Foxy - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, dětská hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: David Spada
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Budeš bystřejší než lišák? 

Foxy je rychlou paměťovou karetní hrou až pro pět hráčů od osmi let. V balení najdete 50 karet, 6 tabulek, 5 fixů a brožurku s pravidly. 

 

Příprava hry:

Každý hráč si vezme jednu hráčskou tabulku z tvrdého kartonu s očíslovanými políčky 1–20 a jeden stíratelný fix. Poslední, odlišná tabulka slouží v průběhu hry pro připomenutí, jak se hraje, po konci hry pak z druhé strany jako pomůcka pro bodování. 

Z 50 barevných karet odstraníte dvě karty: kartu s lišákem a „komiksovou“ kartu, která slouží jen jako filler, aby zbylo 48 karet (dělitelné čtyřmi). Těchto 48 karet (vždy 12 z každého ze 4 prostředí – les, farma, moře, savana) zamícháte a vylosujete náhodně lícem dolů 19 z nich. K těmto 19 přidáte kartu lišáka a znovu zamícháte. Hra je připravena k zahájení. 

 

Průběh hry:

Hra trvá přesně 20 kol, stejně jako je karet. V každém kole je otočena vrchní karta balíčku a hráči na svou tabulku musí zapsat, kolik zvířat na kartě se nacházejících již za celou hru na kartách viděli. Pokud je na kartě zvířat více, zapisují celkový součet výskytu všech. Každé prostředí má tři opakující se zvířata, plus je zde kočka, která se může vyskytovat ve všech prostředích.

Příklad: Je otočena karta farmy se slepicí, prasátkem a kočkou. Hráč má za to, že včetně těchto zvířat viděl na této a předchozích kartách 3 kočky, 1 prasátko a 2 slepice. Zapíše tedy číslo 6.

Když všichni hráči zapíší své číslo, kolo končí a je otočena další karta (která přikryje tu předchozí). Vždy tedy vidíte jen poslední taženou kartu.

Pokud je otočena karta lišáka, musí hráči naopak zapsat číslo odpovídající počtu různých zvířat, které doposud viděli. 

Na konci hry pak hráči získávají za každé kolo počet bodů odpovídající zapsanému číslu, pokud je toto číslo rovno skutečnému počtu nebo menší. Jednou za hru pak mohou hráči svůj tip zakroužkovat. Za zakroužkované číslo obdrží na konci hry dvojnásobek bodů, ale pouze tehdy, když se jejich tip přesně shoduje se skutečností. 

 

Konec hry:

Když je otočeno všech 20 karet a zapsány tipy, otočí se tabulka ve středu stolu na druhou stranu, kde najdete řádky pro jednotlivá zvířata. Pak se bez míchání otočí balíček karet lícem dolů, postupně se obracejí karty a na ústřední kartě se křížkuje výskyt zvířat. Po otočení každé karty a vyhodnocení výskytu pak hráči porovnají své tipy pro toto kolo se skutečností. Každý hráč, který tipoval menší nebo shodné číslo, si započte odpovídající body, zatímco pokud někdo přestřelil, číslo si škrtne. V případě sázky na přesný odhad (zakroužkované číslo) platí pouze přesný tip.

Po vyhodnocení všech 20 kol se sečtou body a hráč s nejvyšším počtem bodů vyhrává. Pokud dojde k remíze, vyhrává ten, kdo si škrtnul méně čísel (méněkrát se netrefil).

 

Autor: Caranthir

Vybíráme z Bazaru

Deep rock galactic
Deep rock galactic
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas