Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Proč mě Gloomhaven nebaví? Vždyť je to No. 1 na BoardGameGeeku

Nějak nevím, ale ta hra prostě není pro mě. Co je to, že ostatní v tom vidí něco převratného. Je to tím obsahem v krabici? Nebo tím že za ty peníze si tu hru chcete prostě užít. Nebo ti co ji hodnotí nemají více zkušeností v hrách, vždyť kolem je o hodně lepších her.
23.9.2019 14:59:05

haggim
A kolik máš za sebou scénářů?

23.9.2019 15:19:33

každej jsme jinej
Anebo je to prostě tím, že jsme každej jinej a máš plný právo, aby se ti hra No.1 nelíbila :)
Já sám ještě nehrál, budu rozbalovat na Vánoce, takže nemůžu říct názor na hru...

23.9.2019 15:57:13

po skoro 200 hodinách
Mám za sebou celou dějovou linii, odemčené všechny postavy, pootevírané obálky a přesto stále hraju...proč?
No, stále jsou scénáře které jsem nehrál a je obsah (sarkofág), který nemám odemčený, takže...

ad1) Zvědavost
ad2) Pro mě lákavé téma
ad3) Výzva
ad4) Bez alternativy (pro mě - solo)
--------------------------------------------------
No Game - No Life

23.9.2019 16:26:32

speet
Alternatíva je, Magic Realm, to skôr ten nemá alternatívu ;)
Prečo je to č.1 popravde ani ja sám neviem. Tá hra je dobrá, aj ma baví hrať, ale proste nezdá sa mi to byť také super. Ale čo je pre mňa ešte prekvapujúce, že na tak EURO rebríčku ako je BGG, sa to dostalo na 1. miesto :)

23.9.2019 18:43:21

Co mě baví
Ahoj,
hru hraji se skupinou přátel, s některými jsem jezdil na larpy, s jinými hrál dračák a máme spolu dlouhou historii. Právě sezení dračáku mi asi nejvíce připomínají jednotlivé scénáře hry, jednotlivé momentky v každém scénáři, kde jsme měli neuvěřitelné štěstí, nebo naopak smůlu (rozuměj jako absolutní úspěch/neúspěch v dračáku), nebo prostě jednotlivé situace, kdy jsme se jako banda blbečků smáli deset minut. Tohle pro mě je Gloomhaven - možnost si jednou týdně zavzpomínat na tyto chvíle a prožít je znovu.

Hra jako taková má spoustu věcí, které se mi nelíbí, nejsou jasné, nebo je to způsobené chybami v překladu (i když neříkám, že v originále chyby nejsou). Jsou věci, které mě totálně vytáčí, ale přesto je to vždy zábavné session, kdy si s nostalgií zavzpomínám.

23.9.2019 19:11:01

Pohled příležitostného hráče
Ahoj,
nepovažuji se za nějakého hardcore hráče. S hrami jsem začínal před cca 15 lety na různých akcích s kamarády. Tehdy letěly takové kusy jako Carcassonne, Osadníci, Bang!, Funkenschlag, Tikal, Alhambra, Proroctví apod. Pak dlouhá pauza a cca před 2 lety jsem u nás založil malou hráčskou partičku 5 lidí, kteří se 1x za měsíc scházeli ke hře většinou starších kousků.

A jak to mám s Gloomhavenem? Mám jej od AGD a musím říct, že v rozhodnutí jej koupit hrála ve velké míře pozice no.1 na BGG a dále žánr dungeon crawler, který jsem nikdy nehrál a RPG hry mě na PC vždy bavily.

Mám odehráno cca 44 scénářů, z toho 80% sólo za 3 postavy, zbytek v různém složení hráčů. Jsem cca 4 scénáře od dokončení kampaně. Hra mě totálně pohltila a to tak, že jsem přesvědčil ostatní hráče z naší skupinky a na konci prázdnin jsme se vrhli do nové kampaně, "resetoval" jsem hru a 1x týdně si to teď všichni užíváme od začátku. Hrozně mě baví zejména soubojový systém pomocí karet a pak odemykání nových postav, obálek, lepení nálepek na mapu a příběh, který není samozřejmě žádné terno a má místy i mezery v posloupnosti. Velké plus je ale čeština ve hře.

To, že hra někoho nebaví, protože hrál jiné, lepší hry naprosto chápu. Já si zase nedokážu představit, že bych v podobné hře házel kostkama nebo, že by 1 z nás musel hrát za pána jeskyně.

24.9.2019 07:31:24

Ahoj, mám s touhle hrou poměrně dost trápení. Když pominu investované peníze, tak jsem do hry vložil poměrně dost času, několikrát přečetl pravidla, koupil na doporučení tady insert, nakoukal jsem několik videí a asi po 4 měsících od pořízení hry jsem se do ní pustil. Nejdříve sám, potom s manželkou. Výsledek je takový, že nejsme schopni projít za surovce a čarovnici ani první scénář. Zkoušeli jsme ho 2x, já sám potom za obě postavy 3x a ani jednou jsem nebyl schopen ho úspěšně dohrát. Buď mi došly karty ve třetí místnosti, nebo mě posra** karty modifikátorů hned v té první. Opravdu jsem před koupí netušil, že to budou takové šachy. Přiznám se, že mě pomalu opouští motivace hru znovu vytáhnout, rozložit a zahrát. Při téhle úspěšnosti budeme hru hrát 10 let. Je tohle u Gloomhavenu normální?   

2.5.2022 09:10:38

Sroty. Sniž si obtížnost. Zahraj si to s někým, kdo hru hraje déle, abys viděl, zda něco nehraješ špatně. Zahraj si Lví chřtán a poté se vrať ke Gloomhavenu.

2.5.2022 09:21:16

První dva scenáře prý patří k těm těžším. Navíc myslím, že hra neškáluje úplně nejlíp počet hráčů. Ve dvou mi přišla znatelně těžší, než ve třech. Můžete zkusit hrát za více postav.

Taky doporučuji přešíst si nějaký guide a build postavy. Bývá tam popsané jak používat jednotlivé schopnosti (karty).

Pokud máte problémy se staminou, snažit se co nejméně odhazovat karty. Ikdyž třeba s čarovnicí je, myslím, problém se staminou skoro vždy

První scénář jsem také hrál několikrát, než jsme ho pokořili. Pak už to jde líp a s každou hrou mi to přišlo zábavnější. Ale “šachy” to jsou, to zase jo. Jestli chceš něco podobného, ale ne šachy, tak třeba Descent (2nd edici). 

2.5.2022 10:28:17

Sroty: Jak píše miragent, sniž si obtížnost, nestvůry budou mít méně životů a menší útoky

Z toho co píšeš mi přijde, že možná děláte někde chybu. Pokud má karta v rohu křížek (je zničující) nemusíte ji zahrát a zničit. Buď si rozmysli tahy tak abys hrál vždy tu polovinu karty, která není zničující nebo místo zničujícího účinku zahraj jen klasiku (horní část = útok 2, dolní část = pohyb 2)

Se svou skupinou jsem cca ½ kampaně a prohráli jsme zatím asi jen 3 scénáře. Někdy jsou to šachy a někdy nás zachránilo jen štěstí, ale dá se to.

Většinou první tahy hraju opatrně a karty neničím. Po prvním odpočinku začnu něco ničit, když se to zrovna hodí a většinou dojdu na pohodu do konce scénáře (hrál jsem za Craghearta/Prasklivce a teď hraju za “notičku”)

2.5.2022 12:58:57

Díky všem za rady. Nemyslím si, že bych dělal chybu při odhazování karet. Ale celá tato mechanika odhazování v kombinaci s množstvím příšer na plánu a modifikátory, mi při delší nepřízni osudu v průběhu scénáře přijde smrtící. Asi jsem od hry očekával zcela jiný zážitek - že budu kosit příšery, vylepšovat si hrdiny a vymýšlet taktiku na bosse. Místo toho jsem dostal shluk místností, kde každá o sobě je výzvou a hlavně rébusem, jak co nejlépe zahrát karty, aby mi ještě nějaké zbyly, než se dostanu do té poslední. 

Zřejmě nejsem cílovka. Každopádně hra dnes odjela s novým majitelem. Snad si s ní užije více zábavy, než já. Nicméně nechci stále GH zatratit, rád bych měl ve sbírce nějaký dungeon-crawler. Co Lví chřtán? Jsou to stejné šachy jako velký GH? 

2.5.2022 16:29:07

Sroty. Souhlas, první dva scénáře jsou těžké. My je hráli špatně a byl jsem vykulený, jaký je to hardcore. Mnoho scénářů je i likvidaci nestvůr jako na běžícím pásu. Jiné jsou zase velice zajímavé a vyžadují precizní souhru a plánování. Lví chřtán je oproti Gloomhavenu procházka. Určitě si tam budeš připadat jako zabiják :) Také záleží na výběru postavy. Být support znamená, že nebudeš moc těch nestvůr zabíjet. Já bych třeba nemohl být léčitel. To mě vůbec nebavilo. Musíš se s postavou také trochu sžít.

2.5.2022 19:19:09

Ahoj, máme taky Gloomhavem od AGD, mám ho 2x dohraný, dohrané Zapomenuté kruhy, jsme skoro na konci Lvího chřtánu a čekám na doručení fan rozšíření The Crimson Scales. Navíc budu teď ještě objednávat Trail of Ashes :D

U nás se Gloomhaven chytlo díky skvělému (pro nás) hernímu systému. Hraní karet, improvizace s tím, když můj plán zrovna nevyšel. Hra je bez kostek, což je supr. Navíc všechny ty tajemství, skvělé nápady a sem tam i nějaký velice originální scénář (třeba všechny v Zapomenutých kruzích). Pro nás je Gloomhaven No.1 a těžko bude sesazen z trůnu. Časově jsme v něm asi za 400+ hodin.

Přesto všechno chápu, že to není a nemusí být hra No.1 pro každého :) Prostě tisíc lidí - tisíc chutí. Takže to, že někomu nesedne je naprosto normální. Za mně bych mu dal šanci, alespoň 10 scénářů, nebo do otevření prvního nového charakteru. Ale pokud to fakt dře, tak se tím netrápit. Venku jsou tisíce skvělých jiných her ;) Zkus Euthii, Descent, Bloodborne, Tainted Grail - to jen tak namátkou.

5.5.2022 07:01:54

@Matesack čo je prosím ťa Trail of Ashes? to mi nejako ušlo…

5.5.2022 08:10:30 | Upraveno autorem (porovnej)

@Predatorik ted bezi second print run pro The Crimson Scales a hned k tomu pridali dalsi male rozsireni - 5 postav, 12 scenaru a dalsi kontent. Bude to v samostatne krabici. Jeste je to bez artu, ale kdyz jsem sel uz do Crimson scales, tak tohle taky nevynecham :D

5.5.2022 08:14:28

Kráľ padol z prvého miesta po 5-6 rokoch. Brass ho predbehol na BGG…zvláštne… :)

19.2.2023 08:10:32

Už bylo na čase. Třeba ho čeká stejný osud jako Studenou válku, která byla několik let na špici nedosažitelná a jak opustila první místo tak se začala propadat celkem svižně dolu.

19.2.2023 09:49:05

Kráľ je späť na svojom tróne. Kráľovanie Brassu trvalo až 1 deň :) uvidíme že čo bude ďalej.

19.2.2023 16:37:32

Vybíráme z Bazaru

Jak se trollí princezny (CZ)
Jak se trollí princezny (CZ)
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas