Hadara - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Benjamin Schwer
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Podeľte sa o dojmy z hry

Ahojte. Tak aká je táto hra? Hocijaké dojmy postrehy mi pomôžu. je okolo nej veľmi málo infoz.
2.4.2019 11:55:16

Zatim jen stripky z BBG
A mix between Splendor, 7 Wonders and Biblios. Low interaction and a good amount of chaos is what drives this game. Since it doesn't offer more fun or depth than Splendor (while being much more fiddly), I'll stick to that one and play it in half the time Hadara needs to finish.

Solid set collection game with similar feel as 7 Wonders. Just a little bit more meaty.

This is a bit lighter then Crown of Emara it seems to me. But while playing you'll feel the same time pressure/pressure you wanna do X actions, but only have X-2 left. And that's something I like :-)
Some compare this to 7 Wonders, but personally I don't see why. Apart from the fact that you draft cards, I don't see any resemblance. And the drafting of cards is very different then the way it happens in 7 Wonders also.

There are a few paths that can give you VP. That's good off course, but once a path chosen, you can't abandon it and have to push it - hopefully to it's max - until the end.

I played this game once and I liked it really much.
It's a typical HiG game, so the theme is nice, but not deep. But the game plays very fast, there is just like no downtime and you got various strategies to win.
You are right, you can compare it to 7 Wonders, cause you always get 2 cards and choose one, to either play or give it away for coins
It's not that komplex than other great HiG games (e.g. The Voyages of Marco Polo), but a first highlight in 2019!

2.4.2019 15:50:32

Hodně pěkná lehká Eurovka
O hře je bohužel málo zpráv, protože vůbec neexistovala. My jsme hráli prototyp v prosinci a moc se nám líbil. Proto jsme se rozhodli přidat se k prvnímu vydání. Z výše zmíněných dojmů z BGG se za sebe přikláním k tomu poslednímu. Je to rychlé, svižné, příjemné a zajímavé.

Člověk MINDOK

2.4.2019 22:47:39

Celkově fajn
Je to celkem fofr jednotlivé tahy frčí jeden za druhým, je to takový trochu solitér - každý si hraje na svém písečku, navzájem se mohou jen zlehka ovlivnit tím, že v jedné fázi některé karty odložíte a v jiné si z nich mohou potencionálně všici vybírat, žádné útoky braní karet ani nic podobného... Zároveň máte pocit že máte při hře neustálí nedostatek všech surovin a v každém tahu se rozhodujete čeho se vzdát a na co ušetřit...
A i když nijak zásadně necítím ze hry téma, tak je to v celku fajn euro, s pěknou grafikou
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

5.4.2019 00:46:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Absolutní nadšení
Za mě naprosto super. Hra má jednoduchá intuitivní pravidla, je svižná, chytrá a pěkná. Přirovnal bych to k Sedmi divům, ale tady si myslím, že to má hráč víc pod kontrolou. Díky výběru karet můžu soupeře slušně zaříznout, ale chce to nejdřív zahrát pár her. I ve čtyřech jsme hráli cca 35-40 minut, produkčně skvěle zvládnuté, pro Mindok velký palec nahoru.

6.4.2019 09:34:19

Co ve dvou
Je to dobre?

6.4.2019 10:14:38

Ve dvou

Mám zatím zahráno několikrát ve dvou, třech, čtyřech. Je to hodně jiné. Obecné bych řekl, že ve dvou víc kontroluješ soupeře a líp si spočítáš, ke kterým kartám se dostaneš, ale ve víc hráčích je o ty karty větší boj, hráči si víc lezou do zelí... Rozhodně mě to hodně baví i ve dvou ( navíc to zahrajeme za 15 - 20 minut ).

6.4.2019 11:32:00

Joub

v Joub.castu o tom vcera kluci mluvili/ukazali/predstavili a dost me navnadili. Zacina to v 1:54:15 https://www.youtube.com/watch?v=CeUOcH2IB9g

6.4.2019 11:40:13

KačabaCrew
15min? To je dle mého nereálné za 15min stihnout všechny 3 éry? To je 5min na éru... (jedna éra je 5 X se rozhodnout kterou ze 2 karet chci, následně ji zpracovat (zaplatit a vyhodnotit nebo prodat) + 2x si nabrat peníze z banku, 2x máš možnost vzít kolonii a vyhodnotit, 2x můžeš vytesat sochu, vyhodnotit zda všechny uživíš, a ještě 5x se zozhodnout kterou z 5ti dostupných karet si vezmeš a následně zpracuješ... A ve třetí éře ještě sečíst skóre) ktomu všemu ještě sledovat jak ublížit soupeři (tedy mít přehled co dělá on...) a to vše za 5 minut a v tomto tempu to udělat 3x po sobě a mezitím ještě 2x rozdat karty na dobýrací balíčky...

Hra je sice svižná ale tohle ani ve dvou není prostě reálné!!!
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

6.4.2019 19:00:36

1a2a3a4
Kdybych to neměl vyzkoušené, tak to netvrdím. Právě že jedna epocha je "jen" zahrání 10 karet. Pokud hráči hru znají, rozhodování je rychlé. Jestli můžeš vzít kolonii anebo vytesat sochu, vidíš hned, to tě nezdrží. Pokud máš hru roztřízenou, pak i obsluha je rychlá, nejvíc času opravdu zabere závěrečné vyhodnocení. Nemyslím to špatně, hra se mi vážně moc líbí, v neposlední řadě i kvůli té rychlosti. Asi záleží i na hráčích - nevyžíváme se v několikaminutovém rozhodování nad jednou kartou, radši si zahrajeme dvě hry ;)
Edit: prý jsme to hráli 20 minut, tak se omlouvám za mystifikaci..

6.4.2019 20:48:48 | Upraveno autorem (porovnej)

2 hraci
Vyskusane a odohrane v 2 hracoch ... 50 minut cisteho hracieho casu. Hra je rychla, nie je komplikovana, taka pekna oddychova euro hra. Gragicky sa vydarila. A chvalim aj insert - podaril sa a aj vdaka nemu je rozkladanie a aj priebeh hry o dost rychlejsi.

Tommi

6.4.2019 23:15:00

...
Jen se připojím, že ve dvou hráčích cca 45 minut čistého času. Ze hry jsem zatím nadšený....

8.4.2019 21:25:48

kupujem
Prave som doštudoval pravidla a velmi ma to ohurilo, 7 divov duel mame velmi radi a raz tyzdenne je na stole urcite. Toto je uplna pecka, vela moznosti na co sa zamerat, interakcia so superom, ze mu vo faze B zoberiem obe zlte karty a obmedzim mu tak prijem :) alebo cervene a obmedzím nákup kolónií, vidim tam vela moznosti na co sa zamerat, fialove karty uplne super efekty. Velmi sa mi pačia kolonie a este viac sochy, kde sa clovek rozhodne, ci sa zamera na vitazne body, alebo na niektoru zo styroch oblasti pokroku, tiez pečate, vyziva obyvatelstva a nutnost odhodenia kariet a odcitania si efektov. Uz teraz viem, ze to bude pecka, pricom vyhodu vidim ze vo dvojici sa nedostanu vsetky karty na stol a tak sa bude hra pomalsie obohravat. Vsetko so vsetkym pekne suvisí :)


9.4.2019 14:57:25 | Upraveno autorem (porovnej)

7 divou

Mne to pripada skopirovany 7 divou o trochu privetivejši,lachši a skratšim setupom.Mylim sa?

11.4.2019 11:54:18

7 divů
Podle mě se mýlíš, ten feeling ze hry byl u mě úplně odlišný. Fajn záležitost, příjemná, pravidla jednoduchý a jak už je teď zvykem, tak je to i pěkný na pohled.

14.4.2019 13:20:34

Hadara
Po týždni intenzívneho hrania môžem zhodnotiť že hra ma nadpriemerne prekvapila.
Keď bolo oznámené, že Hadara bude lokalizovaná, bol som rozhodnutý, že táto civilizačná hra nesmie u nás chýbať. Potom však prišli porovnania s hrou 7 divov, ktorá ma nejako extra neočarila a ostal som na vážkach. Napriek tomu som si Hadaru kúpil. A to čo ukrýva táto vizuálne nenápadná krabica ma fakt dostalo. Princíp fungovania hry a vysvetlenie pravidiel je otázka pár minút a zvládnu to aj začínajúci hráči. Ale to čo vám hra ponúka, možnosti a cesty na víťazstvo, je prekvapivé. Môžete sa zamerať na budovanie armády a získavanie vojska. Neláka vás násilie? Tak choďte do kultúry a stavajte sochy za ktoré získavate víťazné body. A čo tak hromadiť peniaze? Aj to je cesta. Nesmiete však zabúdať na výživu svojho ľudu... Alebo sa na to vykašlete? Však plus/mínus pár obyvateľov moja civilizácia hádam zvládne.
Ako v inom vlákne spomínal JAHMANsvk, je tu skvelá interakcia medzi hráčmi v podobe rozoberania ponuky kariet vo fáze B. Ide váš protihráč po vojsku? Tak mu ho odhoďte. Vy získate za to peniaze a on bude možno trochu naštvaný:-)
Body v Hadare sa dajú získavať mnohými cestami a keď Vám náhodou nevychádza vaša rozbehnutá stratégia, rýchlo ju viete zmeniť.

U mňa je Hadara zatiaľ v tomto roku najlepším prekvapením. Nemal som od nej prehnané očakávania a možno práve preto som si ju obľúbil nie len ja, ale aj moji spoluhráči.

16.4.2019 08:20:39 | Upraveno autorem (porovnej)

re
No ale kvalita herniho materialu tak 2/5 ... spatnej soutisk, symboly na zetonkach nejsou v prostred ale na kraji, karty sem radeji nekontroloval a cely to dal smutne do krabice :(

16.4.2019 20:25:01

Habrik
Kvôli zetonkom si si nepozrel karty zo strachu? Neboj karty su presne :) , mozno to bol zamer, kedze pokial si si vsimol, mince tie su tiez posunute-krivo orezane aby to malo nadych bôb minulich :)

16.4.2019 22:34:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Re
Takze to byl zamer vydavatele? Ja sem z toho byl smutny, dnes se na to mrknu znova :)

16.4.2019 23:46:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Mince a žetóny

Tiež si myslím, že to bol zámer - aby všetky mince pôsobili ako prvotné počiatky platidiel. Karty sú úplne v bezchybnom stave, takže by som sa neobával zníženej kvality.

17.4.2019 07:37:51

mince a žetóny
U mňa to vyzerá celkom obstojne:
http://www.imageworld.sk/images/z547u39nkh1jrcuehw4.jpg
http://www.imageworld.sk/images/8ug8pwvazhwiac0dv268.jpg

Len dve drevené figúrky sú trochu poškodené ale to mi nevadí, v piatich hráčoch to asi aj tak hrať nebudem.

Aby som nebol úplne OT, tak hra veľmi baví, je tam veľa možností ako sa dopracovať k víťazstvu a ešte aj vyzerá krásne.

17.4.2019 08:58:15

Chyba tisku
Tak potom je to fakt chyba tlače..

17.4.2019 09:11:02

re
Du psat na MINDOK, uvidime co reknou.

Dobrý den,

děkujeme za zakoupení hry Hadara. Pravděpodobná chyba tisku je otázkou výroby původního vydavatele, kterého jsme na tuto skutečnost upozornili ihned po naskladnění. Čekáme na jeho vyjádření, ale vzhledem k tomu, že tato drobná chyba tisku nijak negativně neovlivňuje hru, myslíme si, že nám neposkytne náhradní žetony.

Věříme, že Vám tato drobnost nezkazí pocit ze hry.

17.4.2019 11:24:41 | Upraveno autorem (porovnej)

dojmy - negativní
Včera jsme opět zkusili (třetí hru).

A musím říci, že ten prvotní pocit z toho, že hra je/bude hezky variabilní, vzal velmi rychle za své.

Porovnání se 7 Divy Světa se nabízí, ale zde nelze tak jako v 7 Divech vyhrát různými způsoby. To znamená na různé typy karet/atributů.

Každá hra - zapomněl jsem dodat, že tyto dojmy jsou z pohledu člověka, který chce hrát o vítězství - je v podstatě stejná:

1. Na začátku se snažíte maximálně navýšit ekonomiku. Sic peníze jsou klíčem k úspěchu.
2. V mezičase si hlídáte zemědělství. Protože pokud budete muset na konci epochy odhazovat karty, můžete hru rovnou vzdát.
3. Pokud budete mít vojenství na 3 a kulturu na 6, bude to příjemný bonus.
4. Na konci věku si koupíte zlatou pečeť (popřípadě obě), protože bonus 7 bodů je brutální a většinou vás vystřelí k 200 bodové hranici.

První dva body opakujete každou epochu.
Bod 3. Samozřejmě podle možností:
a. vojenství vám přinese body a malé bonusy
b. kultura/sochy vám většinou pomohou navýšit jednu oblast, která "hoří" nebo vám pomůže

Bod 4. Pokud máte dost peněz, tak si koupíte druhou "zlatou". Stříbrné nekupujte, je to škoda peněz...

Ve třetí epoše už jen tlačte svoje sady různých karet s případným posunem k milníkům ve vojenství a kultuře (abyste si mohli postavit sochu či dobýt kolonii).
A pokud jste s ekonomikou nebyli na štíru, tak za zbylé peníze nakupte stříbrné pečetě.

Toť vše. Variabilita se nekoná.
Pokud budete hrát pouze na určité typy karet, tak to prostě nebude stačit. Ztratíte v ostatních a rozdíl zde není velký.

Opět se vrátím k 7 Divům, kde jste mohli hrát na "vědu" a 12 zelených karet vám mohlo vyhrát hru, a nic jiného jste nepotřebovali.
Zde to nefunguje. Bohužel? Bohudík?

Hra je to moc hezká a moc rád si ji zahraji. Ale pro "hráče" ztratí dle mého velmi rychle kouzlo.

Pro nové hráče a ty, kteří častokrát neřeší jak to dopadne (k nim patřím i já), je to jasná volba a moc hezký objev ;)

25.4.2019 09:46:41

Leech
Mám odohraných 5 hier, s tým, že prvý krát som sa snažil tiež ísť po zlatých pečatiach (robil som to, čo mi prišlo najľahšie).
Poslednú hru som skúsil úplné inú taktiku - išiel som iba na kultúru - zbieral som všetky kultúrne karty (modré) s tým že už v druhom veku som mal toľko kariet, že som začal získavať modré karty zadarmo. Z červených kariet (vojsko) som nemal ani jednu.
Záver hry - vyhral som vďaka bodom na kartách kultúry a postaveným sochám - nemal som ani jednu zlatú pečať. Spoluhráči mali po jednej - nemali však dosť skupín, keďže som sa snažil im karty odhadzovať a zabrániť im v ich zbieraní, nakoľko mne tiež odhodili pár silných modrých kariet.
Vždy hrané s troma hráčmi. Uvidíme, čo bude časom, zatiaľ veľká spokojnosť, nato že je to taká menšia a nenáročná hra.

25.4.2019 11:04:28 | Upraveno autorem (porovnej)

už jsem vyhrál na vojáky a sochy
Pečetě, snad jen jednu stříbrnou.Ale mám taky jen pár her.
HRASoprodejce

25.4.2019 13:25:45

Vybíráme z Bazaru

Divukraj 3D doplnky - eventy
Divukraj 3D doplnky - eventy
Akt. cena: 8 €
Končí za: 6 dnů

Offcanvas