Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Takže klasické téma: Jaké jsou vaše dojmy z hraní?
Já sem krabici zatím vybalil, ale už teď vím, že to je jeden z nejlepších insertů pro deskovku vůbec.
Každý žeton má své místo a to místo je dokonce označené.
Produkční kvalita týhle hry je na hodně vysoké úrovni. Jen ty figurky pořád nejsou to nejlepší, co by mohli mít. Když může CMON, proč ne i oni? :(
Už se na první hru hodně těším!
29.11.2018 06:38:38

Dojmy
Máme za sebou prvni hru a vládne všeobecná spokojenost,ve 3 asi 2,5-3 hoďky (hra je to svižná,ale přece jen to byla naše prvni hra). Pravidla jsou relativně obsáhlá,ale jakmile to jednou rozchodíte,zjistíte že je to překvapivě jednoduchá hra.
Strašně záleží na tom jaké úkoly si zvolite,jestli bude hra více solitérní,nebo konfliktní.
Ke kvalitě-figurky postav Ok,ale je prostor ke zlepšení,figurky intruderů za mě super.
Uvidíme co po dalších hrách...

30.11.2018 22:37:25 | Upraveno autorem (porovnej)

První dojmy
Tak aktuálně po první hře. Pravidel relativně hodně, ale v závěru je to všechno strašně jednoduché. Vše funguje, nenašel jsem problém, snad jen malý drobný (podělím se v otázkách). Atmosféra o.k., trošku jsem ji čekal větší. Figurky o.k. Jak již bylo zmíněno, hodně se to může ovlivnit zda má někdo kartu zrádce či úkol, který jde přímo proti vám. Celkové dojmy jsou po první hře ale hodně vysoko, na celkové hodnocení je ještě brzy, ale pokud nenajdu zásadní chybu, tak hodnocení neklesne. Mindoku už teď tleskám za dobře zvolenou hru k lokalizaci.

30.11.2018 23:32:13

Otázka na lidi s dojmy
Mám otázku na ty, kteří to již hráli, nebo měli možnost si důkladně nastudovat pravidla:

Který mód hraní je podle vás nejzábavnější a nejlepší? (Pro hru ve čtyřech.)

Naše skupina se u toho sejde jednou za čtvrt roku, takže bychom se rádi alespoň částečně vyhnuli jinak platnému moudru "to si musíte zjistit sami".

A jedna bonusová: Nemáte někdo link na finální verzi pravidel? Našel jsem na internetu jen nějaké beta verze.

3.12.2018 09:30:54

Dojmy po 2 hrách
Komponenty parádní, tady není moc co řešit, určitě by se dalo něco zlepšit (je to hodně tmavé, tak občas se někde něco přehlédne, ale ta temnota patří k atmosféře), ale nic zásadního.

Hráli jsme dvě hry, obě semi-coop. První jeden z nás vyhrál tím, že se mu podařilo utéct v záchranném modulu a odpálit loď autodestrukcí. Ve druhé se mi podařilo splnit osobní cíl a jako jediný se uložit k hibernaci, ale v konečném důsledku nám bouchly motory, protože jsem slepě věřil tzvrzení jednoho člena posádky.

Zatím veskrze velice pozitivní dojmy, co se týče semi-coop rozhodně jedny z nejlepších. Pravidla nejsou až tak složité, i když prvotní nástřel je trochu zdlouhavý. Jak se člověk zorientuje, tak je to jednoduché.

Nicméně musí člověk počítat s tím, že se mu přes veškerou snahu nepodaří vyhrát, protože mu to někdo začne kazit.
Problém je pak i eliminace, kdy se může fakt velice rychle stát, že najednou zařvete a pak buď můžete hrát za alieny, nebo smutně klidně další hodinu jen koukat. Navíc endgame jsme měli trochu takový...MEH...respektive v té první hře, když hráč spustil autodestrukci (a já měl za úkol aby loď přežila), tak jsme potom jen napřeskáčku opravovali a ničili ovládání escape podů. V další zase ve chvíli kdy jsem zhybernoval jsem koukal jen na to, jak ostatní postupně umírají, protože se kolem hibernatoria nahrnuli alieni, se kterýma prostě nehnuli.

Nicméně jinak je to velice fajn. Čistě coop by ale nemusel být taky vůbec špatný. A jsem hodně zvědavý, jak je pojatá ta kampaň. Ta by mohla být pro mě ze všeho nejzajímavější.

Fajn je i to, počet alienů v pytlíku, ze kterého se tahají se skoro nemění, a není z toho takový šílený festival zabíjení milionu potvor. Postavy jsou dostatečně odlišné, náboje umí být velký problém, zejména pro některé, a celkově se to prostě hodně povedlo.

Zatím ultimátní ALIEN v krabici:)

3.12.2018 11:21:36

První hra
Máme za sebou první hru ve dvou, semi-coop, kapitán a pilot. Komponenty jsou parádní, je to velký plán a hodně karet okolo, takže jsme trošku bojovali s místem na stole, ale není to velikostně horší než třeba Eldritch horror.. :) Velmi mě baví mechaniky hluku a překvapující útoky alienů. U akcí mi trochu vadilo, že když se zle zamíchá balíček, tak se třeba nedá v daném kole prohledávat místnost, ale to je drobnost - prostě se musí plánovat. Zajímavá mechanika je střet s larvou, která do vás prostě vleze a prostě se jí chcete zbavit dřív, než z vás vyleze další alien :) Objevování místností je takový standard, trochu nepříjemné jsou "?tokeny", protože skoro každá místnost má nějaký problém, ale zapadá to do konceptu "napadené / poničené" lodi. Zkoumání a nastavování koordinátů, stejně tak funkčnost motorů, otevírání zavírání modulů jsou pecka drobnosti, které tomu dávají fajn atmosféru. Při boji je trochu nervující kostková náhoda, ale i s jednou rukou se dá existovat.
Já měl štěstí na korporátní úkol, protože hnízdo s vejci a místnost pro vyslání signálu na zem byly v podstatě po jedné trase a tak jsem se 5 kol před koncem uložil spolu s vejcem do hibernace v domnění, že frčíme na Zem. Další fajn věc- hráč který skončí / umře se chytne balíčku a hraje za vetřelce což je taky docela fajn aspekt hry :) Problém byl v tom, že pilot zpanikařil a rychle chtěl dodělat svůj úkol (prozkoumat všechny místnosti a poslat signál na zem) což mělo za následek kromě narůstající prezence vetřelců i šíření požáru a poruch místností, až došlo k tomu, že loď ztratila integritu a explodovala. Všichni mrtví. Pak jsme se ještě bavili o tom, že ve dvou hráčích je docela těžké prozkoumat všechny místnosti, když jeden z nich si najde co potřebuje, ale stejně bych nevyhrál, protože pilot "opravil" motory lodi a hodlal opustit loď v záchranném modulu, takže bych měl v hibernaci smůlu. Asi je pro další hru lepší do poslední chvíle nikomu a ničemu nevěřit a opustit loď jako opravdový kapitán. Tedy až nakonec.
Na další módy, včetně kampaně jsem docela zvědavý, semi-coop funguje za mě parádně, na první hru je ale mraky věcí co dělat a tak je člověk trochu zmatený a musí si tu hru trochu osahat.. Stejně tak si plánuji udělat nějaké stručé přehledy (případně projet bgg) protože hledání v pravidlech bez rejstříku (to je nejdokonalejší věc všech FFG pravidel) bylo občas za trest.. Když si to ale člověk zažije, tak věřím tomu, že pak už se jen kouká na vlastnosti místností a "vývoj alienů" v pytlíčku. Ale jak píše Kame, je to parádní Alien-feeling-hra v našlapané krabici. A to ještě přijede figurka kocoura!

Mindok s tímhle rozhodně nešlápl vedle a myslím si, že každý deskohrací fanoušek Vetřelce bude nadšen. Tahle hra za mě prostě šlape.

(první dojem, zatím jsme neobjevili žádné herní "zlo")

9.12.2018 18:09:32

jedna hra
Popíšu svůj první herní zážitek.

Hrál jsem za vědce na vozíku a tajný úkol jsem si nechal doletět na zem s modrou mrtvolou. Tak jsem ji hned na začátku hry čapnul. A vyjel do temnot. Ve druhém kole na mě vyskočil dospělý a ukousl mi ruku, tudíž jsem přišel o zbraň, protože tu mrtvolu na úkol jsem si chtěl nechat. Při útěku jsem narazil na hořící místnost, takže jsem rychle mazal pryč k motorům. Tam na mě vyskočila královna, která ihned zaútočila a instantně mě zabila. Tak jsme zafixlovali a vytáhli jinou... a ještě jinou kartu, abych jen utrpěl krvácení. Při dalším útoku mě královna oslizla a tak jsem si ji při pohybu Xkem natáhl pěkně zpět k sobě i s tím dospělým, který se dříve nasvačil mé ruky. po boji jsem měl již dvě krvácení tudíž bylo jasno, že v příštím kole zemřu, tak jsem airlockem oba alieny zamknul a spokojeně vykrvácel. Na hraní za alieny jsem se vykašlal a šel hrát něco jiného, protože jsem byl na deskoherní akci, kde tato možnost byla. Jako příběh je to opravdu vtipné, jako herní zážitek to stálo za hovno, protože jsem ve hře neudělal nic kromě toho, že jsem utíkal před něčím, co jsem neměl jakkoliv možnost ovlivnit. Byla to určitě extrémní smůla, ale zemřít ve čtvrtém kole hry (bez podvádění by to bylo ještě dřív), kdy ostatní hráli minimálně ještě hodinu, takhle si dobrý herní design úplně nepředstavuju.
___
redaktor Deskofobie

22.12.2018 12:49:51

Yedle
Tak to byla extrémní smůla, ale jako příběh dobrý.

22.12.2018 13:14:55

Yedle
Že by karma zdarma :+) co jsi komu provedl před hrou :+).

22.12.2018 13:37:11

Bastacka
No já jsem takovej bezbožnej sráč, že se divim, že jsem vůbec někdy něco dohrál do konce... ]:)>
___
redaktor Deskofobie

22.12.2018 13:58:09

Dojmy
První hra v pěti nám i s pravidly zabrala 7 hodin, ale šíleně jsme procesovali, protože se neustále něco kontrolovalo, do toho zachod, jídlo, takže extrém, který není určitě běžný.

Hráli jsme semicoop a jak už se víc a víc zabehly pravidla, tak to bylo opravdu zábavné. Měli jsme celkem pestrý mix úkolů, takže jsme se prasili i navzájem, mělo to ke konci survival atmosféru jak blázen, kdy se dvoum z pěti podařilo buď přes štěstí na hluk a nebo vystřílení dospelaka dostat do únikových modulů. Velmi se mi líbila různorodost postav a jejich akčních karet. Místnosti dávají smysl, akce v nich též a třeba objevení potvory z ventilace je moc pěkná drobnost podporující promyšlenost a reálnost prostředí, ve kterém se hra odehrává.

Druhá hra už byla asi na 3 hodiny, já jsem celkem brzo umřel, kdy mě matka sundala na tři karty a bylo to o smůle, že se za mnou zároveň zamkly dveře, neměl jsem karty na překvapující útok a pak ani žádný counter na ruce, který Soldier má. Ostatním to pak ovšem sedlo a všichni splnili úkoly, i když fest hořelo a místnost se srala jedna za druhou.

První zemřelý má možnost hrát za potvory, mě osobně to nebavilo, protože jsem klukům držel palce a nechtěl je podelavat, ale dá se tu taky dost vyřádit.

Hra je hodně propracovaná, ale celkově náročná, takže to chce čas, lidi a správnou atmosféru. Pokud se to sejde, tak je zážitek hutný.

14.4.2019 13:38:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy = super hra
Mám za sebou dvě hry a u obou jsme se všichni parádně bavili. První hra byla občas o zkoumání některých pravidel, ale i tak byla dobrá a skoro všichni přežili. U druhé hry přežil pouze jeden, ale všichni se hrou byli spokojení. Teoreticky se může stát, že umřete ve druhém kole, ale ta pravděpodobnost je takřka minimální. Hra má výbornou atmosféru a dobrou hratelnost. Příběh se moc pěkně píše. Věrohodnost zoufalství z alienů je opravdu vystižená dokonale a po většinu hry před nimi hlavně utíkáte a občas se vám podaří i něco splnit. Skoro vždycky to někdo odsere, ale neměl jsem pocit z toho, že by to někomu vadilo, každý si hru opravdu užil. Myslím, že i když není hra čistě kooperativní, tak je perfektně vyřešeno, že hráči musí spolupracovat. Za mě maximální spokojenost.

15.4.2019 12:18:46

Solo
Uvažuji nad cz verzí. Jaké to je hrát solo? Má to smysl? Sice jsem fanda vetřelců, ale připadá mi, že to asi nebude v solo moc zábavné.

15.4.2019 18:41:35

Solo
Myslím, že čím víc lidí ve hře, tím líp. Sólo hra ubere 80% procent zábavy.
Pro sólo hru bych volil spíš spíš jiné hry jako Fallout, Pán Prstenů apod. Nebo hrej spíš na PC.

16.4.2019 10:06:28

Unboxing
Zda se to jenom mne, nebo tech 5 (slovy pet) unboxing videi k teto hre je uplne nadbytecnych? Koukam, ze se roztrhl pytel s tvurci videi. Nekdo dela unboxing starych her, ktere treba ani nejdou uz sehnat. Budiz. Ale pet stejnych videi k jedne hre? Jsem z toho zmaten. Asi mi neco unika? Diky za pripadne vysvetleni.

14.10.2019 09:56:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Havelock

Tak musíš brát v potaz že někdo si prostě to video chce udělat. A to že to dělá konkurence neznamená že ho ten člověk kvůli tomu vynechá (to by měl ostatně pak dost chudou tvorbu). Každý kanál má své příznivce a je jen na nich na co se podívají. Já si říkám že bych víc uvítal zas nějaký třeba let's play.

14.10.2019 10:01:16

Havelock
Řekl bych, že vázanost na distributora, který jim rozesílá hry zdarma a chce aby je ukazovali tj. unboxing, recenze.

14.10.2019 13:27:26

GeneralX
Jojo, právě. Recenze nebo let's playe od různých lidí bych ocenil. Ale první unboxing tu byl už v lednu. Jakýkoliv další už je s křížkem po funuse.
Přijde mi to podobné jako s překlady. Udělat si ho může kdokoliv a každý si může najít svého oblíbeného překladatele. Ale otázka pořád zní nestačil by jeden? Ta energie se dá nasměrovat do unboxingu hry, která video ještě nemá.
P.S. Nikoho nehejtuju, tak aby nedošlo k nedorozumění. :)

14.10.2019 15:32:14

Unbox
Ja moc unboxingy nedelam presne z duvodu, ktery si zminil. Tady se to ale seslo. Byla moznost udelat unboxing jeste den pred tim, nez se hra vlastne dostala do obchodu, hru jsem mel uz sanci nekolikrat hrat, takze jsem u unboxingu mohl mluvit k veci. Navic jsem se na tuhle hru mimoradne tesil... :)

Vydavatele me k zadnym videim nenuti. Asi ocekavaji, ze se k nim vyjadrim, ale ze by nekdo vylozene vyzadoval unbox, to ne. :)
...................................................................
Redaktor Deskofobie a blogu Kubrt vs Deskovky

14.10.2019 16:59:23

Howtoplay?
Plánuje někdo natočit nějaké how to play - výukové video ?
Třeba něco podobného jako bylo vytvořeno pro Scythe od
Klub deskových her Pardubice.
Vím, jen o tom, že někdo plánuje natočit gameplay.

21.10.2019 15:05:01

Lets play

Tak kluci z Joubcastu planovali udelat lets play k Nemesis, ale Kubrt jim to sabotoval svoji nepritomnosti. :-D

22.10.2019 12:03:05

angické how to
Pokud by se někomu nechtělo čekat na český návod či let's play, tak tohle podrobné video pokrývá základní hru prakticky celou.

Pokud se radši učíte s videem, než čtením pravidel, tak po tomhle můžete rovnou začít, jako kdybyste už Nemesis předtím hráli.

https://www.youtube.com/watch?v=ox-0wDV_1Og

22.10.2019 12:38:08

Co to kurva mělo být???
Dneska mi hra přišla, tak jsem se rozhodl, že než si ji zahraju se spoluhráči, vyzkouším jí nejprve v kooperativním módu. Poté, co mi během pouhých tří kol zemřely dvě postavy ze tří, jsem hru raději rychle uklidil ze stolu, protože takhle naštvaný jsem už dlouho nebyl. A jak se to stalo?

Skoro každý pohyb způsobil střetnutí, navíc se mi hned v prvním tahu objevila královna, která ihned způsobila jedné postavě těžké zranění a když se postava snažila ustoupit, přidala i druhé. Ve druhém kole už měly dvě postavy na krku dospělého vetřelce, a když se k tomu přidalo pár špatných karet událostí, bylo vymalováno.

Nesnáším, když se mnou hra vyjednává a já s tím nemůžu vůbec nic dělat. Jiné hry (jako třeba Eldritch Horror nebo This War of Mine) se mnou taky vyjebávaly, ale měly aspoň tu slušnost, že hraní trvalo ke třem hodinám. Tady jsem si vychutnal pouze půl hodiny nekontrolovatelné frustrace. A je mi úplně jedno, jestli to byla jen strašná smůla a ojedinělá záležitost. Tohle by se prostě nemělo vůbec stávat.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

22.10.2019 17:24:44

...
Tak rekl bych hodne smuly a blbe hody a malo vyuzivany kradmy pohyb. Na kralovnu mel kolega zautocit,treba by utekla. Mam za sebou dve hry a obe nekdo vyhral nebo to bylo epicke. Nehaz flintu do zita a hraj opatrne :)

22.10.2019 17:38:46

.

Túto hru sa proste človek musí naučiť hrať. Nedá sa k nej len tak sadnúť a ono to nejako dopadne. Takto po chvíly skončí rozsekaný. Treba plne využívať vybavenie, karty postavy, miestnosti.Včera sa mi veľmi darilo pri sólo hre, mal som splnený úkol, čakal som na odomknutie hibernačných komôr, vyoperovali som si parazita, votrelcov som ľahko likvidoval, alebo zdrhali a potom sa to všetko po.ralo. Pri ukladaní k spánku sa objavil strážca, došli náboje a zdrhal som ja. Schytal som pár ťažkých zranení, infekcie a bol som vybavený. Táto hra nič nedaruje a je parádna. Neskutočne atmosférická a zábavná.

22.10.2019 17:43:15

S tímhle už nechci mít nic společného...
Hned první místnost byla místnost se slizem, a hned první hod kostkou přidal žeton hluku všude, tak jsem šel s druhou postavou jinam, tam pro změnu hořelo, tak jsem šel se třetí postavou třetí cestou a hodil jsem číslo, které odpovídalo "ventilaci", jenže tam už byl žeton po prvním hráči, takže hned nato se objevila královna a co čert nechtěl, hned způsobila vážné zranění. Každá postava byla úplně někde jinde, takže dostat ke královně druhou postavu nebylo možné. Tak jsem ve druhém tahu po ní aspoň vystřelil (samozřejmě jsem minul) a při ústupu jsem rovnou dostal druhé vážné zranění. S tím se prostě nedalo nic dělat.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

22.10.2019 17:49:11

Vybíráme z Bazaru

DOOM: Desková hra (2016) CZ
DOOM: Desková hra (2016) CZ
Akt. cena: 2399 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas