Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

mince

Stahl jsem si PC verzi a prekvapilo me ze zlataky postava zvede jen kdyz je na zlatakach na konci tahu, tak jsem sel kouknout do pravidel a je tam pouze ze: “Každý hrdina, který ukončí svůj tah na poli s mincí nebo pokladem, musí dané žetony ukořistit”  ale o tom ze by se v prubehu pohybu nedali zvednout se nepise? jak to chapete vy? my jsme do ted hrali ze pres policka na kterych byli mince stacilo projit a zlataky jsme vzali

12.1.2022 00:30:04

Mince nelze sebrat jenom tím, že se přes pole projde. Postava musí na daném poli zůstat stát na konci svého tahu.

Ostatně citace z pravidel to říká jasně: "hrdina, který ukončí svůj tah na poli s mincí nebo pokladem" (ale možná tě zmátlo to “musí”).

Druhou možností, jak sebrat mince, je akce Kořist.

12.1.2022 00:54:28

@Duirin no to mě právě zmátlo protože ta formulace alespoň pro mě není jasná co není v pravidlech zakázáno je povoleno nebo nějak Jasně stanoveno jakože mince a poklady hrdina ukořistí pouze v případě že na nich ukončí svůj pohyb a bylo by to jasné. To si neumím představit to takhle za jeden scénář seberu tak možná jednou že bych na nich ukončil pohyb.

12.1.2022 16:52:02

Tak podľa mňa je ta formulácie úplne jasná. Na to aby si zobral poklad/minci musíš ukončiť svoj ťah na danom políčku. A nie, že len cez neho prejdeš. To by potom bolo moc easy, si takto zbierať peniažky :)

Ale na druhej strane, čítal som o rôznych house-rulesoch, že po prejdení scenára si automaticky zoberiete všetky peniaze čo ostali na zemi a pod…

Áno sú aj scenáre, kde odídeš iba s jednou mincou (pozor minca narovná sa peniaz). Ale o tom to je. Naplánovať si to, a rozhodnúť sa či ísť po tu minci, alebo urobiť krôčik vedľa. Alebo samovražedná misia po poklad :D

A potom tu máš ešte akciu korisť…

 

12.1.2022 17:07:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Většina pravidel je psaná systémem “může/musí/nemůže". vzhledem k obsahu textu tam nejvíc sedí to “musí” :) Co mě ale zajímá je kolik minci za scenář průměrně seberete? Po odehraní cca 15 scenářu většinou na všecko co chci mám, ale vyplatí se mi spíš šetřit a nebo prostě utrácet za top věci?

24.1.2022 21:22:00

Na všetko čo chceš máš? Aj na vylepšenia? GH sme dohrali pred rokom, teda si už nepamätám presne, koľko minci sme priemerne zbierali, ale viem, že som mal vždy malo peňazí :D Zlepšilo sa to, keď sme si otvorili “farmiace” scenáre, hlavne jeden, tuším, že to bolo na lodi bol na to ideálny a dalo sa tam nazbierať kopec mincí.

24.1.2022 21:54:51

no ja nevim asi moc nad vsim premyslim, pro me osobne by to bylo jasne kdyby bylo napsano, korist lze sebrat jen v pripade ze na ni hrac ukonci svuj pohyb a nebo pomoci akce korist a hotovo. tak jak je to psano me v hlave lezelo to ze pokud nekdo vylosuje maly ukol ze nesmi sebrat zadny zlato tak musi vybirat policka aby na nem neskoncil.

 

jinak teda musim rict nikdy jsem si nikde zadne house rules nedelal, ale v tomto pripade asi to necham jak to mame ze.abych pak nedostatek penez resil ze pujdu treba opakovane nejaky scenar kvuli vydelku mi prijde vlastne nastejno, kdyby jsme meli moznost hrat casteji tak proc ne ale kdyz mame moznost se sejit jen 1 za 14 na 3-4 hodiny tak skakat na nejake scenare zpet kvuli vydelku mi prijde jako skoda, ve vysledku to bude podle me co se tyce vydelanych zlataku nastejno, jedine co tak pri tech extra vydelavacich scenarich si jeste hrdina udela nejake zkusenosti.

 

co se tyce vydelanych zlataku mame podle me porad malo. dovedl bych si predstavit ze by jsme meli vic.prakticky na vylepsovani karet zatim nemame…

24.1.2022 22:29:35

>> ve vysledku to bude podle me co se tyce vydelanych zlataku nastejno

Já ti nevím, nám se většinou podaří sebrat zhruba polovina zlaťáků a znamená to pro nás docela velké omezení u různých nákupů předmětů a vylepšení pro karty. Na druhou stranu nerozporuju, že si tu hru takhle možná víc užiješ, protože pro nás to často znamená odehrát tak 3 až 4 scénáře, abysme měli na nějaký nákup, čímž se mezi scénáři vlastně neodehraje žádná zajímavá změna. A hraješ to proto, aby sis hru užil ;)

25.1.2022 13:04:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jurri no ano to chapu, myslim to tim ze kdyby jste treba po kazdem nebo kazdem druhem sli treba jen do mohyloveho doupete na nejtezsi uroven aby jste meli zlataku co nejvic bez ohledu na to kolik nepratel porazite a zda ho dojdete dokonce tak pak si myslim ze to vyjde nastejno, jen se budete posouvat pomaleji ale zase vasi hrdinove budou zkusenejsi protoze budou i v tehle kratkych misich sbirat zkusenosti. Pak je prave otazka jak casto se sejdete a na jak dlouho. jak jsem psal my jen jednou za 14 dni na 3-4 max 5hodin..

25.1.2022 14:38:55

@tomagge : Ale dle pravidel (str. 34 dole) se v kampani nemůže opakovat jednou úspěšně splněný scénář, ne?

13.3.2022 23:12:47

@engin ano to je pravda nicméně princip je stejný pokud budu potřebovat peníze půjdu tedy do nového scénáře a budu jen sbírat zlataky a nedokončim ho a udělám to vícekrát a nalootujem zlaťáky 

14.3.2022 00:54:44

@engin 

podľa pravidiel, môžeš opakovať aj úspešný scenár v tzv. Casual mode (neviem teraz ako to je po cz).

V Casual mode sa dá hrať hocijaký otvorený scenár, nezáleží na tom či ste ho prešli či nie a či spĺňate podmienky. Môžete v ňom zbierať skúsenosti, mince, poklady, spĺňať veľké/malé úkoly, akurát sa ignoruje celý text a príbeh a odmeny za splnenie scenára.

Takto da dajú zbierať mince v určitých scenároch dookola.

14.3.2022 06:48:24 | Upraveno autorem (porovnej)

@engin To co popisuje @Muraddin je v pravidlech popsáno jako hraní jednotlivého scénáře. Tzn., že nemůžeš scénář opakovat jako součást kampaně, ale můžeš jej odehrát jako jednotlivý scénář a získávat přitom zkušenost, zlaťáky i poklady - pouze neobdržíš odměny za úspěšné dokončení scénáře. Viz str.34:

"Pokud hrajtete kampaň, můžete se kdykoli rozhodnout zahrát jednotlivé scénáře, důrazně však doporučujeme hrát pouze už odehrané scénáře, a ne ty, které družina v rámci kampaně ještě nehrála."

14.3.2022 09:56:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Bang! Kostková hra
Bang! Kostková hra
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 19 hodin

Offcanvas