Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Chyba na bonus karte

Zdá sa mi, že bonus karty vymenované nižšie majú chybný preklad. Ak som dobre pochopil podmienka pre vyšší počet bodov nikdy nemôže nadobudnúť hodnotu väčšiu ako 5 kariet daného typu nakoľko vtáka žijúceho v danom habitate nemožno presunúť do iného habitatu a max. počet vtákov v danom habitate je 5.

Forester
Prairie Manager
Wetland Scientist

(Birds that can only live in one specific habitat)

Count the number of birds you played that only have the habitat symbol shown on this bonus card. If a bird has the option to live in more than one type of habitat, it cannot count toward this bonus.
17.9.2019 14:01:22

Bonus karta
Tím myslíš, že tam je jestli se nepletu uvedeno 5 či více? To mě taky zarazilo, protože mi přišlo, že maximum může být 5, ale je otázka jestli není ve hře mechanika která by nějakého dokázala dostat i do prostředí kde normálně nemůže být, nekoukal jsem co všechno tam je za možnosti, nebo třeba bude něco takového v rozšíření a tohle je pojistka aby s tím nebyl problém. Ale asi bych to nebral vyloženě jako chybu pořád ta karta funguje jak má, teda jestli je řeč o tomhle.

17.9.2019 14:38:31 | Upraveno autorem (porovnej)

81-88
Karty 81 az 88 ide presuvat z biotopu do ineho biotopu. Ale ake maju karty na sebe naznacene biotopy, to teraz neviem povedat.
Daju sa tym robit akcie kt. uz boli zakryte alebo napr splnit lepsie daky verejny ukol ci tajny.

17.9.2019 15:16:54 | Upraveno autorem (porovnej)

JAHMANsvk
Jj tihle migrující ptáci tam jsou,ale všichni s kterými jsem hrál měli na sobě všechny tři biotopy, takže ti se k téhle kartě nepočítají. Třeba karel napíše důvody k téhle formulaci.

17.9.2019 15:26:06

Froggery
Ten Karel zatím odpovídá všude jinde, ale tohle vlákno ho nějak míjí :) Taky by mě to zajímalo.

18.9.2019 22:58:41

Zdokonalenie prekladu
Dalsi priklad "zdokonalenia prekladu" od Mindoku (citujem Karela). V originale je 5. Preco tam nedat 5 a viac? Aj ked to nedava ziaden zmysel a hracov to len pletie.

Kamos nehrac sa ma dnes na to pytal, lebo si myslel, ze zle pochopil pravidla a nedavalo mu to zmysel. Mne tiez nie. Potom som objavil toto vlakno.

Prosim uz prestante s tym "zdokonalovanim prekladov". Robi to viac skody ako uzitku.

23.12.2019 02:18:42

...> Díky za radu, Tvůj názor znám, ale nepřestaneme. Podle nás to dělá přece jen výrazně více užitku než škody. - karel

@regressiv
"Prosim uz prestante s tym "zdokonalovanim prekladov". Robi to viac skody ako uzitku."


Uklidni se prosim, mohl bys treba ocenit, kdybys o tom mel tuseni, ze diky temto "zdokonalovanim" se casto vylepsi/vyjasni i formulace v puvodnich pravidlech, pokud preklad probiha soucasne s pripravou originalu. Nebo ze se v prekladu podchyti veci, ktere byly v originale nejasne ci tam vubec nebyly.


Formualce "5 nebo vic" je (zatim) zbytecna, taky jsem si toho vsiml pri prvnim hrani a predpokladam, ze to tak je je, kdyby nahodou neco umoznilo rozsireni. Ale jak uz tu padlo, logicky to ma uplne stejny vyznam jako "5". Muze to by matouci? Ano. Je to chyba? Urcite ne.

23.12.2019 03:39:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Stady
Je to rozhodne chyba. V originale je 5 a teda ziadne rozsirenie to neumozni. Mindok proste v svojom pokuse o zdokonalenie prekladu upravuje obsah na kartach. Matematicky su to dve uplne rozdielne veci. 5 je cislo a to druhe je mnozina cisel, ktora v tej hre nedava ziaden zmysel. Ludia potom musia chodit na fora, ci googlit originalne karty, aby v tom mali jasno. To nie je ziadne zdokonalenie prekladu, ale presny opak.

23.12.2019 09:03:48

@regressiv
Keby neboli upravené pravidlá, tak tu je v hre 50 nejasností, keď sú upravené pravidlá, tak je v hre 10 nejasností... lenže preto, že z tých 10 v pôvodných pravidlách 5 nejasných nie je, tak ľudia nadávajú na toto vyjasnenie, lebo privodilo 5 nových nejasností, ale zabúdajú na to, že veľká hromada nejasností odpadla.

p.s. čísla v príklade sú vymyslené a zveličené, aby to už snáď pochopil každý

p.s.2. samozrejme je škoda, že nejasnosti stále sú a aj to, že sú nové a nikto nehovorí, že upravené pravidlá sú dokonalé, ale sú omnoho lepšie ako pôvodné pravidlá

23.12.2019 11:01:26

Může se objevit v rozšíření
Ano, aktuálně není možné, aby toto číslo dosáhlo hodnoty více než 5. V budoucnu se to ovšem stát může. Už v prvním rozšíření se objevuje několik nových mechanik. Že to způsobí nejasnosti, nás trochu překvapilo, přesto jsme i toto při dotisku hry opravili dle vašich připomínek, aby bylo do budoucna nejasností ještě méně.

V průběhu diskuze zde padlo jméno Karla Vlasáka, který to tu teď, alespoň dočasně, s ohledem na svou duševní pohodu, nečte. Musím říct, že se mu úplně nedivím. Zrovna část této diskuze je typickým případem velmi zvláštní kritiky překladu, který je opravdu velmi výrazně jasnější a srozumitelnější než originál, ze kterého vychází.

Člověk MINDOK

23.12.2019 12:42:30

Rozsirenie
Ak by sa taketo rozsirenie planovalo, tak to to tam implementuje samo Stonemaier Games.

Mozme sa kludne stavit, ze do buducnosti ziadne rozsirenie pracujuce s viac ako 5 slotmi na habitat nevznikne.

23.12.2019 13:24:02

@regressiv
Ja bych naopak Karluv preklad povazoval za sluzbu verejnosti. Pokud totiz nekdo nechape, ze {5} je podmnozinou {5,6,7,8,...}, je jen dobre, ze se to pri googleni a prochazeni for nauci.

23.12.2019 14:07:25

Vybíráme z Bazaru

Munchkin Zombies EN + 2 expansions
Munchkin Zombies EN + 2 expansions
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 10 dnů

Offcanvas