Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

mh

Anketa: Odcházení na odpočinek

Naše rodinná skupina čítá tři hrdiny: prasklivec (úroveň 4, zkušenost 167, partií 20), ničemnice (úroveň 4, zkušenosti 165, partií 18), zlodějka mysli (úroveň 3, zkušenosti 145, partií 15). Celkem jsme odehráli 20 partií (strávený čas něco málo přes 44 hodin) a úspěšně dokončili 13 scénářů (z toho 11 z hlavní dějové linky [~22%] a 2 vedlejší/náhodné).

Ke splnění svého hlavního úkolu a odchodu na odpočinek má nejblíže ničemnice ("Sběratel trofejí", získáno 18 z 20), prasklivec to má zatím hodně daleko ("Dokonalý jed", získány 2 z 9 a další možnosti se posunout v nedohlednu) a zlodějka mysli je také relativně na začátku ("Konec civilizace", dokončeno 1 ze 3 a také zatím nemá možnost se posunout).

To ve mě vzbudilo zájem zeptat se vás ostatních, kteří jste se ve hře dostali dál:

(1) Kdy poprvé nějaký hrdina z vaší skupiny odešel na odpočinek? Po kolika odehraných partiích a jak daleko jste byli v hlavní dějové lince?

(2) Kolik hrdinů z vaší skupiny celkem odešlo na odpočinek? Na jakých byli úrovních?

(3) Měli jste hrdinu, u kterého se vám nepodařilo splnit jeho hlavní úkol a byl s vámi tedy po celou dobu kampaně od jejího začátku až do konce?

28.3.2023 12:25:13

Hrajeme ve dvou.

Každému šlo na odpočinek už 5 hrdinů.

Na začátku naší první hrdinové šly na odpočinek na lvl 6 a 7. Potom u některých jsme dokázali splnit hlavní úkol do cca 10-ti misí.

Aktuálně jelikož máme blahobyt na úrovni 7, tak poslední hrdinové odchází na odpočinek na lvl 9.

28.3.2023 16:23:36

Ahoj.

Už je to hodně let, co jsme GH hráli, takže doufám, že si to pamatuju dobře.

Celou kampaň, což bylo v našem případě kolem 50ti scénářů, jsme odehráli při 2 retirementech. Celkem jsem odehrál 3 postavy. Hráli jsme stabilně ve dvou hráčích a podle toho, jak se nám dařilo jsme hráli na normální nebo těžkou obtížnost. Já jsem hrál napřed za Vermlinga, pak Cthulhu a pak Volratha. Manželka určitě za Tinkerera a pak už nevím, plete se mi to s FC a Jaws.

Všechny 3 postavy, které jsem hrál jsem dotáhl na 8-9 level. Vermlinga a Cthulhu určitě 9, u Volratha jsem skončil buď na 8 nebo taky 9.

Moc se nám nedařilo úkoly plnit. Vždycky jsme měli radost, že se nám retirement povedl a minimálně 1x nebo 2x jsme udělali houserule a provedli retirement bez splění úkolu, protože postava už byla na maximálním levelu a chtěli jsme ji vyměnit. 

Ty úkoly, které požadovaly několikrát skončit bez karet, byly hodně jednoduché. Naopak ty, které požadovaly zabíjení specifických monster nebo odehrání scénáře v nějaké oblasti mapy nám dělaly problémy. Stávalo se nám, že jsme v dané oblasti mapy měli hodně věcí hotových a ty zbylé ne a ne odkrýt.

Jak nemám ve hrách moc rád houserules, tak zrovna tady bych si s tím nelámal hlavu. Navíc je docela dobré, když mají všichni hráči plus mínus podobnou úroveň.

29.3.2023 09:31:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Záleží dost na úkolu. Pokud si dobře pamatuju, tak první retirement byl tak kolem 15 misí. Někdy to šlo ale i rychlejc. Někdy jsme pak zavedly house rules, že jsme retirovali na max levelu apod. Důvod byl, že jsme dostali úkol hrát scénáře z nějakých oblastí, jenže některou oblast už jsme měli splněnou a přišlo nám uhozený opakovat vyhraný scénář… Řekl bych, že ale všechny postavy jsme odemkli poctivě. Je potřeba si vybírat úkoly, které se dají realisticky splnit. Případně si nalosovat ještě jeden úkol, pokud měl člověk předtím špatnou ruku a nemá dobrý výběr. 
 

U jiných her nejsem zastáncem house rules, ale Gloomhaven je v tomhle pro mě specifický. Co jsme tedy dělali my bylo, že po splnění úkolu jsme dali stranou i druhý úkol odemykající stejnou postavu, aby jsme měli vždy odměnu. Novým postavám jsme nedávali víc než 3 bonusové talenty za předchozí retirementy.

Důležité pro nás bylo, aby nás hra pořád bavila a zároveň z toho neudělali úplně jinou hru. 

29.3.2023 10:22:23

mh

Děkuji za vaše příspěvky. Jinak samozřejmě budu rád, pokud se podělíte o jakékoliv vaše zkušenosti a názory na dané téma.

@kubicvak : Jsem rád, že máš stejné zkušenosti, jako se zatím jeví mně.

Můj hrdina má za úkol zabít 3 plivající draky, 3 slizy a 3 číhavce. Náhodou jsme narazili na scénář, kde byli tři draci (původně jsme tam ani jít nechtěli, ale když jsem zjistil, že tam jsou draci, tak jsme šli), z toho se mi podařilo zabít dva. Ale na slizy a číhavce jsme zatím nenarazili vůbec (a nejsou ani v aktuálně odemknutých scénářích). Obávám se, že splnění tohoto úkolu bude opravdu na dlouho a budu rád, jestli můj hrdina vůbec na odpočinek odejde.
Dceřina hrdinka má odehrát dva scénáře v Nekonečných močálech (a pak jeden speciální). Jeden scénář jsme tam už odehráli, ale další je v nedohlednu. Ale stačí, aby se objevil aspoň jeden další, a bude mít hodně našlápnuto ke splnění.
Manželka to má celkem jednoduché. Sbírá trofeje (druhy zabitých nepřátel), takže stačí, aby kdekoliv zabila nějaký typ nestvůry, který ještě nemá, a hned je zase blíž důchodu. Už jí zbývá zabít pouze dva, což teoreticky může být už v následujícím scénáři, ale i kdyby ne, tak je to hodně blízko.

Na druhou stranu je otázkou, zda vůbec chtít jít s hrdinou na odpočinek. Přece jenom si ho trochu vylepšuješ a za tu dobu se s ním celkem sžiješ. Ano, brání to určitému stereotypu hraní, který se postupně u jednoho povolání vytvoří. Ale pak zase začínáš s novým hrdinou od začátku (samozřejmě ne od první úrovně, ale podle úrovně blahobytu Gloomhavenu, ale seznamování se s postavou a jejími schopnostmi probíhá od začátku).

Houserules můžou pomoci. Ale i bez nich si můžeš klidně vytvořit nového hrdinu z jiných dostupných povolání, aniž by ten tvůj původní odešel na odpočinek - viz str. 42 pravidel: “Nového hrdinu musíte vytvořit na začátku kampaně, kdykoli váš hrdina odejde na odpočinek nebo kdykoli jindy, když budete chtít radikálně změnit svůj zážitek ze hry.” Otázkou pouze je, jak naložit s tím původním. Napadá mě vždycky před odchodem z GH na scénář se rozhodnout, se kterým z nich budu aktuálně hrát. Možná že by se při hře ve dvou nebo ve třech hráčích dalo i hrát za více hrdinů současně, pokud by celkový počet hrdinů nepřesáhl čtyři. Na nic z toho jsem ale v pravidlech nenarazil.

29.3.2023 11:05:43

Vybíráme z Bazaru

Detektiv Po stopách zločinu
Detektiv Po stopách zločinu
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas