Lovci pokladů - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi, Piráti, Zvířátka
Herní kategorie: dětská hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Dino Toys
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 1982
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Nedotažená pravidla

Při hraní této srdcovky z dětství jsme si uvědomili, jak moc jsou pravidla nedotažená a ve velké míře spoléhají na domácí ohýbání. Zde vypíšu několik věcí, které jsme objevili a jak je řešíme. Pokud některé situace řešíte jinak, uvítám další náměty.

  1. Mohou se lodě obeplouvat? Pravidla to neřeší, my to hrajeme že mohou, přičemž k jedné destičce moře může ukazovat pouze jedna loď. Tudíž pokud jsou 2 lodě vedle sebe a jedna se hýbne směrem ke druhé, tak jí obepluje a hrot nasměruje kolmo k nejbližší volné destičce moře.
  2. Může námořník dobrovolně mimo hrací plochu s destičkami moře? My hrajeme že ne. Pokud mu to přikazuje směrová růžice, pak se takovým pohybem musí dostat rovnou do lodi (a to i za situace, kdy se jedná o 45° růžici, přestože pravidla říkají, že do lodě lze nastupovat pouze kolmo).
  3. Hvězdice - pokud se na základě hvězdice dostane námořník na další hvězdici, zůstal by uvězněn v nekonečné pohybové smyčce. Proto v takovém případě zůstane na druhé hvězdici stát a příště může normálně hrát.
  4. Často se stává, že se o jeden poklad perou hráči a mohli by se prát do nekonečna. Proto pokud dojde k vyhození námořníka z kartičky s pokladem ve 3 po sobě jdoucích tazích, je celý poklad odstraněn ze hry.
  5. Chobotnice - tady si nejsme jistí, jak jí vlastně správně hrát. Aktuálně hrajeme tak, že 1 námořník na chobotnici znamená, že je chycen a nemůže se hýbat. Jakmile k němu přijde druhý námořník, oba hrají okamžitě svůj pohyb (tedy ten osvobozující námořník hraje defacto dvojtah)
  6. Mořská panna - hrajeme tak, že žeton nestřeženého pokladu se teleportuje na kartičku s mořskou pannou (tedy ne do lodi, jak jsme dříve hráli). Pokud si její efekt nechám do dalšího kola, tak po teleportu žetonu s pokladem se může námořník normálně hýbnout.
  7. Vyhazování - v pravidlech se tak nějak předpokládá, že každý hráč má jen jednu loď. Když jich však má více (protože se během hry zmocnil lodě jiného hráče) a jeho námořník je vyhozen, vyhazující hráč určí, na kterou hráčovu loď jeho vyhozeného námořníka umístí.
  8. Pokud hráč A ovládá více lodí a jedna z nich je bez posádky a následně zajata hráčem B, hráč A nevypadává ze hry a pokračuje se zbytkem lodí.
  9. Pohyb není povinný. Pokud hráč stojí (např. kvůli sopkám) a měl by hýbat pouze lodí, nemusí, pokud nechce.
  10. Pokud je loď bez posádky, nesmí se s ní vykonat pohyb. 
28.10.2021 11:22:13

Souhlas a velkej shame na Dino tym. Uvadis cast nevysvetlenych a nelodchycenych veci. Naslo by se jich vic. K vzteku je treba uz jen to, ze v pravidlech na uvod nenapisou neco na zpusob, ze kazdy ma 1 tah a hraci se po tahu stridaji ve stejnem poradi..neco takoveho zakladniho. A pak v taktickych pravidlech jsou dovysvetlovana zakladni pravidla. No des. Podobne jako novy kabat Z pohadky do pohadky. No neumetelove..

25.2.2023 13:21:30

Lovce pokladů jsem hodně hrál kdysi, když jsem byl malej a líbilo se mi to. Taky tehdy nebylo moc jiných alternativ.

Před pár lety jsem to vytáhl dětem na skautském táboře a mělo to velký úspěch. Ale taky jsme narazili na některé zmiňované pravidlové nedostatky jako třeba vyhazování se dokola okolo pokladu.

Jsem trochu doufal, že nová verze to bude mít dořešené.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

25.2.2023 19:51:09

Jak hrajete rejnoka? Kdyz mi vyhodi figurku jako na potvoru na opacny konec more, trva nekonecne dlouho s nim doplavat zpet. Navic jak je to pri obeplouvani lode(í) protihráče(ů)? 

Jinak chobotnici hrajeme tak, že na políčko s chobotnicí musí doplout přátelská figurka. Poté mohou pole obě figurky kdykoliv postupně opustit. Při dalším vstupu na pole chobotnice opěr zajímá nebo ne - my hrajeme, že platí, stejně jako všechny ostatní negativní pole (žralok, sopky, želva apod)…

No prostě je to old school hra a její reprint byl skutečně 1:1 s původní verzí…

 

26.2.2023 19:35:37

Dostalo se nám to do ruky jako bonus za nějaké nákupy. Dino by se mělo stydět a chodit kanálama, že plýtvá kartonem na takovou s****u.

26.2.2023 20:10:51

Na závěr pravidel je tam věta: “tato pravidla si můžete upravit dle vlastního uvážení”, což je všeříkající :-D Děti to baví a já u toho trpím…

27.2.2023 09:33:49

Vybíráme z Bazaru

Dobyvatelé jednotek pozornosti+podepsaná od Mikýře
Dobyvatelé jednotek pozornosti+podepsaná od Mikýře
Akt. cena: 444 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas