Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Sólo - yay or nay?

Dobré ráno.
Přemýšlel jsem že jsem dlouho nečetl žádnou knížku a s příchodem zimy se začínám doma sem tam nudit. Vzpoměl jsem si jaká byla vždycky sranda hrát/číst gamebooky a uvědomil jsem si, že vyšel gloomhaven který má na první, neerudovaný pohled nádech právě takového gamebooku.
Táži se teda Vás, komunity. Jaký je gloomhaven pokud ho pojmu jako čistokrevnou sólo hru o kterou se nechci podělit s nikým!
PS. že je na gamebook docela drahý vím, netřeba zdůrazňovat
15.9.2017 08:12:09

odpověď
No, zatím jsem hru nehrál, čekám na moji verzi, ale předpokládám, že taky docela pojedu solo a dle mnoha ohlasů z BGG fóra jsou lidi se solo hrou velice spokojení a užívají si to (někteří tam píšou i posty typu že po odehrání jedné partie večer už se druhý den nemůžou dočkat až zase vyrazí na další dobrodružství nebo že před usnutím přemýšlí o prožitých a budoucích zážitcích ze hry) ale to jsou možná už trošku větší nadšenci :)

15.9.2017 08:17:58

Yay
Sólově se to dá hrát velmi dobře, hlavní rozdíl je v tom, že si přesně naplánuješ tah svých charakterů (pokud nehraješ singl charakter tedy). Při hře více hráčů je ta bitva větší chaos, protože nevíš úplně přesně co a kdy udělají. Tenhle aspekt je imho jediné co ztratíš.

Prima je, že si můžeš hrát sólo kampaň, ale když by si chtěl hrát s dalšíma tak se k tobě prostě přidají v průběhu a po odehrání jednoho nebo více scénářů se zase odpojí a ty pokračuješ sólo.

Nebo samo můžeš mít rozjeté paralelní kampaně, ale to bude složitější na managování (vývoj postav, vývoj světa atd...).

Mimochodem v second printingu bude pokud se nepletu kampaň určená přímo pro single.

15.9.2017 13:47:30

Yay
Určitě je to v pohodě hratelné sólo. Je třeba hrát za více postav - min. 2 (často jsem četl, že lidi "na osahání" začali se dvěma a po pár scénářích rozšířili partu na 3/4). O něco se tím snižuje obtížnost (ve hře je omezeno domlouvání se hráčů ohledně karet, které plánují hrát.. ne "zahraju kartu na pohyb o 3 s iniciativou 12 a k tomu útok 5 na vzdálenost 3", ale třeba "budu docela rychlý a chtěl bych zaútočit na tohohle, ale nemyslím, že bych ho dorazil"), takže se doporučuje (přímo v pravidlech) zvýšit si obtížnost (level) potvor, aby se to kompenzovalo.

Ohledně toho, co píše Miner: nejedná se o singleplayer kampaň, ale o singleplayer - single-character obtížné scénáře. Ty jsou dostupné ke stažení už teď. V rámci druhého KS je bude autor vydávat i tištěné, ale nejsem si jistý, jestli mají být i přímo ofiko součástí nového vydání.

A je pro jistotu - bacha, ta hra je opravdu z devadesáti procent o bojování. Ten příměr s gamebookem... Abys nebyl zklamaný, že je tam "málo příběhu". Ideálně se podívej na nějaký gameplay nebo obsáhlejší recenzi.

15.9.2017 17:48:43

Doufám, že yay
Pokud tedy mám správné informace, letos na jaře by měl vyjít gloomhaven v plně české lokalizaci. Hru bych si rád pořídil na solo hraní ovšem za předpokladu, že mi nabídne plnohodnotnou kampaň a nepřijdu ze hry o nic mimo kooperativní aspekt se spoluhráči. Zkrátka chci zahrát všechny scénáře, které hra nabízí a né jen nějaké určené pro solo hru s tím, že mi velká část hry jako solitérovi zůstane zapovězená. Velmi bych ocenil, kdyby mě v tomhle mohl někdo ujistit. Předem díky.

31.1.2019 12:43:29

Albi

1) Hra bude obsahovat sólo obsah - tedy separátní knihu scénářů a 17 speciálních předmětů.
2) Změnili jsme stojánky a přidali 2 fialové pro bosse. Nové stojánky jsou trochu těsnější, a tak doporučujeme při prvním nasazování postupovat opatrně. Používáním se ale roztáhnou a později by s nimi už neměl být problém.
3) Lokalizovali jsme promo scénář, který bude k dispozici u vybraných prodejců, tak jako například proma pro Scythe nebo Karak. Kromě toho budeme dělat asi ještě plakáty nebo něco podobného.
4) Jednáme o lokalizaci odlepitelných samolepek, ale ty řeší Sinister Fish a ne přímo Isaac, takže zatím nic dojednáno není, a nemohu to tedy stoprocentně slíbit.
5) Máme v plánu přeložit i FAQ z geeku a hodit ho ke kartě hry na našem webu.
6) Oslovili jsme Broken Token, jestli by nám nedodali pár set insertů, ale to bohužel nedopadlo, takže co se týče insertů, tak asi budete bohužel odkázáni na vlastní zdroje.

David Rozsíval,
Albi Česká republika a.s.

31.1.2019 14:10:43

Vybíráme z Bazaru

18CZ + bonusové desky
18CZ + bonusové desky
Akt. cena: 2025 Kč
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas