Fallout - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Post-apokalypsa
Herní kategorie: neuvedeno
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrew Fischer
Nathan I Hajek
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Fallout coop s rozsirenim

zajimal by me nazor na coop fallout s rozsirenim.

Co jsem tak cetl tak zakladni hra v kompetetivni variante byla celkem rozbita.

Coop verze s rozsirenim je pry vyrazne lepsi.

 Neni to jen o neco lepsi puvodne spatna hra nebo to je fakt dobre v coopu a stoji to za to.

Jak si hra vede oproti jinym dobre hodnocenym coopum (AH, mansions of maddnes, eldritch horror, mage knight, robinson, lotr atd.)

ps: jsem fanda fallout, ale nemusim to mit za kazdou cenu pokud jsou vyrazne kvalitnejsi coopy na trhu)

11.6.2021 09:34:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Mě teda osobně základní hra nijak extra rozbitá nepřijde ale je fakt, že kooperace tam prakticky neexistuje. Něco prvků kooperace přidalo New Vegas a pak čistě koopertivní režim přidaly až Atomová pouta.

Za sebe u základní hry vidím problém v tom, že musíš mít spoluhráče na stejné vlně. Základ je totiž lepší hrát jako příběhovku a ne nutně se snažit o rychlé ukončení hry na vítězné body, protože pak člověk zůstane na konci hry uprostřed nedokončeného questu. Pokud máš v kolektivu někoho, kdo se od začátku zaměří jenom na to, že rychle chce nahnat vítězné body a ukončit hru a zbytek hráčů si naopak chce užít příběh, tak to opravdu není kompatibilní přístup a hru to rozbije.

S manželkou máme rádi příběhové hry, takže za nás i základ hodnotíme pozitivně (klidně se plácáme každý v nějakém vedlejším questu a vítězné body řešíme jako bonus, než že bychom se nějak předháněli).

Hrát s Atomovými pouty čistě kooperativně jsme zatím ještě nezkoušeli, protože hra je dost náročná na prostor i čas (i když s rozložením nám teď hodně pomohl 3D tisknutý custom insert).

--------------------------------------
"Feet first into hell" - ODST motto

11.6.2021 11:52:37

Ten základ je skutečně rozbitý až k nefunkčnosti. Podle mě je to čistě problém hry, a ne přístupu hráčů. Pravidlově je to kompetitivní hra na body a jako taková prostě selhává, protože body jsou navázané na dvě protichůdné frakce, které se v rámci příběhu přetahují. Bodové karty si lížeš v průběhu hry náhodně a pokud si lízneš jednu neutrální bodovou kartu a jednu kartu frakce které nepomáháš, zatímco soupeř si lízne dvě karty s frakcí které pomáhá, je o výsledku skoro rozhodnuto. 

Že hrát to na body znamená že neuvidíš závěr některých questů nebo že protivník ti může před nosem splnit quest který ty jsi začal o půl mapy jinde, to už je jen třešnička na nechutném dortu. Soupeření tady prostě není uspokojívé, nevidím žádný důvod proč by to měla být kompetitivní hra. Měl to být koop od začátku.

Jako kooperativní hra to podle mě obstojí docela slušně ve srovnání třeba s Eldritch Horror, ale určitě ne třeba Gloomhaven/Spirit Island. Pořád je to v jádru hra o tom, že dojdeš na místo, přečteš si kartu a hodíš kostkama, přičemž tvoje možnosti co s tím dělat jsou hlavně jen o přehazování kostek.

11.6.2021 12:39:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Osobně pro mě základ je totalní nesmysl. Ale jako komplet a koop je to fajn hra. Nic nového,ale pro fanoušky Fallout,příjemná záležitost. Proto jsem taky obě rozšíření hodnotil dost vysoko.

11.6.2021 13:03:00

coop fallout

je pre mňa výborná hra. Pre mňa je lepšia ako Mage Knight, ktorý neznášam. A lepšia aj ako Panství hrůzy, ktoré mám rád. Výhoda je, že poskytuje príbehovosť bez aplikácie, v tomto je lepšia ako Panoprsteňov, ktorý síce má viac unikátnych mechaník, ale výsledok je taký plytký, aj keď príjemný. Scenáre sú rozdielne, nie sú jednoduché a sú znovuhrateľné. Nie nekonečne, ale niektoré som hral už 5-6krát s určitým rozmedzím v čase a úplne v pohode. Hlavný príbeh je ten istý, ale vedľajšie príbehy sa menia. Nikdy sa nedajú prejsť všetky vedľajšie príbehy, na ktoré narazíš (ku koncu hry mávam niekoľko otvorených príbehových línií vedľajších príbehov, lebo skrátka buď nebol na ne čas, alebo mi v danej chvíli nesadli). Príbehových kariet je kopec a 10 základných scenárov (či koľko ich teraz vlastne je) je dosť veľa.

V hre zažijem priamo počas hry levelovanie a zlepšovanie sa priamo počas jednej hry, nie až v ďalšej hre. Dá sa hrať rôznym spôsobom (raz narazíš na dobrú pušku a všetko si prestrielaš, inokedy si zase dobrý v pohybe a príšerám utečieš), je nutná spolupráca postáv, určité dopĺňanie sa a dohodnutie sa, kto kam pôjde a čo urobí, lebo času nie je dosť a rýchlo sa kráti. 

Pred tým som hral fallout coop podľa house rule z BGG a bral som to tak, že to je dobrá hra, pretože mám rád fallout prostredie. Teraz by som si ju kúpil, aj keby som nebol taký nadšenec fallout prostredia.

Áno, aj tu sa určite nájdu muchy a ľudia sa budú sťažovať na rôzne veci - napr. kocky (ale táto hra nie je o bojoch a šťastiu sa dá ísť pekne na proti), alebo že niektoré novinky z rozšírenia počas hry vôbec nevyužije (napr. mutácie), ale zase nie každý je v pustine mutant. Niekto sa sťažuje, že si nemôže kúpiť, čo chce a je to o náhode - ale to je ešte viac pustinovské, skrátka, máš to, na čo narazíš a aj s tým sa dá hra dohrať. 

 

11.6.2021 13:43:23

Základ bych nenazval přímo jako rozbitou hru. Spíš to byla hra, kde mechanika vítězství byla tak trochu v konfliktu se zbytkem mechanik. Hráči běhají po mapě, odhalují dílky, prozkoumávají lokace pro odměny/předměty, plní questy, zabíjejí nepřátele, získávají XP, získávají atributy/perky, získávají předměty… prostě klasický balíček který pasuje na Fallout. A celé je to ale obalené v soupeření o body. Pro fanoušky Falloutu je i základ dobrá hra, pokud hrají pro ten Fallout feel, pro tu atmosféru.

Novou Kalifornii nemůžu posoudit samostatně, protože jsem ji pořídil společně s Atomovými Pouty, takže jsme šli hned na plnohodnotný koop. A musím říct, že ten koop z Atomových Pout za to stojí. S jen několika málo změnami hra funguje skvěle jako kooperačka. Vítězné body jsou tam nahrazeny kartami workshopu/dílny, které hráčům dávají bonusy. A místo soupeření dvou frakcí se hráči přidají k jedné z nich a druhá je nepřítel.

Zase jsem tolik kooperačních deskovek nehrál, ale patří pro mě k těm nejlepším. Nejsem tedy asi nejobjektivnější, protože pokud jsem fanboy nějakýho franchisu, tak je to Fallout. Ale i přesto bych řekl, že objektivně je Fallout s Atomovými Pouty pecka. 

Když to porovnám s Arkham Horror (druhou edicí), tak AH má lepší atmosféru a dost podobnej system vybavení. Ale ani ve Falloutu není atmosféra špatná a příběhově mi to přijde o kus lepší. Obě hry mají dost podobné to, že hráč někam přijde a přečte se kartička co se na lokaci děje. Ale Fallout má výhodu, že jsou tam kartičky propojeny do questů.

Závěrem ještě můžu vypíchnout svůj oblíbenej aspekt coopu ve Falloutu s Atomovými Pouty - asistenční kostku. Těch pár jiných koop her co jsem hrál mělo jen nepřímou asistenci - ve formě “Pepo, tady mě otravuje tenhle slizoun a já nemám equip. Nemůžeš přijít a sejmout ho?”. Ve Falloutu může jiný hráč, co je na mapě na stejném poli pomoct s bojem tak, že při boji jiného hráče se přidá svým hodem s asistenční kostkou. 

11.6.2021 14:38:54

Základ + coop house rules zde v souborech je za me vyborna atmosfericka hra. Solo jeste lepsi (opet ale dle house rules coop hry)

Atomova pouta jsem nezkousel. Jako hlavne solo hraci si nejsem jist, jestli mi maji co nabidnout.

15.6.2021 18:58:10

@Houp Ale solo hraješ za vice postav  , ne? Pouta jsou fakt fajn+ je tam kostka pro asistenci při útoku, která někdy dost pomůže. 

15.6.2021 19:58:57

@Bastacka  nn, za jednu. Viz pravidla https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/fallout-7140/k-stazeni/fallout-kooperativni-mod-8635/

15.6.2021 21:15:37

Vybíráme z Bazaru

Crossing Oceans
Crossing Oceans
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas