nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Kolonie

Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Zvířátka, Post-apokalypsa
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Plaid Hat Games
Autoři: Jerry Hawthorne
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Symbol čtení

Ahoj,
pokud postava vstoupí na např. symbol oka musí ihned ukončit pohyb a přečíst v knize daný záznam?
Ve videu Hra v kostce Braňo říká, že hráč může, ale nemusí řešit tenhle symbol.
V pravidlech je uvedeno: přečtěte při návštěvě shodného pole.

Jak to tedy je? Já se spíš přikláním k tomu, že pokud postava vstoupí na toto pole tak musí ukončit pohyb a přečíst záznam v knize.
Hrál jsem scénář kde stála nějaká popelnice. Na popelnici bylo několik žetonů prohledávání. Měl jsem postavu Brumlu a chtěl jsem jít k těm žetonům. Neměl jsem dostatek pohybu abych došel až k nim a tak jsem pohyb ukončil na symbolu oka. Řekl jsem si, že tedy přečtu daný záznam v knize když už tu stojím. Tam jsem se dočetl, že v popelnici je malá díra kterou do které se nevejdou velké postavy. Jenže Brumla velká postava je a kdybych si nepřečetl ten záznam tak bych tam bejval normálně šel.

28.3.2020 16:07:53

Symbol oka

Odpoviem rovno ja. :)
Musím povedať, že ja to už teraz po pár misiách hrám tak, že prídem na pole so symbolom oka, prečítam si, a pokračujem ďalej v tom istom pohybe.

V originálnych anglických pravidlách je totiž napísané, že hráč MUSÍ pohyb "ZAPAUZOVAŤ", prečítať text, a potom pokračovať v pohybe. To dáva zmysel. Na BGG fóre ale sám autor tvrdí na viacerých miestach, že keď hráč prečíta text, tak pohyb musí úplne zastaviť. A zároveň tvrdí, že teda preto nie je povinné na tom poli zastaviť. A keďže to prízvukuje na viacerých miestach, tak som to tak dal aj do videa.

Potom ale vznikajú presne tie situácie, ktoré si popísal - nemusíš sa zastaviť, ale nedozvieš sa to dôležité. Toto len dokazuje, ako moc zle sú tieto pravidlá napísané.

A keďže som sa preklikával tým BGG fórom veľmi dôkladne, tak som narazil aj na jedno jeho vyjadrenie, že nechcel napísať príliš obmedzujúce pravidlá, a chcel to vlastne nechať skôr na hráčoch, nech si v podstate hrajú, ako chcú, že dôležitý je ten príbeh. A preto je teraz toľko otázok, a preto to teraz upravuje, ale holt nie vždy úplne dobre.

Keď som teraz odohral niekoľko misií, tak som sa vrátil k originálnemu anglickému zneniu, to mi príde najrozumnejšie. Asi to napíšem aj pod videá.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

| 1 | 28.3.2020 17:01:36 | Upraveno autorem (porovnej)

dve drobnosti> 1. hovorí sa o zapauzovaní ťahu, nie zapauzovaní pohybu (český preklad je v tom konzistentný)

2. to, že body záujmu a cieľov stopujú pohyb je vyslovene v pravidlách jasne napísané (str. 9) a nijako to neovplyvňuje polemiku okolo toho, či sú body záujmu čítané automaticky alebo dobrovoľne
- ludomyl

ludomyl

Ja potom nerozumiem celkom tomu, čo znamená "pozastaviť ťah".

Nevidím dôvod, prečo nie je napísané, že "keď vstúpite na pole so symbolom oka, ukončite pohyb, a prečítajte text v príslušnej sekcii." To je jasné a jednoznačné. Nechápem, čo tam potom robí výraz "pozastaviť (pause) ťah". Nedáva to zmysel.

Ak by mal byť pozastavený POHYB, zmysel by to malo veľký. Potom ale presne ako píšeš je to v rozpore so str. 9, kde pohyb na tomto poli je ukončený. To je ale zasa v rozpore s tým, čo autor tvrdí na mnohých miestach, že to nie je povinné... čo dáva zmysel, lebo inak by to pohyb zastavilo vždy. Čo zasa spôsobuje problémy iného typu...

Takže sú asi 2 alternatívy - pohyb sa MUSÍ zastaviť, ak cez to pole ideš PRVÝ krát. Potom už nemusíš.
Druhá - pozastaviť POHYB (house rule), prečítať, pokračovať v pohybe ďalej.

No, a toto je dôvod, prečo by pravidlá mal písať (alebo aspoň upravovať) nejaký špecialista. :)

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

0 | 28.3.2020 20:20:32

Tiež to vnímam podobne

Tiež som si všimol tejto poznámky vo videu a mám práve dojem, že som v pravidlách a aj na BGG čítal, že ukončenie pohybu je práve vynútené, ale nikde to neviem spätne nájsť (takže si to môžem zle pamätať) a tak som to pod video nepísal, ale hráme to tak a tiež presne práve kvôli tomuto príkladu s Grumlou, tiež sa nám to stalo podobne.

0 | 28.3.2020 16:52:42 | Upraveno autorem (porovnej)