Hobiti - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 8
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: karetní hra, párty hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ALTAR
Straky na vrbě
Autoři: Petr Král
Rok vydání: 2006
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Objasnění pravidel, příklady

Studuji tyhle, ne zrovna moc uživatelsky přívětivá, pravidla. Chtěl bych je pak dále vysvětlit ideálně na první dobrou, abychom předešli nedorozuměním ve hře a neznechutili si Hobita hned na začátku.
Moc by mi pomohlo, kdyby zkušení hráči okomentovali otázky níže. Díky!
Pro názornost mějme hru 4 hráčů v pořadí A-B-C-D.

1) Kolo končí okamžitě po té, co hráč dosáhl 50 bodů, tj. zbývající hráči si pouze sečtou body a kolo již nedohrávají?

2) V pravidlech v bodu [15] se uvádí: "...zahrát kartu nepříjemnosti, kterou svému sousedovi (tj. libovolnému hráči) něco provede..."
Takže předpokládám i když se v textu karty "Krádež" píše "..ukrást svému sousedovi...", může přesto hráč A ukrást kartu hráči C?

3) Karty NEPŘÍJEMNOSTÍ, tj. s BÍLOU hodnotou v ČERNÉM poli (např. Trpaslíci/Příbuzní, Abstinent, Vyžle, Krádež, Průjem, Nechutenství, Migréna) se hrají vždy vyložením před cíleného hráče a zůstávají takto vyložené dokud jejich efekt trvá, pak jsou
odhozeny na odhazovací balíček.
Např. hráč A vyloží před D "Trpaslíky" a druhou akcí vyhlásí "Žranici", takže vykládat karty jídla mohou jen hráči B-C-A, pak pokračuje B a opět vyloží "Žranici" a zase vykládají jídla jen C-A-B.
Odhazuje Hráč D ve svém tahu "Trpaslíky" až NA KONCI svého tahu (tedy vlastně se stejným efektem jako karta "Průjem") nebo již na ZAČÁTKU svého tahu a může se proto zúčastnit i "Žranice", kterou sám vyhlásí?

4) Alternativně pokud hráč A vyloží před D "Trpaslíky" - musí pak D vyložit HNED na obranu "Trpasličí Špiritus" a zahodit ho spolu s "Trpaslíky"? Nebo "Trpasličí Špiritus" může hráč D vyložit až při vyhlášení pitky (např. hráčem C) a kromě zahození "Trpaslíků" může tuto kartu zároveň využít i v této ohlášené pitce jako pití?

5) Pokud hráč A vyloží "Pitku" nebo "Žranici" a nikdo další se nepřipojí, získá hráč A automaticky bodovou hodnotu této karty?

6) Když hráč C zahájí ve svém tahu "Pitku", hráč D se neúčastní, hráč A také ne, B pak ano....pitka pokračuje ... zvítězí C. Pak je tah hráče D a ten zahraje "Abstinenta" na hráče A, kterému je ihned odečteno 5 bodů a karta se pak odhodí na odhazovací balíček?

7) Karty předmětů (Žihadlo, Měšec, Nora...) vykládají hráči vedle sebe, tak aby byla vždy vidět karta a bodová hodnota? Takže je vždy možné přesně spočítat/vidět body všech hráčů (skóre=na papíru+za vyložené předměty)?

8) Karta "Ohňostroj" je asi jediná co přinese okamžitý zisk (5 bodů) a ihned se po vyložení odhodí na odhazovací balíček a ne před hráče?

9) Podělte se s tipy, jak na průběžné zobrazování bodů hráčů, nechce se mi to psát na papír...? Přemýšlím o nějakém udělátku: otočný kotouč, kostky, barevné krystalky...
4.2.2019 21:17:53

Odpovědi
1. okamžitě, nedohrává
2. sousedi jsou všichni hráči
3. Nechutenství, průjem, migréna se odhazuje na konci tahu hráče, před kterým leží. Abstinent, krádež se vyhodnocují ihned
4. špiritus se zahraje jako obrana a odhodí se.
5. musí zahrát kartu jídla, pití, či kuřiva
6. ano
7. ano, viditelně
8. odhodí se, stejně jako pitky, žranice

Klub stolních a deskových her Litomyšl

5.2.2019 07:57:47

Díky za odpovědi.
Můžu ještě poprosit k bodu 3), jak se to má s "Trpaslíky", odhazuje je hráč až NA KONCI svého tahu nebo již na ZAČÁTKU svého tahu a může se tak zúčastnit i "Žranice", kterou sám vyhlásí?
Protože na ostatních kartách nepříjemností (jako "Průjem" "Nechutenství" "Migréna" ...) je dovětek "dokud ho...po jeho příštím tahu nepřejde"
Bohužel toto se na kartách "Trpaslíci","Příbuzní" a "Elfové" nepíše.

5.2.2019 20:40:10

bodovací tabulka

9) vytvořil jsem jednoduchou bodovací tabulku.
vkládám do souborů ke stažení.

13.6.2019 18:30:12

Ostatní bylo uspokojivě zodpovězeno - trpaslíci, elfové atd. se vyhodnotí ihned když je někdo vyloží - cíl buď zahraje protikartu a obojí se odhodí, anebo cíl odhodí příslušné karty (poživatiny) a spolu s kartou návštěvy se odhodí, anebo cíl ohlásí, že žádnou kartu daného typu nemá a tím pádem návštěva odtáhne s nepořízenou na hromádku odhozených karet.

12.10.2023 19:36:13

Vybíráme z Bazaru

Root - rozšíření říčního lidu - česky
Root - rozšíření říčního lidu - česky
Akt. cena: 570 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas