Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Larva

Ahoj, jsem trochu zmatený z vetřelce Larvy.
Pokud mi dokážete odpovědět, budu rád.

1. Za larvu se natáhne karta útoku, ale automaticky se přisaje na svého protivníka. Znamená to tedy že pokaždé, když dojde na fázi útoku vetrelcu, ihned se přisaje(pokud je tedy s někým v místnosti)?

2. Pokud utocim na larvu na blízko, dostávám taktéž kartu infekce ? Nebo se jedná o výjimku?

3. Tato otázka nesouvisí s larvou - hráč provedl speciální kartu (bohužel si nevzpomenu na název), že se mohl "teleportovat" do jakékoliv místnosti na mapě. Přemístil se tedy do neprozkoumane místnosti kde otočil zeton s dveřmi-kam se tedy tyto dveře mají umístit když vlastně nepřišel odnikud.

Děkuji za případné odpovědi
22.10.2019 08:22:36

...
1. Zde se jedná o situaci, kdy útočí vetřelec. Viz str. 20. Útočící larva "se přisaje". Figurka je odstraněna z hracího plánu a dál na něm tedy nijak nepůsobí, na nikoho jiného dál neútočí. Jiná larva postupuje analogicky. Nerozumím, co znamená "pokaždé,...". Za larvu se žádná karta "nenatáhne", tj. neotáčí.
2. Zde jde o útok na vetřelce. Ten je popsán na str. 19 (útok na blízko). Je jasně uvedeno, že hráč za útočící postavu dostane kartu infekce. Proc by tu měla být jakákoli výjimka, kde se o ní píše?
3. Skutečně, tato situace není zřejmě nikde popsána. Řekl bych, že si příslušný hráč může zvolit, kam dveře umístí.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

23.10.2019 09:30:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Larva> Ad 1, netaha se za larvu karta, kdyz se spawnuje? - Pepsson

TY> Děkuji za odpověď.

Tou výjimkou bylo myšleno například že se larva nepočítá do prvniho kritického okamžiku (první spadne vetřelce->výběr úkolů).

- Flex

Flex, Pepsson> Abych se přiznal, ani jedné z vašich poznámek nerozumím. Obvykle však je dobré v případě nejasností zkusit nejprve nalézt odpověď přímo v pravidlech, často tam i je. Máte nějaké konkrétní místo, text, kterému nerozumíte? Zkuste ho ocitovat, ideálné přesně a doslova, pokusím se ho vysvětlit. Pokud v pravidlech nějaké pravidlo není uvedeno, výjimka není zmíněna atd., s největší pravděpodobností neplatí, neexistuje. - karel

No> Za larvu se prece karta otaci,kdyz prijde ve fazi prekvapiveho utoku. Otoci se...jo pardon. Neotaci se karta ale zeton... - Pepsson

pepsson> Máš na mysli přepadový útok při střetu? Je v pravidlech popsán... - karel

vim> spletl jsem si otoceni karty a zetonu...jde to nejak promazat?
- Pepsson

Dodatek
Teď mě ještě napadlo - pokud se tedy snažím o ústup od larvy , chápu dobře, že se automaticky přisaje (prave z důvodu netahani karty a její schopnosti přisátí?
Diky

23.10.2019 13:28:59

...> Samozřejmě. ústup postavy probíhá po úplném vyřešení útoku vetřelce, viz str. 19. - karel

je to tak

Podľa pravidiel áno.
Je lepšie po nej vystreliť (úspech 5/6), ak má samozrejme postava aspoň jeden náboj.

23.10.2019 13:39:12

ad 3
Moc se mi nezdá ta speciální karta a jakákoliv místnost na mapě... Prošel jsem teď všechny karty a v úvahu přichází (pokud jsem nějakou nepřehlédl) pouze:

a) mechanikova akční karta "v šachtách jako doma"
b) předmět "plány servisních chodeb"
c) předmět "skafandr"

První dvě karty neumožňují "teleportaci kamkoliv", ale pohyb servisní chodbou. V tom případě se dle pravidel v tomto případě žádné dveře neumisťují, což je potvrzeno i od vydavatele AR:
https://boardgamegeek.com/thread/2106234/technical-corridor-movement-and-door-exploration-t

Takže zbývá "skafandr". Tím se také nedá dostat kamkoliv, ale jen do žlutých místností a je vůbec otázka, zda se pomocí něj dá přesunout do neprozkoumané místnosti (o které člověk přesto ví, že má žlutou barvu - například díky předmětu "průzkumný dron" atp.). Našel jsem o tom diskusi zde:
https://boardgamegeek.com/thread/2262539/eva-suit-and-unrevealed-room

Pokud by tedy bylo možné se do neprozkoumané místnosti přesunout, pak bych v případě dveří na žetonu průzkumu postupoval jako při použití servisní chodby - dveře neumisťoval vůbec. Stejně tak při teleportu:)

24.10.2019 12:44:53 | Upraveno autorem (porovnej)

ad 3 > Super, díky moc za vyčerpávající odpověď. - Flex

Vitezstvi s larvou?
Zdarec, hele, jak se stavite k moznosti zvitezit s larvou v tele? Mne pripada, ze to vyloucene neni, ale hrajeme to tak, ze vitez nemuze mit larvu - tj. pokud ji inkasuje, tak se ji pred hibernaci nebo unikem z lodi musi zbavit. Zatim to tedy beru tak, ze si zprisnujeme pravidla pro vitezstvi, ale mozna jsem neco v pravidlech prehlednul...

27.10.2019 10:43:26

@Kadylek
Pravidla pleas! Strana 11, bod 3. Celkem jasne popsane

27.10.2019 11:28:42

@Pepsson
Jo, dik moc, uz tu poznamku malou sedou kurzivou vidim (a ostatne nevyloucil jsem, ze mi nekde neco unika). Je skvele, ze pravidla odpovidaji na drtivou vetsinu otazek, ktere se tady objevuji (obsahove klobouk dolu), ale drtiva vetsina otazek se tady na druhou stranu objevuje kvuli formatu pravidel - proto, ze jsou tam tyhle “male sede kurzivy” a chybi rejstrik pojmu, aby se to dalo jednoduse najit. Neodsuzuji provedeni pravidel, tohle musel byt velky orisek popsat a jeste pri tom odkazovat na vse souvisejici s danym pravidlem, ale jeste se to dalo dovest k dokonalosti (tim rejstrikem urcite).
Jinak tedy ad larva v tele - hrali jsme to tak proto, ze nam to prislo i logictejsi. Kontrola infekce ok, to se rozjet muze nebo taky nemusi, ale larva, ktera si vybere hostitele?? Ta by mu mela zatopit podstatne vic. Asi budeme respektovat pravidla, od toho tady jsou, ale vnitrne se s tim nejak neumim ztotoznit a moc by mi pomohlo nejake logicke vysvetleni. Napada me, ze by v realu mohl byt i rozdil v “zivotosprave” v nasledujicich dnech - kdyz odletas modulem vs. kdyz hibernujes...

27.10.2019 12:14:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Kadylek
Rejstřík není, protože se nevešel do grafického souboru. Nedokonale ho supluje obsah a odkazy všude v textu. Čtení těchto pravidel je úmorné, chápu, je jich zkrátka docela hodně. Nezbývá, než se k nim vracet opakovaně a číst pečlivě.
Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

27.10.2019 13:43:55

Karel
Jasne, dekuju. Ta hra kazdopadne stoji za trochu trpelivosti pri osvojovani pravidel ;)

28.10.2019 14:45:10

Larva

Pokud se v místnosti objeví larva a hráč má více karet než je číslo na žetonu larvy, tak se nepřisaje a hráč muže v další akci případně v dalším kole a své akci po larvě vystřelit. Případně ji může zabít i další hráč co je v místnosti. Přisaje se automaticky, pokud zůstane s hráčem v místnosti až ve fázi událostí (5). Tak jsem to pochopil ?

4.11.2019 00:53:57

zabiják larva :)
Už si ani nepamatuji kolikrát mě ta malá sviňucha už zabila :)

JJ útok larvy funguje jinak. Když jde do hry tak má taky náhlý útok naštěstí vždy jen jedničku.. a každá forma jejího útoku (jak náhlý nebo regulérní) funguje že místo vytažení karty, se přisaje na hráče a když má dvě larvy tak umírá.

5.11.2019 17:25:12

Doplneni> Pokud utoci larva a ty uz jednu mas, tak neumiras. Pouze si pridas kartu nakazy a utocici larvu odstranis - Pepsson

Vybíráme z Bazaru

Rune Stones
Rune Stones
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 8 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas