Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Kontrolní terminál

Kontrolujete za jednu akci místnosti všechny motory, nebo pouze jeden vybraný (tzn. na kontrolu všech motorů by bylo potřeba akci místnosti provést 3x)? Podle pravidel jsme vyložili, že je asi možné provést najednou kontrolu všech motorů v rámci jedné provedené akce místnosti. Ale připadá mi to jako hodně silný efekt, proto si jím nejsem jistý.
26.11.2019 10:58:15

Kontrolní terminál
Pravidlá skôr nabádajú k tomu, že za jednu akciu sa dajú skontrolovať všetky 3 motory naraz. Mne osobne sa to tiež zdá trochu prisilné, ale na druhej strane, je to miestnosť "2", takže jej výskyt je náhodilý.
Na BGG som našiel pár dotazov k tomu, myslím, že komunita tam sa skôr prikláňa ku kontrole naraz, podľa pravidiel. Definitívu by mohol dať asi len nejaký oficiálny FAQ.

26.11.2019 13:01:19

Ecce pravidla

No, tak teď jsem zjistil, že jsem to celou dobu chápali blbě - resp. když už se objevila, tak nikdo tuhle místnost nevyužíval, protože byla na nic :-D

Ale ta kontrola všech motorů asi dává větší smysl - herně i v návaznosti na logiku věci. Prostě jsi v kontrolní místnosti, kde můžeš provést diagnostiku, ale nemůžeš to spravit. Na spravení už je potřeba tam dojít, což je často štreka sama o sobě. Navíc to může hezky fungovat jako counter a kontrola případného záškodníka s úmysly "nebojte kluci, já to tam spravím".

26.11.2019 14:14:16

...
V této místnosti se provedením jedné akce místnosti zkontroluje stav všech tří motorů.
česky text je v tomto ohledu jednoznačný.
Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

27.11.2019 14:21:49

pravidla> No jednoznačný právě úplně není (tím nechci nijak shazovat kvalitu českého překladu, ani kvalitu pravidel obecně). Výslovně je tam napsáno, že "můžete zkontrolovat stav všech tří motorů", což se dá vyložit i tak, že z dané místnosti lze zkontrolovat kterýkoliv motor (z věty "Zaměstnavatel je oprávněn na pracovišti kontrolovat všechny zaměstnance" taky nevyvodíte, že má kontrolovat všechny najednou, ale právě to, že může kontrolovat kteréhokoliv chce).

Ale ano, jak už jsem psal, také jsme se gramatickým výkladem nakonec přiklonili k závěru, že za jednu akci je možnost zkontrolovat všechny motory najednou. Jenom mi to (oproti efektům jiných místností) přišlo jako celkem silné, tak jsem se chtěl ujistit.

Děkuji všem za odpovědi. :-) - BigBobek

bigbobek> Při takovýchto nejasnostech může pomoci udělat si "zkoušku ála matematický příklad". Kdyby opravdu měl ten popis znamenat, že pro kontrolu každého jednotlivého motoru je nutné zvláštní, samostatné provedení akce, byl by text chybně. To by muselo být popsáno výrazně jinak. Protože jinak by to většina čtenářů pochopila tak, jak je to ve skutečnosti doopravdy míněno... - karel

...> například by text musel znít "můžete zkontrolovat stav jednoho libovolného motoru"... - karel

Vybíráme z Bazaru

Strašidelný hrad
Strašidelný hrad
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas