LAMA párty - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Reiner Knizia
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Čekáš, že teď přijde trojka, co? Ale já mám růžovou lamu a tu můžu dát na jakoukoliv kartu... Takže si raději chystej svoji lamu, jinak v příštím kole vyhraji! 

Cílem hry Lama párty je mít co nejméně trestných bodů. Trestné body se získávají za karty, které hráčům zůstávají poté, co již nemohou dále hrát. Jedná se o jednoduchou karetní hru, která má svižný spád a snadno pochopitelná pravidla. Hlavním principem je dorovnávání a přebíjení karet, které jsou vyložené na stole.

Příprava hry:

Každý hráč dostane šest karet. Zbylé karty se položí lícem dolů a tvoří dobírací balíček. Horní karta se otočí lícem nahoru a slouží jako první karta ve hře. Karty si hráči mezi sebou neukazují.

Průběh hry:

Hra se hraje na kola. Když je hráč na tahu, může vykonat jednu ze tří možných akcí:

  • Vynesení karty: Hráč může z ruky vynést kartu stejné hodnoty, jako má karta na stole, nebo přesně o 1 vyšší. Kartu obyčejné lamy může vynést pouze na šestku, nebo na jinou lamu. Na kartu lamy je možné položit opět jedničku a tím začít celou řadu znovu. Výjimkou je růžová lama, na kterou je možné vynést na jakoukoliv kartu.
  • Dobrání karty: Pokud hráč nemůže nebo nechce vynést kartu, dobírá si jednu kartu z dobíracího balíčku. Pokud dobírací balíček dojde, nevytváří se nový. Akci dobírání karet od tohoto okamžiku není možné vykonávat.
  • Odstoupení ze hry: Hráč se může rozhodnout odstoupit ze hry. Karty, které mu zůstávají v ruce, položí lícem dolů na stůl a prohlásí, že odstupuje. Za odložené karty na konci kola obdrží trestné body. Odstupuje také, pokud zůstal ve hře sám a nemůže už zahrát žádnou kartu z ruky (pokud zůstal sám, nedobírá si další karty z balíčku, ale stále může hrát karty, které má právě v ruce).

Konec kola nastává, jakmile se některý z hráčů zbaví všech svých karet, nebo pokud všichni hráči odstoupili ze hry.

Následuje udělování trestných bodů, a to za všechny karty, které zůstaly hráčům v ruce nebo leží odložené před nimi na stole. Za každou číselnou hodnotu na kartě dostane hráč odpovídající počet trestných bodů (např. za kartu s 5 dostane 5 trestných bodů). Trestné body se udělují vždy za jednu kartu daného druhu, takže pokud bude mít hráč na ruce tři karty s hodnotou 5, dostane pouze 5 trestných bodů. Obyčejná lama má hodnotu 10 trestných bodů, růžová 20.

Za trestné body hráči dostávají žetony: bílý žeton má hodnotu 1 trestného bodu, černý 10 a růžový 20. Pokud se hráč dokázal zbavit všech karet v ruce, může odhodit jeden žeton, který má u sebe. Žetony může libovolně rozměňovat.

Na začátku nového kola se zamíchají všechny použité karty a každý hráč dostane 6 nových karet, se kterými bude hrát v dalším kole.

Konec hry:

Jakmile některý z hráčů nasbírá 40 trestných bodů, hra končí. Vítězem se stává ten, kdo má nejméně trestných bodů.

Autor: martinsun

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Cyberpunk 2077 Kickstarter Edgerunner Pledge EN
Cyberpunk 2077 Kickstarter Edgerunner Pledge EN
Akt. cena: 4990 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas