Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

zničení hnízda

Rád bych si ujasnil ničení hnízda. Pochopil jsem to nejprve tak, že musím pokaždé vejce vyndat z kokonu a pak ho zničit, tedy minimálně 5x akce místnosti za 2 karty + karty za zničení, což mi přišlo hardcore, když hned po zničení prvního se tam seběhli dospělec (za událost) a pak hned královna (za evoluci), oba mě myslím kousli a při ústupu drápli a bylo po mně. Byla to asi taky dost smůla.

16.9.2021 19:15:35

vejce nemusíš sbírat, ale můžeš do nĕj v hnízdě střílet, hodit tam granát (ten zničí dvě) nebo oheň ničí jedno za kolo… při střelbě do vejce tuším házíš na hluk. je to v pravidlech, jen je teď nemám po ruce

edit: citace z pravidel u popisu místnosti - zničení vejce: Je-li postava v jakékoli místnosti, kde je alespoň 1 vejce, které žádná postava nenese, může se pokusit vejce zničit. Proveďte akci střelba nebo útok na blízko. Každý výsledek hodu bojovou kostkou krom znamená zničení právě 1 vejce (i výsledek ). V případě útoku na blízko nedostáváte žádnou kartu infekce a vaše postava neutrpí poranění, pokud útok mine. Do místnosti (opět jakékoli) s vejcem, které nenese žádná postava, můžete také hodit granát jako do místnosti s vetřelcem. Granát zničí 2 vejce, Molotovův koktejl 1. Na vejce nesená postavami útočit nelze. Zničené vejce vyřaďte ze hry. Po každém jednotlivém (i neúspěšném) útoku na vejce musíte provést hod na hluk. 

Pozn.: Nezapomínejte, že i vejce v kokonu na panelu vetřelců jsou v Hnízdě a vztahuje se na ně ničení vajec či poškození ohněm, pokud Hnízdo hoří.

16.9.2021 20:04:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Asi tu zase pre niektorých budem za trotla, ktorý príliš bazíruje na pravidlách, ale nedá mi doplniť výklad pre človeka, ktorý má pravdepodobne seriózny záujem dozvedieť sa, ako sa táto udalosť v hre má správne, t.j. podľa oficiálnych pravidiel, hrať. Všetci, ktorí si myslia, že v hre Nemesis (a asi aj v mnohých ďalších) platí akýsi súbor nepísaných pravidiel, ktoré sú tak jasné, jednoznačné a "selsky" logické, že ich nie je nutné do pravidiel ani napísať, tak tí nech ďalej radšej ani nečítajú.
Hniezdo sa pokladá za zničené, keď sú všetky vajcia z neho (reprezentujú ich žetóny vajec umiestnené na paneli votrelcov) buď odnesené preč alebo zničené (Pravidlá, str. 25 - Hnízdo/Nest). "Odnesené preč" znamená vytiahnuté (vyjmuté) z kokonu. Následne po vytiahnutí môže byť toto vajce okamžite upustené na zem, postava ho nemusí odniesť do inej miestnosti alebo držať u seba (viď FAQ v2.1, str. 4 - Rooms, q.#9). Ak chceš takýmto spôsobom odstrániť všetkých 5 vajec z panelu votrelcov, ktoré tam sú po setupe hry, je naozaj nevyhnutné vykonať akciu Vyjmutí vejce z kokónu 5x (zakaždým s nákladmi=2) a po každej akcii hádzať na hluk. Je prakticky nemožné vyhnúť sa pritom stretu, našťastie, druhá možnosť odstránenia vajec je ich priame zničenie. To je popísané v Pravidlách, tiež na strane 25 v odstavci "Zničení vejce" tak ako ich tu citoval @G4nd4lf . Niekto by po ich prečítaní mohol nadobudnúť dojem, že pri použití akcie strelby môžeš vždy zničiť maximálne jedno vajce (Bože, odpusť mi, ak som jediný, čo má tento dojem). Pravda je ale taká, že strelba na rozdiel od útoku na blízko môže priniesť viac zranení a tým pádom je možné zničiť viac vajec naraz. Teoreticky je možné jednou akciou strelby zničiť aj celé hniezdo. Príklad: hrám za vojaka, vo svojej útočnej výbojnici mám aspoň 4 náboje a na streľbu na vajcia použijem akciu "Plná dávka". Už týmto mám zaručené 2 zásahy, ale ak sa mi navyše podarí hodiť na bojovej kocke dva zásahy, spolu s bonusom, ktorý mi prináša útočná výbojnica, dávam celkove 5 zásahov, čo znamená zničenie 5 vajec naraz.
Samozrejme, po akomkoľvek pokuse zničiť vajcia, sa hádže na hluk.
Okrem toho, je dôležité po odstránení posledného vajca z panelu votrelcov označiť kockou zranenia hniezdo za zničené. Môže sa totiž stať, že počas nasledujúcich kôl sa v hniezde opäť objaví nové vajce v kokóne. Už to ale nemá vplyv na splnenie úlohy "zničenie hniezda".
Posledná vec, ktorá sa tu už vysvetlovala, je fakt, že na vajcia môžem zaútočiť aj keď som v boji, t.j. v hniezde by sa nachádzal aj nejaký iný votrelec).

Tak, a teraz do mňa šite.

17.9.2021 14:53:39

ufff…hele a co se držet pravidel @ebm_plays :

vytáhnu konkrétní citaci: Každý výsledek hodu bojovou kostkou krom (ikonka prázdné kostky) znamená zničení právě 1 vejce (i výsledek (ikonka dvou terčíků na kostce) )

edit: zničení hnízda následně nedovolí do něj umístit další vejce, myslím, že na události je jasně napsáno, "pokud není hnízdo zničeno" - ale jsem líný událost hledat :D

17.9.2021 15:00:21 | Upraveno autorem (porovnej)

@G4nd4lf A použil by si streľbu a dobrovolne by si zbavil jednej munície, keď s použitím útoku na blízko dosiahneš s rovnakou pravdepodobnosťou jeden zásah a náboje ti zostanú? Občas treba zájsť aj na zahraničné fóra.

Vajce sa pridáva vo fáze evolúcie votrelcov a nie, taká podmienka tam nie je. Citujem:

KRÁLOVNA – Je-li v Hnízdě nějaká postava, žeton odhoď­te, umístěte do Hnízda figurku královny a vyhodnoťte střet.
Pokud v Hnízdě není žádná postava (nebo Hnízdo nebylo dosud objeveno), přidejte na panel vetřelců 1 vejce z těch, které jste na začátku hry nechali stranou (když dojdou, nestane se nic). Žeton královny vraťte do sáčku.

17.9.2021 17:19:02

@ebm_plays - ano, protože si nebudu brát kartu infekce při útoku na blízko a nebudu mít riziko 1/6, že dostanu vážné zranění….

17.9.2021 17:59:22

@G4nd4lf opět se tu rozjelo oblíbené ničení vajec, které jsem před časem otevřel :) @ebm_plays má pravdu v tom, že hnízdo jde vystřílet za jedno kolo vojákem (což se píše na zahraničních forech a FAQ), ale je nutné mít jeho zakladni pušku s munici minimálně 6 (3dmg za 6 munice přes Full Auto, 1dmg za hod zranění (tedy vše krom prázdného žetonu) a 1dmg bonus za pušku. 

 

@G4nd4lf jo a hnízda se přímo píše, že infekce se při útoku na blízko na vejce nedává, stejně jako nejde dostat zpět zranění :) šlapání po vejcích je výhodnější než střelba kvůli ušetřené munici. Ale některé střelné akce dokážou zničít vajec naráz víc. 

18.9.2021 08:28:43 | Upraveno autorem (porovnej)

@ebm_plays @Raelag 

pro mě za mě si klidně hnízdo projeďte skartovačkou a považujte za zničené… četl jsem oficiální FAQ, kde o tom není ani slovo (http://awakenrealms.com/wp-content/uploads/2020/02/NEMESIS_FAQ_2.0.pdf) - bavím se o faktech, které jsou v pravidlech - jeden útok=jedno vejce. 

Dejte mi odkaz, kde to ve FAQ najdu, nebo kde je to zahraniční fórum….

18.9.2021 10:39:31

@G4nd4lf aktuální FAQ jsou 2.1

jinak bod 21
https://boardgamegeek.com/thread/2615378/unofficial-rules-clarifications-not-faq/page/1

toto jsou potvrzený věci

18.9.2021 10:43:16

@ondrakub díky za upřesnění

konečně někdo, kdo dokáže svůj názor podložit odkazem, nicméně ani ve 2.1 tohle řešeno není :D 

Unofficial s odkazem na fórum na KS…ok, pokud to tak někdo cítí, ať se tím řídí - možná ve FAQ 2.2 bude dovysvětleno….

18.9.2021 10:55:13

@G4nd4lf dyt ti píšu že ty body na BGG jsou oficiálně potvrzené přímo od awakem realms, nevím co víc chceš

18.9.2021 11:00:57

@ondrakub ehm….oficiální? a proč se to jmenuje unofficial rules clarification not faq? To je ten problém. Jakožto odpověď na KS někde v diskuzi o tisících vláknech mi to přijde trochu vošajstlich… A pokud půjdeme hlouběji - zbraně, které za určitých podmínek přidávají dmg, na ty se to vztahuje taky? Jak říkám, hrajte si každý dle svého uvážení… Já tuhle diskuzi opouštím a dál to rozebírat nechci….

18.9.2021 13:01:43

@G4nd4lf koukal jsi na to vůbec? Jsou tam přímo screenshoty s komunikací s awakem reamls. Přečti si klidně i komenty pod tím. Klidně tam polož dotaz sám. Unofficial se to jmenuje, protože tady ty body sepsal jeden hráč na jednu hromadu do vlákna.

 

Končím tuhle nesmyslnou diskuzi, hrej si to jak chceš, ale nepleť tu ostatní. Naštěstí to s tebou nikdy hrát nebudu.

18.9.2021 13:09:49

Jste si jistí, že se do zničeného Hnízda ve fázi evoluce vetřelců dává vejce? Je to opravdu záměrná součást herního mechanismu? Skoro se mi to jeví jako nedopatření.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

19.9.2021 13:43:43 | Upraveno autorem (porovnej)

hlavní věc, kterou nepochopili níže diskutující, je ta, že překlad místnosti hnízdo celkově je jinak v AJ a PL oproti CZ - v CZ není místo pro diskuzi nad jeho fungováním, zatímco v AJ dáváš pryč vejce za každé zranění. MindOK jsem oslovil, zda je to záměr, nebo zda je to chyba…

Přijde mi úlet si v CZ koupit hru a pak si stáhnout pravidla v AJ a řešit odlišnosti…. Nejasnosti ještě dejme tomu, ale tady ja formulace naprosto jasná….

19.9.2021 19:12:11

@G4nd4lf 

Gandalfe, i zde se nám podařilo dosáhnout stavu “já o koze, ty o voze".

Nejprve tedy se znovu zeptám, zda jakožto hráč máš názor na mou otázku. Nebo jestli třeba neznáš nějakou odpověď ze zahraničních fór.

V aj i čj pravidlech o evoluci vetřelců se píše, co máš udělat, pokud se vylosuje ze sáčku žeton královny. Nepíše se nic o jiném postupu, když je Hnízdo zničené, takže by se logicky mělo hrát podle tohoto odstavce, ať je Hnízdo zničené nebo není.

Tak se mají brát pravidla. Doslova. Ne je ohýbat proto, že se zdají v nesouladu s fluffem. Zkrátka prioritu má vždy herní mechanismus, předpokládáme, že je vyladěný a že znění pravidel je domyšlené.

Ale někdy někde nechá tesař díru. Může někde nastat chyba. A protože tahle hra je extrémně založená na tematičnosti a kladení vajec do zničeného hnízda se zdá poněkud kontraintuitivní, ptám se, jestli náhodou nejde o chybu. Jestli to třeba někdo nevíte. 

Nevíš to ty?

Pokud jde o tvou otázku, proberu s kolegy a dám vědět, až to budu vědět přesně. Nebo dá vědět někdo jiný.

Ovšem to, že se originál od překladu liší, není úlet. Je to dost běžná situace. Originály nejsou vždy stoprocentně přesné a my při lokalizaci míváme výhodu, že od jejich publikace většinou už uběhla nějaká doba, takže existují dotazy hráčů, odpovědi na ně a další všelijaké vysvětlivky a errata. Pokud je to ten případ, do našich překladů je rovnou zapracováváme. Kromě toho má čeština jako jazyk jinou strukturu než zdrojové jazyky a my se snažíme všechna naše pravidla psát jednotným stylem bez ohledu na styl různorodých předloh, což také může mít svůj vliv na konečnou formulaci.

Takže obvykle nemusíš nic hledat a stahovat. Naším cílem je, aby bylo možné hrát jen a jen podle našich pravidel. Abys všechny odpovědi našel v nich, bez pátrání na cizích i českých fórech. Bez zapínání počítače nebo mobilu a bez toho, abys musel svým spoluhráčům argumentovat “Tady na netu jeden maník psal, že bla bla.” Chceme, aby bylo možné jim říct: “Tady se to píše takhle, tak to tak hrajme. Můžeš si to přečíst sám.”

Ale i my jsme tesaři a může se stát, že někde necháme díru. Nebo že to není srozumitelné dost.

Znovu k tvému dotazu - pravděpodobně byl problém s tím, co vlastně znamená ten pojem “injury”. Jestli je to symbol [kulka] na dvou ze šesti stěn kostky, nebo jestli je to celý výsledek hodu kostkou. Vejce má jen jeden život, takže jeden i dva symboly [kulka] ho zničí s konečnou platností. Přece jsi mířil na jedno. Ne že tím střelíš dvě vejce. Ale jak říkám, k tomuhle se ještě vrátím(e).

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

19.9.2021 20:46:06 | Upraveno autorem (porovnej)

@karel zrovna dneska byla ta otazka na BGG zodpovězena, ikdyž je hnízdo zničeno, vajíčko se umístí https://boardgamegeek.com/thread/2727750/destroyed-nest-intruder-evolution

 

Edit: jo to ses ptal přímo ty :) ale vidím, že i tak si jist nejsi

19.9.2021 21:03:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Nejsem si jist. Názory hráčů mě zajímají (i českých), ale potřeboval bych autoritativní vyjádření autora (hry nebo pravidel). Třeba i jen citované. Zkusím to zjistit i po linii Mindoku.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

19.9.2021 21:50:24 | Upraveno autorem (porovnej)

@karel jak jsem sem posílal odkaz na vlákno na ty neofiko FAQ, je tam bod 26 kde je zodpovězena tahle otázka přímo od awaken realms a ano vajíčko se i tak umístí

19.9.2021 22:03:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Super, díky.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

20.9.2021 06:19:33

znamená to tedy, že teoreticky zničím všechna vejce a půjdu do únikového modulu - následně se tam přidá vejce a hnízdo “ožije” a tím pádem bude úkol na zničení hnízda nesplním, protože je v něm vejce? Trochu se v tom ztrácím - v tomhle případě by mi totiž zničení hnízda ve hře více hráčů přišlo poměrně problematické. Ale možná to jen špatně chápu….

edit: na bgg je odpověď od uživatele, který tvrdí, že hnízdo je stále zničené - je tedy jediný důvod přidat tam vejce číste pro účely jeho případného rozpitvání v laborce?

20.9.2021 09:24:06 | Upraveno autorem (porovnej)

@G4nd4lf Jakmile je jednou hnízdo zničeno, je zničeno na celou hru (už tu bylo zmíněno, že se doporučuje označit je nábojovou kostičkou). Pozdější případné přidání vejce do hnízda na tom nic nemění.

20.9.2021 09:58:03

Ano, přesně tak to vypadá. Hnízdo zůstává zničené, ale přísun dalších vajec (pro účely herní mechaniky potřebný) není vyloučen. Zkusíme to do nějakých dalších pravidel napsat  výslovně.

Překladatel pravidel  pro fu Mindok

20.9.2021 10:01:25

@vitac ok, díky. Co se týče útoku na vejce, uvidíme, jak se vyjádří MindOK. 

20.9.2021 10:15:08

Teší ma, že sa rozbehla plodná diskusia. Ak by z toho vznikla úprava CZ pravidiel, bolo by to fajn. Za akciu "Zničení vejce" stačí v podstate preložiť EN/PL pravidlá v súčasnej podobe (už rozdiel v pluráli/singulári názvu kapitoly “Destroying Eggs” naznačuje podstatu problému). Za doplnenie nového vajca do zničeného hniezda, najviac v rozpore s mechanikou hry je kapitola “Úkoly podrobněji” na str. 12. V odstavci "Hnízdo musí být zničeno" je kontrolná podmienka prázdne hniezdo, ale podľa pravidiel zo strany 25 to má byť umiestnená kocka zranenia ako záznam, že v priebehu hry došlo k zničeniu hniezda (samozrejme, takto nesprávne to má už originál).

@Raelag Nezobral si do úvahy samotnú bojovú kocku. Keď vojakovi padne “dvojzásah”, tak to sú už samé o sebe dve zranenia. Bonus navyše je už tretí zásah. Okrem toho, analogicky pre vajcia platia aj bonusy získané z preskúmaných slabín (teda Zraniteľnosť na energiu resp. oheň), ktoré takisto pri útoku “streľbou” môžu priniesť výhodu oproti použitiu “útoku na blízko”.

24.9.2021 09:26:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo měl problém pochopit originální pravidla. Jak jsme to hráli my: úkol zničení hnízda je splněn jeho zničením, ale vejce se tam mohou klást dále. Zničení hnízda je jen pro splnění úkolu, nikoliv k faktickému zamezení přívalu dalších vetřelců. 

Jestli jsme to pochopili špatně, rádi si necháme poradit od tvůrců. 

24.9.2021 10:02:24

Vybíráme z Bazaru

Bantam West
Bantam West
Akt. cena: 120 €
Končí za: 5 dnů

Offcanvas