Mafia City - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Mafie
Herní kategorie: neuvedeno
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Stragoo games
Autoři: Petr Bělík
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Tak tuhle mafii mám fakt rád :-D

Autor: VikThor | 2 hodiny 15 minut | 5.3.2016 | 0

Hra: Mafia City

Hráči: Lukič, Rukavička, VikThor a 2 neregistrovaní

"Pane starosto. Myslím, že je jistě i ve vašem zájmu, aby naše investice nebyla nějak zdržován ve své realizaci. Věřím, že s vaší laskavou pomocí, vše proběhne jak má", pravil ctihodný muž ve fraku starostovi Gincity.
"Vážený pane Čikule. Já vím, že máte velký zájem o to, aby vše bylo co nejdříve vyřízeno, ale vidím zde, že máte některé věci ne zcela v pořádku. Nevidím jiné cesty, než aby jste nedostatky odstranil a podal svou žádost znova a tak, aby byla v pořádku."
Pan Čikul se krátce zamyslel, poškrábal se ve vousech a velmi rozvážným, ale pevným hlasem pravil: "Děkuji za připomínky pane, ale to by celou věc velmi zdrželo. Jistě je zde i jiná možnost" a velmi pomalu posunul naditou obálku směrek ke starostovi. Ten se bez hnutí brzy natáhnul, aby obálku přisunul až k sobě. Ale pan Čikule, jistě naschvál, svou ruku nezvedl, dlouze se podíval starostovi do očí a pravil: "Jsem si jist, že vše bude v naprostém pořádku vyřešeno." A pozvolna se narovnal, aniž by spustil oči z vrchního městského úředníka. "Bylo by nemilé, kdyby mí přátelé z přístavu nedostali v krátké době plný souhlas s pracemi. Oni nejsou tak příjemní jako já..."
Nepřímá skrtá hrozba v místnosti byla jako smogový opar. Starostovi přejel nepříjemný chladný dech po těle. Věděl, jak končí lidé, kteří něco zkoušeli na tyhle zdánlivě uhlazené pány. Chvíli zaváhal, ale pak klidným hlasem řekl: "Jsem si jist, že vše proběhne k vaší plné spokojenosti".
Nicméně nepříjemný chlad tu byl stále. Již mnoho lidí beze stopy zmizelo a až podivně často mnohé stopy vedli do loděnice. Ale nikdy se nic skutečně nezjistilo. Náhoda? To těžko, to věděli všichni zasvěcení.

"Těšilo mne pane Čikule" a vstávaje podal ruku svému protihráči. Nyní již vlastně spoluhráči.
"Potěšení na mé straně pane starosto."
Sevření paže bylo jako by starostovi drtila ozubená kola kosti a ještě drahnou chvíli si ji masíroval, když zapadly dveře za oním mužem. "Jako podat ruku čertu" odplivl si starosta a začal si přepočítávat hotovost. "Přátele měj u sebe blízko, nepřátele ještě blíž...aby nebyli na obtíž."


Mafia city na mne zpočátku působila velmi jednoduše. Pravdla se dala celkem rychle pochopit. V průběhu hry se doujasnily nějaké nejasnosti v kartách, ale pak šlo již vše jako po drátkách. Byl sem si jist, že bude rychle odehráno. Vůbec mne nenapadlo, že by hra měla tolik možností, aby nás zabavila na nějak dlouho.

FÁZE 1

V první části se pokládali mafiáni na jednotlivá pole města, kam měl hráč zájem jít. Cílem bylo tu část města obsadit a udržet. Ale již tady hra začala být docela zajímavá. Během kol vysazování sil na hrací pole se dají používat též různé nejčastěji škodící karty. A tady začala mela! 
Jedna karta za druhou se valili a já měl pocit, že všichni snad škodí jen mě :-D Ale škodilo se jak se dalo a ono to kupodivu mělo celkem jasný cíl. Oslabit soupeře a získat klíčový vliv v dané části města. Hrálo nás dohromady 5 a byla to mela. Velmi rychle všichni pochopili, že klíčem k úspěchu je prokalkulovat si, kde je výhodné otravovat druhé a přetahovat se. Výborné ale je, že na každou škodící kartu je ve hře i karta, která tento efekt ruší. Občas se na začátku stávalo, že na to hráči zapomínali, ale velmi rychle se všichni otrkali.

Občas se někdo někde zasekl (ano, přiznávám, že sem to byl často i já :-D ), ale někdy je prostě potřeba si promyslet, kam je nejvýhodnější jít. Ono to nebylo zase tak jednoduché. Pozorný hráč promýšlel a kalkuloval, kdo má kolik kde svých lidí, kdo má kolik žetonů mafiánů v rukou, kde získá převahu snadno a kde bude mít menčí či větší šanci se uchytit a lokaci ovládnout. Taky bylo hodně důležité promýšlet, kdo jakou lokaci jak asi využije a proti komu. Jaké karty asi mají hráči na ruce a jak ji využijí. Kdo ovládal policejní stanici měl velkou výhodu, kterou sem ocenil až v pozdější fázi hry. Díky ní jsem nějaký čas vlastnil totiž policistu, který mohl kdykoliv během hry, nezávisle na odehrávané fázi hry, všechny karty soupeřů skrytě prohlížet (nesmí prozrazovat kdo jaké karty má...ale naznačit se dá různě). Soupeři mu v tom nemohli nijak bránit. Nicméně bylo někdy velmi depresivní, když jste viděli, jak mají někteří hráči plné ruce užitečných karet a vy máte prdlajs :-D  

FÁZE 2

Po vyložení všech mafiánů a odehrání libovolného množství akčních karet došlo k vyhodnocení herního světa. Lokace po lokaci bylo vyhodnocováno, kdo ji ovládnul. Ten kdo pole ovládl obdržel výherní bod. V případě patu vyhrával ten, kdo měl svého nohsleda zcela vespod sloupce. To byl takzvaný hlavní mafián. Toto platilo na všech, vyjma dvou lokací (bojový club a radnice).

Ale i zde autoři vložili jisté možnosti výsledek ještě ovlivnit. Zde šlo vykládat karty vlivu. Těmi jde, překvapivě, opět a zase škodit. A nebo přilepšit svému majiteli. Nicméně téměř na každou kartu je zde obrana, takže i vyhodnocování, které bývá leckdy u jiných her nudné a jasné, zde chystá mnohá překvapení. A najednou ten, kdo se těšil na 3 vítězné body zjistí, že díky různým okolnostem ztratil klidně i 2 lokace. Není to tak časté, ale stát se to může. Hra v tom hráče podporuje.

Vyhodnocování řídí ten, kdo ovládá radnici a je majitelem figurky starosty. Tento hráč určí posloupnost lokací, které se budou postupně hodnotit. A i v tomto může starosta jistým způsobem někomu uškodit a naopak jinému pomoci k vítěznému bodu. Jeho vliv ale není nijak moc velký, ale šikovný hráč s ním může lecos ovlivnit tak, aby na tom profitoval on nebo jiní hráči. V této části hry totiž také zároveň probíhá vyhodnocení  a využití funkcí městských lokací.

Vlastník věznice může například uvěznit libovolého mafiána z herního pole a díky tomu může někoho oslabit nebo jej dokonce připravit o vítězný vliv v dané lokalitě. Velmi zákeřné! :-D

V soukromém klubu může ten kdo jej ovládá přidat  příslušnou kartu označenou hvězdičkou a číslicí 1. Získáte tak další dodatečný vítězný bod.

Ten kdo ovládá přístav zase disponuje figurkou nájemného vraha, kterého může posunout dle libosti do sousedící lokace a pokud vlastní i kartu nájemného vraha, tak může libovolného mafiána odpravit. A tím opět vychýlit vítězství na někoho jiného. Odpravený je přesunut do záloh. To je velmi nepříjemné, protože tím o mafiána přicházíte a již s ním nedisponujete.

Získat ho lze ovládnutím zápasnickém klubu nebo zaplacením dvou karet se symbolem klobouku.
Jen v lokaci radnice a zápasnickém klubu lze konstatovat remízu, mují-li přítomní hráči stejný počet sil na poli. Vítězný bod nezíská nikdo z nich, ale příslušní hráči mohou konkrétně v bojovém klubu zdarma povolat svého mafiána ze záloh. Každý hráč má k dispozic odzačátku pouze 6 jednotek. A jednotky navíc se jasně hodí, to je vám určitě jasné. Získat tak lze až 4 jednotky a mít tím pádem až 10 jednotek a to už je na síle hráče hodně znát.Při remíze v radnici se vrací starosta na radnici a získá ho ten, kdo radnici ovládne v dalších kolech.

Další lokací je městská zástavba, která umožňuje líznout si vlastníkovi z balíčku karet akcí 3 karty a dvě si dle svého výběru ponechat. A karty se hodí vždy :-) 

Ovládáním policejní stanice máte pod kontrolou figurku policisty. Žádnou jinou výhodu, krom nahlížení do karet oponentů, tato čtvrť neposkytuje.

FÁZE 3

V další fázi hry starosta postupně odebírá označení vyřešené lokace jednu po druhé a v každé určí, kdo bude svou situaci řešit jako první, je-li v lokaci více hráčů. Tím může lehce někomu pomoci a jinému přitížit. V této části hry totiž můžete z určené části města buďto nějaké své jednotky stáhnout zpět k sobě a disponovat jimi do fáze 1 nebo je na herním poli ponechat a využít je k její dalšímu ovládání.
A historie se opakuje....

 

Asi vám může připadnout, že těch fází zas tolik není, ale věřte, že zábavy je v tom skryto hodně. Koho by nenaštvalo, kdyby mu část, kterou ovládá jeho hlavní mafián, někdo nevyfouknul akční kartou umožňující záměnu hlavních mafiánů v libovolných lokacích? Nebo kdyby mu karta odpravila jednotku, která zajišťuje dominaci v dané části města. A co teprve takový nájemný vrah nebo policejní razie? A Nebo takový zloděj, který vám vyfoukne kartu, kterou jste nutně potřebovali. O překvapení vážně není nouze.
Karet není zas tolik, ale každá má dvě využití. Buďto popsaný efekt, nebo lze dle návodu z karty využít pouze symboly a díky tomu opět získat nějaký kýžený efekt. Kartu lze využít vždy pouze na jednu akci a pal ji musíte odhodit.

Díky kartám a neustálé komunikaci se spoluhráči je hra velice živá. Hlavně ve chvíli, kdy už hráči začínají mít více bodů vítězství, tak začíná skutečná herní párty! Všichni se překřikují  a snaží se strhnout druhé k akcím, které poškodí konkurenta. Ten kdo má v danou chvíli možnost něco změnit je v jednom ohni a kolikrát vážně neví co udělat dřív. Je zde prostor k pomstě těm, kteří vám nějak hloupě škodili :-D Ale i takového hráče lze trochou šikovnosti vmunipulovat tam, kam chci já. Ale o to samé se snaží i ostatní a díky tomu se opravdu není čas nudit.


Hra mne velmi mile překvapila. Po pochopení všech herních mechanismů vše odsýpalo, všichni se bavili čím dál tím víc a čas utíkal velmi příjemně. Ke konci už měli všichni celkem dost vítězných bodů. Málokdo se nechytal. Ale právě v tuhle chvíli začlo být klíčové, kdo kde získá vítězný bod a začla ta správná herní vřava. Ta skončila za halasného ryku, kdy se nakonec povedlo po mé chybě Rukavičkovi nakonec vyhrát. Kdybych si všiml jedné drobnosti, tak bychom měli oba 10 vítězných bodů a hrálo by se kolo poslední rozhodující. Nicméně se stalo vše jak se stalo. Každý odcházel od hry s tím, že jsme věděli, kde byli chyby a jak se jim příště vyvarovat. 

Odcházeli jsme všichni ve velmi dobré náladě. Hra nás bavila a určitě si ji zahrajeme zase někdy moc rádi. Osobně musím poděkovat autorovi k velmi dobře zvládnuté hře. Ačkoliv se tváří nepříliš obsáhle, je v ní tolik zábavy jako v nemnoha deskových hrách. Díky a u další hry se budu těšit :-)

 

 

VikThor

PS: Pokud v popisu najdet nějaké nesrovnalosti, tak se omlouvám a hned je opravím. Pravopis si zkontroluji až zítra, držím už oči sotva otevřené :-D Ale musel sem vše začerstva popsati :-) Děkuji za pochopení a deskovým hrám zdar!

 

Odehráno v: Jihlava (Okres: Jihlava)

Komentáře

VikThor
Těší mě, že se hra líbila. Jsem v klidu, tuhle hru jsme všichni dělali nějaké chyby a příště budeme dělat jiné. Za sebe musím také poděkovat Petrovi Bělíkovi a popřát mu přízeň můzy při dalším počinu, tohle se opravdu povedlo :) Jinak Thore pěkný základ na recenzi :)

5.3.2016 03:21:34

VikThor
Jsi čikula :):):)

5.3.2016 03:24:23

Don Čikula... :-D
Ale všiml sis, jaké jméno je tam ukryto? :-D Přečti si ho odzadu.

Jinak mě taky napadlo, že je to vlastně spíš recenze. A asi to i upravím do recenze. Jen sem úplně v zápalu hry zapomněl fotit, tak nemám obrazovou dokumentaci :-( Ale něco nafotím snad příště až si tuhle super hru zase zahrajem :-)

5.3.2016 23:42:18

Soukromí klub
Ještě malá poznámka k pravidlům. V soukromém klubu lze v jednom kole pomocí symbolu "hvězda" čerpat max. jeden vítězný bod navíc.

6.3.2016 19:31:58

OK
Dobře, díky za připomínku. Jsme se o tom bavili s Lukášem, ale do pravidel jsme se na to už nedívali. Hned to opravím :-)

6.3.2016 23:08:05

Dnes jsem se svou rodinou velmi šťastný. Jmenuji se Angela, žiji v USA, manžel mě na rok opustil a já ho tak moc miluji, od té doby hledám způsob, jak ho získat zpět. Vyzkoušela jsem mnoho možností, ale nefungovalo to, dokud jsem nepotkala přítele, který mě seznámil s doktorem UDAMA, kouzelníkem, který mi po 2 dnech pomohl přivést zpět mého manžela. Můj manžel a já spolu dnes žijeme šťastně, protože jsem se řídila pokyny skvělého doktora UDAMA. Ten muž je skvělý, můžete ho kontaktovat na e-mailu: (udamaada@gmail.com). a jeho přímé kontaktní číslo a whatsapp je (+27658978226) Nyní poradím všem vážným osobám, které se ocitly v tomto druhu problému, aby ho nyní kontaktovali rychlé řešení bez stresu.

4.7.2022 18:29:32

Vybíráme z Bazaru

Harry Potter: Rok v Bradavicích
Harry Potter: Rok v Bradavicích
Akt. cena: 590 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas