Near and Far - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: desková hra
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Red Raven Games
Autoři: Ryan Laukat
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Near and Far vs. Abow and Below

Můžete, prosím, trochu porovnat? Předpokládám, že jsou to podobné hry. Obě mi přijdou zajímavé, detailně jsem to ovšem nestudoval. Děkuji.
16.6.2018 20:33:14

...
Já hrál jenom Near and far, above and below jsem ale viděl gameplaye, četl pravidla a plánuji si ho časem taky koupit. Obě hry mají společné to, že jsou to eurovky nižší komplexnosti (někde na hraně mezi rodinnou hrou a strategickou erovkou, řekl bych) okořeněné o vyprávění příběhů. Obě se také odehrávají ve stejném univerzu. Hlavním rozdílem je způsob hraní. Zatímco near and far nabízí tři herní režimy (čtyři i s výukovým), kdy dva jsou založeny na kampani, takže se ti něco málo přenáší mezi jednotlivými partiemi a jednotlivé příběhy na sebe můžou navazovat (v jednom z režimů dokonce na sebe pokaždé navazují a tvoří tak souvislý příběh, který hráč upravuje na základě svých rozhodnutí), tak above and below vypráví vždy čistě náhodné příběhy, bez žádné návaznosti a více staví na ten euro aspekt, tedy budování, najímání atd., než na ty jednotlivé příběhy, ty jsou spíše zpestřením. U Naf to je takový mix a někomu může vadit, že hra nemá pevný počet kol, jako je tomu u aab, nýbrž je hra koncipována jako závod a to si občas odporuje s tím příběhovým aspektem..
Řekl bych, že above and below je hra více na občasnější hraní, zatímco near and far na častější. Obojí se podle mě ale vyplatí mít a u Naf může s klidem říci, že je to má nejoblíbenější hra.
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

17.6.2018 08:09:12

....
Myslím Near and Far je daleko propracovanější a pokročilejší hrou. A&B mám nahráno desítky partií a dá se hrát zcela bez těch příběhů a dá se vyhrát (dokonce bych řek že je to snažší)

Na stole vypadají uchvatně obě dvě.

17.6.2018 10:39:53 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Mám obě dvě hry a v podstatě musím souhlasit s tím co napsali kluci přede mnou.
Above je hra s jednoduššími pravidly. Dá se celkem v pohodě hrát s nehráči, protože jí snadno vysvětlíš a není zase tak moc konfliktní.
Near má ty pravidla komplikovanější na vysvětlení a spíše se hodí pro nějaké kontinuální kampaňové hraní. I jednotlivé hry jsou asi i o kousek delší, než u Above.

Kniha příběhů má v obou hrách podobnou roli. Hra sama tě vůbec nenutí se do těchto dobrodružství pouštět, ale pro mě je to ta nejzábavnější část hry.
Obě dvě hry jsou super.

17.6.2018 22:01:29

...
pardon, double post

17.6.2018 22:01:31 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Ostatní to v podstatě řekli za mě, jen doplním, že AnB má rozšíření Desert Labyrinth and Underforest, který se dalo koupit v rámci KS kampaně buď s AnB nebo s Near and Far. Jestli se dá teď sehnat samostatně si nejsem jistý. (Překlad knihy setkání tohoto rozšíření je tady ke stažení). Near and Far je co se týče čtení, mnohem "rozlehlejší" hra, ale dá se hrát i varianta bez čtení. Navíc teď vyšlo první rozšíření pro NaF Amber Mines, který přidává do hry nový prvky a dva nový paralerní příběhy pro dvě mapy. Já mám obě a rozhodně nelituju. Navíc jsou hry svým způsobem provázaný, protože postavy z Near and Far jsou dvoustranný a jedna ze stran danných postav se dá použít do hry Above and Below jako další rozšíření nabídky postav. No a kdyby to mělo bejt úplně vytuněný, tak když si pořídíš hru Islebound od stejného autora, která je taky moc pěkný euro, tak tam jsou zase postavy, který se daj použít jednou stranou do AnB. Já Islebound samozřejmě mám a taky ji mám moc rád. Klidně múžou tyhle tři hry koexistovat vedle sebe, aniž by ti připadalo, že hraješ stejnou hru.

3.7.2018 20:24:29

Příběhy z A&B do N&F
Moje otázka je směřována na majitele obou her - Near and Far a Above & Below.
Vzhledemk tomu, že se mi líbí výpravný (dějový, kampaňový) aspekt, tak je mým favoritem Near & Far. Hru Above & Below nemám, ani jsem nehrál, ale odrazuje mě ta stavitelská a resource-management část. Na druhou stranu kniha příběhů do A&B je poměrně rozsáhlá (+ příbylo rozšíření) a bylo by škoda si ji neprojít.
Proto by mě zajímalo, jestli si myslíte, že by bylo možné tyto příběhy nějakým způsobem "naroubovat" do N&F v rámci nějaké custom kampaně. (vím, že první by se musel zřejmě změnit výsledek (zisk) rozhodnutí, aby odpovídal N&F), ale otázka je, zda-li v A&B nejsou ty příběhy moc zjednodušené...

14.3.2019 15:04:01

MikeDundee
Příběhy z Above and Below by asi v Near And Far moc použít nešly. Ani ne tak kvůli tomu, že by byly zjednodušené, ale spíš kvůli tomu, že v Above and Below jsou úplně všechny příběhy situovány do podzemí. A tolik podzemí se zase v Near and Far nevyskytuje.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

15.3.2019 20:10:08

AaB vs. NaF
Myslím si, že to moc nepůjde, už jen proto, že v NaF je kniha příběhů provázaná vždy s konkrétní mapou a u AaB je v podstatě jedno, které setkání čteš a asi by to moc nefungovalo. Sice jsou oba světy podobné, ale obě hry jsou stylem hraní právě té příběhové části odlišné. Jestli máš NaF, tak bych asi AaB nekupoval, ale já mám obě hry a mám je rád obě. Je zase pravda, že AaB se odehraje rychleji, než NaF, protože toho čtení je tam méně.
A jestli chceš nějakou příběhovku, počkal bych: autor připravuje novou hru (zatím je listovaná jako max. dvojkovka), kde toho čtení bude ještě víc, než u NaF. Hra se bude jmenovat Sleeping Gods, kampaňovej styl hraní, taky atlas game, a podle první šeptandy to bude docela epický. KS pravděpodobně někdy v létě.

16.3.2019 11:56:26

Kospin
Ano, o té hře Sleeping Gods vím, mám ji v hledáčku :-) Autor své hry neustále zlepšuje a více dává do popředí vyprávěcí prvek. Proto jak říkáš - A&B asi nemá cenu pořizovat - byl by to (alespoň pro mě) krok zpět... Vím, že v N&F jsou příběhy spjaté s místy na mapě - myslel jsem právě použití na nějaké vlastní (custom) mapě - na boardgamegeek je takto např. takto uděláno fanouškovké rozšíření "Blizzard Alps".
Ale největší problém asi bude ta jednoduchost - v A&B má jednotlivý příběh začátek a pak 2 rozhodnutí z nichž každé v podstatě jen popisuje zisk. V N&F naopak každé z těchto 2 rozhodnutí ještě vypravuje pokračování příběhu...
Takže by se ten příběh na konci asi musel dovymyslet, ale to by bylo tolik práce, že bude lepší počkat např. na ten Sleeping Gods :-)

16.3.2019 13:24:41

@ mikedundee
Místo AaB doporučuju Islebound, hra od stejného autora, stejně grafický líbivá a příjemně se to hraje. Žádnej závar na mozek, ale zase to není žádná light hra.

16.3.2019 18:06:44

Ad Sleeping gods
Protože ještě není nalistovaná tahle hra a pro doplnění infa k této diskuzi:
Vyšlo nový video, kde je rozhovor s Ryanem Laukantem ohledně jeho nový hry Sleeping Gods. Tady je takovej výcuc, o čem to asi bude.

- rok 1929. Vracíte se z Hongkongu do New Yorku lodí a zastihne vás bouře. Když skončí, jste v neznámém světě plném příšer a musíte se dostat domů
- coop (!) survival game
- kampaňovej styl hraní
- 12 kampaní
- 1-3 hráči
- atlas game
- obsáhlá kniha příběhů/setkání
- rozdíl v atlase oproti NaF je v tom, že jedna hra nerovná se jedná mapa, přijdeš na kraj mapy a otočíš někam dál na jinou mapu a hraješ dál
- můžeš naskočit v průběhu hry
- v průběhu jednotlivých her tuníš postavy
- hraje se s akčními kartami, každé kolo si lízneš 4 karty, kterými se můžeš pohybovat nebo vyrazit za dobrodružstvím nebo je přiřadit postavě a tak ji něco vylepšit apod.
- když umřeš, není konec světa. Vlastnosti ti nějak zůstanou, máš nějakou penaltu a začínáš někde v přístavu...

Já se teda těším.

22.3.2019 21:11:49

překlad
Můžeme Kospine u té hry Sleeping Gods opět počítat s tvým překladem, prosím pěkně ?

Za překlady A&B a N&F sice půjdeš do nebe, ale mohl bys to ještě vylepšit :)

Pokud bude český překlad knihy dobrodružství je to instabuy...

22.3.2019 21:23:36 | Upraveno autorem (porovnej)

souhlas s úderníkem
také to tak mám, pokud to přeložíš (respektive slíbíš překlad), tak okamžitě kupuju a máš u mě velký dík.
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her

22.3.2019 21:32:49

Překlad...
... rozhodně bude!

Jen aby to už Ryan dovymyslel a pustil do světa. Prej údajně KS v létě.

22.3.2019 21:51:44

Vybíráme z Bazaru

Star Wars Legion / 2x Rebelové
Star Wars Legion / 2x Rebelové
Akt. cena: 1400 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas