Kolonie - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Zvířátka, Post-apokalypsa
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Jerry Hawthorne
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

(Startovní) předměty a dovednosti

1) Dotaz ke startovním kartám:
- tyto karty jsou na začátku mise aktivní (dovednosti) a vybavené (předměty) nebo neaktivní (dovednosti) a v batohu (předměty)?

2) Dotaz omezení platnosti:
- mají tyto karty nějaké omezení platnosti (kromě toho, když se předmět rozbije) nebo je mohu po vybavení (předměty) a aktivaci (dovednosti) používat libovolně a stále dokola?

3) Dotaz na příslušnost k postavám:
- po nákupu nové budovy do kolonie byl uveden bonus, že si konkrétní postava může vybrat novou dovednost; chápu to správně, že pouze ze svých 5 stejně barevných dovedností nebo úplně libovolnou z celého balíčku karet dovedností?

Nikde v pravidlech to není jasně napsané.
8.5.2020 20:59:33

odpovede
1) dovednosti sú aktívne, predmety sú v batohu
2) neobmedzene. Neskôr možno narazíte na predmety, ktoré potrebujú muníciu, ale inak je použitie neobmedzené.
3) len zo svojich

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

9.5.2020 07:53:42

Dovednosti> Aha, tak jsme to hráli špatně.

Ale z Tvé odpovědi z 1) a 2) plyne další nejasnost. Pokud jsou startovní dovednosti aktivní už od začátku mise a dají se používat neomezeně, na co mají tedy potom vpravo nahoře tu cenu? - Mroj

Předměty a dovednosti
Nedá mi to a musím se zeptat znovu a verifikovat tví tvrzení. Odkud čerpáš?

My to zatím hrajeme tak, že při nové misi jsou všechny startovní předměty rovnou vybavené, ale tohle bych ještě pochopil, stala se chyba a vše začíná v batohu, to takový problém není.

Nicméně dovednosti hrajeme tak, že při začátku nové misi jsou všechny neaktivní a během hry si je musíme postupně aktivovat a vydrží nám aktivní jen do konce mise.

Takže ty říkáš, že jednou aktivovaná dovednost je už nafurt i do příštích misí? Není to OP?

Protože taková "Třeskutá rána" je celkem overkill sama o sobě i způsobem, jakým to hrajeme my. Umožňuje odebrat 1 život libovolnému nepříteli v linii výhledu jen za cenu označení, což je zejména u malých nepřátel celkem snadné. Samozřejmě to hrajeme, že to lze použít jen jednou za tah, ale mnohem větší smysl by mi dávalo, kdyby se po použití dovednost zase zneaktivnila a zase jí bylo nutné aktivovat zaplacením bílých karet, ale můžu se samozřejmě mýlit.

12.5.2020 21:15:19

mh

Aktivace dovedností
Našel jsem se na BGG v diskuzi tento příspěvek:
https://boardgamegeek.com/thread/2365526/article/33998269#33998269

O aktivaci dovednosti se tam píše:
"A given ability can be activated more than once per turn provided there are cards to do so, but not more than once in a given action."
Přeloženo:
"Daná schopnost může být aktivována více než jednou za kolo, pokud jsou k dispozici karty, ale ne více než jednou v dané akci."

Z toho mi vyplývá, že pro použití efektu dovednosti se tato musí VŽDY nejprve aktivovat zaplacením požadované hodnoty karet. Takže pokud je na dovednosti napsáno "Použij před hodem libovolnou kostkou...", tak je potřeba před tímto hodem provést aktivaci. Před dalším hodem, ve kterém budu chtít efekt dovednosti použít, musím opět aktivovat.

12.5.2020 22:59:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Dovednosti
To by dávalo smysl. Takže vlastně dovednosti nemají dvě fyzické pozice na stole jako předměty (tzn. vybavené a v batohu), tedy aktivované a neaktivované. Ale prostě od začátku do konce hry je má postava "k dispozici" a pokaždé když je chce použít prostě zaplatí počet bílých karet.

12.5.2020 23:15:23

BGG
Projel jsem teď celé BGG a jediné další informace, co se k tomuto vztahují jsou:

1) startovní předměty jsou na začátku mise již vybavené (ale jak je to s ostatními, o tom se nikde nehovoří, ty asi ne)

2) startovní předměty jsou volitelné (potvrdil sám autor), tedy pokud utratím dost šrotu a jdu na misi s jinými předměty, startovní si sebou vůbec nemusím brát

3) pokud používám nějakou obrannou dovednost (chránící mě třeba před útokem), jejíž aktivace dává smysl pouze mimo můj tah (na tahu je nepřítel a útočí), mohu jí v tu chvíli použít zaplacením bílými kartami a bránit se

13.5.2020 00:10:54

mh

Mroj
"1) startovní předměty jsou na začátku mise již vybavené (ale jak je to s ostatními, o tom se nikde nehovoří, ty asi ne)"

K ostatním předmětům:
V pravidlech se píše, že po nalezení předmětu se jím hráč buď musí vybavit, má-li volný slot, případně ho dát do batohu, je-li v něm místo, nebo ho předat někomu jinému, nebo ho zahodit.
Na začátku mise není důvod, aby tomu bylo jinak. Než vyrazím ven, tak se přece svobodně rozhodnu, co si vezmu do ruky, co si dám na hlavu a co nechám v batohu. Jednoduše řečeno - co nejlépe se připravím.
Proto bych to viděl tak, že na začátku mise se můžu vybavit libovolnými předměty z těch, které mám v krabičce.

13.5.2020 07:57:41

Pravda> Máš pravdu, co jsem si pročítal včera BGG, tak celá filosofie Jerryho (autor) a jeho pravidel je taková "volnější" a ke všem hráčským dotazům on dochází podobnými "pokročilými" myšlenkovými úvahami, které explicitně nejsou nikde napsané, ale když se člověk víc zamyslí, tak by to tak mohlo být. Díky za to. - Mroj

Vybíráme z Bazaru

Malé velké království - ve folii
Akt. cena: 270 Kč
Končí za: 23 hodin

Offcanvas