Naše osada - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: BoardBros
IELLO
Autoři: Aya Taguchi
Shun Taguchi
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Karty úkolů - “produkuje/spotřebovává” a “sousedící”


Ahoj,

mám jen upřesňující dotaz ke kartám úkolů:

1) Postav 1 budovu, která produkuje a/nebo spotřebovává surovinu.

Označení “produkuje” a “spotřebovává” se váže pouze k efektu budovy? Na BGG i v různých video návodech či gameplay videích to takto hrají. Na BGG jsem narazil i na vlákno, kde se řeší špatně zvolený “wording” už v anglickém základu - produce / consume. Dle mého názoru u tohoto typu karet úkolu s tímto výkladem neexistuje možnost “a”. Neexistuje budova, která by za jeden kámen dávala např. dva kameny. Tudíž může nastat pouze varianta “nebo”. Pokud by ale slovo “spotřebovává” znamenalo vztah k ceně budovy, pak by bylo možné i slovní spojení s použitým “a” - tedy budova spotřebovává dřevo na stavbu a produkuje dřevo při aktivaci efektu.


2) Měj 3 budovy, které spolu vzájemně sousedí alespoň jednou stranou.

Zde jsem opět lehce zmaten. Není možné postavit tři budovy tak, aby spolu vzájemně sousedili stranami. Vždy bude spusedit první se dvěmi a zbylé dvě pouze s tou první. Jak chápat toto? Jakože prostě tři budovy například v řadě nebo vedle sebe ve tvaru L?


Děkuji za názory. Tato hra je jinak krásný rychlý vstupní “fachman” placement. I přes určení hlavně pro děti, rodiny a začínající hráče ovšem nabízí i řadu strategických možností a zároveň je na tak jednoduchou hru dostatečně variabilní.
27.11.2020 15:44:52

Nejasné kartičky úkolů
Ahoj,

v bodě 1) je a/nebo správně použito u 2 kartiček, které pro splnění požadují 2 budovy, které produkují a/nebo spotřebovávají obilí, resp. mince. Tam je možné aby jedna spotřebovávala a druhá produkovala (ale formulace ani tak není úplně nejšikovnější). U zbylých 2 kartiček s podobným zadáním jde pouze o 1 budovu s rybou, resp. dřevem/kamenem. Tam už varianta "a" opravdu nefunguje. Každopádně chápeš to správně, jde jen o aktivaci, ne o náklady při stavbě.

V bodě 2) (který jsme konzultovali i s původním vydavatelem) jsme nakonec nechali tento text, i když by bylo lepší zdůraznit, že jde o tři budovy v řadě, případně ve tvaru L. Tedy 3 budovy, které jsou propojeny. Opět máš pravdu, že přesně dodržet zadání kartičky nelze a s řadou a L jsi to také domyslel správně. :)

Díky za podnět, tyto 3 kartičky (resp. 5) mohly být formulovány lépe :/

Máme ale radost, že hra baví, my ji totiž stále milujeme a hrajeme pořád dokola. Co říkáš na promo dílky? :)

David
BoardBros

27.11.2020 16:12:20

Text vs ikony> Ahoj,

díky za upřesnění karet úkolů. Hra je moc hezká po vizuální i herní stránce. Je chytrá, je tam hezká možnost interakce s využívání soupeřových budov (což tedy někdy pěkně zabolí ;) navíc této možnosti lze využít i pouze pro strategické účely zmaru soupeřovo evidentně plánovaného megakomba.

Promo kartičky budov jsou super a beru je jako alespoň nějakou náplast za (pro mě) malý počet budov v základu. Hra by jich mohla obsahovat daleko více a variabilita a znovuhratelnost by se tím zvýšila. Na druhou stranu je zde prostor pro rozšíření ;)

Nicméně po několika hrách zde musím s odstupem napsat jednu poznámku a to ke kartám tajných úkolů. Hra je za mne primárně určena začínajícím hráčům a hlavně dětem. Proč je tedy na kartách úkolů text (o již řešeném slovosledu nemluvě)? Tento fakt přeci posouvá hranici hratelnosti o minimálně tři čtyři roky dál a tím hra přichází o zákazníky (např. Dice Forge - jasná ikonografie, bez textu, hrajeme na plno s téměř 7 letým synem bez omezení včetně rozšíření v angličtině, na krabici 10+ stejně jako zde). Nebo se pletu? Ve hře je použita jasná ikonografie na kartách budov - srozumitelné a naprosto jasné i malým dětem. Proč autoři nepoužili ikony i na kartách tajných úkolů nechápu. Selským rozumem přeci dojdu k závěru, že použití ikon místo textu zpřístupní hru větší skupině zákazníků a rapidně zjednoduší lokalizaci = menší náklady = vydělám víc nebo hra stojí méně, prodám jí větší množství a opět víc vydělávám. Nehledě na to, že hra by byla přístupná i dětem od cca 5-6 let. My ji hrajeme se synem téměř 7 let (her máme plno a troufnu si říct že je na svůj věk pokročilým hráčem) bez karet úkolů, protože tyto úkoly mají být tajné a on je prostě nepřečte. Text místo ikon u her nechápu obecně, už jen z důvodu lokalizace a zvětšování okruhu zákazníků.

Nicméně hra je to krásná, rychlá, téměř do kapsy. Cena dobrá. I když po tom co jsem si koupil Mechs vs Minions si o cenách ostatních her myslím své.

Díky a přeji Naší osadě mnoho spokojených hráčů! - Navy

Vybíráme z Bazaru

18CZ + bonusové desky
18CZ + bonusové desky
Akt. cena: 2275 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas