Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Přerušení v modulu

Jsem v únikovém modulu a čekám. Nastoupí kapitán a chystá se odletět. Můžu na něj zahrát přerušení, aby modul zůstal na lodi a já mohl vystoupit?

5.9.2021 14:40:30

Zajímavá otázka….řešili jsme z podobného soudku hořící místost pro nástu do modulů…

Teoreticky dle FAQ, které jsem dohledal (https://tesera.ru/images/items/1535903/FAQ_297x214mm_bleed3mm_4pages.pdf)

se má počítat postava v modulu jako by byla v místnosti…tudíž z tohoto mi plyne, že ano, můžeš zahrát přerušení… A my jsme hráli špatně požár, protože jsme postavě v modulu, která nastoupila z hořící místnosti, nedávali zranění.

 

5.9.2021 16:46:34

@G4nd4lf Ja by som to tak jednoznačne nevidel.

Áno, FAQ 2.1 hovoria o tom, že aj postavy v únikovom module musia absolvovať hod na hluk vo fáze udalostí - keď všetky postavy, ktoré nie sú v boji by mali hádzať na hluk. Podporuje to aj “osobitné” postavenie únikových modulov definované v pravidlách na str. 14 v kapitole Místnosti a chodby, kde sa únikové moduly dávajú na rovnakú úroveň ako ostatné miestnosti. Ale nikde nie je napísané, že únikový modul je vlastne totožná miestnosť ako príslušná Evakuačná komora! Takže ak sa žetón požiaru (alebo iný hráč) nachádza v Evakuačnej komore, nemá to žiadny vplyv na hráča v module. Je proste v inej miestnosti. Potvrdzuje to aj ďalšie napísané pravidlo zo str. 26, kap. Únikové moduly, ktoré explicitne popisuje, čo sa má udiať, ak do Evakuačnej miestnosti vojde votrelec.

Takže podľa mňa, postava čakajúca v module už nemôže uplatniť Prerušenie na žiadneho hráča v hre. Na začiatku každého svojho ťahu má len tie 3 možnosti, ktoré jej prisudzujú pravidlá (zostať čakať a pasovať, okamžite odletieť, vrátiť sa do Evakuačnej komory).

5.9.2021 23:29:31

@ebm_plays - dovolím si nesouhlasit… ve FAQ je jasně napsáno, že se počítá, jako by byl v dané místnosti….viz hned první odpověď:

“The Character is treated like present in the Room.” - tady je to jasné - K postavě přistupujeme, jako by byla přítomná v místnosti. Z toho odvozuji oheň, přerušení, kapitánovo karty mohou být použité

6.9.2021 06:03:37

Trochu k tématu. 

Sedím v modulu a čekám . Někdo přiskočí a rozbije mistnost. Můžu následně sám odletět? 

6.9.2021 07:57:16

za mě - ano…jsi v modulu a nepoužíváš místnost (tu bys používal při nástupu - za dvě karty se pokusíš nastoupit)

6.9.2021 08:19:52

@G4nd4lf Veď ja sa nesporím, že Postava v module nie je považovaná za postavu “v miestnosti”. Ide len o to v akej. Ty tvrdíš niečo také, že príslušná evakuačná miestnosť a modul(y) tvoria jednu spoločnú miestnosť a tak pravidlá sa uplatňujú spoločne. Na toto pravidlo by stačilo, aby vo FAQ bola veta: “The Character is treated like present in the Evacuation Section Room, …”.

Je možné, že poľsko-anglický wording Awaken Realms zas nie celkom vyjadruje to, čo možno mali developeri na mysli, ale to už je iná story. Ja, pokiaľ to tam nie je, tak to hrám takto, lebo mi to najmenej narúša konzistenciu pravidiel. Pritom to celé zostáva rovnako brutálne ťažké, náhodné a strhujúco príbehové.

6.9.2021 08:47:45

dobře - takže pokud slovem “Room” je brán modul samotný, tak k otázce z FAQ doplním další otázku, kam se budou dávat žetony hluku? Ta otázka celá nedává moc prostoru k jiným výkladům

@ebm_plays 

6.9.2021 08:50:12

@rigoni Za mňa áno. Myslím, že inžinieri by v roku 2122 už dokázali poriešiť nejakú tú blbovzdornosť. :)

6.9.2021 08:55:52

@G4nd4lf Hod na hluk je v podstate zopakovaním testu pri nastúpení do modulu. Vzťahuje sa teda na príslušnú Evakuačnú miestnosť. Ak je výsledkom objavenie sa votrelca, Postava(y) z modulu sa presúvajú z modulu do Evakuačnej miestnosti.

6.9.2021 09:16:24

Hráli jsme to doposud, že je hráč obdobně jako v hibernaci a tedy nepřítomen s výjimkou kdy je nastupujícím hráčem vyvolán vetřelec a pak je z modulu vyhozen (easy obtížnost :D)

Ale po studování pravidel dokola a FAQ jsem došel k názoru, že únikový modul lze brát jako “kout” (přítomen) v místnosti evakuační komora. Tedy oheň, hod na hluk v evoluci, pohyb hráče k tobě do místnosti, akční karty, exploze lodi ap. se hrají stejně jako jakákoliv jiná místnost.

Protože podle FAQ lze přerušení hrát i když jsi passoval, a jsi v místnosti evakuační komora (v “koutě”) můžeš hráče blokovat ještě mimo modul (akce místnosti - nastoupení, a klidně i akční karty, předměty). Pokud ho necháš nastoupit, tak si myslím že ne. Karta přerušení totiž hovoří o akcích hráče, a v únikovém modulu se hovoří o možnostech (řekl bych, že právě z tohoto důvodu).

20.3.2022 21:15:24

Vybíráme z Bazaru

Descent: Legends of the Dark
Descent: Legends of the Dark
Akt. cena: 90 €
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas