Marvel United - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Sci-fi, Současnost
Herní kategorie: desková hra, karetní hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Chiarvesio
Eric M. Lang
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Padouši a zlosynové, třeste se – přichází MARVEL hrdinové!

Autor: martinsun | 15.3.2022 | 10

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

„Natašo, jsou tam dvě děti, kterým hrozí, že je zavalí ruiny z té zničené budovy. Bruce, vím o nich, ale potřebuji, abys zničil tamhle ty tři vojáky Hydry. Já zaměstnám Madame Hydru, Tony tam vletí z vrchu a zachrání je.“

Ve hře Marvel United se hráči stávají superhrdiny, kteří musí společně porazit vybraného padoucha. Jedná se o kooperativní hru, takže buď hráči společně uspějí nebo všichni prohrají. Cílem je snížit padouchovy životy na 0. To se jim podaří, až pokud splní alespoň dvě mise. 

Privátní: Marvel United - Hrdinové.jpg
Hrdinů je víc než dost 

Nebezpečná situace – příprava hry

Na začátku hry si hráči vyberou, proti kterému nepříteli (padouchovi) budou hrát. Vezmou si jeho figurku, desku, karty hrozeb a balíček jeho karet spiknutí. Desku padoucha položí doprostřed stolu a okolo ní náhodně vyberou šest lokací. Na každou lokaci vyloží jednu kartu hrozby. Na určená pole na lokaci se přidají žetony civilistů a zločinců. Na desku padoucha se položí karty tří misí (záchrana civilistů, poražení zločinců a zabránění hrozbám). 

Každý hráč si vybere jednoho z hrdinů, vezme si jeho figurku a jeho balíček karet. Karty zamíchá a tři z nich si nechá v ruce. Na jednu z lokací se položí figurka padoucha a na protější lokaci jdou všichni hrdinové.

Privátní: Marvel United - Padouchové.jpg
Kdo bude hlavní záporák? 

Padouch spřádá plány – průběh hry

Během hry se střídá tah padoucha s tahy hrdinů. 

Tah padoucha 

  1. Vyložení karty spiknutí do příběhové linky (řada karet řazená za sebou na stole)
  2. Vyhodnocení efektů karty spiknutí:
    • Pohyb padoucha (někdy se spuštěním zvláštního efektu v lokaci)
    • BAM! efekt (u každého padoucha je jiný a většinou souvisí i s tím, kde se zrovna nacházejí hrdinové)
    • Přidání civilistů a zločinců do lokací
    • Vyhodnocení speciálních efektů karty
Privátní: Marvel United - Hrozby rub.jpg
Každý padouch má jiné hrozby

Tahy hrdinů 

Hrdinové se postupně střídají v tazích a každý z nich provede následující kroky: 

  1. Dobrání karty do ruky
  2. Zahrání karty (její vyložení do příběhové linky)
  3. Vyhodnocení akcí
    • Pohyb (do sousední lokace)
    • Útok (na zločince, padoucha nebo jeho poskoka z karty hrozby)
    • Hrdinská akce (záchrana civilisty nebo snížení hrozby na kartě hrozby na dané lokaci)
    • Speciální efekt karty (každý hrdina má několik speciálních akcí, které může provádět jen on)

4. Efekt lokace: lokace bez karet hrozby umožňuje provést speciální, pokud na ní hrdina ukončí svůj tah

Privátní: Marvel United - Black Widow a Hulk.jpg
Hrdinové se umí skvěle doplňovat.

 

Každý hrdina využívá akce nejen na své kartě, ale i na kartě, kterou hrál hrdina před ním. Tím si pomáhají k dosažení společného cíle. Po zahrání tří karet hrdinů se vždy tahá padouchova karta spiknutí a po jejím vyhodnocení pokračuje v hraní následující hrdina. 

Privátní: Marvel United - Ant-Man a Wasp.jpg
Tématické dvojice já rád

 

Zranění 

Pokud hrdina obdrží zranění, musí odhodit jednu kartu z ruky. V případě, že ztratí všechny karty je K.O. a spouští se padouchův BAM! efekt. Hrdina se oživí na začátku svého dalšího tahu a dobere si 4 karty.  Padoucha je možné zranit, až poté, co jsou splněny alespoň dvě mise

Privátní: Marvel United - Red skull.jpg
Padouši umí občas hrdinům pěkně zatopit.

 

Mise

Ve hře jsou tři druhy misí, které jsou splněny, pokud jsou na jejich kartách zaplněna všechna volná políčka.

  • Záchrana civilistů: hrdinové zachraňují civilisty z lokací pomocí hrdinských akcí
  • Porážení zločinců: útokem odstraní jednoho zločince z lokace
  • Zabránění hrozbám: hrozbou je buď poskok padoucha, na kterého hrdinové musí zaútočit a porazit jej, nebo situace, kterou hráči vyřeší použitím hrdinských akci. 
Privátní: Marvel United - Mise.jpg
Které dvě mise splníte?

Padouch poražen – konec hry

Hráči vyhrají, pokud odstraní všechny žetony zdraví z karty padoucha, a naopak prohrají, pokud padouch dokončí svůj ničemný plán, který má na své desce nebo pokud mu dojdou karty spiknutí, případně pokud má hráč hrát a již nemůže zahrát žádnou kartu

 

Privátní: Marvel United - Deska padoucha.jpg
Padouch a jeho konec

 

Krásná a blyštivá je zbroj hrdinů – komponenty ve hře

V krabici jsme nenašli mnoho komponent, ale o to nadšenější jsme z jejího obsahu byli. Miniatury – to je jednoznačně paráda. Z obrázků jsem věděl, do čeho jdu, ale držet festovní postavičku v ruce je úplně jiný pocit. Figurky jsou kvalitně provedené a detailů mají přesně tolik, kolik očekáváte od podobného stylu figurek. Osobně se moc těším, až je ještě o kousek vyšperkuji nabarvením. 

Karty jsou stylově ilustrovány a v tloušťce, se kterou jsem spokojen. Stejně tak i desky lokací. S žetony civilistů, zločinců i akcí jsme byli také spokojení a nenašli jsme zde nic, co by nám při hře vadilo. Velikost i provedení jsou prostě akorát. 

Navíc vše zapadne do insertu, ve kterém má každý hrdina i padouch svůj přesně vytvarovaný domeček. 

Nafarbene figurky hrdinov
Foto z místní galerie… Figurky jsou prostě skvělé!

 

Před vykonáním přečtěte! – pravidla

Smekám před zpracováním pravidel. Nejen že skvěle vypadají, ale navíc jsou přehledná a jednoduchá. Jejich vysvětlení komukoliv je otázkou pár minut a pak je možné se okamžitě vrhnout na hru. 

Poslední stránka pravidel obsahuje jejich přehled, se kterým si vystačíte v 90 % všech herních situací, které mohou nastat. 

Privátní: Marvel United - Lokace 1.jpg
Každá lokace má svá specifická pravidla.

 

Nepřítel detekován: Zastavte ho! – jak se to hraje?

Přiznám se, že jsem Marvel pozitivní. Mě Marvel prostě baví a užívám si ho. Na hru jsem se od začátku těšil. Lákadlem bylo obrovské množství hrdinů i padouchů. Proto jsme co nejdřív vyzkoušeli hrát proti všem třem padouchům, které najdete v základní krabici. Rád bych napsal, že jsme vyzkoušeli i všechny možné kombinace hrdinů, ale protože je jich v krabici 7, výsledný počet možností je fakt velký, a to jsme opravdu  ještě nestihli. 

Samotná hra je velmi jednoduchá a při prvním hraní jsem si říkal: „To je jako všechno?“ Ale má v sobě takové kouzlo, že ji chcete dostat na stůl znovu a znovu. A proto se připravte na to, že málokdy skončíte s jen jednou odehranou partií. Hra nás pohltila a chtěli jsme zkoušet nové a nové kombinace.

Privátní: Marvel United - Ultron Hrozby.jpg
Hrozby jsou tématicky spojené s padouchem.

Samotný princip vykládání karet za sebe a využívání akcí dvou po sobě jdoucích karet je jednoduchý a překvapivě funkční. Ve většině případů můžete své akce použít smysluplně. O to víc vás zamrzí, pokud musíte jednu nebo více akcí nechat propadnout. Hrdinové prostě chtějí být akční! 

Privátní: Marvel United - Taskmaster - Hrozby.jpg
Jiný padouch, jiné hrozby

 

Víc hrdinů, více akce? – hra ve skupině

Při hraní ve více lidech jsem nezpozoroval žádné větší rozdíly v hratelnosti. Pravdou ale je, že padouchové mají větší počet životů, o které je musí hrdinové připravit. Jinak zůstává princip stejný. 

Při hře ve čtyřech jsme se museli smířit s tím, že se ne každý hrdina dostane na tah před padouchem. Ale díky rychlosti hry to ničemu nevadí. Zároveň jsme se častěji setkávali s padouchem v jedné lokaci a on častěji spouštěl BAM! efekt. Na druhou stranu jsme byli schopni o to efektivněji plnit mise v rozdílných lokacích

Ve dvou hráčích na BAM! došlo zřídkakdy, ale zase jsme ke konci museli docela dost plánovat jak a kam se přesunout, protože jsme neměli dostatek pohybu.

Privátní: Marvel United - Captain Marvel a Iron Man.jpg
Kombinací hrdinů je fakt mnoho.

 

S.H.I.E.L.D. pomáhá – hra jednoho hráče

V sólo hře obsluhujete tři hrdiny naráz. Jejich karty si zamícháte dohromady a podle zahrané karty určujete, který hrdina je právě aktivní. Hra odsýpá stejně dobře jako při hře více hráčů a užíval jsem si ji úplně stejně. Je to přesně ten sólo mód, který je jednoduchý a nevyžaduje žádnou Automu. Můžu jej doporučit i úplným sólo začátečníkům. 

Privátní: Marvel United - Hraní.jpg
I v sólu je to skvělá a návyková zábava

 

Dobře zvol místo střetu – proč jsou lokace důležité?

Jakmile hráči eliminují hrozbu v dané lokaci, můžou na konci svých tahů využívat její efekt. Tím, že ve hře nejsou vždy stejné lokace, se nelze spolehnout na to, že budu hrát podobnou strategii jak minule. Hra nás tak nutila upravovat své plány podle toho, které lokace byly zrovna ve hře a které jsme již měli „čisté“. Ve hře dvou hráčů nám několikrát pomohla lokace, která umožňuje přemístění na libovolnou lokaci ve hře. Proti Ultronovi jsme naopak ocenili přemísťování civilistů a zločinců na jiné lokace. Lokace jsou tedy dalším prvkem, který rozšiřuje variabilitu hry

Privátní: Marvel United - Lokace 3.jpg
Lokace se losují náhodně

 

Příběhy padouchů a hrdinů – příběhová linka

Příběhová linka (karty spiknutí a karty hrdinů vykládané na stůl) je funkční a přehledná. Tedy alespoň ze začátku. V průběhu hraní do ní přibývají karty a my se potýkali s tím, kam je máme dávat. Zbylé součásti hry zaberou na stole docela dost místa a příběhová linka se umí také docela natáhnout. My jsme začali karty dávat přes sebe – vždy po pěti kartách. Tohle řešení nám sice ušetřilo místo na stole, ale zase nám zhoršovalo přehled o již zahraných kartách. Takže jsem se při efektu nahrazení karet v příběhové lince museli probírat malými balíčky. Není to nejlepší řešení, ale nám vyhovovalo. Zajímalo by mě, jak jste se s tím poprali vy? 

Privátní: Marvel United - Příběhová linka.jpg
Znáte někdo lepší zůsob, jak skládat příběhovou linku? 

 

Čas hraje proti nám – obtížnost 

Hra má jednu kouzelnou vlastnost. Můžete si zvedat její obtížnost velmi jednoduchým způsobem. Stačí jen z balíčku karet hrdinů vyndat karty s žolíkovými symboly. Tento způsob je přímo ve hře nazýván „výzvami“. A právě zde vidím  příčinu vzniku závislosti na této hře. Jakmile totiž překonáte jednu úroveň obtížnosti, chcete se hned vrhnout na tu další. Alespoň u mě to tak fungovalo a velmi mi to připomnělo systém z videoher, kde chcete mít danou misi prostě splněnou na nejvyšší obtížnost a zároveň za ni získat tři zlaté hvězdy.

 

Privátní: Marvel United - Výzvy.jpg
Výzvy, které upravují obtížnost

 

AVENGERS: společná fotka – shrnutí

Oceňuji:

  • jednoduchá a velmi přístupná hra
  • téma, které prostě frčí a táhne
  • velmi chytlavá hra
  • nádherné grafické provedení
  • skvěle vypadá na stole
  • kooperativní hra pro všechny věkové kategorie

 

Chtěl bych: 

  • další rozšíření (mooc rozšíření)
  • najít způsob, jak lépe skládat příběhovou linku

 

Privátní: Marvel United - Red Skull a Taskmaster - Desky rub.jpg
Proti nám nemají šanci!

 

Hru Marvel United mohu s klidem doporučit všem, kteří si chtějí užít dobrou kooperativní hru s lákavým tématem. Je jednoduchá a přitom velmi dobře hratelná. Přístupná je nejen pro rodiny s dětmi, ale také pro hráčské skupiny, které chtějí zahrát něco rychlého a zábavného. 

Osobně se těším, až si namaluji všechny figurky, které hra obsahuje. A doufám, že se brzy dostanu i k rozšířením. 

Na závěr jedno varování: Dejte si pozor, hra je silně návyková! ;-) 

Privátní: Marvel United - Taskmaster a Ultron desky.jpg
Nás BAM! nezastaví, protože se vrátíme v další hře!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Karak + Karak Regent
Akt. cena: 820 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas