Pax Renaissance - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Renesance
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Sierra Madre Games
Autoři: Matt Eklund
Phil Eklund
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Je opravdu zapotřebí 2. edice?

Chtěl bych tady vidět různé názory a pohledy ostatních lidí. O hádky nestojím :D
Já osobně miluju 1. edici renesance. Jak krásně je to minimalistické a zároveň hráčsky velké. Malá krabička s jedním pytlíkem uvnitř. Miluju ten tu její jednoduchost. Díky tomu jsem si uvědomil, že mám už po krk her, kde je samý zbytečný plast. Přestávám i rozumět tomu, proč je ta přeprodukovanost u takových “velkých” her, jako Pax reneaisance, podporována.

Jsem vážně nadšený z této 1. verze hry. Vždyť za 800 korun jsem si pořídil kvalitní hru, kde mám krásné dřevěné figurky, krásné téma a nějaký historický přesah.

Představa, že bude vycházet verze za 1400,-, ve mě vyvolává nehezké pocity.

Je jasný, že se mě to přímo netýká, když si druhou edici nebudu pořizovat... Problém, který v tomhle vidím, je ten, že se na trhu přestanou oběvovat hry, které za málo peněz budou dělat hodně muziky. Nebo že nebudou v akorátních krabicích, ale budou v obřích krabicích, které budou plné pouze zbytečného hnusného plastu. Plast v hrách opravdu začínám nenávidět.

Co si myslíte vy? Podporujete cestu, po které deskoherní průmysl směřuje? Nebo v tom taky vidíte naprostou zbytečnost, která vlastně z mého pohledu přidává spíše zápory než klady...? A je vlastně zapotřebí 2. Edice Pax renaissance?
21.8.2020 01:59:06 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Samozřejmě, že není "potřeba".
Ale. Z mého subjektivního hlediska je pax ren docela šeredná hra a to říkám jako člověk, který ji ma na první příčce svého pomyslného top 10. A v tomto ohledu bude dvojka opravdu vymazlená. Samozřejmě i na ion diskordu se vedou debaty například o nových ikonách operací, které někteří považují u jedničky za fuknčnější. Já osobně nejsem fanoušek změny barevného schématu u herních komponent. Fugerové budou z nějakého důvodu modří a původně modří fialoví. Islám zelený a katolictví zlaté.
Jinak deska je nádherná, layout karet je unifikovaný a imho přehlednější, kovové mince, žetonky pro piráty hře dodávají luxusnější feeling. Ten může přilákat nové hráče, protože hra má několik vstupnich barier a vedle vysoké komplexity a nečitelnosti hry je to také vzhled.
Dvojka však není jen o vzhledu. Pravidlově přináší několik novinek, které hru pěkně okořeňují. Nová obchodní cesta z rudého moře. Snazší obchodní cesta z ostrovů koření. Nové možnosti korunovace králů a stabilnějši manželství. Ríše mohou být jakéhokoliv náboženství. Spiknutí může ustanovovat teokracie. Figury se utiskují i na říších mimo hráčské tablo. Hru jsem hrál hodněkrát přes oficiální tts mod a je to prostě bomba.

Já tedy podpory KS nelituju a naopak doufám, že takto skvělé komplexní hry budou v líbivém balení vycházet častěji.
___
redaktor Deskofobie

21.8.2020 09:17:34

Yedle

Hmm.. takže přijdou i takové velké změny...tak to zní zajímavě.... no...to mě dost mrzí, upřímně se mi ta "šerednost" fakt líbí. Vážně ten desing obdivuji viz. úvodní text. Škoda, že nezvažují vydat i šerednou druhou edici =D.

21.8.2020 09:45:02

Dotaz na lišku
Davide, chystáš se do ČR přitáhnout alespoň ty kovové mince? Mně by to jako upgrade původní edice úplně stačilo. :-)

Viz: https://ionsmg.com/products/pax-renaissance-metal-coins-pre-order

12.10.2020 09:34:15

...
Proč by to měl "tahat" vydavatel? To je spíš na obchodech. Tyhle deluxe vylepšení mají často v Tlamě např. ION hry mají v aj většinou ve Světě her.
___
redaktor Deskofobie

12.10.2020 11:46:45

Yedle
Otázka je, proč by nemohl, když vedle vydavatelství provozuje i eshop, kde právě vylepšení ke svým hrám prodává? Ale jestli jsem se zeptal nějak nepatřičně, tak se omlouvám.

Za sebe si to klidně objednám i z toho Švédska. Koukal jsem, že je tam poštovné snad jenom 3 dolary. Ale kdyby bylo v plánu to distribuovat u nás, tak samozřejmě počkám.

12.10.2020 16:29:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Byl sem nahrán můj amatérský překlad nových, mapa a změněné karty 2. ed v grafice 1. edice.

18.8.2021 15:10:33

Využiji oživení diskuze (navážu na původní téma). A musím souhlasit s @complexus. Je neuvěřitelné, že se v tak nenápadné krabičce skrývá taková obrovská hra. Pár kartiček a mám mapu. Pár šachových figurek, kartiček a rozjedu rolnické povstání nebo náboženskou válku. Všechno v nenápadném hávu, klidně na cesty… Jen najít hráče na tuhle hru, to je neřešitelný problém :).

18.8.2021 15:59:36

@nasson pokud hledáš spoluhráče, tak se můžeme spojit. U nás ve skupině je hra velmi oblíbená. 
Já si teď pořídil Neandhertal a jsem z toho taky paf. Tenhle minimalismus prostě miluju. Dokonce i ušetřím, že…

18.8.2021 18:59:32

Protože stejně jako Yedle to je moje nejoblíbenější deskovka, tak mám nutkání se vyjádřit. Přikláním se k názoru, že přeprodukované verze jsou občas na škodu (zdůrazňuji, že nejsem zarytým odpůrcem velkých krabic plných plastu, mimojiné jsem milovník i E.Langovy tvorby). Kdo si hru zamiluje, tak si ji vypimpí: ať už dokoupí mince, stáhne/vytvoří kartičky mapy v jiné grafice a vytiskne nebo nahradí dřevěné komponenty 3Dvýtisky, však ono se to do té krabičky vleze :) Já si třeba koupím mince a nechám vytisknout jinačí karty mapy, ať to můžu střídat, dřevěné komponenty se mi líbí, na těch nic měnit nebudu :)

19.8.2021 09:40:58

Ano je. A dost mě mrzí, že druhá edice česky nevyjde.

Milovníci 1. edice asi nebudou s následujícími řádky souhlasit, ale za mě je 2. edice jednoznačný posun k lepšímu:

  • Ikonografie 1ed. je fakt otřesná - mé srdce milovníka dobré typografie vždycky krvácí, když vidí ten chaos v barvách a v layoutu. To 2. edice jednoznačně napravila. Jen pro upřesnění, teď nemluvím o (barevném a jiném) vkusu, ale o čistě funkční typografii.
  • Pevná deska jednoznačně zpřehledňuje hru. Je sice fajn, že v malé krabičce mám mapu a “velkou” hru, ale co mám zkušenost s hraním v hospodě s různými hráči, tak každý si nastavuje layout rozložení karet jinak, což jen zvyšuje celkový faktor chaosu, kterým hra působí. Hráči si neustále berou různé karty do ruky, aby si je přečetli, takže celý hrací prostor je “very fiddly”. Je dobře, že se tady 2ed. poučila od Pax Pamiru 2ed.
  • Úprava/vylepšení pravidel. Tohle mám jen papírově-teoreticky, protože čistou 2ed. jsem nehrál, jen 1ed. s úpravami do 2ed. (ale to už srovnávali jiní). Za mě jednoznačně zlepšení a zpřehlednění toho, jak se pracuje s říšemi.
  • Úprava barev jednotlivých náboženství mi přijde přehlednější a intuitivnější. Na druhou stranu, červená je furt zavádějící, protože házet do jednoho pytle protestanty a pravoslavné je matoucí.

Chápu a respektuju, že spousta lidí si cení malé krabičky a “punkovosti” vydání. Ale ačkoliv přesně tyto atributy oceňuji u #Greenland (třetí edice) / #Neanderthal: Lovci mamutů (které mají nesrovnatelně lépe vyřešené karty), tak u 1ed. mě to naopak odrazuje, protože to znepřehledňuje hru a zvyšuje vstupní bariéru.

Zkrátka Pax Ren 1e. není #Pax Porfiriana . Svět deskovek se od té doby vyvinul, sám Eklund se vyvinul a je jen dobře, že 2ed. vznikla.

23.12.2022 12:16:00 | Upraveno autorem (porovnej)

@Ereboro souhlasím. Já jsem teda Pax ren. ještě nehrál a stále váhám o pořízení ale určitě bych ocenil vydání druhé edice. Dle obecných názorů je Pax ren. herní klenot a ta druhá edice působí výrazně lépe.

23.12.2022 14:05:15

Když se podíváte na web FitB, tak první edice je už vyprodaná. Když David mluvil o tom, že druhou edici dělat nebude, tak první ještě byla. Takže je naděje, že by tu druhou edici mohl vydat, ale to ví jenom on, jestli je prodejná. Osobně nevidím důvod proč kupovat druhou, ale pokud by vyšla rád koupím. 

23.12.2022 15:14:53

@Bastacka já jsem taky neměl důvod kupovat druhou edici dokud nevyšlo promo s další vítěznou podmínkou.

23.12.2022 15:18:03

Takže bychom se ,v tomto předvánočním čase , mohli Davida zeptat jak to vidí on. @IN co ty na to? 

Třeba předobjednávkový systém? 

23.12.2022 19:17:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Obě edice mají svůj vlastní grafický styl. Se mi líbí oboje.

2e je víc taková modernější a o něco přehlednější. Taky pravidla prošla dost velkým faceliftem, je tam hodně obrázkových případů nebo ukázková partie. Ale některým vadí třeba malé ikonky náboženství na ikonkách operací.

Pro anglické hráče bych jednoznačně doporučil 2e. U nás to kvůli lokalizované verzi 1e není tak jednoznačné.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

23.12.2022 22:02:24

Jak dlouho trvalo, než se 1e vyprodala? Resp. kolik let? Upřímně si nemyslim, že by to lidi nekupovali proto, že časem vyšla 2e a proto čekali právě na ni (možná pár jedinců). A když to pro majitele 1e prakticky nemá moc smysl, kolik lidí si koupí skoro stejnou hru znovu a kolik lidí si jí koupí poprvé, když 1e se prodávala několik let? Za kolik let se teda může vyprodat 2e? Má smysl utopit peníze na takovou dobu? Někde bylo řečeno, že už dva roky jsou dost průšvih pro cashflow. Nechci nikomu kazit radost. Možná by stálo za to, zeptat se Albi, jaký úspěch měl Marco Polo II. I když jsou to dost odlišné hry s jinou klientelou, princip s předělávkou je stejný. Jsem zvědav, jak to dopadne :)

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

24.12.2022 09:59:43

IN

Presne tak. Nejakou dobu pockejme, pak se uvidi…

----------------------
Majitel liščí krabice

24.12.2022 12:41:39

No, já bych si počkal na českou 3. edici…

24.12.2022 12:56:15

Havelock, ja si práveže myslím,  že hráči ktorí si kúpili prvú edíciu a ocenili jej kvalitu tak si veľmi radi kúpia aj druhú! 

24.12.2022 16:03:19

@springb a co by je k tomu vedlo? Jiná grafika? Těch změn je tam jen málo a 1e se dá hrát podle pravidel 2e. Škoda, že nejde udělat upgrade pack v původní grafice. :D

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

25.12.2022 17:04:57

Myslím, že PaxRen byly úplně první hra, kterou Liška vydala.

Před měsícem jsem ji viděl ještě zabalenou v několika kamenných speciálkách.

Má větší smysl vydat novější Eklundovy hry jako #Interstellar nebo #Pax Hispanica .

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

25.12.2022 18:59:16

První byl #Neanderthal: Lovci mamutů … Což ovšem na věci nic nemění…

25.12.2022 20:06:56

@springb Ačkoliv zrovna já bych si 2. edici obratem koupil - navzdory tomu, že 1. edici mám komplet, vymazlenou, včetně rozšíření a proma, plus insert a kovové mince - tak si myslím, že lidí, co by si při vlastnictví předchůdce koupili i následovníka, je naprosté minimum.

Ono je to vidět i z toho, jak se prodávala stávající edice - ačkoliv spousta her od Lišky má kultovní status a kolikrát se vyprodá v řádech měsíců (či má dokonce dotisk), tak tohle, navzdory dlouholeté evangelizaci leželo na krámě hóódně dlouho.

A jakkoliv můžou mít lidi různé důvody, proč něco koupit/nekoupit, tak je nezpochybnitelný fakt, že Eklunda hrají (dosti specifičtí) hráči, kteří preferují mentálně náročné hraní a grafika, nebo design je pro ně sekundární.

26.12.2022 00:10:33

Myslím, že se trošku odkláníme od původní otázky/diskuze. Je opravdu zapotřebí 2. edice? Jednoznačně/spíše ano. Je opravdu zapotřebí, aby 2. edici vydala Liška? Jednoznačně/spíše ne. Daleko větší smysl mi dává to, co říká @Pizin - ať Liška radši vydá #Pax Hispanica.

26.12.2022 00:23:35

Osobne si myslím,  že Pax Renaissance je najlepšia hra z celej Pax série. Najlepšia a to celkom jednoznačne.  A prečo by si ju mali kúpiť majitelia prvej série keď tých rozdielov je tak málo? Robíte sa ako keby ste nevedeli alebo čo. Prečo si hráči kupujú nové edície keď tých rozdielov je tak málo? Tvárite sa ako keby ste nevedeli, ako keby ste o tom nikdy nepočuli prečo to hráči robia. Prečo si majitelia TI 3 kupovali TI 4 veď tých rozdielov bolo tak málo.  Prezradím vám jedno tajomstvo. Majú tú hru radi a vyšla nová edícia tak preto! 

26.12.2022 09:31:17

Vybíráme z Bazaru

Marvel champions set- 4x pack
Marvel champions set- 4x pack
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 13 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas