Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Smrt Kultisty #2

Ahoj,
puvodni otazka je zamcena, ale myslim si, ze neni zcela spravne zodpovezena. Konkretne tato cast od Laredo:

Já bych to shrnul trochu jinak: Jak se vyhnout aktivaci kultistova posmrtného útoku, když ho chcete v tomto kole zabít/dorazit?

b) Kultista se zabije sám, ještě než se v jeho tahu vyhodnotí on-death efekt na kartě (tj. během svého pohybu a/nebo útoku) - např v důsledku stavu Wound, jistého Doomu, díky soupeřově Retaliate, nebo že třeba musí vlézt do pasti.

Pokud dojde k aktivaci Kultisty = zacne jeho "tah", je efekt utoku pri smrti na jeho aktivacni karte "ON". Napriklad wound, aby dostal wound zraneni musi zacit jeho tah, ktery je dan iniciativou na karte, tzn karta je aktivni a pokud umre na Wound, zautoci na vsechny okolo.

K.
3.2.2020 20:38:05

...
Ne, ne Klattu, tady je to naopak poměrně jasné. Existuje něco jako posloupnost v tahu hrdiny a monster a stavy se vyhodnocují jako první. Pokud hrdina nebo monstrum zemře na krvácení, rozhodně se neprojevují jeho stavy z karet.

Ze tvé logiky by totiž kultista provedl svůj OD efekt i v případě, že by měl stun, jelikož je aktivován a stun se přece vyhodnocuje ve stejnou chvíli jako wound (krvácení, popálení). Jinak, zde je i odpověd, kterou najdeš asi jako první na googlu.

So if a Cultist has a wound and 1 HP, it will die before taking any of the actions, and thus setting up for 'on death' doesn't happen.

Snad to pomohlo :-)

3.2.2020 21:21:14

Smrt kultisty
Tenhle problém mě zaujal, přečetl jsem si tedy diskuzi na BGG, kterou zmiňuje Laredo u původní otázky, a řekl bych, že okolo toho je pořád dost otazníků. A dají se nalézt různé odpovědi.

Řekl bych, že Laredo to shrnul docela dobře, ale právě u bodu b) bych se přikláněl ke Klattu.

Vnímám rozdíl mezi kultistou s jedním životem, který má stun (omráčení) a který má pouze wound (krvácení) následovně (na kartě schopností má „pohyb“, „útok“ a „on-death útok“):

- začne tah kultisty, který má stun (a klidně i wound)
- vyhodnotí se stun
- žádná akce z jeho karty se neuplatní

kdežto

- začne tah kultisty, který má pouze wound
- vyhodnotí se wound
- kultistovo zdraví klesne na nula
- akci pohyb provést nemůže
- akci útok provést nemůže
- vyhodnotí se on-death akce jakožto jediná, kterou může provést

Ještě zřetelnější by to bylo, kdyby zemřel během své standardní akce útok (třeba kvůli odvetě), on-death akce totiž na ni přímo navazuje – proč by se tedy hned neměla uplatnit?

Vycházím přitom z pravidla na str. 10 (Karta schopností nestvůry): „Nestvůra provede každou z těchto akcí (pokud může) v pořadí napsaném na kartě.“

Nicméně chápu váš pohled: nestvůra má 0 životů = zemřela = odstraní se a žádné její nové akce se prostě neuplatňují. A když nad tím přemýšlím, možná máte i pravdu:)

4.2.2020 01:12:21 | Upraveno autorem (porovnej)

...> OD efekt je aktivní bonus jako SHIELD nebo RETALIATE, který se uplatní AŽ při jeho aktivaci a aby ho mohlo monstrum aktivovat, musí být na živu.

Tudíž od bodu "kultistovo zdraví klesne na nulu" -> bys měl pokračovat
- odstraní se všechny negativní stavy
- vyhodnotí se aktivní OD efekty (žádné aktuálně nemá)

našel jsem forum, kde se řešila smrt i při retaliate z jeho první akce na kartě a i tam se shodli, že se ten OD efekt neaktivuje.

https://boardgamegeek.com/thread/1936662/if-cultist-dies-retaliate/page/2 - Francooaa

Smrt Kultisty
Prosim uvedomte si, ze michate dve veci .... poradi vykonavani abilit na aktivacni karte NPC a "on-death effect". To druhe neni abilita, neridi se pravidlem o poradi akci a je aktivni v okamziku aktivace 1. monstra daneho typu.

Zabraneni teto aktivace je mozne jen zabitim pred vlastni aktivaci, nebo omracenim pred aktivaci = cela aktivacni karta se preskakuje.

K.

Edit> Spatne, viz muj post z 2/03/2020 vyse a oficialni odpoved od Isaac-ka.

4.2.2020 08:03:46 | Upraveno autorem (porovnej)

...

No, právě jsem si pročetl znova diskuze a našel 2, které jasně podporují to, co jsem napsal a žádnou, která by naopak tvrdila, že existují nějaké jiné pravidla pro "aktivní bonusy". Je jasně dán order pro vyhodnocení akcí na kartě nestvůry a pokud nestvůra zemřela před aktivací svého OD efektu, tak se prostě nevyhodnocuje -> HP klesnou pod 0

(dokud se to ve FAQu nějak neupraví a neřekne se, že zrovna OD efekty v případě smrti nemusí být aktivované)

Musím přiznat, že mi tahle dvojdiskuze dost dala, dočetl jsem se o pár věcech, které jsem dotedka nevěděl, takže díky, nic méně už to více řešit nehodlám. Pravidla jsou v tomhle poměrně jasná. :-)

4.2.2020 08:50:19

odkaz> Zde přikládám ještě odkaz na jednu z diskuzí

https://boardgamegeek.com/thread/1936662/if-cultist-dies-retaliate/page/2 - Francooaa

Jádro pudla...
Koukám, že je to docela zapeklitý problém :-).

Myslím, že jádro pudla zde evidentně spočívá v tom, zda onen kultistův on-death efekt brát jako normální schopnost (zde attack ability), nebo, jak to nazývají, jako "aktivní/pasivní(??) bonus" (podobně jako třeba shield/retaliate uvedený na velkých čtvercových kartách nestvůr), který je aktivní pořád (v tomto případě jen od okamžiku aktivace konkrétní karty chování).

a) Budeme-li ho brát jako "normální schopnost", pak tato nastane/může nastat nikoli v okamžiku aktivace kultistovy karty, ale teprve až na ní dojde řada a kultista přitom ještě bude naživu. V tomto případě se kultistův posmrtný útok může projevit až PO skončení jeho tahu (tedy až PO jeho pohybu a útoku, neboť onen efekt je uveden až jako poslední). Je-li kultista omráčen (stun) nebo zabit ještě před aktivací tohoto on-death efektu, tak se efekt neprojeví.

b) Budeme-li ho brát jako aktivní/pasivní bonus, který se aktivuje UŽ v okamžiku aktivace samotné karty (jako první "schopnost?"/věc), tak potom se spustí i v případě kultistovy smrti kdykoli během jeho pohybu/útoku. Soupeřův Retaliate nebo nutný vstup kultisty do pasti by zde normálně onen on-death efekt spustil. Co ale s časováním kultistova zranění ve stavu Wound resp. jistého Doomu (který dává přímá 2 zranění na začátku tahu nestvůry)? Nastalo by ještě před aktivací tohoto efektu, souběžně s ním (což ale z hlediska vyhodnocení nejde), nebo až potom? To je otázka.

Já osobně se přikláním k první variantě, brát ho jako schopnost, která se aktivuje, až na ní dojde řada (a kultista je přitom naživu).

Pokud někomu více "sedí" druhá možnost, proč ne.

Obě vysvětlení mají "něco do sebe" a rozsekne je pouze vyjádření autora hry (a zahrnutí do FAQ).

4.2.2020 10:34:55

Smrt Kultisty
Je spousta diskuzi a vlaken po netu, snazim se vychazet z tech, kde je vyjadreni od Issaca, Marcela a podobne a hlavne brat v potaz nejnovejsi zneni/verzi.
Momentalne vychazim z posledni verze FAQ, ktera rika:

What happens if a non-stunned monster draws a card that gives it an on-death effect but then gets stunned before it dies?
The effect is applied, even if the monster is stunned at the time of their death.

podle logiky, kterou rikas by Kultista, ktery vlezl do omaracujici pasti, nikdy nemel on-death effect, protoze proste uz nedoslo na aktivaci daneho radku. Nicmene FAQ v poslednim zneni jasne rika, ze pokud se Kultista aktivuje, tak bez ohledu nato, jestli je stun/cokoliv, tak pri nasledne smrti efekt "on-death" ma a je jedno jestli si stun zpusobil "sam", nebo ho nekdo pozdeji omracil.

FAQ jeste jednou:
If you manage to get stunned on your own turn, you would immediately suffer the effects, then you would also suffer from the effects on your following turn in the following round before the effect wore off at the end of that turn. This also applies to conditions on monsters.

Edit> Spatne, viz muj post z 2/03/2020 vyse a oficialni odpoved od Isaac-ka.

4.2.2020 10:59:26 | Upraveno autorem (porovnej)

Smrt kultisty
V diskuzi, kterou uvedl Francooaa, je potvrzena jeho verze samotným autorem (page 1, 5. příspěvek zdola): https://boardgamegeek.com/thread/1936662/article/28221212#28221212

Přiznávám svůj omyl a dávám za pravdu Francooaa, že zrovna v tomhle panuje vcelku shoda i v jiných diskuzích.

4.2.2020 11:36:09 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Vite, urcite to kazdy muze hrat jak chce, takze no big issue. Ja jen, ze ten prispevek je skoro 2 roky stary, FAQ je upravena v tomto bode pozdeji, tudiz ji beru jako smerodatnou.

Podle vykladu, ktery tu davate muze nastat "nesmyslna" situace...

Kultista se aktivuje, je omracen v pasti do ktere vleze a kdyz ho pak nekdo zabije, tak "nevybuchne".
Kultista se aktivuje, nasledne ho nekdo/neco omraci a pak zabije - kultista "vybuchne".

V obou pripadech je omraceny, v obou je zabity po sve aktivaci a jednou bouchne a jednou ne.

Edit> Spatne, viz muj post z 2/03/2020 vyse a oficialni odpoved od Isaac-ka.
K.

4.2.2020 12:12:52 | Upraveno autorem (porovnej)

...> Ale notááák, tady ty případy jsou snad naprosto odlišné.

Když je omráčen ve svém tahu, svým pohybem, který je ještě před aktivací OD efektu, tak k aktivaci OD už nedojde, prostě jeho kolo skončilo move xy

Když je omráčen po svém kole, tzn. jiným hráčem nebo odsunutím na past jiným hráčem apod. tak už proběhla celá jeho akční fáze, tudíž se už aktivoval jeho OD efekt.
- Francooaa

...
Ohledně omráčení a odzbrojení kultisty panují v diskuzích docela neshody. Tu zmíněnou otázku z FAQ jsem chápal tak, že kultista odehraje kompletně svůj tah a stun dostane v dalším tahu někoho jiného. Vůbec mě nenapadlo, že by se mohl omráčit ještě ve svém tahu, a věřil bych tomu, že to nenapadlo ani autory odpovědi (uznávám, že to je jen taková moje psychologická projekce). Jinak to totiž není konzistentní s uvedenou odpovědí autora a samotní designeři hry v tom pak nejspíš nemají jasno. Anebo je to celé jinak. Je v tom maglajz.

4.2.2020 12:15:53

Efekt mimo pořadí
Ještě bych rád věděl, kde jste vzali, že by se něco z karty schopností nestvůry mělo aktivovat hned, mimo pořadí?

Formulace z českých pravidel, str. 32 nahoře: „Bonusy popsané na kartě schopností nestvůry jsou aktivovány ve chvíli, kdy se nestvůra dostane na tah…“ je podle mě nešťastný překlad anglického originálu, který chtěl podle mě jen zdůraznit, že dané bonusy neplatí od začátku kola. Ale možná se pletu.

4.2.2020 12:23:00 | Upraveno autorem (porovnej)

...> Bonusy na akčních kartách platí od tahu příšery či hrdiny, nějak nechápu tvou otázku nebo pochybnost. :-) - Francooaa

...> Níže např. Klattu operoval s tím, že "on-death efekt" není ability, ale efekt, který se vyhodnotí hned na začátku tahu nestvůry. S tím jsme nesouhlasili, ability se vyhodnocují popořadě. O něčem podobném uvažoval i Laredo. Asi bych potřeboval vědět příklad něčeho, co by se takto vyhodnotilo. - J.J.

On-death
Ahoj,

nedalo mi to a zeptal sem se primo Issac-ka... Ptal sem se ho na vsechny mozne situace, ktere me pro tento konkretni pripad napadly .... Kultista umre na wound, slapne na stun past a pak umre, je disarmed behem sveho tahu, umre na retaliate behem sveho tahu, .....

Vladimir,
The On-Death effect is something that is activated at the end of the Cultist's turn, so if it is killed or stunned before then, it does not activate. And if it is disarmed, it can't perform the effect because it cannot attack. (Sorry this message is so late.)
Isaac

Timto je to oficialni :)

K.

2.3.2020 19:28:08

Překlad> Nemohl by mi to někdo srozumitelně přeložit? Včetně všech českých slov ... Stund a wound se mi nějak plete... Prosím počeštěte mi to... - helikoptera

.. Helikoptera> „při smrti“ efekt je něco, co se zaktivuje na konci kultistova kola, takže pokud je zabit nebo omráčen předtím, efekt se neaktivuje. A pokud je odzbrojen, nemůže provést tento efekt protože nemůže útočit. - Francooaa

Helikoptera - voľný preklad> OD efekt je niečo, čo sa aktivuje na konci kultistovho kola, takže ak je predtým zabitý alebo omráčený, neaktivuje sa. A ak je odzbrojený, nemôže previesť efekt, pretože nemôže útočiť. - lianka1212

lianka1212> Děkujeme za překlad i do slovenského jazyka. :-D - Francooaa

Francooaa> sorry, až po odoslaní som si všimla tvojho prekladu :-D - lianka1212

Vybíráme z Bazaru

Prodán Playmat ke hře Archa Nova
Prodán Playmat ke hře Archa Nova
Akt. cena: 950 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas