Mysterium - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 7
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Oleg Sidorenko
Oleksandr Nevskiy
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

BB

Podobná hra


Hledám podobnou hru. (rozšíření máme) Tahle hra je vynikající, velká variabilita a je to jediná hra z naší velké sbírky, kterou hrajeme poměrně často. Není to věkem omezeno, takže celá rodina od 6 let výše. Hra nenutí hrát proti vlastním dětem (spoluhráčům). Pravidla primitivní. Základem je komunikace, protože počítačová verse je nudně nehratelná.
Znáte někdo hru se stejnými parametry?
15.11.2020 20:51:30

BB
Prosím příště pořádně číst pravidla pro pokládání Otázek:

"Otázky slouží k zodpovězení nejasností, na které je jednoznačná odpověď. Pokud by měla být odpověď subjektivní (např. na otázky typu "Jak se vám to líbí?", "Jakou taktiku používáte?" apod.), použij, prosím, diskuzi."

Téma jsem přesunul do Diskuze, kam patří.

K dotazu: Nejedná se obecně o dotaz ke hře Mysterium, takže lepší bude lovit ve fóru Obecně o hraní společenských her ( https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/ ) a dobré je začít tím, jestli tam již nejsou dotazy na podobné téma. Namátkou bych z poslední doby vytáhl asi tato vlákna:

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/kooperativni-rodinna-25875/

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/tip-pro-nehracskou-rodinu-s-detmi-4-7-26153/

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/hra-pro-5ti-clennou-rodinu-s-detmi-6-9-12-let-26069/

Případně se dotaz dá ještě specifikovat přímo v některém z nich (ideálně hned v tom prvním), pokud návrhy, které tam ostatní uživatelé poslali, nevyhovují rovnou.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

15.11.2020 23:55:46 | Upraveno autorem (porovnej)

BB

Pravidla

Pravidla pro pokládání otázek jsem pročetla pečlivě, porovnala svůj dotaz s těmito otázkami : Rozdil oproti tajemstvi domowo? a Mysterium vs. Dixit a dokonce důsledně prošla hru Dexit včetně diskuse a obrázků - ne je to něco zcela jiného, toto není hra pro nás - to byl verdikt. Proto jsem velmi konkrétní otázku umístila tam, kde jsem ji umístila. Pročetla jsem samozřejmě důsledně i všechny diskuse a další kolonky ke hře Mysterium. Na tomto i jiných servrech. Prošla jsem a pročetla i hry, které jsou leckde nabízeny jako podobné a podobné mi nepřišly, respektive podobné podle jiných kritérií než hledám. Ale obecnou diskusi samozřejmě ještě vyzkouším, děkuji za navigaci.

16.11.2020 10:13:20

Podobná... možná?

Ještě jsem hru nehrál, ale není trochu podobná hra Paranormální detektivové?

16.11.2020 10:23:26

...
Smith-g: Paranormální detektivové – ano, podle popisu to tak vypadá, že by to mohla býti hodně podobná hra.

BB: Co se týče podobných her, tak:
* Jakýkoliv Dixit. Je to jiná hra, není přímo konfliktní a je jich spousta, kdybyste chtěli dokupovat.
* Mrkni ještě na hru Múza od MindOk. Je to spíše party hra. Lze hrát i ve třech, ale lepší ve 4 - 6 na týmy. Je to sice soutěživé, ale užijí si to podle mě i děti a není to nijak zásadně konfliktní. Karty v podobném stylu jako Mysteríum a Dixit, opět asociace, ale úplně jiná hra.

16.11.2020 16:30:02

BB

Smith a Peca

Děkuji za nabídky. Na Paranormální detektivy jsem se podívala a z důvodu, který se dnes nesmí říct nahlas hru vyřadila.

O hře Dixit píšu v příspěvku níže, že jsem ji prošla a nesplňuje očekávání. Ke hře Múza naneštěstí schází popis a jsou tam jen tři příspěvky diskuse, které naznačují prakticky totéž, co Dixit. Ale třeba Múza splňuje požadavek. Nevím.
Jde mi o to, aby hra byla stejně dobře hratelná pro šestiletého jako pro dospělé. V Mysteriu nejsou děti znevýhodněné proti dospělým, protože jde o subjektivní vnímání vizuálních nápověd. Přijde mi to jako velmi orginální a zároveň báječné pro naši rodinu.
Od hry očekávám, že si ji budeme moci zahrát celá rodina a stejně tak děcka nebo dospělí, co přijdou na návštěvu (to Mysterium splňuje dokonale).
Soutěživé hry jsou prima pro rovnocenné spoluhráče, ale ne, když máte hrát proti vlastním děckám a to i tomu malému. Nerovný souboj nepřináší radost ze hry :(
Proto prosím o radu, jelikož z pouhých popisů tiráží ke hrám nedokážu zjistit tato kritéria.

16.11.2020 17:13:54

Múza
Jsem zkoušel Múzu s dětmi 8 - 10 let a většinou s ní měli docela problém. Hlavní potíží bylo, že nedokázali udržet kategorii nápovědy.

18.11.2020 14:26:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Obscurio
Podle mě je nejpodobnější hra Obscurio. Navíc je to od stejný firmy. A nebo za chvilku by měl vyjít Mysterium Park, prakticky pokračování Mysteria.

18.11.2020 21:42:22 | Upraveno autorem (porovnej)

BB

Sychry

Obscurium vypadá dobře, jenže jak čtu v pravidlech, tak zrádce hraje proti ostatním a vyhrává, když prohrajou ostatní a naopak.

19.11.2020 09:48:07

BB
Spousta her je konflikních a jsou to hry velmi dobré. A dítě v 6 letech musí unést prohru s dospělým. Cílem je se zabavit, a snažit se na toho dospěláka vyzrát. Celé dětství až někam do střední školy mě děda "drtil" v dámě a žolíkách (nic jiného nebylo k mání) a naučilo mě to, že prohrát s lepším soupeřem není hanba, ale poučení ;) Strejda mě jednou učil šachy a vždycky mě dostal v nějakém 5 - 6 tahu. Bylo to dost frustrující, ale nutiol jsem ho hrát tak dlouho, až jsem přišel na to, jak se tomu vyhnout. Dneska abstraktky už nehraju, ale dětem vždycky říkám, to že vyhraju, je očekávatelné, ale když se budeš dobře snažit, bude bodový rozdíl menší.

BTW, hodně se nám osvědčilo Carcassonne, které je od 5 let úplně v pohodě a není moc co řešit. Naopak mě děti naučily hrát víc "agresivně" (cpát se do cizích luk, měst...) :)

19.11.2020 12:20:36

BB

Peca

To ne kvůli nim, ale kvůlivá mně :-)) To JÁ nedokážu hrát ani proti děckám ani proti manželovi.
Ty nekonečné partie pexesa, vojny, dámy, žolíka....kdy jsme se s babičkou obě snažily prohrát, aby vyhrála ta druhá...
Nesnáším vyhrát nad těmi, které mám ráda. Čímž ovšem kazím hru.
Je lepší se tomu vyhnout a užít si hru, která soupeření neobsahuje :-)

19.11.2020 16:35:43

Vybíráme z Bazaru

Mage Knight Ultimátní edice
Mage Knight Ultimátní edice
Akt. cena: 1999 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas