Pax Romana - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 600 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná, diplomacie
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: GMT Games
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2006
Sdílej: Facebook

Římský mír aneb príjemný fillerík

Autor: kandelabr | 13 hodin 0 minut | 10.12.2011 | 8

Hra: Pax Romana

Hráči: cSf.Loser, Eyron, kandelabr, Permonick

Tak jsme se konečně dali dokupy a včera opět konečně zahráli. Sestava byla: permon za římana, loser za řeky, eyron za kartágo a já za východňáry. A jak jinak, byla to nádhera.

Fantasticky epická záležitost. Dali jsme tedy jenom (ehm) pět kol (a trvalo nám to třináct hodin). Ale že se děly věci. Hned první karta ve hře aktivovala germánské barbarské kmeny, které daly ošklivě pokouřit římské armádě. Jednoho leadera i s jeho armádou v podstatě vymazaly z mapy. Pak řek naběhl se svými soldiers of fortune ke mně do malé asie, prošel se tam a zanechával za sebou doutnající zříceniny. Já tedy musel hasit tyhle požáry, čili kartágo jsem nechával celkem bez povšimnutí, čehož eyron využil a obrátil se jednak s sicílii, kterou celkem snadno sezob a nestačilo mu to a otevřel španělskou frontu, kde úspěšně kosil barbarské kmeny. říman si lízal rány, dokonce nešel ani do řeků v itálii, pozobal pár germánských kmínků, ale spíš se snažil jen zuby nehty přežít. Pak začaly chodit pekelné eventy.

Nejdrsnější bylo třetí kolo, kdy se narodily další barbarské kmeny a prošly se po římanovi, eyronovi povstali v africe otroci, loserovi se vzbouřil jeho vlastní leader a vypálil mu atény (tahle karta je ve hře jenom jednou, ale objevila se z pěti kol třikrát, inu náhodička), mí bagdádští soudruzi (každé kolo si egypťan háže na to jestli mu pomůžou, řeknou si o prachy nebo půjdou proti němu) si vzpomněli, že  by bylo záhodno vést válku o nástupnictví a taky mi cosi popálili a ještě jsem si lízl hněv bohů (zaplať nebo nemáš aktivaci) takže nás všechny jaksi přešla chuť na nějaké dobyvatelské plány a bojovali jsme o holé životy. Ze třetího kola jsem ale vyšel nejlíp já, hodně jsem stavěl města a měl (kupodivu) celkem dost peněz a tak jsme namustroval obří (asi 15 heavy infantery) armádu a pustil se do řeka, protože s kartágem jsme se dole sice pošťuchovali a vypalovali si provinční městečka, ale byla to spíš patovka, navíc pouští cesta dlouhá a na moři strašili piráti. čili jsem řekovi sejmul bez potiží jednu menší armádu v turecku. ale on si namustroval taky a přestože se chystal na vpád na sicílii, nelenil, obrátil se čelem vzad a vyběhl po mně. Bitva to byla obrovská, podle přepočtu v ní zahynulo asi 200 000 lidí. Z toho mých bylo asi 160 000. Takže jsem si podepsal ortel. Mezitím se říman trochu zahojil, nakoupil legie, pustil se s nima do francie a rozbil se tam ukázkově o kartagince. Někdy mezitím se ještě probral pontský král a přebarvil mi několik měst. trochu jsem ho pozobal, tak se stáhnul do řecka a spálil řekovi i druhé hlavní město.

Začal do  mě šít kartágiňanec, naštěstí zaúřadovali mí slonové a hranici jsem ubránil. V euforii jsem se pokusil přejet přes hluboké moře do řecka a samozřejmě se utopil jako kotě, i s leaderem, slony, kavalerií a několika těžkými infanteriemi. žbluňk.

A to ani nepočítám kolik se celkově vzbouřilo leaderů, kolik jich chcíplo na uplavici,armády které měly jasný ústup (stačí nehodit jedničku...prásk, jedna, několikrát po sobě), řeka neustále bojujícího se stabilitou (pravidelně mu chodily eventy, kdy musel za nízkou stabilitu platit jak mourovatý), férovkové námořní souboje, hořící atény, osmičkové barbary... prostě epika, napětí, zrada, krev, pot a slzy, tadle hra to má v sobě vše.

Skvělá hra ve skvělé společnosti.

Jo a vyhrálo Kartágo, druhý Východ, třetí Řek a Říman na chvostě.

Odehráno v: Stupava (Okres: Uherské Hradiště)

Komentáře

chci taky
Kurňa, vy mi dáváte - zase slintám. Pravidla jsem už studoval 2x, ale nikdy to nevyšlo (Anaken prostě Palubu sabotuje :-) ), ale tenhle popis mě jenom utvrzuje v tom, že si Pax Romana opravdu chci zahrát, i kdyby to mělo být v důchodu....

11.12.2011 14:14:00

...
nejlepší sou na tom ty přepočty na skutečné počty vojáků, protože když si člověk uvědomí, že při bitvě v turecku se tam řezalo takřka čtvrt miliónu asiatů a řeků... a při kandelábrově výletu přes "deep sea" se mu utopila flotila s armádou čítající cca 60.000 mužů :D

kostky nás zařezávali fakt brutálně... zajímalo by mě jestli při jakékoliv jiné partii Paxu umřelo tolik leaderů :)

A ještě drobná "historická" nepřesnost v kandelabrově popisu, mé římské legie se o "Hannibala" v Galii rozbily už ve třetím kole, kdy jsem v euforii, že konečně mé legie mají i jízdu vyrazil proti Kartagincům a dostal neuvěřitelným způsobem nařezáno :D barbaři naopak aspoň trochu podusili Kartágo, které se s nimi nakonec ale stejně vypořádalo vzhledem k silné převaze kavalerie...

Každopádně doufám, že brzy zopakujeme a tentokrát odehrajeme celých 10 kol :)

11.12.2011 17:16:14

Vybíráme z Bazaru

Pán prstenů + komplet Stíny Temného hvozdu
Pán prstenů + komplet Stíny Temného hvozdu
Akt. cena: 3299 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas