Obludárium - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Richard Garfield
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Hral nekdo?

Jake to je?
20.9.2019 06:52:32

7 divu
Nehral, ale podle toho, jak to popisoval Pogo v rozhovoru s Alesem (joub.cast) jsem nabyl dojmu, ze je to silne inspirovane hrou 7 Divu.
8 karet na ruce, jednu si vyberes a posles dal. Sbirani stejnych krajin, abys mohl lovit silnejsi potvory, placeni penezi...
Mozna se pletu, ale tak to na me proste pusobilo. Kazdopadne to budu sledovat - vizual to ma zajimavy...

20.9.2019 12:08:51

aisladocz
Taky me zaujal vizual. Pak ty landy potrebne k povolani priser (MTG ! :) ).
7 divu mam rad. Vypada to ze by to mohlo byt dostatecne odlisne. Karetni drafty mam rad

20.9.2019 13:07:19

Dojmy
Je to založeno na draftu, kdy sbíráš krajiny a pak příšery do nich. Čím máš více karet stejné krajiny, tím hodnotnější příšeru v ní chytíš. Takové zase ale bývají nebezpečnější, takže musíš mít buď týpka, co ti je uklidní nebo si koupit klec. Současně si můžeš brát úkoly (např. na příšery určitého typ) nebo klece nebo peníze.

Tím, že všichni vybírají současně, tak je hra velmi svižná, ale přitom je tam poměrně dost strategií, kudy se vydat.

Po dvou zahráních mě bavila hodně, jen nevím, jak to bude se znovuhratelností.

15.10.2019 13:17:13

Dalurk
To zni dost dobre.
Chcu :)

15.10.2019 13:57:40

dojmy ze hry

Hru jsme hráli 2x ve třech hráčích a byli jsme nadšení. Hra má nádhernou grafiku. Celkově byla svižná ( první hra i s vysvětlováním 1h30m a druhá za 45min.) Navíc karet je opravdu hodně a dá se taktizovat mnoha způsoby. Super hra co nám nemůže chybět :)

24.11.2019 15:47:57

po prvních 2 hrách
Hra se nám líbí. Vidím tam určitou podobnost s 7 divů. Toto je možná trochu míň strategické a víc taktické.
Hráli jsme ve 3 a 4, znatelnou část balíku v tomto počtu neuvidíte a tak mi přišlo, že náhoda může hrát celkem velkou roli - např. soupeř může mít dobrou kombinaci zemí, pomocníka a tajného úkolu v jedné barvě a vám prostě barvy dobře nechodí.

Hra je poměrně jednoduchá na vysvětlení a po pár kolech hodně svižně odsýpá. Pokud bych měl pokračovat v porovnání se 7 divů, tak bych řekl, že je jednodušší na vysvětlení.

Hra pěkně vypadá (asi tak podobná úroveň jak 7 divů).

Včera na Brnohraní jsme vyzkoušeli asi 10 her. Tato se mému 8 letému synovi líbila nejvíc a tak jsme ji hned pořídili (7 divů je jedna z jeho oblíbených her) a dnes znovu hráli doma.

Mechanismus, který se mi moc nelíbí, je hod 3 kostkami na konci každé sezóny, kterým se snažíte eliminovat symboly zuřivosti u svých zahraných příšer. Ve hře jsou metody, jak to vyřešit jinak, ale není jich moc a obecně symbolů zuřivosti zahrajete během hry více.
Kostky mají 4 prázdné strany, 1x 1 klec a 1x 2 klece (každá klec eliminuje 1 symbol zuřivosti). Hodnota symbolu zuřivosti na kartě obludy je 2 body. Cena za neeliminovaný symbol zuřivosti je 3 peníze (na konci hry 1 peníz = 1 bod). Do toho ještě může vstoupit to, že si musíte vzít půjčku (3 peníze za -5 bodů).
Tzn. pokud vám to párkrát padne vs nepadne může to ve hře udělat rozdíl třeba 20 bodů. A moc s tím neuděláte.

Ale abych zopakoval, hra se nám celkově líbí, pro rodinné hraní je skvělá a pokud zrovna nemáte potřebu hrát něco bez náhody u čeho dáte potrápit mozkovým závitům, tak s Obludáriem neuděláte chybu.

Skvělá volba Mindoku s lokalizací této hry.

24.11.2019 20:06:08

Super
Jednoduše je to pecka. Více v mém hodnocení u hry (jak jsou ty hvězdičky).

30.11.2019 13:22:28

ve dvou
Máte s tím zkušenosti ve dvou hráčích? Neztrácí to na zábavě?

30.11.2019 19:23:26

re: ve dvou
Těžko posoudím, jestli ta hra při hře ve dvou "ztrácí" na zábavnosti, protože ve větším počtu hráčů jsme ji nehráli, ale každopádně po třech partiích s manželkou musím říct, že za nás jako hra pro dva lidi pecka! Pro tenhle počet hráčů je speciální pravidlo, které je podle mě hodně povedené a umožňuje další slušnou porci taktizování navíc :-)

Stejně jako v 7 divech mají hráči v ruce určitý počet karet, jednu si vyberou k zahrání (hned nebo později) a zbytek posílají protihráči. Při hře ve dvou ale přichází do hry zajímavý prvek v podobě soukromého dobíracího balíčku pro každého hráče (jehož obsah ani jeho vlastník nezná), ze kterého se před odesláním karet protihráči vždy dobere jedna karta a následně si každý z hráčů zvolí jednu kartu, kterou protihráči poslat nechce, a zahodí ji (je odstraněna ze hry). Kromě toho, že tak protihráči nepošlete to, co by podle vás mohl nejlépe využít, se taky s každým kolem mírně obměňuje tenčící se paklík karet, který si hráči posílají.

Každá ze tří doposud hraných her byla úplně jiná - jednou chyběly peníze a ztráceli jsme body na půjčkách, jednou bylo k odchytu málo potvor a manželka drtivě vyhrála na tajných cílech, jednou byla potvor spousta a nakonec rozhodlo, kdo jich nalovil víc - jako pomocné kritérium při rovnosti bodů.

Takže jako někdo, pro koho je otázka "A jak zábavná hra to je ve dvou?" vždycky jednou z prvních, můžu říct, že super:-) Není to žádná řežba, hra je to relativně lehká a rychlá (třetí partii jsme měli na nějakých 35 minut), ale přitom rozhodně ne primitivní. A navíc - ty karty jsou fakt krásný :-) (I když hodně tenký, což je asi jediné drobné minus.)

1.12.2019 00:04:59

Ve dvouch bez úprav

Rozhodně nedoporučuji hru ve dvou bez úprav, tak jak jsou uvedena v pravidlech - dnes jsme to zkoušeli a karty, které přijdou na začátku, dokáží pak ovlivnit (pokazit) celý zbytek hry.
S doporučenými pravidly pro dva jsme to nezkoušeli, ale následná hra v 5 pak měla úplně jiný švunk.. :-) A hlavně o dost víc možností, co hrát ...

1.12.2019 00:45:23

Za mě super

Jako hráč magicu jsem byl na tuto hru od Garfielda zvědavý. Musím souhlasit se všemi pozitivními komentáři.

Zatím hráno ve dvou se 6-letym synem, dle všech doporučených pravidel (bez karet úkolu - neumí číst). Jinak hráč tělem i duši. Hrál jsem naplno! Výhra 116:90.

Druhá hra - ve čtyřech (já a děti 6,9,11).
Opět bez tajných úkolu (ve hra je pak samozřejmě méně peněz a stává se z nich důležitý zdroj, ale i tak to všechny velmi bavilo)
Těsně jsem vyhrál (113) před synem 6 let (96), holky 80 něco a 67.

Doporučuji! ;)

1.12.2019 13:14:20

hra ve 2
Včera jsme hráli 2x ve 2 a hodně nás to bavilo. V pravidlech uvedená úprava pro 2 hráče tomu dává trochu nový rozměr.

Rozhodně můžu doporučit i pro hraní ve 2.

1.12.2019 13:16:04

Ve 2
Prvni hra ve 2 a skutecne parada. Celkove hodnoceni necham po vice hrach v ruznych poctech hracu. Lec nyni velice prijemne prekvapeni. Svizna hra, u ktere nikdo hodinu nepremysli, ale bez zadneho planu a taktiky to take nejde. Takovy o neco vytunenejsi 7 wonders s dobrym tematem a krasnymi maluvkami

5.12.2019 22:39:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Rozměr karet

Nechci zakládat nový vlákno, tak se zeptám tady na rozměr karet kvůli obalům. Díky

9.12.2019 05:45:40

obaly
63x88 240ks

9.12.2019 06:27:40

Ve dvou
Náš pocit ze hry ve dvou je poněkud rozpačitý.

Sice vymysleli úpravu, aby se do hry dostalo více karet než jen těch 16, které mají hráči na začátku v ruce.
Nicméně v průběhu času už v podstatě ty nové karty z dobíracích balíčků primárně "pálíte", ačkoliv by se vám hodily, tak je nepošlete soupeři, aby je nezískal on.

Takže v budoucnu ve více hráčích. Jinak je to moc hezká hra a variabilita je zaručena.

9.12.2019 08:47:50

Ve dvou - tip na drobnou úpravu
Po pár partiích ve dvou nám trochu začalo vadit přesně to, co zmiňuje Leech - před každým odesláním karet se sice ještě jedna dobírá, ale tu nelze okamžitě využít. Buďto ji vyhodíte, nebo pošlete soupeři a budete doufat, že se vám od něj v příštím kole vrátí. Ale pokud je to super karta, tak nevrátí a soupeř ji využije. Tudíž ji radši rovnou odstraníte ze hry. Vymysleli jsme si k tomu doplňující pravidlo, se kterým i tahle věc funguje moc dobře:

Každý z obou hráčů má během hry 3x možnost si kartu taženou ze svého soukromého balíčku ponechat (může i víckrát v jedné sezoně), ale:

1.) Musí být schopen ji okamžitě zahrát - tedy pokud je to příšera, musí mít v tu chvíli dostatek volných bodů průzkumu, aby ji mohl odchytit, nemůže si ji odložit do balíčku "na později". Stejně tak může v případě dostatku peněz vyložit kartu personálu, případně zahrát událost. Jediná výjimka, kdy může odložit kartu na později, je v případě tajného úkolu. Potom za toto uložení ale neplatí jeden, ale dva tolary (je samozřejmě potřeba, abyste si ve dvojici věřili, že skutečně ukládám úkol a ne něco jiného:-)

2.) Soupeř si v téhle chvíli na revanš dobere ze společného balíčku kartu, jako by měl šelmoznalost. Tedy - může ji hned zahrát, ale zároveň si ji může zdarma nechat na jindy.

Takový tah tedy vypadá následovně:
Oba hráči si jako vždycky vyberou z ruky kartu, kterou chtějí hrát, a položí ji před sebe lícem dolů. Následně jako vždy dolíznou ze svých dobíracích balíčků a v tu chvíli mají oba možnost ohlásit, že si kartu nechávají. Přichází "vložený tah" - ten, kdo si kartu nechal, ji zahraje, soupeř díky tomu může dolíznout kartu ze společného dobíracího balíčku a zahrát ji nebo ji nechat na jindy. Následně dojde k výměně balíčků (ten, kdo si nechával dolíznutou kartu, už žádnou nevyhazuje, soupeř postupuje jako obvykle - tedy jednu kartu odhodí) a pak se teprve zahraje karta, která leží lícem dolů připravená před hráčem.

Tahle úprava se nám osvědčila a i když se v balíčcích točí karty, které se nehodí, hráč má pořád možnost, že ta, která mu přijde z jeho balíčku do ruky, bude přesně tou, na kterou čeká :-) Zároveň s tím je ale zase potřeba myslet na to, jestli se takové čekání opravdu vyplatí, protože si musím blokovat volné místo v krajině. Navíc si musím být jistý, že mi dobraná karta opravdu pomůže, protože soupeři tím daruju tah zdarma.

Předtím, než na hru ve dvou kvůli tomu, o čem mluvil Leech, zanevřete, tedy doporučuju vyzkoušet pár partií s touhle (případně nějakou jinou) drobnou úpravou ;-)

10.12.2019 12:12:34 | Upraveno autorem (porovnej)

dojmy

Upřímně tahle hra nepřinesla do světa her vůbec nic nového kromě hezkých obrázků. Podle mě je systém draftu natolik pitomá mechanika, že vám k vítězství nepomůže snad ani štěstí a už vůbec ne nějaké plánování. Mě to nesedlo ani náhodou. Poslední hřebíček je, že jste ještě nuceni zahrát poslední plívovou kartu a tím se dojmy ze hry posunuly hodně dolů. Ještě by se mi líbilo, kdybych měl celý zvěřinec vyložený před sebo celou hru, ale to uklízení nestvůr po každém kole to hodně kazí. Za mě tedy zklamání.

18.12.2019 10:27:17

celyl
Mluvis o draftu obecne ze nemas rad nebo konkretne jen v teto hre?

18.12.2019 10:50:10

draft
Tady bych řekl, že nefunguje ten draft konkrétně v této hře. Ta náhoda je prostě moc veliká. Hráli jsme v pěti lidech a tudíž prvních 5 tahů vůbec nevíš co ti teoreticky může přijít. Takže jedině si za peníz sobecky schovávat karty a doufat... Plánování nefunguje, na začátku nevíš jaké si brát úkoly a později se k tobě nemusí dostat žádný pro tebe hratelný. Jediné co to snad zachrání je hra ve dvou, kdy máš přehled o kartách a variabilita je větší (karty které pošleš soupeři se k tobě dostanou už ve třetím tahu). Ale ve větším počtu hráčů to nefunguje.

18.12.2019 11:23:48 | Upraveno autorem (porovnej)

hra ve dvou
Zatím jsem nehrál ve více hráčích. Hráli jsme pár her se ženou ve dvou a super, ale až potom co jsme si upravili pravidla pro dva hráče. Konkrétně to, že na konci vezmete kartu a pošlete ji soupeři nebo vyhodíte, je přesný opak toho, jak psali v pravidlech, že se tím obmění hrané karty. Právě opak je pravdou, pokud je to dobrá hra, tak ji vždycky zahodíte. Proto místo na konci kola, tuto kartu vždy líznem na začátku a na konci tahu vyhodí hráč libovolnou kartu, kterou nechce nechat soupeři, vždycky má člověk teda aspoň jednu novou kartu na hraní a osvědčilo se nám to a hra je pak mnohem lepší a radost ze hry to mnohonásobně zvýšilo.
Jen je tu ještě takový menší problém a to, že se hraje s 200 kartama a zamíchat 200 karet v obalech není zrovna jednoduché.

19.12.2019 08:01:34 | Upraveno autorem (porovnej)

hra ve dvou a hrani posledni karty

@asgardpepa - tahle zmena dava smysl a okamzite aplikuji, dik :)

@celyl - nucene hrani posledni karty se da odstranit tim, ze jich na zacatku rozdas kazdemu devet misto osmi a az se do ruky dostanou posledni dve, tak jednu normalne zahrajes a druhou odhodis...

26.12.2019 18:54:51

Fungování hry
Při prvním zahrání podle oficiálních pravidel hry jsme byli celkem dost rozčarovaní, hra byla nevyvážená, potýkali jsme se obrovským nedostatkem peněz a hlavně nás hra nutila brát i karty, které jsme nechtěli.

Zařadili jsme tedy pravidlo ze 7 divů světa kde se také draftují karty. Při každé volbě karet máte jednoduše jednu alternativu navíc... některou kartu zahodit a dobrat 1 peníz. Tím se vyřeší nedostatek financí a zároveň nemusíte nikdy vzít kartu, kterou nechcete. Protože část karet se použije tímto způsobem, hráli jsme tak, že každý hráč jich má na začátku 10. Doporučuji k vyzkoušení, s touto úpravou jsme si hru už parádně užili.

1.1.2020 14:24:10

hansss
Hansssi, to je dobrá rada, díky! I za sebe doporučuji.
Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

21.2.2020 17:35:26

Hansss1985
Tvoje pravidlo o "výrobě peněz" je hezké, jen se bojím toho, že pak člověk prostě spálí super kartu pro soupeře a tím prakticky získá 2 výhody: +1gold + oslabení soupeře. Proti tomu je to naopak ve standardní hře tak, že musíš vlastně kartu, kterou chceš zablokovat, zaplatit.

Dávalo by mi smysl, že bys třeba mohl jednou za sezónu vyhodit kartu z archivu a dostat 1 gold. Tam by aspoň ta "blokace soupeře" nepřidával peníz, ale bylo by to 0 od 0. Navíc občas člověk vezme blbý úkol a nakonec ho nechce, takže by aspoň byla šance na bod na konci.

2.7.2020 13:10:49

Vybíráme z Bazaru

Katedrála
Katedrála
Akt. cena: 670 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas