Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

mh

Aplikace Gloomhaven Helper ... už není! EDIT: Ale je místo ní X-haven Assistant!

Asi před měsícem jsem si nechal po dlouhém váhání nadělit Gloomhaven. A hned na začátku jsem narazil na špičkovou, do češtiny lokalizovanou aplikaci Gloomhaven Helper. Nainstaloval jsem si ji jak do telefonu s Androidem (a zaplatil odstranění reklam), tak do počítače s Windows. Kromě prvního scénáře, kdy jsem si to chtěl vyzkoušet čistě bezaplikačně, ji používáme k hraní a ušetřila nám spoustu času (při přípravě i při hře) i místa na stole (nemusíme vůbec vytahovat některé komponenty). Navíc za nás hlídá vyprchávání elementů i negativních stavů.

Jaké bylo dnes moje překvapení, když jsem na stránkách aplikace náhodou zjistil, že byl její provoz ukončen:

http://esotericsoftware.com/gloomhaven-helper

Instalační programy byly staženy z Google Play, z Apple Store i z výše uvedené stránky (kdo si zakoupil a nainstaloval, může dále používat). Nefunguje ani online webová aplikace.

Podle vyjádření autora programu jsou příčinou spory (resp. nedohoda) s autorem samotného Gloomhavenu Isaacem Childresem. Klíčovou podstatu sporu jsem úplně nepochopil (snad že autor Helperu odmítal zapracovat podporu Frosthavenu?), v každém případě je výsledkem to, že tato skvělá aplikace oficiálně zmizela ze světa.

Kdo jste si ji stáhnul na počítač nebo do telefonu a používáte ji, opatrujte tyto soubory jako oko v hlavě, neboť oficiálně již nepůjdou získat.

Je to velká škoda, ale třeba nakonec horké hlavy zchladnou, pánové se třeba nějak domluví a aplikace se zase vrátí.

17.5.2022 13:18:31 | Upraveno autorem (porovnej)

To je přesně důvod, proč nemám rád a ve sbírce nechci hry, které potřebují ke svému fungování aplikaci a bez ní nejdou hrát. Protože co za 20 let? Nefunkční zbytečná krabice, která už ani nepůjde nikomu prodat. “Offline” deskovku klidně i po 40 letech vytáhnu ze skříně a bez problémů zahraju.

No ale co se Gloomhavenu týče, zatím mi leží ve skříni a chci nejdřív začít s jeho menším bráchou, ale doufám, že do té doby ta apka zase bude ke stažení. :) Dost lidí si to pochvaluje, že to ten setup fakt zrychluje a taky že si tam jde zaznamenávat progres. To se mi líbí hlavně a primárně kvůli tomu bych to chtěl, protože je mi líto ničit tu mapu přelepováním samolepek.

17.5.2022 13:25:35

mh

@Conan70 

Tak tady ta aplikace pro hru potřeba není, pouze urychluje setup a management některých situací při vlastní hře. Bez ní se dá hrát úplně normálně, pouze je to náročnější pro obsluhu.

A právě kvůli tomu, že to není originální aplikace od výrobce hry, ale od amatérského nadšence, tak skončila, protože se pánové nedokázali dohodnout na podmínkách, za jakých by fungovala. Věřím tomu, že kdyby to byla oficiální aplikace ke hře, tak by vydržela fungovat spoustu let. Ale máš pravdu, že na věčné časy to nikdy nebude.

17.5.2022 14:05:38

Jak říká @mh, Gloomhaven Helper neumožňuje zaznamenávat progres, ani není jeho součástí žádná mapa. Pro tyto účely doporučuji například webovou stránku Gloomhaven Storyline (https://gloomhaven-storyline.com/). ;-)

Jinak pochybuju, že se aplikace znovu vrátí. Její autor si oproti původnímu svolení začal za aplikaci účtovat poplatek. Bez nároku na odměnu rovněž nechtěl vynakládat další úsilí na implementaci FH. Autoři si už tedy zadali realizaci aplikace pro FH jinam a Esoteric SW odebrali svolení používat assety GH.

17.5.2022 14:29:59

Já vím, že ta aplikace nutná není. Však proto Gloomhaven mám ve skříni. Jinak by letěl, respektive ani by v ní nikdy nebyl. :D Ale to, že tam nejde zaznamenávat progres, mě mrzí. Díky za tip na webovou stránku. :)

17.5.2022 15:22:17

@Conan70  Vidím to úplně stejně. A jsem neskonale rád, že kvůli hraní deskovek od Avalon Hillu nemusím mít doma ve sklepě sálový počítač a kilometry děrných pásek. Dobrá hra je dobrá hra. A bude jí i za dvacet, třicet let. Hraju je a říkám si jací dnes už nezřídka nedávno mrtví designéři byli machři. Jak to budou dělat zítra se narodivší hráči s Panstvím hrůzy a kolik jich ho docení...to jsem fakt zvědavej.

17.5.2022 15:34:12

@louza Noví hráči nebudou hrát Panství hrůzy:-) Zase teď je tak nepřeberné množství her, že není potřeba schraňovat staré kousky. Zároveň oblíbené hry budou mít podporu vždy, případně to půjde přes novou edici. Každopádně Appku lze zálohovat, stáhnout, rozjet na emulátoru.

Co se týče Gloomhaven Helper, autor už na tom nechtěl dál dělat, tedy udržovat to a přidat Frosthaven. Novou aplikaci vytvoří Lucky Duck games. Nejdřív pro Frosthaven (slíbeno na KS, proto má přednost), pak pro Gloomhaven.

17.5.2022 15:45:52

Jímá mě hrůza, že by tohle tenkrát někdo řekl o mých oblíbených hrách z nichž některé jsou o pár let starší než já :-( Jinak ano. Ty největší hity se určitě předělávek dočkají. Otázka je jestli se vyrovnají originálům. O objevování zapomenutých klenotů si ale nově příchozí hráči budou moci nechat jen zdát. Argument kvantity je sporný. Možná je to jen mé subjektivní vnímání reality, ale když mě přijde že počty těch opravdu kvalitních her se v letech ani moc neliší. Jediný co se změnilo je nadprodukce kopií z kopie. Pecek je pořád stejně, jen vychází víc vaty.

17.5.2022 16:13:51

Samozřejmě že aplikace je, co je jednou na internetu, už nikdy nezmizí - stačí povolit aplikace z jiných zdrojů a v telefonu rozkliknout přes správce souborů a provést instalaci - poslední verze v češtine je zde https://webshare.cz/#/file/vRTwN85th4/com-esotericsoftware-gloomhavenhelper-8-4-8-apk

7.8.2022 16:41:34

mh

Jen bych doplnil aktuální stav k 15.3.2023.

Na Google Play je k dispozici aplikace nazvaná “X-haven Assistant”. Vzhledem a ovládáním je prakticky stejná jako “Gloomhaven Helper”, navíc obsahuje (asi) všechna rozšíření včetně Frosthavenu. Jediná její drobná vada je v neexistenci lokalizací, takže všechno je tam v angličtině.

A na Google Play je již také zde v diskuzi zmiňovaná oficiální aplikace od Lucky Duck, nazvaná “Frosthaven: Official Companion” (tedy pouze pro Frosthaven). Ta je ale placená a v současné době stojí 220 Kč. Nestahoval jsem ji, ale podle screenshotů na GP to nevypadá špatně. Tak třeba časem bude od nich i aplikace pro Gloomhaven.

Já zatím používám dříve nainstalovaný Gloomhaven Helper a upřímně řečeno si už hraní bez něj nedokážu představit. Nejen že za nás udělá téměř veškerou údržbu, ale ještě ušetří nemálo místa na stole (není nutné umisťovat obálky pro nestvůry, ani balíčky s jejich schopnostmi a modifikátory).

15.3.2023 09:25:46

Vybíráme z Bazaru

ANKH - Bohové Egypta
ANKH - Bohové Egypta
Akt. cena: 1600 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas