Flying Colors - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 240 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: válečná
Čeština: není
Vydavatelé: GMT Games
Relative Range
Autoři: Mike Nagel
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

El Ferrol

Autor: P.Prince | 3 hodiny 0 minut | 11.4.2018 | 3

Hra: Flying Colors

Hráči: P.Prince a 2 neregistrovaní

 

25. srpna 1800

Konečně jsme dopluli ke španělskému pobřeží. Po neúspěšné akci u ostrova Belle Ile náš expediční sbor dorazil k sekundárnímu cíli, k přístavu Ferrol, jedné z hlavních námořních základen s loděnicí a suchým dokem. Transportní lodě vysazují pěchotu, která má na pevnost San Felipe bránící přístav, zaútočit po pevnině. Řadové lodě třetí třídy HMS Renown, HMS Impetueux, HMS Courageux, HMS Captain a nejsilnější loď flotily, druhá třída, HMS London mají na pevnost zaútočit z moře a posléze v přístavu zničit nebo zajmout zakotvené nepřátelské lodě. Admirál Warren, velící z paluby HMS Renown, určil bitevní uspořádání do dvou eskader. První, pod jeho velením, s loděmi HMS Renown, HMS Courageux a HMS Captain. Druhé velí admirál Pellew na HMS Impetueux a má podléhá mu ještě HMS London. 

Plujeme v kosé linii na zadoboční vítr k pevnosti. Hlídky hlásí flotilu řadových lodí přibližujících se za zádí. Španělé. Šest řadových lodí.  Jak to? Na moři neměla španělská flotila být……   Budeme s nimi muset svést bitvu hned a přístavní pevnost zatím bude starostí pěšáků. Nemůžeme se dostat mezi pevnostní děla a jejich flotilu. Renown již také signalizuje obrat po větru a seřazení do kýlové linie.  Španělská flotila se k nám přibližuje z návětrné strany. Nebude to dnes lehký den. Již jsme měli čas nepřátelské lodě poznat. San Agustín, 112 dělové Real Carlos a San Hermenegildo, dále pak San Fernando, San Antonio a Argonauta. Celkem asi 548 děl proti našim 392. Snad cvičná palba během plavby k pobřeží nebyla nadarmo.

Po dvaceti minutách, kdy se obě flotily přibližují, zazní první výstřely. Na velkou vzdálenost moc škod nenapáchají. Admirál Warren signalizuje Pellewovi na Impetueux, pro jeho eskadru, vyostření proti větru a následný obrat. Chce dostat přední část španělské linie mezi obě eskadry a pálit jim do obou boků. První část plánu se daří. Renown proplouvá před přídí čelní nepřátelské lodi San Agustín a stáčí se ve vzdálenosti 150 metrů k jejímu závětrnému boku. Prostor mezi loděmi mizí v kouři z bočních salv.

Pellewovu eskadru obrat proti větru hodně zdržel a snesl jí od probíhajícího střetu. To není dobrá zpráva. Bude trvat, než se bude moci do bitvy aktivně zapojit. Warren se třemi loděmi musí zatím čelit dvojnásobné přesile. Renown pluje na protiběžném kurzu se Španěly a pokračuje v dělostřeleckém souboji se San Augustínem, do kterého se již přidává i San Antonio. Britská vlajková loď schytává zásahy do trupu i takeláže. Třísky odletující z ničeného trupu zranily admirála. Stále ještě může velet, ale jeho stav není dobrý. Captain i  Courageux již srovnaly kurz a plují v kýlové linii s vlajkovou lodí. Renown již nemůže pomýšlet na pokus prorazit španělskou linii. Loď zpomaluje a dělostřelba kvůli vyřazeným bočním bateriím slábne. Na dostřel se dostávají i nejtěžší lodě Španělů, Real Carlos a San Hermenegildo. HMS  Captain chrání značně poškozenou vlakovou loď a vplouvá do mezery mezi ní a nepřátelskou linii.

Španělé chtějí udržet britskou flotilu rozdělenou a San Augustín, také již značně poškozená čelní loď jejich sestavy, poté kdy mine HMS Courageux , začíná otáčet proti větru. Pellew dokončil druhý obrat proti větru a může na velkou vzdálenost San Augustín postřelovat stíhacími děly. Největší britská loď, řadová loď druhé třídy London, ještě v bitvě nevystřelila a to střet začal před hodinou.

Ve chvíli, kdy se k obratu chystá druhá loď ve španělské linii, se mění vítr. Pellew musí začít znovu křižovat, jinak se do boje vůbec nedostane. Španělé na vlajkové lodi San Fernando naopak hned signalizují a po vypálení bočních salv, celá linie otáčí na zadní vítr, poničenou eskadru admirála Warrena nechává za záděmi a míří s větrem k HMS Impetueux a HMS London.

Pellewova Impetueux čelí prvním třem lodím nepřítele, od poškozených plachet začíná hořet, ale pravidelný výcvik a odhodlanost se na posádce projevuje. Loď uniká z obklíčení těsně za zádí San Augustína, kterou mohutnou boční salvou posílá ke dnu. London mezím bojuje se San Antoniem a Real Carlosem. Na San Antoniu vypuká požár, ale převaha nepřátelských děl si svou daň vybírá i na HMS London. Zvláště, když se do boje zapojí i baterie španělské vlajkové San Fernando a 112 dělové San Hermenegildo.

Warren a jeho tři lodě se z poškozených plachet snaží vymáčknout co to jde a pokusit se ještě bitvu zachránit. Posádkám Impetueux i San Antonia se daří požár uhasit. London stále trpí pod palbou těžkých španělských lodí a přesto, že se na pomoc dostala nejrychlejší z lodí admirálské eskadry, Courageux, je nucena stáhnout vlajku. K jejímu boku přiráží Argonauta. Zajetí největší britské lodi se ještě snaží zabránit Courageux, ale pokus přirazit k druhému boku Argonauty se nezdaří. Vypálí ji tedy do boku salvu, ale London se ocitá ve španělských rukách.

Čtyři zbývající britské lodě, většinou silně poškozené, se po dvou hodinách odpoutávají z bitvy, musí opravit nejnutnější a střežit transportní lodě při návratu do Británie. A ani Španělé, kteří již svůj úkol splnili a zabránili útoku na přístav ve Ferrolu z moře, nemají zájem v boji pokračovat.

Pozemní útok na pevnost San Felipe, bez podpory z moře, také selhal. Je potřeba minimalizovat škody, dopravit poškozené lodě a přeživší vojáky domů a připravit se na další bojové akce.

 

Odehráno v: neuvedeno

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Queenz
Queenz
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas