Ex Libris - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Renegade Game Studios
Autoři: Adam P. McIver
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy z hry

Ahojte. Uvítam akékoľvek vaše dojmy a odporúčania tejto hry. Dosť nad ňou uvažujem, len by som chcel počuť pár názorov hlavne čo sa týka hry dvoch hráčov.
21.2.2019 20:23:53

Dojmy
Zatím jsem zkoušel jen sólo hru (než zasvětím manželku), ale o dojmy se podělit můžu. Je to příjemný worker placement, který nepřichází s žádnou světobornou novátorskou mechanikou, ani nevyvolá takový ten WOW efekt, který jsem zažil u jiných her. Téma jako takové ze hry cítit je (zejména díky překladu názvů knih) ale spíš takovým tím eurovkářským stylem. Pokud to někdo pojme jako budování knihovny, asi si tam téma i najde (což je můj případ, ale já dokážu hrát tématicky i piškvorky), ale pod povrchem je to v podstatě jen abstraktka o sbírání karet s určitými symboly za proměnných okolností. Lokace se ve hře protáčí a pokaždé chodí v jiném pořadí, což hráče nutí se přizpůsobit nastalé situaci a žádná velká strategie tudíž nepřipadá v úvahu. Jelikož jde o euro, hraje se na body, které lze získat až na konci hry za celkovou "uspořádanost" knihovny. Všechno uhlídat není při prvních hrách úplně jednoduché, a tady bych se trošku bál hodně přemýšlivých spoluhráčů, protože dopočítat, kolik bodů mi moje akce vynese, sice lze, ale trvá to.
Ovšem, to co jsem napsal, neznamená, že se mi hra nelíbí. Jak už jsem uvedl, je to příjemná hra, ze které nějakým způsobem sálá pohoda a klid. Ještě uvidím, jak se chytne doma a ve skupině, ale dnešní testovací hraní ve mně zanechalo veskrze příjemné pocity a Ex Libris v mé sbírce dozajista zůstane...

23.2.2019 23:15:10

Nejaké ďalšie dojmi prosím vás?
Má niekto ďalší nejaké dojmy a postrehy? Aj zahraničné recenzie nie sú až tak brutálne nadšené z tej hry. Vychádza z nejak trošku chaotický dojem, prípadne dojem: aha prehral som ale neviem, či by som niečo mohol spraviť lepšie,alebo ani neviem kde a kedy to spraviť. Je jasné, že téma je trošku navlečená, čo mi nevadí a páči sa mi spracovanie a české názvy kníh. Len tými mechanikami som si není úplne istý, vyzerá to byť aj dosť o tom aké karty si človek ťahá z vrchu balíčku (náhodné) a pod. Príde mi tam malá kontrola nad hrou a trošku taká nemastná-neslaná. Nechcem zase každú hru kupovať a teda neviem sa absolútne rozhodnúť.

Každopádne ďakujem za odpovede.

26.2.2019 12:15:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Včera vyzkoušeno poprvé s manželkou. Hra je to příjemná a jak bylo zmíněno, něco dopočítat je nemožné, takže skoro dokonce se neví zda vyhraješ či ne. Drobnou nápovědou je jen zaskládané police knihami či podle toho kolik knih máš jako specializaci. Názvy jsou vtipné, ale při hře to tolik nevnímáš, protože hned jak položíš pomocníka, už hledáš kam půjde další. Musí se hlídat spousta věcí jako specializace, upřednostňované díla, či naopak ta která jsou zakázána, abecední pořadí a také stabilitu knihovny. Do toho budovy ve městě, co která dělá a kdy je vhodné je využít. Je toho opravdu hodně, ale i tak je to příjemné, oddechové a dokonce i čas hraní byl cca hodinu za 2 hráče. Manželka chce zahrát znovu, za mě to neurazí, ale ani nenadchne.

26.2.2019 12:26:41

Prvni hra
Dneska jsme dali první pokus ve třech. Ze začátku člověk trošku tápe v efektech budov. Stejně tak první draft knihoven probíhal víc stylem chci hrát za goblina a mumii než rozmýšlení nad strategií :) jak jsme ale začli hrát, tak si vše sedlo a odsýpalo. Hra trvala lehce přes hodinku a to jsme si dali nepsané pravidlo, že při vyložení polic majitel přečetl nahlas názvy všech svazků, nasmáli jsme se parádně. Klobouček překladatelům, skvělá práce! Hra je jinak vcelku lehká, ale rozhodně ne pitomá a triviální. Klidně bych si zahrál hned znovu.
___
redaktor Deskofobie

13.4.2019 21:03:19

Dojmy
Jedná se o miloučkou, nikterak složitou hru, která se neustále mění pod rukama (jak nabídky karet, tak dostupné budovy). Mechanismově je to klasický workerplacement, ke kterému je ale navíc připojená tvorba knihovny - a právě ta odlišuje hru od jiných workerplacementů. Líbilo se nám, že je hra rychle připravená i odehraná (ve dvou cca 40 min) a do poslední chvíle nevíte, kdo vlastně vyhraje. Vše se pozná až při závěrečném sčítání. Komponenty jsou kvalitní, ilustrované v pohádkovém stylu a nejvíc cool jsou speciální knihovníci :). Znovuhratelnost zatím vnímáme jako vysokou ať už proto, že budovy přichází pokaždé v jiném pořadí (a při hře ve dvou ani nepřijdou na řadu všechny), nebo proto, že je velké množství individualizovaných knihoven, se kterými hráč může začínat. Jediné, co nám vadilo, bylo přílišné množství textu na deskách budov. Při vyložení nových budov vždy chvíli trvá, než pochopíme, která že budova to vlastně přibyla.. Ale jak už jsem psala, i tak je to dosti rychle odehrané. A ten český překlad - ten je prostě famózní :)! Člověk se u toho vážně pobaví!

26.4.2019 17:30:22

Dojmy po prvním hraní
Ahoj,

dnes jsem se dostal k hraní Ex libris. Zkusil jsem zatím jen hru pro jednoho hráče. Hra v jednom hráči má relativně rychlý spád, ale rozhodně nenudí. V první partii jsem hru sice neporazil, ale bral jsem to jako seznámení s knihou.¨

Rozhodně doporučuji číst si knihy v knihovně, protože u těch názvů se skvěle pobavíte :D

9.3.2020 19:14:16

Vybíráme z Bazaru

Aliens updated edition(nabarveno, magnetizování)
Aliens updated edition(nabarveno, magnetizování)
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas