Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Redukce balicku

Ahoj! Chtela bych se zeptat prosím - je tu někdo, kdo si redukoval balíček? Hrajeme hlavně ve 2, máme rozšíření a celkem mě frustruje, že vypotrebujeme tak 1/4 balíčku, když je dobre.
Prosim - podle čeho jste to třídili?
Napadá mě vytřídit podle efektů třeba z každého se efektu dat pryč půlku karet, ale bojím se, aby to zas nebo moc.
Děkuji, budu ráda za každy postřeh!
29.1.2021 00:26:59

Redukce balicku
Preco frustruje? Ved cim pestrejsi balicek tym lepsie, akcie mozu byt rovnake ale vtaci su inak bodovo hodnoteny, ine hniezda, ina snuska atd. atd. A v dalsej hre zas budu ine vtaky nie? Nenapadlo ma nieco vytriedovat aj ked mame obe rozsirenia.

29.1.2021 00:31:07

Zuzanisko
Zkuste třeba příště dát na stranu ty karty ptáků, se kterými jste hráli poslední hru. A tak postupně dostanete do hry všechny a až jich budete mít málo, tak zase všechny dané stranou zamícháte a jedete od začátku...

29.1.2021 01:19:35

Karty uloh
A čo potom karty úloh a ich percentuálne zastúpenie?
Potom sa ale nemôže čudovať, že sa vám ťažko plnia karty úloh ale aj verejne úlohy.

29.1.2021 03:20:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Odpověď
Děkuji za odpověď.
@Jahman já to chápu, že tě to nepadlo, nicméně mě to napadlo a je to pro mě frustrující. To mám raději hru nechat ležet? Nicméně k věci - Poradíš mi teda prosím, jak to nejlépe udělat? Já bych byla ráda, kdybychom se drželi tématu :)
@Mitogar to právě si myslim, že nepůjde, ale díky za reakci. Právě kvůli tem úkolům. J

29.1.2021 08:16:05

karty
Všechny karty(základ+2 rozšíření) zamíchám a hrajeme. Když se hraje více her po sobě, nemíchám všechny karty, ale jak píše Mitogar,jen ty s kterýma jsme zatím nehralí.
Pokud chceš protočit všechny karty,tak raději hraj nějakou štychovku.Prostě ve hře pracuješ s tím co je aktuálně v nabídce. Nedovedu si představit jak by se dalo nějaké karty vyřadit,možna někdo nehraje s krkavci.

29.1.2021 08:53:33

Tip
Možno by sa dalo niečo urobiť, aby ste dostali do hry viac kariet a nebolo to pre vás až tak frustrujúce.
1, Mohli by ste do ponuky vykladať viac kariet. Možno 4, 5, alebo 6. Zároveň to aj zväčší možnosť výberu.
2, Môžte hrať bez prvej úlohy na konci 1. kola. Ušetríte spolu 3 kocky, čo vám dá cca polovicu kola navyše, tj možno aj viac kariet.
3, Na úvod hry si môžete rozdať viac ako 5 kariet. (potravu samozrejme len 5ks)
To ma tak narýchlo napadlo, určite by sa našlo toho viac. My hráme s oboma rozšíreniami a nevadí nám, že karty ani zďaleka nepretočíme. Neviem koľko hier ste odohrali, ale časom sa z tejto nevýhody stane výhoda. Hra sa vám tak rýchlo neohraje.

29.1.2021 08:58:40

Jak pise mitogar

To co pise mitogar by melo fungovat. Vzdyt to co zbyde, by jste si uplne v pohode mohli namichat, i kdyby jste to hrali se vsemi kartami vzdy. A karty jsou si dost podobne, takze pokud nejste mistri pameti, tak by vam to ani nemelo vadit na ukoly (verejne i soukrome).
Toto jsem aplikoval u marsu, ale prestal jsem, protoze jsem to hral hodne a karty jsou unikatni => jsem si pamatoval, co mi proslo rukou hru/y predtim.

29.1.2021 10:06:00

Zuzanisko
Takhle to aplikujeme a nemáme žádný problém s plněním úkolů a neřešíme nějaké procentuální zastoupení karet vzhledem k počtu ptáků z obou rozšíření. Důležité je pořádné rozmíchání karet na začátku. Je potřeba hrát a ne z toho dělat statistiku.
Vyzkoušejte a uvidíte. Evidentně to není žádný problém, když to tak hrají i ostatní hráči ;)

29.1.2021 11:06:03

takisto
hráme to takisto, proste použité karty vtákov položím na spodok balíčka, väčšinou po 2 hrách to už je celé prejdené a zamieša sa to, inak mi to príde lepšie ako každú hru otočiť celý balíček, tam by sa to už mohlo zvrhnúť na opakovanie tej istej stratégie dookola, keďže by tam bola väčšia šanca chytiť tých istých vtákov

29.1.2021 11:16:51

Mitogar
Souhlasím. Když přijdou na stůl ptáci, často hrajeme, dokud neprotočíme celý balík. Hra je tedy pár dní na stole, to je pravda. Nepoužité karty zůstanou do další hry. Použité jsou v odkládacím balíčku. Karet je tolik, že pochybuji, že by si někdo něco počítal s ohledem na plnění úkolů. Tahle hra je pro oddech, snažit se z ní udělat něco jiného je podle mě odsouzeno k nezdaru.

29.1.2021 11:54:27

Mitogar
Hraju jako Mitogar, mam obe expanze. Pokud se karty pred prvni hrou rozmichaji (peclive) tak procentualni zastoupeni musi cca sedet. Pokud se pletu at mi nekdo vysvetli proc...

29.1.2021 13:33:37

Zamiešať dôkladne
To práveže nemusí sedieť ani cca. Keďže miešaš a nevidíš karty, nevieš koľko (ako dlho) máš miešať tak aby sa karty rozmiešali cca rovnomerne a tak sa ti kľudne moze stať, že vtaky ktoré žijú v jednom biotope, tak ich namiešaš do prvej polovice-tretiny balíčka napr. 70%. To nikdy nevieš, miešanie je náhodné, že áno? A áno, táto hra je aj o náhode, a táto vec dodáva hre šmrnc. Tak ako v každej hre, kde sa doberaju karty z balíčku, ktorý sa mieša. Ale stať sa to môže a treba s tým rátať, tak isto ako keď hráš s celým balíčkom zakaždým. Tiež v prvej polovici balíka môže byť viac kariet na ukol A a menej na ukol B. O tom to je, takže je jedno ako to človek hra. Takže keď niekomu vadí nepretocenie vtákov, nech karty zamieša poriadne :) a polovicu proste odoberie.

29.1.2021 14:51:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Michani
Nebavime se ale o pripade kdy je spatne rozmichany balik. To ti pak nepomuze ani 60 karet ktere sice protocis vsechny ale na zacatku ti budou chodit jen vodni ptaci. Mluvime o pripade kdy je balik dobre promichany. Promichat katry neni zase takova veda. V kasinech michaji karty az usmevnym zpusobem - proste je posmrdlaji po stole v jednom obrim chumlu. A pak je tu klasicka metoda obalenych karet, kdy dva baliky vlozis do sebe. Svete div se, kdyz to udelas 7krat, balik je rovnomerne promichany. Ano, wingspan se vsema expanzema da krapet vic prace. Zabere mi to cca 8-10minut ale vim ze mam pripraveno na 6 her.

29.1.2021 23:52:17

Je to zakonitost hry...
to, ze do hry neprijdou vsechny karty je pri celkovem poctu karet a efektech na kartach jeji zakonitost. Jestli Vam to vadi, tak s tim muzete udelat nasledovne veci:
a/ cast karet vyradit = hru si pokrivite, protoze pak nektere ukoly budou moc lehke, jine nehratelne... dle ceho budete karty vyhazovat? (dle ceny, efektu, poctu vajec, poctu bodu, biotopu, druhu potravy hmmmm?)
b/ hru si upravite tak abyste se dostali k vice kartam z balicku (a treba prebytecne odhazovali) = hru si pokrivite tim, ze presilite dany efekt a oslabite jine moznosti.

Podivejte se na to z jineho hlediska - velkym mnozstvim karet je ta hra variabilna, me by nebavilo, kdybych kazdou hru videl porad ty stejne karty dokola... Pokud Vam tato vlastnost hry nevyhovuje, nebo Vas dokonce frustruje, hrajte jinou hru, dnes je moznosti spousta.

30.1.2021 00:24:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Alebo
Ja mám insert ktorého súčasťou je aj taký box s tromi oddeleniami na doberanie kariet. A každý hráč si môže dobrát odkiaľ chce a všetky sa samostatne miešajú.

30.1.2021 02:02:07 | Upraveno autorem (porovnej)

JAHMAN
Tak to jsem samozřejmě bral automaticky, že využíváme při dobírání nových karet ty plastové inzerty a dáváme tak možnost hráčům brát si nové karty třeba ze 3 hromádek a ne z jedné (mimochodem to děláme v každé hře, kde je více karet v dobíracím balíčku).
Věřím, že si Zuzanisko z nabízených možností vybere a nebude tak více pociťovat frustraci z hraní této skvělé hry ;)

30.1.2021 02:29:56

AmA

rozdelenie hry
Mna skor napadlo rozdelit hru - my totiz hry hrame doma, na chalupe a aj na chate, a uz dost ma to nebavi stale prenasat, takze napriklad taky Rummikub mame trojmo :-D - no mat trojmo vsetky oblubene hry by som zbankrotovala :) Takze mam nieco tam, nieco inde.. A zrovna ma napadlo po Oceanii to rozdelit - mam nevyuzite kocky s hracimi podlozkami, karty uloh sa daju pre chalupove hranie bud skopirovat, alebo vytriedit zopar pre takuto verziu... A osobne si myslim ze cast kariet zo zakladu a z Europy urcite bude v pohode hratelna samostatne :)

Co sa vsak tyka rozdelenia kariet iba preto, ze ich je vela - tak toto by som osobne neriesila, proste by som iba tie s ktorymi dohrame dala na spodok a nabuduce vzala karty pre hru z vrchu balika, ako ti tu radili aj ostatni :)

30.1.2021 10:52:18

Off topic

Ama
Prodej chatu a je po problemu :)

30.1.2021 11:56:26

náhodné rozdělení karet
Ahoj Sethseth,

dovolím se zastat se JAHMANa. To o čem mluví JAHMAN, a o čem mluvíš ty, je trochu něco jiného. Distribuce karet v balíku, je-li správně zamíchán, není pravidelná! Resp. není pravidelná tak, jak popisuješ. Sice nejsem matematik, ale to co znám nejblíže, odpovídá Poissonovu rozložení. Nejjednodušším zjednodušením tohoto rozložení je binomické rozložení, které je asi nejznámější (jestli máš 4 bratry a žádnou sestru, tak asi víš :-) ;teď doufám, že jsem to genderově trefil, jestli ne, tak se omlouvám :-) ). I když zamícháš balík náhodně, tak v x % případů bude v první čtvrtině balíku čtvrtina karet například náležících například do nějakého biotopu, to ale neznamená, že to nemůže být jinak! Prostě v y % her tam budeš mít ne čtvrtinu, ale celou polovinu, nebo naopak jenom osminu (možné jsou i extrémnější případy, pouze ty procenta her, kdy se tak stane, budou nižší). To nesouvisí s tím, jak dobře jsi míchal. V případě karet ale nemáš ty výběry plně nezávislé, což znamená, že když se ti náhodou do první čtvrtiny dostane nižší/vyšší počet karet dané vlastnosti (a že v této hře ta vlastnost není jediná, že), ve zbývajících 3/4 to bude naopak.

P.S. Tím netvrdím, že ten postup s přípravou karet není v pohodě, taky to tak často děláme a nevidím v tom problém. Pouze je potřeba si uvědomit, že 10-minutové míchání karet ti nezajistí pravidelnou distribuci karet po celém balíku právě proto, že distribuce karet v tom balíku bude náhodná.

30.1.2021 21:23:28

Prebio
Jj, chapu ze "peclive zamichani" baliku 32 karet neznamena ze kazda 8ma karta bude eso..

31.1.2021 09:40:29

Vybíráme z Bazaru

Heroes of Black Reach (EN) - nevyloupané
Heroes of Black Reach (EN) - nevyloupané
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas