Král je mrtev - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Osprey Publishing
Autoři: Peer Sylvester
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Král je mrtev, království je rozděleno. Tři frakce – skotská, velšská a anglická – bojují o kontrolu území a jsou až příliš vyrovnané, aby je ovládly samy. Jak roste nestabilita a objevují se zahraniční útočníci, Británie zoufale touží po vládci  ale kdo by se jím měl stát? Jste šlechtici a obchodníci s mocí, velící vůdci a intrikáři, kteří se chtějí ujmout trůnu. Abyste převzali vládu, budete muset získat podporu frakcí, aby vás mohly povýšit do nejvyšší moci. Konflikty můžete vést jemně, aby vaše preferovaná frakce skončila na vrcholu, ale bylo by nerozvážné upnout své naděje pouze na jednu z nich... Chytíte se příležitosti a získáte korunu pro sebe?

King is Dead, The: Second Edition, tedy Král je mrtev, je převahovou hrou - hráči v roli blíže nespecifikovaných politických lobbistů usilují o získání co největšího vlivu v osmi různých regionech na mapě starého Británie. Hra obsahuje určité "paxové" prvky, tedy žádný hráč nehraje přímo za jednu z frakcí. V počtu 4 hráčů se hraje na dva týmy po dvou hráčích podobně jako ve starší převahovce Carolus Magnus.

Příprava hry:

Na počátku hry se určí pořadí bojů v jednotlivých regionech Británie, dále se zaplní tři území se základnami jednotlivých frakcí  (skotská, velšská a anglická) příslušnými kostičkami symbolizujícími zástupce bojových sil frakce a ostatní území náhodnými kostičkami. Každý hráč dostane dvě náhodné kostičky a sadu osmi akčních karet. Po počátečním rozmístění se v hře nevyskytuje žádný náhodný faktor (tj. v základní herní variantě hry; pročež v pokročilé variantě jsou tři základní akční karty nahrazeny náhodnými). 

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích, kdy mohou zahrát akční kartu nebo pasovat. Akční karty umožňují přesuny a umisťování kostiček jednotlivých frakcí na herní plán atp. Zahraná akční karta se již do ruky nevrací, takže hráč disponuje průměrně jednou kartou na jedno území. Je ale možno všechny karty uplatnit v boji i na jednom jediném území. Za každou zahranou akční kartu si hráč bere z mapy jednu libovolnou kostičku do své vlastní zásoby – ta symbolizuje hráčův vliv v dané frakci. Kolo končí, když těsně za sebou pasují všichni hráči. Poté se provede vyhodnocení převahy jednotlivých f jirakcí. Pokud žádná nezvítězí, území obsadí francouzská vojska.

Konec hry:

Hra končí buďto:

  • po vyhodnocení převahy ve všech regionech (tj. po osmi kolech). V takovém případě vítězí hráč, který má ve své zásobě nejvíce kostiček symbolizující vliv u vítězné frakce (tj. té, která má převahu v nejvíce regionech)
  • nebo v případě, že francouzská armáda obsadí čtvrtý region. V takovém případě hra okamžitě končí a vítězí hráč s nejvyrovnanějším vlivem u všech znesvářených frakcích (tj. hráč, který má nejvíce „trojic“ různě barevných kostiček).

Shrnutí: Tematický "reskin" hry King of Siam, tedy pravidlově velmi jednoduchá převahová hra se v zásadě s nulovým vlivem náhody.

Autor: PJ

Mini a promo rozšíření (1)

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Pan Am
Pan Am
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas