Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Hnízdo - zničení vajec "v boji"

Ahoj,

vznikla nám při posledním hraní taková zajímavá situace. Bylo třeba zničit hnízdo, ale v něm se zjevil vetřelec a hráč, který tam stál, potřeboval postupně zničit vejce. Následně vyvstaly dvě možné interpretace pravidel.

  1. V boji mohl místo na vetřelce útočit na vejce (střílet, nebo na blízko), ale neházet na hluk, protože byl v boji s vetřelcem a pak utéct, nebo tam zůstat a čelit útoku vetřelce
  2. Na vejce útočit nelze, dokud tam je vetřelec, protože popis útoku na vejce je zapsán v kategorii použití místností a ty nejdou “v boji” používat.

Dík za odpovědi

12.7.2021 10:00:46

Moja interpretácia má bližšie k 1, ale s rozdielom, že po každom pokuse zničiť vajce/vajcia, úspešnom aj neúspešnom, hádžeš na hluk. Výnimka v pravidle o zničení vajec tam predsa nie je.

12.7.2021 11:17:24

@ebm_plays My to hráli tak, že útočíš na vejce a ničíš je. Stejně jako kdybys byl v místnosti se dvěma vetřelci a vybíral si jednoho jako cíl útoku. Nedává mi smysl házet při tom ještě na hluk, protože pokud jsi v boji, tak se na hluk nikdy neházíš. Jde spíš o to, jestli na vejce lze vůbec útočit, když jsi v boji, protože o tom útoku se píše v pravidlech v rámci akcí místností (a ty v boji nelze).

12.7.2021 13:16:47 | Upraveno autorem (porovnej)

@Raelag Budem teda jasnejší. Na vajce/vajcia je možné zaútočiť, aj keď ste v boji.

Akcia Zničenie vajca (CZ pravidla) je síce popísaná v časti Hniezdo, je ale univerzálna a nie je to akcia žiadnej miestnosti (už vôbec nie len Hniezda). Podobne sa dá nájsť v odstavci Strojovňa #1 pravidlo ako sa dá opraviť/poškodiť motor.

Miestnosť Hniezdo má len jednu vlastnú akciu - Vybratie 1 vajca z kokónu.

Akcie strelba a útok na blízko sú logicky a pravidlovo povoloné aj v boji, teda tu problém nie je.

Problém je v tom, že v popise akcie Zničenie vajca je čierne na bielom (alebo skôr biele na čiernom), že: "Po každém jednotlivém (i neúspěšném) útoku na vejce musíte pro­vést hod na hluk." Ešte je to tam boldom. No a vy si poviete: Nechýba v tých pravidlách niečo? Nedoplníme si to tam? Ak áno, tak potom fajn, slobodne sa dá doplniť čokoľvek. Ja by som to nechal tak ako to je.

 

12.7.2021 14:21:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Pokud je postava v boji (v místnosti s vetřelcem) a ničí vejce tak na hluk neháže. V pravidlech je sice tučně noise roll/hod na hluk, ale v anglických pravidlech je pod tím odstavcem o ničení vajec, modře napsaný odkaz na stránku 15 - házení na hluk. Takže se máš řídit podle toho a tedy v boji se na hluk neháže.

13.7.2021 12:43:04 | Upraveno autorem (porovnej)

@ondrakub Nechápem, prečo sem neuvedieš aj niečo z tej strany 15. Alebo to zas máme pozrieť do nejakých iných pravidiel, napríklad nemeckých?

Ja ti tu doplním, čo je o nehádzaní na hluk na strane 15 v CZ pravidlách:

PŘIPOMÍNÁME: Pokud se přesouváte do místnosti, v níž již stojí
jiná postava či vetřelec, hod na hluk se NEPROVÁDÍ.

Pri akcii Zničení vejce (ani Strelba resp. Útok na blízko) nie si v pohybe z 1 miestnosti do druhej.

13.7.2021 14:28:24 | Upraveno autorem (porovnej)

LNF

Na straně 18 se píše, že pokud je postava v boji, tak může dělat pouze 3 akce. Střelba, útok na blízko, ústup. Vejce není vetřelec. Tudíž prioritně vykostit vetřelce:-) a pak lze řešit vejce.

13.7.2021 22:00:32

Takze z citovanych pravidel plyne:

  • na vejce se da utocit, pokud je tam vetrelec (protoze na vejce utocite)
  • pokud nicite vejce v hnizde, tak nasledne hazite na hluk (protoze se to dela pri kazdem znicenem vejci ve hnizde)

Vsechno ostatni jsou domaci pravidla :P

 

13.7.2021 23:17:51

Souhlasím s @dandyy a @ebm_plays - z pravidel to vyplývá celkem jasně.

  • Na vejce se dá útočit
  • Na hluk se HÁZÍ

Ono to dává smysl tematicky i herně - hnízdo je ohrožené, tak ho vetřelci jdou chránit a můžou se objevit další (skrze hody na hluk, včetně možných surprise útoků). Navíc na hráče který je ignoruje a střílí do vajec prostě budou pak ve své fázi útočit vetřelci.

14.7.2021 00:27:24

tak je to tak, háže se na hluk (což je pro mě osobně překvapení)
 

bod. 8, potvrzeno přímo od Awakem Realms
https://boardgamegeek.com/thread/2615378/unofficial-rules-clarifications-not-faq/page/1

14.7.2021 08:32:09

@ondrakub Ahoj, přesně tohle jsem hledal, ale nedokázal najít. Teď už to dává smysl a vím, jak to příště hrát. Chtělo by to vydat zase nějaký aktualizovaný FAQ, kde tohle vše bude implementováno.

14.7.2021 09:10:26

@Raelag Obávam sa, že FAQ 3.0 tak skoro neuvidíme, jedine, ak by AwR k tomu nakopol Nemesis:Lockdown a otázky, ktoré určite prídu pri vzájomnom využití komponentov.

V každom prípade, odpoveď zo zatiaľ “neoficiálneho” zdroja je len potvrdením pravidiel, ktoré máš po ruke. Len ich treba správne čítať a porozumieť, aby nevznikali také dezinterpretácie ako tu ponúkol napr. @LNF, ak to samozrejme nemyslel ironicky ;)

14.7.2021 14:58:43

Vybíráme z Bazaru

Kaskádie
Kaskádie
Akt. cena: 790 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas