Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Zlodějka mysli - obohacení

Zdravím, začal jsem hrát se Zlodějkou mysli, a není mi úplně jasný princip karet obohacení. REspektive když kartu vyložím, znamená to, že mám aktivní ono obohacení,  a zároveň můžu kdykoli ještě využít tu akci “Útok 1” (která je snad u všech obohacení)? Protože symbol “nekonečné”aktivity je na kartě pro celou horní schopnost, přišlo by mi to logické. Ale radši se ptám, jak to hrajete vy?

12.4.2022 10:58:23

Ahoj,

je to ve skutečnosti poměrně jednoduché, pokud se budeš držet základního pravidla, že efekt karty vyhodnocuješ striktně logicky a shora dolů.

Například karta The mind's weakness (česky asi Slabost mysli, nevím přesně) říká “Ke všem svým útokům nablízku si přidej +2” a tento efekt platí dokud nezahraješ další kartu Vylepšení (nebo dokud kartu nezahodíš). Pak udělej akci Útok 1.

 

Odteď dokud budeš mít vyloženou tuto kartu si ke všem svým útokům na blízku přičteš +2.

 

Čili tu akci Útok 1 uděláš jednorázově když zahraješ tu kartu (a už si k němu rovnou přičteš ten efekt +2), ale ten další efekt je dlouhodobý.

 

Snad je to takto srozumitelné.

12.4.2022 14:53:53

@Suril 

Dekuju moc za odpověď! Všechno tohle chápu a přijde mi jednoznačně, až na tu poslední věc- ze je ten Útok 1 jednorázový. Celá karta má zůstat v aktivní oblasti, tak mi podle pravidel přijde logické, aby i ten Útok 1 měl trvalý efekt,a bylo ho možné použít opakovaně, dokud je karta vyloženě. Zároveň mi to pak ale přijde dost silné, takže je mi to podezřelé, a vyvstává pak i nejasností kdy tento Útok je možný v průběhu kola pouzit, proto predevsim ten můj dotaz vlastně.. 

13.4.2022 12:14:12

@Chattusil

Tvou úvahu chápu a popravdě jsem nad tím ze začátku přemýšlel podobně. A protože mi to taky přišlo extrémně silné, tak jsem si k tomu principu Vylepšení našel nějaké články.

Na kartě je napsáno (mám před sebou anglickou kartu, česky to je asi trošku jinak přeložené):

___

Ke všem svým útokům na blízko přičti +2

Proveď akci Útok 1

ikonka pro “nekonečný” efekt

Tuto kartu odhoď pokud zahraješ jinou kartu Vylepšení

___

Když kartu vyložíš, ta karta samotná je jakýsi “návod” co máš dělat - Ke všem svým útokům přičti +2. To, že ta karta má na sobě ještě akci Útok 1 tě neopravňuje k tomu, abys ten Útok 1 dělal opakovaně - to ta karta neříká.

Nechci úplně spoilovat, ale některé další postavy mají karty s nekonečným efektem a u něj jednorázové expy (nemyslím expy získané posunováním žetonu) - znamená to, že získám ty expy pokaždé, když využuju ten efekt? Ne, jen jednorázově při zahrání té karty. Podobně je to i s těmito efekty.

Pro pomocné rozlišení je na kartách Zlodějky mysli barevně odlišen ten trvalý efekt od jednorázového. Mají každý trochu jiné pozadí.

 

13.4.2022 15:02:04

@Suril 

No jo, asi máš pravdu.. dekuju ještě jednou za vysvětlení. :)

13.4.2022 17:55:10

@Chattusil 

Jasně, rád jsem pomohl :-)

Ještě mě napadla jedna taková zajímavost k tomu. Neviděl jsem ještě všechny postavy, ale už většinu. A právě pro Zlodějku mysli je unikátní, že u těch “nekonečných” efektů má ještě další jednorázový efekt, který rovnou využije bonus z toho nekonečného efektu.

Možná i proto to může být neintuitivní - jsme zvyklí, že když je “nekonečný” efekt, tak celá (většinou) horní část karty prostě platí pořád. U Zlodějky mysli to tak není, což je její jedinečný prvek.

A to je na Gloomhavenu to skvělé - každá postava se opravdu hraje úplně jinak :-)

14.4.2022 07:03:47

Vybíráme z Bazaru

Ahoy - 3D insert
Ahoy - 3D insert
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas