Formule I - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Sport
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: TOFA Semily
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 1974
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Formule 1 byla vždy považována za královnu motoristického sportu a bez ohledu na dané režimy v konkrétních zemích měla i vysokou sledovanost. Když už nemohl být člověk přímo pilotem oněch šíleně rychlých kol ani se nemohl posadit do ochozů jako fanoušek, mohl usednout k hrací desce a vyzkoušet si, jak by uspěl v souboji s ostatními soky.

Československá Formule 1 z roku 1974 je téměř identickou kopií hry Formula 1 - The Great Car Racing Game, kterou v roce 1962 vydal na britských ostrovech John Waddington z Leedsu. Od ní se pak odvíjely další podobné klony jako například Speed Circuit nebo právě tato Formule 1. Hráč využívá ovládací pult a na něm nastavuje rychlost. Musí projet celou trať, aniž by zničil pneumatiky nebo brzdy. Průjezd jednotlivými zatáčkami je limitován danou rychlostí - pilot může zariskovat a projet ji rychleji než je povoleno, ale musí posléze čelit možnému postihu. K dispozici je i dvojice karet: taktické a karty depa. Ty mohou pomoci, ale také zbrzdit hráčovu snahu.

Příprava a průběh hry:

Každý hráč má k dispozici panel, na němž zaznamenává aktuální rychlost, opotřebení pneumatik a brzd a rovněž nastavuje absolvovaná kola. Veškerý posun se děje prostřednictvím tohoto hracího pultu, kostky jsou určeny pouze ke stanovení pokuty za projetí zatáčky vyšší než předepsanou rychlostí.

Hráči se v jednotlivých tazích střídají za dodržování pravidel (maximální povolené zvýšení rychlosti či brzdění má svá přesná pravidla). Hráč oznámí, jakou rychlostí pojede, posune své autíčko a poté případně absolvuje hod kostkami kvůli pokutě. Pokud se jeho vůz z nějakého důvodu zastaví (vyjetí z dráhy, zastávka v depu), rychlost automaticky klesne na nulu, ostatní ukazatele se nastaví podle pravidel. 

Konec hry:

Počítač kol umožňuje maximálně 10 kol, ale hráči se mohou dohodnout na menším či větším počtu. Vítězem se stává autíčko, které jako první projede cílem, ale v souladu se skutečnými formulemi mohou hráči uspořádat dlouhodobý šampionát a jednotlivá umístění ohodnotit body - pak je třeba hrát až do projetí posledního vozu cílem. Jistou nevýhodou může být pouze jedna trať, takže nelze vyloučit, že postupem času si hráči některé situace zažijí, ovšem ona přítomnost nevypočitatelného rizika hraje důležitou roli. Je známo hned několik případů, že si zdatní jedinci podle původní desky vytvořili i další trati a dali podobě šampionátu ještě více realistickou podobu.

Autor: RoBertino

Vybíráme z Bazaru

Hra Vesmirna agentura MLEM
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas