Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

pomocná aplikace - zkušenosti a doporučení

Zjistil jsem, že ke GH je několik pomocných aplikací. Jak na mobily/tablety, tak i na stolní PC, respektive webové appky.

Pokud s těmito aplikacemi máte nějaké zkušenosti, ať už dobré či špatné.

Určitě nebudu sám, komu se poznatky hodí a ušetří to čas s hledáním té nejlepší :)
28.4.2019 12:34:59

Campaign tracker
Používáme jen tuhle:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.timmcode.ghcampaigntracker.droid&hl=cs

A to jen kvůli zapisování achievmentů, reputace a dokončených scénářů - tím se ti ukáže, které máš odemčené.
Jinak máme raději vše na papíře... na bgg je campaign tracker na vytištění, ale používáme Sticker set, takže to lepíme na mapu a progres města vedeme v přiložených deskách, stejně tak Sanctuary donations.
Aplikaci na otáčení karet nepoužíváme, goldy a xp do té aplikace sice zapisuji, ale až po konci sezení. Nemám rád, když někdo musí ovládat app, když se hraje. Takže si to každý vede v přiloženém bločku u své postavy.

Ta mě ten campaign tracker je super na to, že máte přehled, kam můžete jít. Vedete si reputaci party a příapdně i XP, Goldy, P5edměty, Perky postav. Dají se tam i tahat city a road eventy, ale opět.. raději mám balíček karet :)

28.4.2019 12:46:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Aplikace
Campaign Tracker - výborná aplikace, která udělá spoustu věcí za tebe. Hlídá, kdy se ti co zpřístupní od scénářů po různé obálky za achievementy. Dále jsme ji ještě používali jako zálohu statistik hrdinů.
Daji se tam ještě obsluhovat balicky eventů apod. ale to už jsme nevyužívali.

Gloomhaven scenario viewer - používali jsme ji ze začátku hraní, ale dost prodlužovala herní dobu tak jsme od ní nakonec upustili. Můžeš podle ní připravovat jednotlivé scénáře tak, že nikdy nevíš co tě čeká za dveřmi. Je to vážně super, ale ta herní doba je pro nás mínus.

28.4.2019 15:29:12 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Já ráno nahodil Gloomhaven helper, ale pochopitelně netuším co a jak, když ještě hru nemám :) Ale umí to připojit různá zařízení po síti a předávání stavu nestvůr, iniciativy a pod. všem hráčům...
Čím ten Scenario viewer zdržuje, já bych čekal, že spíše pomůže...
Na ten tracker tedy mrknu.

28.4.2019 17:27:07

Viewer
Defaultně jsou v něm skryti i protivníci a dílky mapy pokud si je neodhalíš takže nevíš co tě čeká. Takže dejme tomu, že si podle něj připravíš první místnost. V průběhu provádění akcí někdo vstoupí do dveří a ty v aplikaci odkryješ další část mapy. A teď musíš dohledat v krabici navazující díl mapy, celý ho připravit (pasti, překážky, poklady atd.) A dále musíš najít figurky nově odhalených nepřátel a jejich karty.
Ten moment překvapení je super, Ale to hrabání se v krabici je demotivující.

28.4.2019 18:02:07

Yaksha
Od toho je potřeba mít dobře organizovanou krabici.

Stejně bys měl připravovat místnosti až po jejich odkrytí, takže to vyjde plus minus nastejno.

28.4.2019 18:28:07

Havelock
ja to třeba beru jako GM, takže si ty dílky mapy a monstra včetně karet nabalíčkuju (i když mám domácí organizér), tak je to pro mě pořád rychlejší mít 4 kusy mapy, než hrabat ve stohu. Ta příprava odhalené místnosti se zkrátí na 1/3 času. O tom, na jakou misi se půjde samozřejmě hlasuejme, takže nevíme, co nás tam čeká v době rozhodování. Potom už samozřejmě víme. Ono ale podle zvolené obtížnosti seš pak rád, když aspoň víš proti čemu budeš stát a víš jak si postavit balíček na ruku..
Kdybych to hrál solo, tak to učitě hraju s tím zakrytím, tam je mi jedno jestli hraju 2 nebo 4 hodiny doma v noci.

28.4.2019 18:35:38

GH helper
mi přijde, že už ani nepotřebuju deskovku...

28.4.2019 18:57:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Gromthar
GH Helper - chápu, mě třeba tablet u hry nijak neuráží. Hráli jsme První Marťané a za mě super. Viděl jsem hrát X-Com a taky dobrý. To jsou třeba hry, které jsou už tak vymyšlené a jinak to ani nejde. Třeba u Alchymisty je ta vazba volnější, tablet/telefon lze nahradit člověkem, který nehraje a nevadí mu to. Tady zatím nevím, nutné to není, ale jestli to hře pomůže, tak proč ne. Ale každý si to musí podle svého...

Scenario Viewer - Podle mě to musí být časově skoro totéž, ne? Buď si mapy a nestvůry vytahám předem a pak je přidávám, když se dostanu dál, nebo až se dostanu dál, vytahám mapy a nestvůry a přidám je... Ale pokud se příprava děje před příchodem herní skupiny, chápu, že při hraní to ušetří čes, oproti hledání až při hraní.

29.4.2019 00:20:06

peca007
Časově to bude skoro totéž, ale mě by to třeba uprostřed hraní rušilo. Tohle mi nesedlo ani v Panství hrůzy, ve kterém to zabralo zhruba 2 minuty a i když jsme byli zvědaví, co se nově objevilo, stejně tím byla plynulost hraní narušena.

A v Gloomhavenu to bude ještě rušivější, protože musíš najít dílek místnosti, několik druhů nepřátel, které musíš vložit do stojánků, umístit je přesně podle pokynů, najít ke každému typu nepřátel příslušný balíček karet a na závěr ještě umístit všechny možné žetony pastí a překážek. Věřím, že to může zabrat i 5 minut a plynulost hraní je v ...

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

29.4.2019 05:46:13 | Upraveno autorem (porovnej)

GH Helper
My jsme zhruba od desátého scénáře používali Helper (střídavě na tabletu a notebooku).

A musím říci, že jsme se zbavili dvou "otravných" věcí u hry. (a dalších drobných).

Tím je potřeba většího místa na stole (karty iniciativy, karty nepřátel).
A neustálého míchání karet iniciativy.

Další jsou už jen drobnosti.

Ale i tak jsme urychlili přípravu a mohli jsme si více užívat hru samotnou.

29.4.2019 09:14:21

Appky
Zkusil jsem si pres virtualni masinu na PC emulovat appky z androidu a pustit to pres velkou tv pro vsechny. Funguje to bajecne.

GH Helper je paradni hlavne v tom, ze pri vyssim poctu druhu nepratel je na stole fakt chaos a hledat kdo je prave na rade muze v celkovem souctu herni doby nahnat klidne docela dost. Odpada dlouha priprava nepratel. At uz jejich karet iniciativy, tak spravny lvl do obalky, trackovani zivotu, atd. Nesouhlasim, ze to pusobi tak, ze neni potreba vlastni hra.

GH campaign tracker je taky skvela vec. Sice mi zabralo hooodne dlouho se s appkou zkamaradit, protoze prenaset informace z jiz rozehrane kampane je manualni proces. Tady se musi naklikat scenare, tamhle pridat achievementy, cimz se odemknou dalsi scenare, zas zpatky klikat dalsi a zase upravit achievementy, aby se odemkly falsi scenare, u kazdeho lze pridat i poklady a jejich obsah. Vsechno manualne. Klikat u postav vsechny jejich staty, vybaveni, perky, specialnim tlacitkem donatovat do chramu, jinak se to nezapocita do achievementu atd. Stravil jsem s tim par hodin, kdyz jsem lustil deniky ostatnich hracu, ale vysledek je sladka odmena v podobe kampanoveho zobrazeni otevrenych a znepristupnenych scenaru. Resit tohle hledanim v knize a delani si poznamek bylo hrozne otravne. S odstupem casuto bylo asi vic prace nez uzitku, ale kdo teprve zacina hrat, ten by mel appku vyuzit urcite.

Zakryte scenare z BGG v podobe interaktivnich PDF je parada. Vsechno je dopredu zname. Nepratele, pasti, dily mapy atd. Jen jejich rozmisteni a pocet v mistnosti neni znam. Tudiz s pripravou je to UPLNE stejne jako normalne, ale jen jako kdybyste pres mistnosti a text zaveru scenare meli nalepene post it papirky a postupne je sundavali. Za me presne, co jsem hledal. Pripravu to neprodluzuje. Netreba si vymyslet duvody pro fnukani. Bez urazky :)

29.4.2019 12:16:12

Havelock

Tak jsem tě napodobil, gh helper hodil na velkou tv a už to jinak hrát nebudu. Odpadá starost o chod hry, zdlouhavé dohledávání věci na stole a kartách, počítání útoku, stav životů atd. Konečně jsem se mohl pořádně soustředit na strategii hry a nemyslel na to, jestli jsem náhodou něco nezapomněl. Hra se tím taky o dost zkrátila a je to mnohem zábavnější. Rozhodně nenutí všímat si více aplikace, než dění na stole. Do obrazovky koukáte jen kvůli kartám schopností nepřátel a při vyhodnocení jejich karet modifikátorů. Za mě parádní věc!

16.5.2019 23:49:46

Gloomhaven helper
Tak jsem to dělal zbytečně moc složitě. Tahle aplikace se dá stáhnout jako javová verze na PC bez nutnosti jakékoliv emulace:

http://esotericsoftware.com/gloomhaven-helper#Download

nebo dokonce existuje i prohlížečová verze:

http://esotericsoftware.com/gloomhaven-helper-web/

28.5.2019 18:51:59

Úroveň scénáře
Ahoj,
nějak mě přestalo bavit neustále počítat úroveň scénáře z hlavy, potom v tabulce hledat, jaký je přepočet na zlato a past, dělit si to na zranění nebezpečného terénu.

Využil jsem proto své aplikace, která pomáhá při setupu (resp. náhodném rozdělení ras, frakcí apod.) jiných her, a rozšířil ji o Gloomhaven.

Celá aplikace je hostovaná zde: https://tabletop-helper.stinolez.com/

Projekt na GitHubu je možné navštívit zde: https://github.com/Stinolez/Tabletop-Helper

Vše optimalizované pro mobilní zobrazení, v případě problémů s instalací se mrkněte na README na githubu.

23.9.2019 14:29:56

Stinolez
Asi pekne mentalni pocviceni, ale tohle ma v sobe GH helper uz v zakladu. Just sayin'

25.9.2019 02:02:59

Havelock
Jasně, není to pro všechny, ale například já nepotřebuju kompletní dedikovanou aplikaci pro Gloomhaven, jen tohle mě štvalo pokaždý počítat a hledat tabulky v pravidlech (i když vím, že je to vzadu v přehledu). Navíc to tam má ostatní hry, které máme a pravidelně hrajeme, tak nemám dedikovanou aplikaci pro každou hru, ale jednu sumární.

Ale děkuji, pro ostatní alespoň vědí, že toto je v GH helper v základu, takže pokud chtějí jen aplikaci pro GH, tak o to lépe.

25.9.2019 10:58:07

Stinolez
Díky za appku. Je to ideální prcek na to co potřebujem. Nepoužíváme žádné pomocné appky pro GH neb nás nebaví mít u deskovky počítač/tablet a tohle je moc šikovný pomocníček pro přípravu scénáře. Díky

27.9.2019 08:18:52

GH - čeština
Dnes jsem aktualizoval aplikaci Gloomhaven Helper. Nová aktualizace přidává do aplikace češtinu :).

29.7.2020 06:45:49

Vybíráme z Bazaru

Descent CZ - Stíny Nerekhallu
Descent CZ - Stíny Nerekhallu
Akt. cena: 1700 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas