Kdovíkdo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: párty hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Ondřej Poštulka
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Uhádnete postavu? A uhádnete i, jak se povedla párty hra z české kuchyně?

Autor: martinsun | 30.1.2023 | 2

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Vizionář, střela a srdcař… kdo z nich to tak může být? Martin Luther King, který svými vizemi přepisoval dějiny, a kterého zastřelili nebo Leonardo da Vinci, který vymyslel spoustu nových vynálezů a moderních zbraní? Nebo snad nedostižný Jára Cimrman? Tipnout si nebude vůbec tak jednoduché, jak jsem si na začátku kola myslel…

 

Privátní: Kdovikdo - Krabice.jpg
Vítejte, hadači!

 

Hra Kdovíkdo je párty hrou, ve které se hráči snaží co nejlépe napovědět ostatním, jakou postavou jsou, a zároveň sami uhodnout co nejvíce postav, které mají přidělené jejich spoluhráči. Hraje se na tři kola a zvítězí ten, kdo má na konci hry nejvíce vítězných bodů

 

Připravte jeviště – příprava hry

Každý hráč si vezme jednu sadu žetonů ve své barvě. Doprostřed stolu se položí herní deska, na kterou se budou pokládat karty postav, a v dosahu všech hráčů se nachystají bodovací žetony. 

 

Privátní: Kdovikdo - deska líc.jpg
Zde budou postavy…

 

Opona stoupá, hra začíná – průběh hry

Hra se hraje na tři kola a každé z nich má 4 fáze.

  1. Rozlosování postav
    Na hrací desku se vylosuje 6 postav. Hráči se přesvědčí, že je všechny znají. Poté si náhodně vyberou žeton s číslem postavy, ta se stává jejich postavou, kterou budou napovídat ostatním.
  2. Výběr nápověd
    Na stůl se nachystají první nápovědy pro dané kolo. Těch je o tři více než počet lidí ve hře. Poté se se odstartuje výběr a každý hráč si co nejrychleji vezme jednu z nabízených nápověd. Výběr nápověd se zopakuje 3×. 
  3. Hádání postav
    V této fázi všichni hráči naráz hádají, kterou postavu představují jejich spoluhráči. Jakmile tuší, položí skrytě svůj žeton s daným číslem před daného hráče. 
  4. Vyhodnocení bodů
    Následně se vyhodnotí správnost umístění jednotlivých žetonů. Za každého hráče, který uhodl jeho postavu, získává napovídající jeden bod. Stejně tak získává bod za každou postavu, kterou uhodl on. 

 

Privátní: Kdovikdo - Postavy 1.jpg
Výběr postav je veliký

 

Opona padá – konec hry

Po třetím kole se sečtou všechny získané vítězné body a ten kdo jich získal nejvíc, je vítězem celé hry


Kvalita kostýmů – komponenty ve hře

Komponentů ve hře není moc, ale bohatě stačí na to, k čemu se používají. A zde mám dvě drobné výtky. Barvy na žetonech hráčů jsou ve velmi podobných spektrech a kamarád, který má drobné problémy s barvocitem, zde viděl jednu barvu místo tří. Prostě červená, rudá a fialová nejsou šťastná volba. Stejně tak i u žetonů s body. Tam jsou alespoň jasně rozlišitelná čísla, která mu pomohla v jednodušší identifikaci. 
Druhou výtkou je, že karty utrpěly při rychlovybírání ve fázi výběru nápověd. Zápal byl příliš velký a nejednou se stalo, že hráči chmátli po kartě zaráz a ta se pak docela dost pokrčila. A moc nám nepomohlo ani pravidlo, že kdo chmátne první, tak ji má. 

Privátní: Kdovikdo - Nápověda obrázky 1.jpg
Ilustrace probouzí fantazii

 

Makeup – grafické provedení 

Zde mám poněkud rozporuplné pocity. Obrázkové nápovědy jsou velmi povedené a velmi se podobají ilustracím, jaké najdete třeba na kartách ve hře Dixit. Takže zde jsme byli maximálně spokojeni. Textové nápovědy a karty postav jsou psané pohodovým fontem. Karty postav jsou menší a i při pomíchání se pak dobře třídily od ostatních karet díky jejich tmavému pozadí. Problém mám však s emotikony, které tvoří poslední část nápovědy. I když jsou graficky povedené, nám do hry prostě neseděly. Obzvlášť pokud jsme je hráli namíchané s ilustrovanými napovědami. Emotikon vidím rád v mobilu, ale zde to byla „pěst na oko“.

 

Privátní: Kdovikdo - Nápovědy emotikony.jpg
Tohle mi prostě nesedí…

 

Jak se nám to hrálo

V plném počtu

Když jsme hráli hru v plném počtu hráčů, bylo jasné, že každý z nás byl jednou z postav. Proto, i když nám někdy nápovědy nepřály, jsme velmi často tipovali a občas se i trefili. Byl jsem překvapený, že i v plném počtu hra ubíhala docela svižně a plně obsazený stůl ji neprodlužoval. 

 

Privátní: Kdovikdo - Nápověda text.jpg
Někdy pomůže jindy ne...

 

S pár prázdnými židlemi

Zajímavější to bylo, pokud nás bylo méně. Ve čtyřech lidech jsme si nemohli být jistí, které postavy nejsou ve hře. A nápovědy fakt ne vždy pomohly. Takže střelba vedle byla o dost častější. Zároveň s tím však rostla i sranda a dotazy typu: „Vždyť to přece bylo úplně jasné! Jak jsi to mohl dát zrovna mu?!“

 

Jedna zvláštní mechanika

Přiznávám, že když jsem si četl pravidla, říkal jsem si, že mechanika rychlého sebrání karet soupeřům nemůže fungovat. Že je to prostě blbost a hru to bude kazit. A nemohl jsem se mýlit víc. Tento prvek se stal naopak tím, u kterého propukal kolem stolu smích, který doprovázelo brblání člověka, který byl prostě ve výběru příliš pomalý. Ale pozor, hodně záleží na skupině, se kterou to hrajete. Protože jeden sabotér, který řekne, že závodit nechce a bere, co na něj zbyde, dokáže celou hru rozhodit.

 

Privátní: Kdovikdo - Nápověda obrázky 2.jpg
Dobře se na ně dívá… aspoň na některé…

 

Rychlost nejen v rozhodování

Kladně hodnotím, jak hra odsýpá. Na krabici je psáno 30 a více minut. My ji většinou dohráli o dost dříve – kolem 15 až 20 minut. Možná to bude tím, že nás po nějaké chvíli přestalo bavit obšírněji vysvětlovat, proč jsme koho zvolili. Spíš to bylo krátké zdůvodnění, že „kočka přece musí být Marilyn Monroe“ a hotovo.

 

Privátní: Kdovikdo - Žetony.jpg
Nejvíce bodů má vítěz

 

Shrnutí

Celkově jsme se u hry dobře bavili. Ne, že bychom se za břicha popadali, ale dokáži si představit, že hra zabaví hráče na deskoherních akcích (obzvlášť v pokročilejších hodinách a stavech) a zároveň pobaví i úplné deskoherní nováčky. Je rychle pochopitelná s svižně ubíhá. 

 

Líbilo se mi

  • Snadná pravidla na pár stránkách
  • Sranda při hře
  • Rychlé partie
  • Nováčci velmi rychle naskočili a užívali si to
  • Hra od českého autora

 

K zamyšlení

  • Použití emotikonů mi tu prostě nesedí
  • Karty dostaly pěkně zabrat díky mechanice rychlého vybírání
  • Barevné spektrum žetonů není vhodně zvolené

 

Privátní: Kdovikdo - Postavy 2.jpg
Pěkná společnost

 

2 roky

Nově do svých recenzí přidávám kritérium 2 roků. Na hru se pokusím podívat optikou, kde bude hra za 2 roky. Bude to hra, o které se bude mluvit a bude se dostávat často na stůl nebo prostě zapadne?

U Kdovíkdo vidím, že se zařadí po bok ostatních párty her. Dokáži si představit, že bude ležet vedle krabice Aktivit a Krycích jmen a jednou za čas na něj dojde řada. Ale dost pochybuji, že by to byla hra první volby. 


Hru Kdovíkdo doporučuji k vyzkoušení. Sami uvidíte, zda se u vás doma nebo v klubu chytne. Moje mladší dcera mi zrovna dnes říkala, že by si ji ráda zahrála. Takže uvidíte, koho zaujme u vás. A pokud doma nemáte žádné jiné párty hry, Kdovíkdo může být vaší první. 

 

Privátní: Kdovikdo - deska rub.jpg
Uhádnete je všechny? 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tournay (rarita)
Tournay (rarita)
Akt. cena: 430 Kč
Končí za: 21 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas