Iniciativa - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Corey Konieczka
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Už někdo zkoušel?

Jaké to je?
13.4.2021 08:17:39

Taky jsem se chtěl zeptat... zatím můžeš kouknout aspoň na unboxing na Dice Toweru, pokuds neviděl:
https://www.youtube.com/watch?v=EXtFPgJIRJw&ab_channel=DiceTowerUnboxings
- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

14.4.2021 14:12:12

DT? To zdejší videa nestačí?

14.4.2021 16:01:07

Na Kubrtovo video jsem koukal, ale je to pořád názor jednoho člověka, tak bych rád pohled více lidí. Přece jen je to dost peněz za hru s nulovou opakovanou hratelností. Z toho pro mě vyplývá, že to musí být fakt pecka, aby se to vyplatilo.

14.4.2021 16:19:13

To Infidus > Já bych nebyl tak přísný. Hra tohoto typu se po dohrání skoro vždycky prodá na bazaru za 80 % ceny a může přinést výrazně lepší hráčský zážitek než generické hry.

14.4.2021 17:34:33

ad znovuhratelnost:

jen tak na okraj - ruku na srdce, kolik her, co máš ve sbírce jsi opravdu hrál 40x...

14.4.2021 18:06:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Pelly: tak kvalitou jsou DT někde zcela jinde než Kubrt či Pod víkem. Můj názor. A proč se omezovat na domácí kanály.
- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

14.4.2021 23:20:41

Absence znovuhratelnosti mi nevadí, pokud bude příběh a postup hrou zajímavý. Trochu se bojím toho 8+, z Kubrtova videa jsem neměla pocit, že by to měla být úplně "dětská" hra, ale často bývají dost dětské, tzn. zjednodušení, i hry 10+. Naše děti se zamilovaly do Dice Hospital a obecně s příběhovkami u nich moc úspěchů nemáme...
Zkusím ten DT, díky za tip!

15.4.2021 09:10:39


Podle dojmů z videí jsem postřehl, že hra není úplně těžká. Nicméně po odehrání kampaně jsou tam údajně další scénáře, které jsou o dost dost těžší. Takže si myslím, že nabízí variantu jednodušší, ale i hardcore.

15.4.2021 09:58:58

Taky o tom pokukuji a nevím no. Na jedn ustranu se to chválí na druhou stranu když to někde někdo prezentuje, tak to vypadá jako hrozně nudná hra.
Trošku mám podezření, že ta hra má prostě puzzle a překvapení, které recenzenti nechtějí spoilerovat a proto se zaměřují jen ta zákaldní pravidla a člověk si pak nemůže udělat pořádný obrázek, co ho opravdu čeká?

15.4.2021 09:59:46

Ahoj,

já bych neřekl nudná. Mechanicky ta hra ve hře je přímočará a jednoduchá. A asi ničím extra zajímavá. Zapadá do her jako Pandemic, Zakázaný ostrov, Zombie kidz... Snažíte se v co nejkratší době kombinovat akce tak, abyste odhalili co nejvíce indicií k tajence. A musíte dobře spolupracovat a využívat opatrně své schopnosti. Nudné to není, ale zase to ničím významně nevystupuje. A zvládnou to i ty 8+ děti. Co absolutně nuda není, je to prostředí, do kterého je ta hra ve hře zasazená. Tam si troufnu tvrdit, že už to 8+ není. A my si to užíváme, protože hraju s dětmi já. A ano, bohužel se toho moc říct a napsat nedá. :)
...................................................................
Odvážný dobrodruh / www.deskozona.cz

15.4.2021 10:26:33

Tedy od Konieczky docela zklamání. Čekal jsem větší pecku.

15.4.2021 16:12:49

https://unexpectedgames.com/mission-control-cz

webove zobrazeni ukolu namisto karet misi. Vyuzijeme pres TV jako u Panstvi/PoPrstenu.
Ja se na to tesim, recenze jsou dobre, je to proste neco jineho.

15.4.2021 23:33:42

mh

Po prvních dvou misích zatím vyčkávání. Je to jako u filmu, který se rozjíždí pomaleji, než člověk očekával. Zatím to není tak atmosférické a chytlavé jako třeba bylo hned od začátku Panství hrůzy. Ale vzhledem k tomu, že nás čeká ještě asi 12 kampaňových misí a 21 mimokampaňových (a podle níže uvedeného webového odkazu to vypadá, že na webu budou časem přibývat další), předpokládám, že se to zlepší. Tak uvidíme.

16.4.2021 09:28:09

Já mám za sebou 10 misí. Hraju s dcerou ve dvou. Hodnotit po 2-3 nemá smysl, ta hra se musí hodnotit ze širší perspektivy a podle mě optimálně až po dohrání. Už teď v těch 10 misích, respektive spíš mezi nimi, měla hra minimálně 2 fantastické momenty, které nesouvisí s hraním té hry ve hře, ale s propojením těch hádanek s komiksem. Jinak obtížnost mezi misí 1 a 10 se zvedá tak, že to vlastně moc nepoznáte, protože se sami zlepšujete, takže vlastně roste spolu s vaší herní zkušeností. Není to tak, že by se najednou objevilo nějaké pravidlo, které by vás totálně pohřbilo. Spíš to ztěžuje to rozhodování, které ve hře musíte dělat. Na co se soustředit, jaké symboly klidně ignorovat, protože už máte odhad, jaká bude odpověď a chybí vám jen potvrzení jiným symbolem...
Rozhodně nemá smysl hodnotit tu hru ve hře nezávisle na jejím propojení s tím příběhem. A ty pokampaňové mise vypadají jako úplně jiný level složitosti, ale zatím to nejsem schopen zhodnotit...

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

16.4.2021 11:42:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Velmi široce jsem se o Iniciativě rozepsal zde: https://www.gamesblog.cz/recenze-iniciativa-honba-za-stopami-a-siframi/. Není vůbec špatná, ale od Coreyho jsem hrál a hraju výrazně lepší kousky.

26.4.2021 13:47:59

PJ

Já se o poznání méně široce rozepsal zde: http://www.riseher.cz/iniciativa/ 

Hodnotil jsem po dohrání celé kampaně a po seznámení se drtivou většinou tajemství, která hra ukrývá. Ve zkratce: Iniciativa má obrovský potenciál, který však absolutně nedokázala vytěžit a je pro mě jedním z největších letošních herních zklamání… 

5.8.2021 16:37:52

Hráli jsme tuto hru se staršími dětmi (syn 16 a dcera 9) a to se rozpádlo do 3 etap:

1. pro dceru to bylo zajímavé do cca 4-5 mise, potom ztratila chuť chápat naši se synem taktiku abychom získali co nejvíc z káždé míse a kompletně vypadla z pohybu po mapě. Luštění tajenek ji bavilo, ale občas se objevovaly věci na které by bez naší napovědy nepřišla kvůli věku a životní zkušenosti.

2. se synem jsme dohráli kampaň, neřeknu že to bylo hrozně napínavé, prostě pro každou misi jsme vytvořili co nejplodnější taktiku a hráli ji. Spíš šlo o ten konec mise a co bylo potom - to jsme si užívali. K pohybu po mapě mohu jen říct, že ve dvou to je spíš taková mechanická čínnost, ale ve 3 to je mnoha zajímavejší, a různé překážky, které nabízi kampaň, průběh hry moc zpestří.

3. Pokampaňové mise jsme již nehráli, ale mě baví luštění šifer, proto jsem rozluštil všechno co zbylo pomoci omezeného množství nápověd (taková imitace zahráných misí kdyby se nepovedlo sehnat všechny prvky). To luštění bylo hrozně zajímavé,  dostal jsem se k závěrečnému cíli hry.

Z jedné recenze (angl. - https://coopgestalt.com/2021/10/22/a-review-of-the-initiative-plus-alvins-secret-code/) jsem se dozvědel, že existuje dětská knižka v angličtine, která obsahuje spoustu šifer i z této hry - “Alvin’s Secret Code” Clifforda B. Hickse. Překlad do češtiny jsem nenašel.

Celkově se mi ta hra líbila - nebyla až moc složitá ani moc jednoduchá, je to fajn pro občasné hrání s dětmi staršího věku v nějaké té pubertě, ale na druhou stranu pokud 8-leté dítě má rádo šifrovačky a snese se měnící taktiky pohybu po mapě, tak bude potom odměneno způsoby šifrování, které dokáže využit i ve škole s kamarády.

Po dohrání se mi snadně podařilo vratit hru do původního stavu a poslat dál.

13.11.2023 08:29:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Na vlnách neznáma
Na vlnách neznáma
Akt. cena: 490 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas