Medobraní - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Paul Salomon
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Do Nektarového háje přišlo znovu jaro. Ale letošní medobraní bude úplně jiné. Včelí královna v zimě nespala a "pylně" ;-) studovala ekonomii a obchodování. A má letos plán! Otevře na lesní mýtině medový stánek, kde si budou moci ostatní zvířátka med poctivě koupit a nechají tak zásoby v úlu na pokoji… Že, medvěde? Ano, na tebe koukáme hlavně…

Privátní: honey.buzz.bee.2.pngV Medobraní se hráči převtělí do role královniných účetních, kterým královna přidělí vlastní plástev a dělnice. S jejich pomocí budou svou plástev rozšiřovat podle toho, z jakých květů budou chtít med produkovat. Do vzniklých buněk budou ukládat nektar posbíraný na louce a vyrábět tak med, který pak mohou prodat ve stánku. Nebo míchat oblíbené pochoutky pro zvířátka. Vše s cílem na prodeji medu vydělat lesní tolary a stát se nejbohatším bzzzzzzznysmanem Nektarového háje.

Příprava hry

Medobraní má 2 společné herní plány, které umístí hráči doprostřed stolu. Deska úlu a Deska louky.

Dále rozdělí dílky pláství do šesti sloupečků dle svého typu a tyto sloupečky umístí do šesti oblastí na desce úlu. Dílky pláství jsou tvořeny dvěma spojenými šestiúhelníky a jejich hrany mají 3 různé barvy (červená, sytě žlutá a světle žlutá), které budou určovat, jak je možné k sobě dílky přikládat.

Žetony medu hráči roztřídí dle typu (květový, rozmarýnový, třešňový a akátový) na 4 hromádky. Společně s žetony lesních tolarů a žetonů pylu z nich vytvoří společný bank.

Podle určitých pravidel ještě připraví 3 karty královniných soutěží. Ty pak udávají, za jaké činnosti mohou hráči získat část lesních tolarů. Například kdo splní 3 zakázky zvířátek nebo bude mít nejvíce prázdných buněk ve své plástvi. Některé ze soutěží jsou pro nejrychlejší hráče a vyhodnocují se průběžně, kdy první hráč získá nejvíce tolarů, další v pořadí méně atp. Jiné se vyhodnotí až na konci hry.

Privátní: honey.buzz.game.png

Posledním podstatným herním prvkem jsou karty malých a velkých zakázek. Z nich vytvoří dle specifických pravidel 3 hromádky, které umístí na desku louky a vrchní otočí lícem vzhůru. Tyto karty určují kombinace medu, které musí hráč zaplatit, aby získal vítězné body uvedené na této kartě.

Každý hráč si vezme počáteční herní materiál zvolené barvy. Hlavně 4 počáteční dílky pláství a pak dle počtu hráčů a pořadí v jakém budou začínat ještě 1-2 své dělnice a 5-15 lesních tolarů.

Náhodně vylosují jednu kartu rozestavení startovní plástve. Podle té všichni hráči rozloží startovní dílky pláství a při hře k nim již mohou přikládat další získané dílky libovolně.

Privátní: honey.buzz.bee.1.pngŠestiúhelníkové dílky nektaru roztřídí hráči dle typu do čtyř skupin (stejné typu jako u žetonů medu) a podle počtu hráčů je náhodně rozmístí na Desku louky do tabulky 4x4 (hra 2 hráčů) až 4x6 (hra 4 hráčů).

Průběh hry

Při Medobraní se hráči střídají v tazích, přičemž ve svém tahu může hráč volit mezi 2 akcemi:

  • Získání dílku plástve (a případně zahrání akcí úlu) nebo
  • Svolání dělnic z desky úlu

Získání dílku plástve se skládá ze 3 kroků:

  1. Vyslání roje dělnic - Na zvolené pole desky úlu s dílky plástve hráč umístí jednu nebo více svých dělnic tvořících roj (při více dělnic tyto vyskládá do sloupečku). Poslaný roj musí být přesně o 1 dělnici větší než největší roj na daném poli úlu. Pokud hráč nemá dost dělnic, nemůže toto pole (nebo dokonce tuto akci) využít.
  2. Rozšíření své plástve - Dílek plástve z výše využitého pole hráč vezme a podle určitých pravidel přiloží ke své plástvi.
  3. Akce úlu - Pokud přiložením dílku vytvořil ve své plástvi jednu (nebo více) volných buněk, provede v libovolném pořadí všechny akce (viz níže), které nabízí symboly přilehlých dílků pláství.

Svolání dělnic pak má kroky 2:

  1. Hráč si vezme všechny dělnice z desky úlu do své zásoby (včetně mladých dělnic z jeslí).
  2. Hráč může posunout žeton své včelky sběračky na louce o jedno pole (jako u akce úlu Sběr), jen při tom nemůže zvyšovat její dolet ani nezíská žádný žeton nektaru ani pylu.

Akce úlu:

  1. Sběr - Hráč posune na louce svůj žeton včelky sběračky o jedno políčko (případně i o více, ale za každé další musí zaplatit 2 tolary). Pokud včelka skončí na poli s nektarem, který pasuje do některé volné buňky hráčovi plástve, vezme si tento žeton nektaru a umístí ho do odpovídající volné buňky. Pokud včelka skončí na prázdném poli louky nebo s nektarem, který se hráči do plástve nehodí, vezme si z banku 1 žeton pylu.
  2. Výroba - Hráč umístí svůj žeton vějíře na libovolné políčko své plástve. Na každém sousedním poli s volným nektarem (= není na něm žeton medu) vznikne med odpovídajícího druhu (hráč vezme daný žeton medu z banku a umístí ho na pole s nektarem). Po skončení akce si hráč vezme žeton vějíře zpět.
  3. Privátní: honay.buzz.bee.3.pngProdej - Hráč si zvolí, zda prodá část svého medu/pylu ve stánku, nebo namíchá nějakou ze zakázek.
    • Při prodeji ve stánku si vybere jeden typ medu/pylu a může prodat i více kusů této suroviny. Při prodeji získá tolary uvedené na stánku (krát počet prodaných kusů). A současně se žeton medu na daném sloupci stánku posune o pole níže, čímž sníží cenu pro další prodej o 1 a může také ukončit hru (viz konec hry).
    • Při namíchání zakázky si hráč zvolí kartu zakázky, zaplatí požadované suroviny (kombinaci typů medů) a získá tak uvedenou kartu zakázky (a na ní uvedené body). Kromě toho provede ještě akci uvedenou u daného balíčku zakázek, která je uvedena na desce louky.
  4. Vylíhnutí - Hráč umístí jednu ze svých dělnic v banku na speciální pole jeslí na desce úlu. Při příštím svolání dělnic tak bude mít o tuto dělnici více.
  5. Účetnictví - Hráč si vezme v banku 5 tolarů.
  6. Dekret - Akce, která funguje jako žolík a hráč si může vybrat libovolnou z předchozích pěti akcí úlu a provést ji jako normálně.

Konec hry

Medobraní může skončit několika způsoby. Nejběžnějšími je, když hráči vyčerpají 2 ze 3 balíčků zakázek na desce louky nebo když klesnou 4 z 5 zdrojů ve stánku na nejnižší pozici. Když k jedné z těchto situací dojde, dohrají hráči právě probíhající kolo a vyhodnotí závěrečný zisk vítězných bodů.

Hlavními zdroji bodů jsou zbylé tolary (1 tolar = 1 bod), body za pořadí v královniných soutěžích a body za zakázky. Vítězem se stává jako obvykle ten, kdo má nejvíce vítězných bodů.

Varianty hry

  • Hledání nektaru - v této variantě leží dílky nektaru na desce louhy lícem dolů a hráči musí zapojit svou paměť a dedukci (případně štěstěnu) při sběru nektaru. S tím samozřejmě souvisí i drobné úpravy různých pravidel.
  • Sólová varianta - v této variantě Medobraní se hráč bude snažit získat maximum bodů, ale bude se přitom muset vypořádat s otravnými čmeláky (2 čmeláčí meeplíci), kteří se budou plést na louce při sběru nektaru.

Autor: Zeus

Rozšíření hry (1)

Honey Buzz: Fall Flavors (2024)

Popis ještě nebyl vložen.

rozšíření 1 - 4 hráči

Celkové hodnocení: oooooooooo (hodnoceno 0x)

Mini a promo rozšíření (2)

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Heroes of Normandie Big Red One + Bloody Omaha
Heroes of Normandie Big Red One + Bloody Omaha
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 10 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas