvěle vycvičené římské vojáky (naprosto mizerné hody kostkou, celou jednu aktivaci se římské legii bily s jedním barbarským kmenem) a nakonec se jim daří obsadit pouze Narbonensis.

Část barbarských kmenů však před hrozbou římských legií prchá a vpadá do Hispánie, kde barbaři napadají posádku Kartaginců a rozpráší ji.

Stav po druhém kole:

Řecko 14GOP/19Civ/24VP

Východ 10GOP/16CivP/11VP

Kartágo 12GOP/10CivP/8VP

Řím 3GOP/15CivP/4VP


250 - 225 př.n.l.

Východ, který zkonsolidoval své síly osvobozuje Cyrenaicu a zároveň odplatou vpadá do Libye, kterou bleskově obsazuje. Kartágo s obavami zjišťuje, že se válka přenesla na jeho domovskou půdu a stahuje armády na obranu hlavního města. Na to však již Východní státy nevytáhnou, vyslali pouze menší voj, který není vybaven na dobývání města s tak silnou posádkou.

Řecko obsazuje Podunají a k dramatickému vývoji dochází i v Itálii, kde římské legie vyhlazují řecké osady v jižním cípu. Řekové jsou tímto vývojem značně znepokojeni, ale při dalších politických jednáních se nechávájí upokojit slibem, že římské legie nevytáhnou do Podunají ani do Řecka.

Stav po třetím kole:

Řecko 16GOP/21Civ/34VP

Východ 17GOP/19CivP/21VP

Kartágo 14GOP/14CivP/11VP

Řím 8GOP/18CivP/5VP

225 - 200 př.n.l.

Na Východě propukají následnické války v důsledku čehož ztrácejí Východní státy Pontus, který nejspíš jen čekal na to až posádky dobyvatele zeslábnou a spojil se s Řeckem (karta spojenectví s Pontem :) ). I v důsledku toho nejspíš Východ pokračuje v napadání Řeků v Malé Asii.

Řekové se spíše neúspěšně snaží bránit své pozice v Malé Asii, a zároveň vysílají invazní armádu do Germánie.

V Galii propuká rebelie a barbarské kmeny vyvraždí veškeré římské legionáře v Lugdunensis. Římanům nezbývá než zbrzdit své dobyvačné choutky a s vypětím všech sil dostávají Galii zpět pod svou kontrolu.

Kartágo pokračuje v invazi do Hispánie, a i přesto, že jeho generál v boji s barbary umírá, nezastaví to nevyhnutelné a Hispánie je obsazena kartágskými vojsky. Zároveň Kartágo uspěšně vytlačuje východní vojska a osvobozuje Libyi.

Stav po čtvrtém kole:

Řecko 20GOP/27Civ/44VP

Východ 16GOP/29CivP/31VP

Kartágo 15GOP/17CivP/14VP

Řím 13GOP/23CivP/6VP


200 - 175 př.n.l.

Rok 200 začíná velice špatně pro Kartágo, jehož elitní generál umírá na malárii a druhého generála nezbývá než popravit poté co se pokusí zmocnit vlády s pomocí hrstky věrných vojáků (karta konspirace :) ).

Těžké časy nastávají i Řecku. Východní státy najímají vojáky Štěstěny a napadají a dobývají Pontus. Zároveň Římané porušují domluvené příměří a ohněm a mečem vpadají nejen do Podunají, ale i do Řecka. V Podunají jsou sice římské legie poraženy, ale působí hůře vycvičené řecké pěchotě mnohonásobně vyšší ztráty - zatímco Římané přichází o asi 20.000 mužů, na řecké straně je zhruba 60.000 mrtvých. Zároveň Římané v krátkém boji dobývají řecké hlavní město Pella, které Řekové osvobodí po těžkém boji až v roce 174.

V Galii propuká další revolta a Římané nad ní opět dočasně ztrácí kontrolu.

Stav po pátém kole:

Řecko 13GOP/31Civ/50VP

Východ 18GOP/32CivP/41VP

Kartágo 20GOP/25CivP/22VP

Řím 8GOP/24CivP/6VP


175 - 150 př.n.l.

Dramatické události se opět odehrávají především v Řecku. Řecká vojska se rozhodnou konečně tvrdě potrestat Východ za invazi do Malé Asie a napadají vší silou východní vojska. Během tohoto konfliktu se odehrává i bitva o Cyzicus, která se stává jedním z největších masakrů celé historie a padne při ní téměř čtvrt milionu vojáků na obou stranách.

Řím využívá zaneprázdněnosti Řeků na východě a znovu vpadá do Řecka a obsazuje Pellu, kterou tentokrát ubrání i proti řecké trestné výpravě a navíc se mu v roce 150 podaří obsadit celou Makedonii.

Stav po šestém kole:

Východ 16GOP/31Civ/54VP

Řecko 10GOP/29CivP/51VP

Kartágo 21GOP/28CivP/31VP

Řím 14GOP/30CivP/12VP


150 - 125 př.n.l

Řím pokračuje v agresi vůči Řecku a znovu vpadá do Podunají, tentokrát však podstatně úspěšněji a ačkoliv v jedné z bitev s malou řeckou posádkou umírá jeho elitní generál, obsazuje všechna jižní území.

Řecko na oplátku vpadá do Itálie, obsazuje celé Bruttium a zároveň po nesnadných bojích dobývá Kapuu i Řím. Při bojích o Řím je však řecký generál zastřelen římským lučištníkem. Zuřící válku na území Itálie pak ještě zhoršuje povstání otroků, kteří využili zaneprázdnění legií v bojích s Řeky a obsazují Albintimilium a vzápětí již voj otroků táhne na Bovianum, kde jsou však potupně poraženi římskou domobranou.

V Alexandrii umírá na úplavici generál Východu, čehož využívá Kartágo a opět se svými vojsky táhne proti Egyptu. Zároveň Kartágo uzavírá dohodu s Římany a plaví se svými vojsky proti Řekům a obsazuje Atény a Korint.

Řekové jsou nuceni stáhnout část svých armád z Malé Asie, díky čemuž ale osvobozují Atény. Římané vidíc řeckou přesilu ustupují z Pelly do Podunají, kde opevňují své čerstvě dobyté území a Řekové tak poměrně snadno osvobozují i Pellu.

Část vojsk z Podunají pak Římané vracejí zpět do Itálie a osvobozují všechna území dobytá Řeky, přičemž Řím, jehož obyvatelstvo bylo při obraně proti Řekům značně laxní, za trest vydrancují.

Stav po sedmém kole:

Východ 23GOP/37Civ/66VP

Řecko 9GOP/29CivP/52VP

Kartágo 21GOP/30CivP/40VP

Řím 16GOP/20CivP/15VP


125 - 100 př.n.l.

Řím krvavě potlačuje povstání otroků a zároveň s armádami naverbovanými před ústupem z Makedonie vpadá do Germánie. To však nenechá chladnými barbarské kmeny a ty v odvetě vypalují Placentii v Itálii.

V Egyptě pokračuje tvrdá válka mezi Východem a Kartágem. V Alexandrii je popraven generál pro podezření z konspirace, ale ani tak se Kartagincům nepodaří Alexandrii dobýt a utrpí těžké ztráty. To je však téměř jediná dobrá událost pro Východní státy, protože vzápětí jsou jejich vojska zahnána na útěk při pokusu osvobodit Cyrenaicu a zároveň na hlavu poražena při odvážném útoku na Atény. Navíc v Judei vypuká židovské povstání.

Řekové se rozhodnou napadnout území Východu okolo Černého moře a vyplují s flotilou, která veze armádu o zhruba 75.000 mužích. Celá flotila je však potopena poté co je přepadena loďstvem Východu (karta naval ambush :) ).

Stav po osmém kole:

Východ 15GOP/27Civ/69VP

Řecko 12GOP/38CivP/55VP

Kartágo 19GOP/33CivP/48VP

Řím 16GOP/38CivP/26VP


100 - 75 př.n.l.

Opět propukají následnické války na Východě a je vypálena Palmira. Oheň následnických válek se následně přenáší i do Řecka, kde v bitvě o Atény padne řecký generál (karta následnických válek).

Kartágo s mohutnou armádou znovu napadá Alexandrii a tentokrát vítězí. V bitvě padlo dohromady na obou stranách víc jak 300.000 mužů! Tím je rozdrcena hlavní obranná linie Východu a vzápětí tedy Kartágo obsazuje i Pelusium (umírá kartágský generál) a Memfis (umírá východní generál) a zmocňuje se celého Egypta.

Řekové uzavírají spojenectví s Rhodosem, dobývají Seleucii a po vítězné námořní bitvě obsazují Kypr. V závěru pak atakují i své rhodoské spojence a obsazují jejich území.

Řím obsazuje celou Germánii a vzápětí kmenová území. Navíc opět porušuje příměří s Řeky a obsazuje Panonii a na závěr překvapivým manévrem vpadá s 35.000 legionáři do Hispánie, masakruje kartaginskou obranu a obsazuje Toletum.

Stav po devátém kole:

Východ 10GOP/17Civ/69VP

Řecko 22GOP/43CivP/63VP

Kartágo 25GOP/40CivP/54VP

Řím 27GOP/49CivP/38VP


75 - 50 př.n.l.

Řím útočí na Hispánii a zákeřným manévrem potápějí římské galéry marocké loďstvo, které veze do Hispánie 150.000 kartaginských vojáků (tentokrát se ten naval ambush opravdu vyplatil :) ). Vzhledem k tomu, že Kartágo mělo v Hispánii pouze slabou posádku a jeho hlavní armáda byla potopena, obsazují Římané hladce celou Hispánii až na Baleáry, které se dvakrát úspěšně ubrání římské flotile, jež k nim vypluje. Naposledy se také Římané pokusí obsadit řeckou Pellu, ale tentokrát utrpí těžké ztráty a jsou zahnáni na útěk.

Východ zaútočí na Pontus a obsadí ho, poté však Řekové zahájí prudkou ofenzívu proti Východu a v závěru roku 50 kontrolují celou Malou Asii.

Kartágo, které v tomto období přišlo o většinu svého vojska při pokusu doplout do Hispánie má přece jen trochu štěstí a podaří se mu najmout silnou armádu vojáků Štěstěny (to jsem opravdu skřípal zuby, když si Eyron ty Soldiers of Fortune vytáhnul :D ). S těmi pak vpadá do nechráněné Itálie, vypaluje Kapuu i Řím a obsazuje dvě třetiny Itálie, takže v závěru zůstává Římanům z jejich domovského území pouze Cisalpina.

Konečný stav:

Řecko - 76VP

Východ - 69VP

Kartágo - 62VP

Řím - 42VP

(GOP a CivP z posledního kola se bohužel nedochovaly :) )

Sláva vítězům, čest poraženým!


Odehráno v: Stupava (Okres: Uherské Hradiště)

Komentáře

house rules
co jsem zapomněl zmínit je to, že jsme použili pravidlo s Deus ex machina tokenem, takže každý měl možnost jednou za celou hru zrušit jednu kartu, která nechtěl aby se hrála...

Taky jsme trošku blbě počítali VP (za GOP jsme místo 7/4/2, dávali 7/5/3) a až asi v půlce hry jsme odhalili, že HI za 1T v Řecku je pouze tisková chyba :D

31.3.2012 00:25:11

Mazec!
Paradni report, uplne jsem videl jak tahate karty a ruzne hracum sviti oci a (jak uz jsi jednou rikal) ostatni jen skripou zuby.
Na bodech jde nadherne videt ze jak Riman porusil dohodu s reckem tak se Vychod zacal drat dopredu s body a porad ne a ne hodit naslednicke valky. Hned mam chut hrat :D

btw Prvni!

31.3.2012 00:26:26

nejde zde edit tak jenom dodam ze ses sulin a ja nejsem prvni

31.3.2012 00:27:20

Rim
jeste jak jsem zacal cist a koukal jsem ze Rim inkasoval v prvnim kole 3 body tak jsem si rikal ze je to super start protoze zatim co jsem hral byl Rim na zacatku krvave zariznut. A boje s barbary mi pripomneli jak jsem zarezaval svymi hody Sydovu rimskou armadu :D

31.3.2012 00:31:07

Řím
no ty tři body jsem dostal díky CivP, protože jsem celé první kolo jen stavěl města abych si naboostoval ekonomiku... takže první kolo fajn, ale další čtyři kola to byla trága :D

Východ se nám tam jednu chvíli dost rozjel, ale na konci ho Kartágo s Řeckem hrozně zařízli a skoro mu ani nezbylo žádný území :D

31.3.2012 00:36:09

Východ
ono to ostatně je vidět na těch bodech... poslední dvě kola neuhrál Východ ani bodík :D

vlastně mám zapsané i GOP a CivP v jednotlivých kolech, tak to do zápisu ještě doplním...

31.3.2012 00:38:34

Uaaa
Vy potvory jedny, jen blednu závistí a prožívám jednotlivé boje utvářející dějiny při čtení těchto "letopisů". Uáá jak říkám už dlouho si to chcu vyzkoušet ;-)

31.3.2012 00:40:51

report
To je parada, lepsi nez historicky dokument! Hned bych zase hral, tahle hra je zkratka neuveritelna. I kdyz Rim pravidelne dostava na prdel, moc rad za nej hraju, je to vyzva. Ale ocividne hraju spatne, jelikoz podle oficialnich mist a lidi, co to hrajou furt, jsou pomery vitezstvi za jednotlive strany celkem vyrovnane.

31.3.2012 09:26:25

sydo
No já jsem za Řím opět podcenil začátek... sice jsem měl ne úplně špatnou ekonomiku díky spoustě měst, ale měl jsem dřív začít expandovat...
Měst jsem měl na konci tolik, že jsem si musel vypomáhat i žetony neutrálních měst :D :D

Pořád mám pocit, že Řím se více rozjede až v druhé polovině hry... je to ostatně vidět i na mých bodech... a ty první kola spíš záleží jak moc mu ostatní utečou... prvních pár kol bylo u nás dost mírumilovných, žádné velké konflikty a každý si hrabal svůj píseček... ale pak už se to rozjelo dost slušně... :)

31.3.2012 10:14:45

peromone
kdyby ses mi nesral do recka a sel rovnou do hispanie jak sem ti radil mohl si na tom byt lip ale ty ne! pak se divis ze ti lidi pravidelne vypalujou Rim :D

jinak podle me hodne zalezi na tom jak se rek na zacatku rozhodne na koho posle SoF

jinak super report super hry! a jen pripomenu ze nekdy tesne po tom co recke vojsko slavne dobylo rim a zemrel jim velitel tak rimanovi padnul elitak v drsne sarvatce 10 legii proti jedne recke posadce a jedne LI

31.3.2012 10:59:33

Loser
to tam zmíněné je, jen jsem zapomněl, že to byl eliťák :) doplním...
v Hispánii se v tu chvíli roztahovala Kartágo a ty jsi vypadal jako snadnější kořist... :-P

31.3.2012 11:03:03

Rim
Mam pocit, ze prubeh potvrzuje, ze Rim to ma fakt tezke... Super report, hned bych spilnul...

31.3.2012 14:17:14

Vybíráme z Bazaru

Mechs VS Minions
Mechs VS Minions
Akt. cena: 3500 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas