Citrusy - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 1
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 10 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: logická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Mark Tuck
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Vypěstujte malý ovocný sad a pokuste se sklidit co nejvíce lahodných citrusů!

Hra Citrusy je karetní hra pro 1 hráče, ve které sklízíte lahodné citrusy hraním karet a překrýváním stromů se stejnými stromy. 

Příprava hry:

Všechny karty se zamíchají a rozdělí na dva balíčky o devíti kartách. Jeden balíček se vrátí zpátky do krabice a druhý balíček se dá na dosah ruky stejně jako 15 kostek a figurky veverky a kolečka. Hráč otočí vrchní kartu z balíčku a umístí ji před sebe na stůl. Tato karta tvoří základ sadu. Poté hráč otočí další dvě karty z balíčku a vezme si je do ruky.

Průběh hry:

V každém tahu hráč provede tři kroky:

  1. Umístění karty - hráč si vezme jednu kartu z ruky a vyloží ji před sebe na stůl (smí ji pootočit o 90 nebo 180 stupňů). Alespoň jedním stromem nebo mýtinkou na nově umístěné kartě se musí překrýt strom nebo mýtinka v sadu. Strom v sadu lze překrýt pouze stromem ve stejné barvě (tzn. plodící stejné ovoce). Mýtinku, na které leží kostka, lze překrýt další mýtinkou nebo stromem ve stejné barvě jako kostka. Prázdnou mýtinku lze překrýt libovolným stromem. Jakýkoliv strom nebo mýtinku v sadu lze překrýt mýtinkou. Jednou za hru je možné strom nebo kostku v sadu překrýt stromem neodpovídající barvy. V tomto případě se kostka odstraní a vrátí se zpět do zásoby kostek a na místo, které bylo překryto neodpovídajícím stromem, se umístí figurka veverky. Místo s veverkou se nesmí nikdy překrýt. 
  2. Umístění kostek - pokud na spodním stromě není kostka, hráč umístí na vrchní strom kostku, jejíž hodnota je rovna součtu plodů na vrchním a spodním stromu. Umístěná kostka musí mít stejnou barvu jako plody na daných stromech. Pokud je na spodním stromě již umístěna kostka, kostku zvedněte ze spodního stromu a umístěte ji zpět na vrchní strom a zvyšte její hodnotu o počet plodů na vrchním stromě. Pokud by měla hodnota kostky přesáhnout 6, otočte ji na košík s hodnotou 10. Pokud překryjete kostkou s hodnotou 10 odpovídajícím stromem, nahraďte tuto kostku figurkou kolečka (má hodnotu 15). 
  3. Dobrání nové karty - na konci tahu hráč otočí vrchni kartu z dobíracího balíčku a přidá si ji do ruky. 

Konec hry:

Hra končí, jakmile hráč umístí poslední kartu. Kostky ležící na mýtinkách žádné body nepřináší. Sečtěte hodnoty zbylých kostek ve svém sadu, jejich součet je vaše konečné skóre. Pokud je v sadu veverka, odečtěte ze svého skóre 1 bod za každou kostku na stromě, který přímo sousedí s veverkou. Výsledné skóre si poměřte s tabulkou v návodu, jak jste si vedli.

 

Varianta s recepty - na rubových stranách karet jsou recepty, které představují nové možnosti bodování a zároveň mění konec hry. Už se nehraje na nejvyšší skóre, ale je třeba přesáhnout cílové skóre na receptech. 

Autor: Majdina

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

MEGALAND /EN/ nová, pouze rozbalená, nesehnatelná
MEGALAND /EN/ nová, pouze rozbalená, nesehnatelná
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 23 hodin

Offcanvas