Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Přerušení kontra přerušení

Stojím v evakuační komoře A s mechanikem. Mechanik se rozhodne nastoupit do modulu, ale já zahraju přerušení. Mechanik přerušení zruší vlastním přerušením. Může v tu chvíli kapitán na můstku zahrát přerušení na mechanikovo, i když je v jiné místnosti? (Na kartě není psáno, že by pro zrušení přerušení musel být cíl ve stejné místnosti, ale logicky mu v nástupu do modulu kapitán nemůže zabránit.)

5.9.2021 14:38:10

Ne, nemůžeš. To jen reaguješ na první přerušení, které může být zahráno jen ve stejné místnosti, takže logicky i to přerušení přerušení musí být tam.

5.9.2021 20:03:47

Toto je jedna z otázok, na ktorú je dodnes nejednoznačný výklad.

Každá karta Prerušenie má dva možné efekty. V prvom, na prerušenie akcie inej postavy, je jasne uvedená podmienka na umiestnenie oboch postáv v tej istej miestnosti, v druhom efekte (zrušenie prerušenia) táto podmienka uvedená nie je. Keďže sa ale vo všeobecnosti zdá prinajmenšom čudné a netematické zasahovať do "sporu" dvoch postáv z opačného konca lode, všeobecne prijatý úzus hráčov je taký, že aj na zrušenie prerušenia by sa postava mala nachádzať v tej istej miestnosti.

5.9.2021 23:47:08

Je to jednoznačný. Nemůžeš obecně dělat nic na dálku (např trejdovat předměty). Kapitán nemůže přerušit akci ani přes Interkom, takže rozhodně nemůže přerušit jen tak na dálku v jiné místnosti.

6.9.2021 11:21:00

@ondrakub Pochopiteľne, všetko začne byť jednoznačné v momente, keď sa do pravidiel začnú zaťahovať vlastné jednoznačné pravidlá ;)

6.9.2021 11:44:50

@ondrakub přesně tak. Nic nejednoznačného na tom není. Na kartě je jasně psáno, že přerušení lze zahrát jen na akci provedenou ve stejné místnosti. Důvod proč to není napsané u druhého možného použití je předpoklad, že člověk toto pravidlo nestihl za ty 4 sekundy zapomenout.

Lze na to koukat buďto z pohledu konzistence a logiky, kdy přesně jak @ondrakub říká, tradovat taky nejde na dálku a Nemesis je v těchto pravidlech velmi konzistentní. A nevidím jediný důvod proč předpokládat, že by toto měla být výjimka, obzvlášť když to z pohledu pravidel a logiky nedává smysl. Pokud se dva perou a já se chci přidat, pochopitelně u nich musím stát taky, jestli to má mít nějaký účinek.

Druhý pohled je pohled pravidel, kdy přerušení není nic jiného než akce. Je to sice akce, kterou lze hrát mimo vlastní tah, a to dokonce bez hrazení nákladů.. přesto to stále akce je. Akce lze rušit jen pokud jsou postavy ve stejné místnosti. Nedivil bych se, kdyby tam druhá část karty Přerušení byla dopsána právě aby zdůraznila, že je sama o sobě rovněž akcí a lze jí proto použít tímto způsobem.

@ebm_plays fakt si nemyslím, že je toto nějaké “domýšlení pravidel”. Naopak je to jediný závěr co z toho lze vyvodit. Domýšlením pravidel je hrát tuto kartu z jiné místnosti.

15.9.2021 15:39:56

@EridanFresh Přesně tak. 

Text, že přerušení je akce, je tam proto, aby bylo jasné, že ho lze jiným přerušením také přerušit - dle obvyklých pravidel, tj. jako akci, tj. jen v téže místnosti. 

Nemyslím si, že je na tom cokoli nejasného. Kdyby na každé kartě mělo být důsledně vypsáno vše, co by vylučovalo všelijaké obskurní výklady, kdy je však otcem myšlenky obvykle nějaké jednostranně výhodné přání, nebyly by to karty, ale tlusté bločky.

Určité základní pochopení obvyklého úzu je potřeba vždy a zvlášť u takto rozsáhlých pravidel. 

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

15.9.2021 16:13:42

Vybíráme z Bazaru

Štvanice
Štvanice
Akt. cena: 35 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas