HEL: The Last Saga

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

HEL: The Last Saga - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: neuvedeno
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy, Horror, Středověk
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, vývoj postavy
Čeština: není
Vydavatelé: Mythic Games
Autoři: David Rakoto
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Během května by se měl uzavřít Pledge Manager.
Jaké máte předběžné dojmy, co sledují vývoj této hry?..;)
7.4.2021 18:45:54

Sleduju to trochu z povzdálí, původně jsem to vzít chtěl, pak od toho ustoupil, jelikož soubojový systém mi přišel prostě moc jednoduchý /klasická kostkovačka/.
Ale pořád se to ve mě mele, jelikož super téma, zajímavé zpracování, po doručení Solomona jsem si jist, že nejen komponenty budou perfektní.
A abych se konečně dostal k otázce..přijde mi, že to zajímavě vylepšují. Dali na nějaké námitky od lidí, dost upravují třeba solo mode - což je pro mě zajímavé plus, některé mechaniky taky mění, když jim nefungovali (modlení např.).
Spíš se kloním k tomu do toho jít, i když si nejsem jist, že to fakt budu hrát..pocit je "chci to a líbí se mi to ", plus uvolnily se mi i nějaké dodatečné fondy :-)
A poslední věc, je to KS exklusivka, takže nebude v retailu..

Ale říkám, nejsem člověk, co to backnul, takže úplný přehled o změnách nemám, detailně jsem nesledoval. Třeba tedy někdo doplní víc.
Je ale na TTS možné si odehrát nějakou misi, takže můžeš vyzkoušet sám, jestli to sedne nebo ne.

8.4.2021 10:00:57

@Fleder
Právě jsem taktéž nalomen k tomu, abych to koupil a musím říct, že mi to šetření financí vůbec neulehčuješ..:D

8.4.2021 13:52:22

@CzechWin - pak ti fakt můžu jen poradit, zkus si úvodní misi /dost možná přidali už i další, psali o tom/ na Tabletop Simulátoru, jestli se ti to herně bude líbit.

Ten systém jednotlivých misí mi nepřijde nijak složitý, co se pohybů a akcí týká.
Jen lidi psali, že už ten úvod, resp. první mise, je dost těžký, že postavy v určitých situacích mohou dostat slušnou nakládačku /mám dojem, že zminovali velkou sílu nějakého enemáka či bosse, co je schovaný v lese a kdo projde kolem něj, tak to bolí/ a nemusí to být nic lehkého..
To je ale věc betatestování a nastavení. A nebo je možné, že prostě si jen zvolili ne zcela vhodné řešení a byl možný i jiný a méně bolestivý postup na úvod :-)
Opět, pokud si dobře pamatuju, v první misi lidi tuším na BGG zminovali více možností na úvod, co dělat a jak se rozhodnout. Jít prozkoumávat okolí přistání? Jít hledat stopy po předchozích obyvatelích? Zabezpečit vesnici? Jít shánět dříví a jídlo? Těch možností a rozhodování tam prý je víc.

Mám z toho dojem, že půjde o něco podobného jako Grál, jen s hexovými dílky mapy, jednotlivými misemi s nějakým úkolem, co na sebe navazují a které se spojují do kampaně a s kostkovým bojovým systémem.

8.4.2021 15:25:45

Nebudu zakládat nové vlákno, ale původně měli PM uzavírat včera, nicméně podle posledního Newscastu a updatu je prodloužen do konce května. Takže kdo do toho nešel, má další měsíc na přemýšlení /jako já ... / 

Termínově, od května mají začít vyrábět - květen formy na modely a prototypy, v červnu produkce figurek a tokenů, v červenci mají Mythic doručit a továrna zpracovat tisková data, srpen-září výroba a balení, říjen-listopad odvoz z fabriky a doprava lodí. 

Šel jste do toho nakonec někdo, a pokud, jo, tak co nakonec rozhodlo?

 

1.5.2022 18:02:52

Fleder: Ještě nevím, čekám na slíbenej playthrough. Ale láká mě to už jenom z toho důvodu, že projekt tohoto rozsahu za takovou cenu už nikdy nebude.. až to budou prodávat na webshopu, tak to bude stát počítám aspoň dvakrát tolik (s shippingem a VAT)..

1.5.2022 18:19:36

chtěl jsem ale nelíbí se mic moc figurky hrdinů a další kampaňovka by mi seděla asi roky ve skříni, cena dobrá ale už to tak dlouho odkládali, že mě to nakonec pustilo

1.5.2022 21:09:44

@Skelos Souhlasím s tím co píšeš, u mě je to podobně o pocitu - “přijde velká krabice a bude zabírat místo ve skříni, než jí možná někdy ve skupině zahrajeme”, zejména když si vezmu, co mám já a skupina na cestě. Takže reálně to bude spíš variabilita “co začnem hrát ted, bud XX nebo YY nebo ZZ”.. ale..viz dále.

@Azalin Trochu pochybuju, že se do uzavření PM nějaké gameplay video od tvůrců objeví. Ledaže by zas po několikáté posunuli začátek PM. A asi dost dobře vědí, že podobně váhajících, jako my dva je vícero..

Na BGG napsal Healey přesně na Tvůj ekvivalent dotazu: “I completely get what you're saying. All I can say is what I have been saying. Doing a play-through of HEL will rocket to the top of my priority list as soon as I receive a prototype with which to do it. At any rate, though, it won't be a solo play. It will be myself and my buddy JT doing a two-player game with however many heroes for which the scenario calls.”

A tady za mne pochybuju, že prototyp dostane dříve, než zavřou PM. 

Takže to bude buď a nebo. Risknout, že to prostě nemusí úplně sednout a nebo si drbat hlavu a případně to zase dráž objednat z jejich eshopu - ano, tam ty zbylé kopie dají, ale budou za jiný peníze.

Případně, dá se čekat, že podobně jako u S.K. udělají nějaký za čas reprint s opravenými věcmi - zde si nedělejme iluze, že tam chyby nebudou. Budou, u takhle obří věci se tomu prostě vyhnout nedá. Zde odbočka, u SK ty věci dali zdarma a poslali je - mě zkonili errata a po urgenci doposlali i zbytek. Ale, až/pokud bude reprint, bude za úúúplně jiný peníze. 

Plus si tipnu, že podobně produkčně nákladné hry, co se množství a kvality komponent týká /a S.K. je pro mně špička, ta hra je v tomhle luxusní/, ty se sice budou dělat na KS dál…ale půjde to za úplně jiný peníze, protože obrovsky zdražily vstupy a hlavně doprava a pošta.  A to nakonec stejně zaplatí koncový přispěvatel.

Takže možná není vůbec od věci úvaha…pořídit si víc her do zásoby, pokud podobný styl hraju, protože časem na ně prostě dojde. A i kdyby ne, tak to člověk s nějakou malou ztrátou případně prodá. Tohle se nebude na bazaru objevovat v desítkách kusů, i třeba SK byl zatím tady nabízen úplně minimálně a nebo za naprostý nesmysl. Když někdo přestřelil pledge 2x a myslel si, jak se to prodá..

2.5.2022 18:35:20

@Fleder Já bych to i vzal ale nikde jsem nenašel pořádné gameplay abych viděl jestli se mi to prostě líbí gameplayově nebo ne……a to budu ted kupovat allin judgement eternal champions který mě strašně nadchlo :D a to není levný tak tohle asi bohužel skipnu….doufám, že vám to zase o rok neodloží to už by asi byla konečná pro všechny

2.5.2022 19:12:00

To je sice strašně krásné, že je to za staré ceny, ale zlehka jsem prošel net a pravidla a vážně moc nevím jak se to hraje. Z těch custom kostek v návodu mně jímá hrůza. Bez gameplaye do toho nepůjdu. Vzal bych to úplně opačně, dnes už dost podobných her, a dokonce v češtině.

Akorát z BGG

There were some massive redsigns to the point that I wouldnt know what the game is now. Essentially the demo scenarios had an exploration that turned into a race to thr end, and anyone who didnt make it just died and was out of the scenario. The second one was a tower defense style scenario that could lead tk the death of the character, a buffed healthy version, or a distrustful version joining the party.

That is to say thinga were massively impactful with a dwindling set of survivors that could die. Mechanically it qas quite simple roll dice to see if you hit and killed things, and the need to visual inspect mobs in forests to tell what they really are with some group decision making mechanics.

Of all the campaign games ive ever seen id say it was the most geared towards group play.

2.5.2022 21:10:37

@Fleder Prodávej na BGG marketplace. Je to jednoduché, malá provize a prodáš klidně za dvojnásobek - Solomon Kane Puritan za 200 EUR minimálně, All-in šel za 600 EUR. Není tam aukce, ale nabídka vydrží nekonečně dlouho, je to dost bezúdržbové. Pokud nebude HEL propadák, tak prodáš úplně v pohodě. Je to dost unikátní, jediná nevýhoda je, že to má výrazně víc backerů než Solomon, což snižuje potenciální zisk a lehce zvyšuje riziko, kdyby to byl úplný šit. Na druhou stranu Dark Souls se také prodal…

3.5.2022 17:05:28

Zachytili jste v poslední době problémy s Mythic Games ? Dnes si do nich rýpnul ve videu Kings of Average, v diskuzích na KS či BGG ke hrám Hel nebo Anastyr se množí dotazy, jestli společnost nezbankrotuje…

Každopádně k Helu už dlouho nevydali nový update, Leo se neukazuje, na Anastyru dočasně stopli refund a mají tam spoustu naštvaných backerů… Backnul jsem Hel (který už se měl pomalu doručovat) i Anastyr, tak teď nevím jestli má cenu finalizovat pledge (v kampani jsem backnul základ, chtěl jsem vzít ještě nějaké addony, ale doteď jsem váhal kvůli té přemrště dopravě, ale je otázka jestli nakonec nepožádat o refund a doufat, že dostanu zpět alespoň něco…)

Trochu to souvisí se zrušenou kampaní Kingdome Come Deliverance - když Boardcubator potřeboval vybrat $1,5 mil. tak je reálně, aby Mythic vyrobil Anastyr i se všemi těmi addony, když to vybralo “jen” $1 mil. ?

1.10.2022 23:10:47 | Upraveno autorem (porovnej)

@MikeDundee Problém podle mně je u kampaně darkest dungeon, s late pledge to muselo backnout tak 30.000 lidí. https://www.pcgamer.com/darkest-dungeon-board-game-backers-upset-as-mythic-withholds-copies-for-more-money/

Z posledního update Hel, který podpořilo  17.500 lidí

Last year we clearly stated that we did NOT anticipate we would need to reach out and request additional funds to deliver HEL.

At this time, being transparent, we just don’t know if we will need to or not. Logistics costs are dropping in some areas and rising in others, the overall situation has not yet deflated to pre-pandemic levels and there are still additional raw material and production costs that we are discussing absorbing from the bottom line, to complete delivery without impacting our backers.

We just wanted to clarify the situation as much as we could at present, and let you know that our attention is focused on this topic, and that we are working hard to find acceptable solutions to the situation. We appreciate the concern that backers are expressing and as soon as we can fully clarify the situation, we will.

Je fakt že poslední kampaně Anastyr a Monsterapocalypse je po 6.000 backerech a to asi prostě není dost na zatáhnutí poštovného tam kde mají problém, t.j. u pomalu 50000 backerů. 

2.10.2022 07:58:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Chtěl jsem Hel backovat, ale pak jsem se podíval na to jak mythic games vnímají ostatní backeři, jak dostávali závazkům atd a viděl jsem že je to prostě hrůza a zmar, ještě že jsem do toho ani do DD nešel…..ty kampaně co pořád metli na KS a neměli ještě další tři hotové, to bilo do očí a já si opravdu myslím, že zbankrotují, protože lidi u nich dost refundujou atd….opět dalo se to čekat a nechápu, jak někdo může být tak nezodpovědný.

2.10.2022 12:56:39 | Upraveno autorem (porovnej)

@Skelos Tak kromě příplatku na poštovné zatím Darkest Dungeon problém není, ne? Uvidí se, jak se to bude ve finále hrát, ale produkční kvalita se zdá neutrpěla.

U HEL kdo ví. Mělo by to být v zásadě dokončené, teď už to “jen” vyrobit a doručit. Pro mě je spíš palčivější otázka, jaká bude podpora pro ty hry po doručení, tu měl Mythic dříve myslím dobrou.

@MikeDundee Těžko říct, jak to s nimi dopadne. Doufal bych, že můžou případné problémy překlenout adaptací svých her pro retail nebo prodejem svých IP. Ty určitě hodnotu mají. Zároveň kdyby na tom byli hodně špatně, nepředpokládám, že by přispívali na tu poštu v DD.

Je pochopitelné, že nejsou reakce v kampaních (i když u Anastyru se koukám snaží) a Leo už nedělá livestreamy. Když propustili všechny community managery, tak na to jednoduše nejsou lidi a ani CEO se nemůže vykecávat. Mají rozjeto hodně projektů, masivní se teď bude doručovat. 

Vzhledem k tomu, že chějí ukončit PM na konci října, tak to může znamenat dvě věci - hru zamýšlejí doručit a chtějí znát přesnou velikost objednávky, aby mohli hodně dopředu objednat materiály, produkční okno, atd., aby to bylo levnější. Nebo chtějí backery popohnat, aby jim co nejrychleji poslali peníze. Z množství vybraných peněz se těžko určuje, zda ta kampaň prodělala nebo ne (U boardcubateru mě dimenzování kampaně na 10000 backerů hodně překvapilo, to si myslím, že není normální). Vzhledem k tomu, že zvedli poštovné, tak bych řekl, že jim to nějak vychází.

3.10.2022 12:05:12

Vybíráme z Bazaru

U-Boot KS edice
U-Boot KS edice
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas