Kroniky Avelu - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Przemek Wojtkowiak
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy?

Je hra vhodná pouze pro rodiny s dětmi, nebo si tam něco najde i hráč? Viděl jsem představení v jednom cz videu, vizuál se mi líbí, ale trochu se bojím, že to pokročilejšímu hráčovi příliš nenabídne. Jako je mi jasný, že to není Euthie, ale snad si rozumíme.

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

11.12.2021 22:31:58

Hele cílovka jsou rodiny s dětmi, i pravidla jsou tak psané.

Žádný HC zážitek od toho neočekávej, ale jako “lehčí a rychlejší” coop hru si myslim že si to užije i hráč.
Jsou tam možnosti jak si hru udělat obtížnější takže bych se přílišné lehkosti nebál, ale pořád je nutné mít na paměti že vývojář hru cílel na děti.

Chvilkama mám pocit jako kdyby to dělal “otec pro své dítě”.

 

12.12.2021 18:37:16

Hráli jsme dvě hry po sobě, vzhledem k tomu, že první hra zabrala skoro hodinu jsem byl překvapen, že si mladý řekl o repete.

Není to úplně nejlehčí, ani nejtěžší. čas hraje proti vám a na zbytečné tahy není moc prostor, ale je to intuitivní. A ty drobné příběhy jsou ta moc pěkné a namotivuješ děti. Je to koop, takže se musíš krotit abys neAlfoval, ale ať si prohrajou aspoň je chyby naučí.

Lootování v podobě tahání předmětů z pytlíku je napínavé, protože 5 vteřin na nahmatání správného tvaru není moc. 

Minipuzzle v podobě inventáře, zabaví dítě mezi tahy aby si udělal pořádek na další super vybavení.

Vzhledem k ceně v předobjednávce plus promem a rozšiřkem je to snad o 100 kč drahší něž Karak, který je proti tomuhle o několik levelů níže, ale zase cílí na jinou věkovou kategorii, ale s 5 letým klukem jsme si Avel užili.

Vyhráli jsme na nelehčí obtížnost obě hry, ale velmi těsným výsledkem. Dokonce při druhé hře jsme hrdinně padli před branami města, ale syn mu zasadil poslední smrtící úder. Byl absolutně nadšen.

Edit: abych nebyl jenom pozitivní. V pravidlech jsme nenašli funkci Lektvaru léčení. Odstíny červené a modré na kostkách, neodpovídají odstínům barev v pravidlech a dalším herním materiálu. Není moc výchovné říkat o oranžové barvě, že je červená.

14.12.2021 07:38:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj, po odehrání několika partií (vždy ve dvou) a včera hráno poprvé se 4,5 letou dcerou na nejlehčí obtížnost. Hru jsem kupoval i s rozšířením, které přidá boty a lektvary do vybavení, balisty, nové velké příšery a možná ještě něco. Jako bonus jsem k tomu dostal samolepky na figurky hrdinů a nějaký minirozšíření u kterého předpokládám, že se má hodit do pytle s vybavením (měšec, krystal a teleportační kámen). 

Nejdříve vybarvení hrdiny bylo fakt super a s holkou jsme si to užili takovým způsobem, že mi bloček zhubnul o 8 listů.

Samotná pravidla nejsou složitá. Holka sice potřebovala trochu vést a říct jaké má možnosti, ale od druhé poloviny hry už hrála sama. Bestie nám na krásu napochodovala do dvou pastí a dorazit ji byla celkem formalita.

Hra je graficky moc hezká a souhlasím s tím co bylo napsáno níže. Je to hra na navázání na Karak, který pokud se vám brzo nepodaří potkat draka, tak je ke konci otravný. Tady je počet kol předem jasný a buď to dopadne dobře nebo špatně. Hra má modulární herní plán a dílky při každé hře jsou jinde. Líbí se mi tahání vybavení po hmatu, ale holce jsem malinko protáhl čas na výběr. Do hráčské skupiny bych to asi nebral (i když na odlehčení…), ale pro rodinu s dětma pecka. Už jsem hru doporučil do dvou rodin, kde se setkala s pozitivním ohlasem a neváhal bych ji doporučit znova.  

Opravdu se nepovedli některé barvičky a moje holka je trochu divočák a furt strká do stolu, takže každé kolo se rovnaly mapové dílky. Určitě bych ocenil insert.

Nemám vyzkoušeno jak se hra chová ve více hráčích. 

10.1.2022 12:34:08

Po dvou hrách ve třech a ve čtyřech hráčích skvělé dojmy! Hra má výbornou produkci, krásnou grafiku i komponenty. Hratelnost je velmi dobrá a hra příjemně odsýpá. Srdce hry - souboje, jsou nádherně intuitivní a zábavnější než v Karaku. Hra bavila děti i dospělé. Pro mě jediná nevýhoda je nízká obtížnost - obě hry na nejtěžší obtížnost jsme s přehledem vyhráli. To ale lze lehce kompenzovat přidáním životů Bestii nebo těžším setupem mapy. Za mě perfektní hra a důstojný nástupce Karaku.

22.1.2022 18:00:25

My ji hrajeme jen dospělí a skvělá hra. Všechny nadchla. Je třeba mít i to štěstí u házení kostek. Ale všechny hry až na jednu (prohra) jsme vyhráli s odřenými koleny. A to na lehčí obtížnost. 

22.1.2022 18:47:17

Za mě je ta hra vhodná jen pro děti / rodiny s dětmi. 

Hráli jsme to jako partička 4 dospělých a za mě tedy zklamání. Grafika super, ale herní mechanika se okouká už po prvním hraní. 

29.4.2023 14:52:26

určitě se jedna o hru pro rodiny s dětmi. trochu složitější karak, ale ne zábavnější ani lepší. 

29.4.2023 14:59:13

Souhlasím s tím, že to určitě neni nejlepší volba, pokud nehrajete s dětmi, každopádně je mnohem zábavnější a lepší, než je Karak. Lovení vybavení z pytlíku, rozmanitosti akcí na lokacích, vylepšování postav, mrskání spoustou kostek.. děti to zbožňují.

30.4.2023 09:18:33

Taky souhlasim. Je to na hrani s detmi, ale s nimi to bavi i me. Jen s dospelymi bych to nehrala. Karak je oproti Avelu strasna nuda. Tohle je pekne, hraci plan variabilni, ma to vic akci, co delat na ruznych polich, zbrojeni hrdiny je taky mnohem lepe resene. A jsem zvedava na rozsireni s kampanemi, co ted bude vychazet.

30.4.2023 10:27:03

U Karaku jsem s detma trpel. Avel me bavi.

..DeskoHerky Teplice..

30.4.2023 13:09:49

jen by mě zajímalo zda mate odehráno stejně partii Karaku jako Avelu. Já mám 50+ Karaku a souhlasím, je to očistec, ale prvních 20 her určitě bavilo. Avelu mám tak 20+ a už to nechci vidět. Je to vlastně úplně stejný, jen delší a trochu složitější, obtížnost nula. U Karaku je vždy zábavný alespoň to, ze je to kompetitivni

30.4.2023 14:49:05

Karak je neskutečně zdlouhavý a celkove je na něm dost věci špatně. Prvních pár her to jde, ale teď už se mi do toho fakt nechce. Děti ale, čert ví proč, baví. A je to hlavně pro děti, takže OK. Avel je přeci jenom propracovanější a v mnoha ohledech lepsi nez Karak, prestoze je to taky jednoduchy design pro děti a časem stejne tak uvadá, proze je to +- pořád to samé. Ale, plánované rozšíření k Avelu prý vypadá velmi slibně a dá tomu nový drajv. Kdežto rozšíření ke Karaku je, podle mě, průšvih. 

1.5.2023 11:45:44

Vybíráme z Bazaru

Warmachine: High Command
Warmachine: High Command
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas