Memoir '44 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Days of Wonder
Edge Entertainment
Autoři: Richard Borg
Rok vydání: 2004
Sdílej: Facebook

To ten kopec je důležitý!

Autor: PatrikBolas | 1 hodina 30 minut | 17.7.2013 | 1

Hra: Memoir '44

Hráči: Nalex, PatrikBolas

Předmluva

Tuto hru jsme hráli s Nalexem v den, kdy jsme již odehráli dvakrát první scénář Pegasus Bridge a já sám odehrál dva scénáře a ještě jeden se sestrou. Naše klání započalo v 0830.

Úvod

Po prvním scénáři jsme se s Nalxeme s dychtivostí vrhli na druhý scénář Saint Mere-Église (dále jen základna). Sestavili jsme bojiště a Nalex si hodně věřil. Není divu, devět jednotek pěchoty proti šesti jednotkám pěchoty a pak tanky proti parašutistům...já si však také věřil, protože při mém sólo hraní jsem Němce v pohodě porazil. No, uvidíme.

 

Deník armádního generála Hajdy

Sainte Mere-Église, 6. červen 1944, 0730

První hra

Moje jednotka provedla úspěšný výsadek poblíž základny a spolu s jednotkami u lesa pod základnou se rozhodli získat základnu pro sebe, což se vmižku přeměnilo ve skutečnost a základna byla naše. Bohužel se nám povedlo Němce pouze zahnat. Němcům se opravdu nelíbilo, že přišli o stěžejní bod. Proto pěchota ustoupila do lesů, aby tak utvořila cestu pro průjezd německých tanků. Obyvatelé vesničky Fouville si oddychli poté, co Němci zmizeli z okolí...u nich už se bojovat nebude. Jednotka tanků velmi rychle dorazila k základně, němečtí vojáci se schovávali v lesích a spojenecké jednotky utvořili obrannou linii okolo města. Při obraně základny (Ambush) sice Spojenci donutili německou pěchotu k ústupu, nicméně ostatní německé jednotky a zejména německá těžká technika spojenecké řady velmi ztenčila. Ti ještě stačili pobít Němce schované v lese, ale tankům nakonec podlehli. V průběhu této velkolepé bitvy se dvakrát ozval výstřel z kopce poblíž Neuville-au-Plain a vždy přivodil smrtelné zranění. Němci se tedy sebrali a za své padlé dobyli kopec. Spojenci z kopce utekli do lesa, ale to už dorazily tanky ze základny a dokončili svou práci. Němci nakonec základnu udrželi.

Druhá hra

Střídání stran. A hned na mě na úvodní "ruce" vykoukne známá karta. Nalex provedl úspěšný výsadek a zaútočil na základnu. Donutil tak Němce ustoupit, avšak pouze hlouběji mezi budovy. Já hned využil své úvodní karty - letecké podpory. Spojenci seskupili své dvě jednotky u základny, a tak je pokropila německá letadla. Zde jsem pocítil, ze zkušenosti s touto kartou za Spojence, jak to měli Němci těžké. Jedna jednotka utrpěla jednu ztrátu, druhá jednotka se musela stáhnout. Výsledek byl pěkný, ale ne tak silný, jako v rukou Spojenců. Já jsem si utvořil strategii, že tanky nejsou všechno a vzhledem ke kartě příkazu All on right! jsem poslal všechny své jednotky pod kopec s cílem jeho obsazení. Němci však měli stejnou strategii a než jsem se dostal k útoku na kopec, proběhla obrovská bitva v Neuville-au-Plain. Obec lehla popelem a s ní i většina německých vojáků. Přežila jen hrstka pod kopcem, která se ale nevzdávala a pokračovala v obléhání. Na druhé straně se už uvolňovala cesta pro tanky, protože bitva se nevyvíjela v německý prospěch. S trochou štěstí se Němci dostali na kopec a následně se zde opevnili pytli s pískem. Odolávali dlouho. Nakonec na kopci zůstal poslední německý voják, na kterého útočil poslední spojenecký voják v oblasti. Spojenci byli na tahu. Museli vojáka na kopci zničit a vyhrát tak válku, jinak voják na kopci zníčí je a tanky už byly velmi blízko lesů, kam se stáhli zbylí spojenci. Voják na kopci však hod dvěma kostkami přežil, měl se stáhnout, ale díky pytlům nemusel. Pak se však stalo nemyslitelné a voják pod kopcem také přežil, hod třemi kostkami, a musel se stáhnout o dvě pole. Ale to už dorazili spojenecké posily, které si s jediným okupontem hravě poradily. A to právě včas. Německé tanky by totiž Spojencům hodně zatopily.

Závěrem

V první hře, kde jsme kopci vůbec nevěnovali pozornost, to byl právě tento kopec, kde se odehrála poslední bitva, zásadní zlom v Turner Turnbullově strategii. Ve druhé hře byl již Turner daleko lépe připraven, celá bitva se odehrála zde a sice nezískal základnu v daný moment, ale získal významný kopec a totálně zničenou Neuville-au-Plain.

Odehráno v: Věšín (Okres: Příbram)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Black sonata + The Fair Youth (ITA)
Black sonata + The Fair Youth (ITA)
Akt. cena: 171 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas