Everrain, The - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Fantasy, Piráti
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: undefined
Vydavatelé: Grimlord Games
Autoři: Adam Smith
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Kickstarter kampaň

Na KS je spuštěna kampaň ke hře.
Pirátská tematika ve fantasy světě, miniaturky, poměrně neotřelé téma a mechanismy - vylepšování lodě a posádek, prehledávání světa. Cíl - hraní proti prastarému zlu. Hrací doba dle tvůrců 60-240 minut, hra by měla mít 4 akty.
V tuto chvíli otevřeno 12 SG, hra je zcela jistě zafinancovaná.
Pravidla jsou ukázána, autoři mají postupně přidávat gameplay videa k jednotlivým mechanikám.

https://www.kickstarter.com/projects/grimlordgames/the-everrain/description
3.11.2018 20:32:18

Rozšíření k základu + info o gameplay videu a TTS verzi
Do základní verze hry tvůrci přidáno samostatné rozšíření v udávané ceně 30 liber...4 členové posádky, 6 enemáků, 20 karet událostí a 10 herních destiček pro posádku a enemáky. EB byl za 78 liber, teď je pledge za 85. Sice ta cena rozšíření je přestřelená /a tohle je už druhé/, i tak to solidní bonus do základu rozhodně je.

Zjevně jde o pokus zastavit odliv backerů /podobně, jako tu udělali u Solomona/, i když tady to je zejména z důvodu stálého nedodání gameplay videa a prozatím hodně sporadické komunikace tvůrců /údajně z důvodu prací na videu a verzi pro TTS/. Jak jsem pochopil, Grimlordi jsou spíš menší společnost a na tohle se nyní plně soustředí - chyba, že už to neměli na začátku.

Gameplay video je nyní tvůrci slíbeno přidat do konce týdne s tím, že by snad současně či hned následně měla být spuštěna i verze pro Tabletop Simulator. Do konce zbývá ještě 15 dní a zafinancováno je na cca 300%...

8.11.2018 12:47:11

gameplay video
Dnes přidali první gameplay video. Hrozně rád bych to backnul, protože hra vypadá úžasně, jenže komunikace tvůrců je tragická. Doteď nejsou venku pravidla (jen naprosto tragicky vypadající word na úrovni pre-alfa design dokumentu), nikdo neví co je vlastně cílem hry, ale hlavně že je spousta cool miniatur a pracují na další expanzi. Kdyby radši poslali ven rulebook :(

https://www.youtube.com/watch?v=NWtC0ww780Q

12.11.2018 10:30:22

Dansemacabre
Hra je zjevně ve vývoji, i u videa uvádí, že může dojít ke změnám. Ta hra není v nějaké finální nebo předfinální verzi. Z tohohle důvodu jim vytýkat, že verze pravidel nemá grafickou úpravu jako u release verze s tunou grafických blbostí mi přijde dost divné. Ve stávajících pravidlech nemají pravda všechny situace a detaily ještě zahrnuté, ale představa se dá udělat celkem jasně.
Ta komunikace tvůrců je minimalističtější, než u jiných podobných projektů. Jak jsem to pochopil, je to menší firma a nikoli žádný moloch jako CMON, soustředili se (prý) nyní hlavně na gameplay video a měli by následně přidat hru i do Tabletop Simulatoru.
Nezlob se, ale cíl hry je celkem dost jasný, stejně tak jak se má hra hrát - samozřejmě bez detailních pravidel atd. Najít se to dá.
Občas si začínám říkat, jestli je KS stále ještě platforma pro tvorbu nových projektů nebo už místo čistě pro předprodej hotových her či pro reedice stávajících dříve vydaných věcí..

12.11.2018 12:45:23

Fleder
Hra není ve finální nebo předfinální verzi? Tak hlavně že už mají placenou expanzi, ke které pořád úplně nevymysleli pravidla...
Pokud jdu s něčím na kickstarter, tak se alespoň snažím seznámit backery se základy hratelnosti a ne že v půlce kampaně zveřejním nekompletní word dokument s nástřelem pár pravidel plných překlepů a chyb a o týden na to beta verzi combatu. To fakt nevypadá zrovna přesvědčivě, ale hlavně že už mají všechny figurky.

Jde hlavně o to, že v současnosti běží na KS několik dost podobných projektů, mezi kterými Everrain propadne na odliv backerů, pokud do těch 11 dní, kdy ještě kampaň běží, nedodá pořádné gameplay video, celá pravidla, nebo vlastně jakýkoli jiný důkaz hratelnosti - na rozdíl od těch dalších her, které tento problém nemají. Jinak je to bohužel jenom taková nafouklá bublinka bez obsahu a spousta slibů. I když se mrknu na starší hry stejného publishera, měli ten KS zmáknutý lépe. Ale držím palce, třeba se ještě pochlapí (doufám v to, protože minimálně po vizuální stránce a tematikou to vypadá skvěle!)

12.11.2018 13:02:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Dansemacabre
Opět, co jsem zaznamenal v komentech. Tvůrci by měli přidat hru do TTS /a na FB už dávali i nějaké obrázky ze simulátoru/, tak pro tohle už musí mít hru minimálně ve velmi pokročilé fázi. A je fakt, že takhle se dá získat mnohem lepší představa o hraní, než čtením suchého textu. Ohledně boje na moři by měli další video ještě do konce kampaně přidat, potvrdili to před chvílí.
Máš recht v tom, že na start KS kampaně má být minimálně betaverze pravidel + ideálně opět minimálně betaverze gameplay videa. Na tom druhém třeba totálně dojel Tombed, kdy slibovali video s anglickými titulky, slibovali, slibovali..až se jim to zas rozpadlo. Přijde mi, že z nějakého důvodu potřebovali rozjet hru před koncem roku a počítali, že tyhle věci dodají v průběhu a bude to stačit.
Na KS bohužel hodně lidí kouká hlavně na minis, čím víc, tím líp, tady jsou sice taky, ale aspon to není 10 stejných generických od jednoho, aby byla tuna plastu.
Odliv moc lidí snad nehrozí, jednu chvíli to vypadalo na hraně, lidi chtěli práve video a začlo se to lehce propadat, tak přidali herní obsah. Ten projekt je nyní našláplý slušně /nějakých 322%/, konkurence na KS jsou bud menší hry nebo reprinty /Elite/ či pokračování /S and S/, případně věci typu EURO /Barrage/ a hlavně dost kampaní bude za pár dní končit.

12.11.2018 13:30:29

Fleder
Za to první video jsem opravdu rád, ale zase si neodpustím: půlka výkladu není slyšet, děsná kvalita zvuku, hlasy zní jak když to nahrávají ve tři ráno po tom, co se jim to popré povedlo zprovoznit, do toho pomalé ovládání a ještě to vypadá, že ty figurky osádky jsou tam spíš pro parádu, než aby ve hře měly nějaký účel... :( Prostě to působí dojmem hrozného amaterismu.
Z konkurenčních her (za konkurenci beru hry "spousta figurek objevuje nová políčka"): Deep madness, Sword'n'Sorcery, Clausrophobia 1643, Project Elite.

Prachy mám nachystané, jsem připravený to backnout, ale ještě tomu radši dám pár dní čas a uvidím, s čím se vytasí, protože první dojmy z gameplaye jsou spíš zklamání.

12.11.2018 13:45:18

Dansemacabre
Tak není to profi, ale zase, s tím problém nemám. Opět beru, že to je menší firma a ne CMON, i když to může vypadat amatérsky.
Tebou zmíněná konkurence - Project elite - reprint, Sword je de fakto díl č.2, kam se pokouší napasovat příběh ala Gloomhavem se strašně složitými pravidly a výjimkami /takhle mi třeba ve skupině absolutně neuspěl AVP2/, Claustrofobie je obyčejný předprodej...prostě Everrain mám zafixovaný jako právě projekt k dokončení..
Já mám EB, uvidím, jak to bude vypadat na konci, pak se rozhodnu definitivně.
Hlavně si nepamatuju nic jiného, resp. nenapadá mě podobná jiná hra, plus se mi líbí téma. Ad posádky, jak jsem pochopil, měly by lod vylepšovat a hlavně je pak máš mít možnost posílat na mise a plnit s nimi eventy.
Co mne zatím spíš napadlo jako věci k "uvidí se", je znovuhratelnost a hlavně délka tahu jednoho hráče. Pokud by třeba námořní souboj nebo mise měla trvat nějak dlouho a 3 další hráči budou 15 minut stát a čekat, co a jak dopadne...to u mne ve skupině nezabere.

12.11.2018 15:05:31

Fleder
Před chvílí jsem to backnul, takže za mě ta kritika rozhodně není hejt, spíš nejistota a nevyslovený přání, ať to není provar. Jsem backer číslo 4755, ale na KS je backerů 3664 a po zmáčknutí F5 na refresh to číslo dál klesá...
Co mě osobně zajímá nejvíc a podle čeho se rozhodnu, jestli pledge nechám, nebo ne:

1) co je cílem hry? ("porazit prastarého" může znamenat tisíc věcí)
2) jak funguje kooperace? Dle videa nijak a jsme jen 4 lodě na stejné mapě
3) jak má fungovat RPG? (co se stane, když porazím nestvůru?)
4) jakékoli info ke questům, misím a pod. - zatím známe pár mechanik bez obsahového lepidla
5) znovuhratelnost? zatím psali o 4 scénářích, přičemž každý má mít vlastní sadu karet - to je teda zoufale málo, pokud si představím, co "scénář" znamená v jiných hrách.

Každopádně mají na vyladění ještě rok času (předpokládané vydání hry: říjen 2019), jen je fakt škoda že tohle info není už součástí KS.

12.11.2018 15:21:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Dansemacabre
Mám to podobně jako ty. Lidí dneska ubylo skoro 30, zajímavý je, že peníze ale naopak vzrostly. Zjevně odešli lidi, co měli 1 liberní bid a sledovali, co bude.
Ad cíle - moje dojmologie¨

1/ Porazit prastarého - v nějaké spolupráci ho bud vybít ve finálním souboji nebo splnit podmínky, aby "byl zastaven", ale jak píšeš, může to být cokoli. Zrovna tohle jako problém osobně moc nevidím
2/ kooperace - co sem si četl diskusi a FB od začátku, hodně bude nejspíš spočívat v nějakém společném postupu a předávání si věcí/vybavení atd. Lodi se potkají, předají si to či ono. Takže za mne - jedna bude vyzbrojená na boj, druhá se zaměří spíš na průzkum, třetí bude rychlý kurýr atd a hráči společně musí zastavovat toho zlouna a jeho pomocníky. Aspon tak si to představuju...
3/ Klasické RPG to asi nebude, vývoj by měl myslím spočívat ve vylepšování lodí - posádka, vybavení atd. Poražení nestvůry - loot-splnění eventu-zpomalení enemáků/hlavního zlouna. Podle mě kombinace všeho, když tam mají být různé typy pokladů atd...plus se mají hledat nějaké relikty, pomocí kterých se porazí/zastaví/odemkne hlavní zloun. Nemám tedka moc čas hledat, ale mám dojem, že sem to viděl v pravidlech.
4/ myslíš jakože příběh v těch questech, co se objeví po otočení karet eventů? To bude imho jen random quest...
5/ tady mám též trochu obavy, aby to nebylo furt stejný. Podle mne to rozhodně není hra s dlouhým příběhem ala Gloomhaven. A jedna hra se má skládat ze 4 částí, takže replayabilita bude nejspíš..hraní těch samých částí s odlišným průběhem. Zas bych to ale úplně nezatratil, když to nebude long story base ala 7 kontinent nebo Gloomhaven. Ten cíl asi bude pokaždý stejný, zastavit hlavního záporáka..
Jak píšeš, maj rok na to to dotáhnout - a co si budem povídat, málokterá nově vyvíjená hra jde z KS ven přesně v termínu - pokud už to není hotovka a KS je reálně předprodej nebo reedice stávajícího..

12.11.2018 15:44:44

kampan
Hra ma skvelu temu a potencial, ale Grimlord ju zabija nepripravenostou a prakticky nulovou interakciou s backarmi. Pravidla su ako keby robene za jazdy, pretoze ich backari vyzaduju, mechaniky nedotiahnute a niektore ani nedavaju zmysel. Hra ma neustaly odliv backarov. Mozno by stacilo, keby Grimlord odpovedal na komenty, lebo teraz je tam kopa nejasnosti a vela navrhov, co by sa dalo urobit lepsie.
Mam EB, ale ked to takto pojde dalej a nic ma neprescvedci, tak to znizim na $1, nech mam otvorene dvere do PM.

13.11.2018 09:45:56

Fleder
Fakt to tím posledním updatem podělali. Po měsíci škemrání o odhalení mechanik říct "tady si můžete za dvacet dolarů koupit lepší žetony" a ještě úplně kašlat na shitsorm v komentářích... Odliv backerů a propad o celý stretchgoal dolů.

Ta čísla jsou jen součet denní bilance, odešlých backerů je tedy ještě víc a noví to nezvládají vykompenzovat:
https://www.kicktraq.com/projects/grimlordgames/the-everrain/dailybackers.png

Snad se proberou a místo "hele, pytlíčky na žetony za dvacku!" konečně vyjasní alespoň základní mechaniky hry.

13.11.2018 09:47:39

Dansemacabre
Posledním updatem /č.14/ myslíš to video s gameplay z TTS? Mě to nepřijde špatný, kdyby to dělali s prototypem by to asi bylo přehlednější ve smyslu - rychlejší bez pauz způsobených předáváním žetonů na hromádky atd. Ale představa se udělat dá dobře a přes TTS by to neudělali, kdyby neměli systém vymyšlený. Jasně, vše vysvětlené a ukázané není, chybí jim např. ty lodní souboje..tam zas tvrdí, že to ještě ukáží. Ano, chyba, měli tohle doprčic mít vše předem připravené - působí to amatérsky....což je s podivem, když za sebou mají už několik her.
Zas ale chápu, hra je prostě ještě ve vývoji a chtějí prachy na její dokončení, není to předprodejovka od COMONů.

Minimální komunikace tvůrců, bez debat, když to srovnám s jinými kampaněmi, kde byl neustále někdo přítomný a i třeba na 100x položené otázky odpovídal znova /kampan na solomona/ nebo dělali lifestreamy s QaA...tady se vzpomenou jednou za den v 9 večer, napíší pár commentů a zase mlčení. Na druhou stranu, tahle kampan je od začátku strašlivě negativní od určitých backerů, začínám to vidět i jinde. Všichni ví vše nejlíp, do všeho kecaj a všechno je na -pííp- a tvůrci nic neudělají dobře.

Drahé žetonky je taky fail, prostě "něco chtěli přidat" jako addon aby se neřeklo, ale ta cena je přestřelená neskutečně. Imho i to rozšíření za 25 liber - Abyssal Tides, absolutně neodpovídá poměr cena vs obsah.. Základ je za mne celkem v pohodě, ale jako all-in fakt nedám :-)

Jinak přidali docela hodně odpovědí do Faq, tam docela dost otázek slušně vysvětlují. U mne to je furt tak 60:40, počkám, jak se to bude dál vyvíjet a dropnout se to dá před koncem.
Čeho se já osobně ve hře trochu bojím je délka tahu jednoho hráče...aby ten nehrál 20 minut a ostatní koukali..

13.11.2018 10:29:51

Rozšíření pravidel
Plus jsem si ještě všiml, jsou celkem podstatně doplněná pravidla, minimálně o soubojový systém.

EDIT: plus tedka přidali další update, kde mluví o kooperaci mezi hráči..

13.11.2018 10:42:45 | Upraveno autorem (porovnej)

další update
S posledním updatem no. 16 už si asi fakt musej dělat srandu... Další "upgrade" za další prachy a ještě nabízí "originální Grimlord dice tower", přitom je to copypaste fotky Crystal dice tower od Blackfire games se změněným logem... To už je čirej amatérismus.

14.11.2018 10:29:07

krysy opouštějí loď
3 dny do konce kampaně a místo pravidel odhalili další expanzi. K tomu pár drobků ohledně gameplaye, ale nic přesvědčivého - počitadlo prastarého funguje podobně jako v Arkhamu a Prastarý má v celé hře jen tři varianty, přičemž když si variantu odehrajete jednou, znáte už řešení karet a další hraní nebude ono. Dám jim ještě zítřek a jestli zas odhalí jen nový placený obsah, tak svůj pledge stahuju.

edit: slibují pravidla, tak kdo ví...

https://www.kickstarter.com/projects/grimlordgames/the-everrain/posts/2348986

21.11.2018 11:26:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Dansemacabre
Já postnu to, co sem ted napsal do deskožrouta, plus sem jim hodil dotaz na FB /KS sekce komentů je ztráta času, tam exhibují a spammují 4 idioti rádoby vtipné věci totálně o h..., škoda, že nejdou mutnout nebo dát do ignoru/.

Zbývá něco lehce přes 50 hodin do konce...a pomalu přemýšlím, že EB dropnu úplně, že to nesnížím ani na 1 GBP pledge s čekáním na PM. Komunikace tvůrců v průběhu kampaně...hodně, hodně minimalistická, proberou se vždy na hodinu v kommentech na KS občas odpoví na FB, trvá jim vypustit obyčejný update po splnění cílů. Několikero slibů, že "dnes bude, či za chvíli bude" a trvalo jim to dalších 24 hodin napsat něco krátkého. Hodně lidí si stěžuje na jejich absolutní ignoraci předchozích backerů v kampani na ETS1.5. Opět, sliby, jak budou odpovídat, pak se na to vyprdnou a nenapíši ani, že není progres, protože.... to lidi pochopí, že ne vše jde po másle. Ale mlčení nic neřeší. Jako beru, že jsou asi malá firma, ale...tak běží jim kampaň, měli by se tomu věnovat. Gameplay video další nedodali, dnes údajně - tj reálně 48 hodin před koncem, mají snad něco dalšího dodat, prý update WIP pravidel. Herní mechaniky také ne moc vysvětlené.

Docela se obávám, že ta hra - nápad, provedení, kvalita komponent, téma super, ale... co mi nesedí - možné zdlouhavé tahy jednotlivých hráčů - hlavně, když dojde k boji jednoho /smrdí mi to WoW/, zatímco ostatní čekají, klidně 10-15 minut, až jeden dohraje, aby mohli provést třeba odpočinek a předat tah dál. Toto nemám potvrzeno, je to trochu můj dojem. Karty eventů - totální random, herní pole - totální random, navíc se v každé ze 4 fází má zmenšovat - v 1. 7. dílků á 6 polí, ve druhém 6 dílů á 6 polí. Trochu podivný je pohyb lodí, není jasné, zda likvidace vyskakujících enemáků krom max. posunu trackeru a případného splnění questu vůbec něco přinese. V téhle souvislosti prezentovaný souboj s nepřátelskými loděmi vypadá také jako prostě zdržovačka a bariéra v dalším postupu.

Včera konečně částečně poodkryli konec hry.

Ta hra se mi tváří, jako něco nového a neotřelého, hodně mechanik a zajímavých nápadů....ale..trochu mi to připomíná vaření pejska s kočičkou s minimální komunikací... Beru, že to je projekt ve vývoji, a ne předprodej, ale zatím tam pořád mám moc otázek bez odpovědí.

Myslím si jen já to samé?

21.11.2018 14:06:41

Tohle půjde mimo mě
Dlouho jsem zvažoval backnutí Everrain, ale obávám se, že od toho nakonec dám ruce pryč. Přijde mi, že je tam až moc nevyjasněných proměnných, které mají potenciál tu hru úplně rozbít. Navíc, když jsem začal pročítat internety, v podstatě všechno, co jsem se dozvěděl, mě od té hry spíš odradilo :/

Škoda, protože už na první pohled mě ta hra zaujala - tématikou i zpracováním.

21.11.2018 14:45:37

pledge manager
Pokud stáhnu pledge a nechám jim jen 1 dolar, budu pak mít možnost případně to znovu objednat přes ten jejich pledge manager, pokud třeba časem dodají použitelná gameplay videa? Moc nerozumím tomu systému..

21.11.2018 15:11:18

Pledgemanager
Jojo, to by mělo fungovat. Akorát si nejsem jistej, jestli se takhle bude dát obnovit EB, to myslím, že nepůjde.
Případně drop a nový backnutí jen s 1 GBP. Tam je pak jen otázka, kdy ho otevřou a hlavně, jak dlouho ten PM bude otevřený. Aby už fakt ta lepší představa o hře byla :-)

21.11.2018 15:22:38 | Upraveno autorem (porovnej)

kampan

Tiez znizim svoj EB na 1 GBP. Ak porovnam, ako je vedena tato kampan s kampanou na novy S&S, ktora bezi subezne, tak toto je na zaplakanie. Grimlord si len potrebuje bezurocne poziciat peniaze od backarov, aby dostali hru do retailu.

21.11.2018 16:11:34

pledge manager
Asi to udělám taky tak. Jen teda kdo ví, jestli pak nákup přes pledge manager bude obsahovat i stretch goaly a jestli to pak nebude o dost dražší.

21.11.2018 16:23:21

Dansemacabre
I kdyby to bylo dražší, můžeš se na to vykašlat a prostě obětovat tu jednu libru. Pořád lepší než jich uvalit skoro sto za zmetek :)

21.11.2018 16:33:58

Pár odpovězených otázek
Třeba tohle někomu pomůže v rozhodování, dal jsem na FB 3 otázky /zjevně lepší kanál, než KS commenty, kde to spammuje stupiditami pár pitomců/ :

1/ Jak dlouho trvá tah jednoho hráče, zejména, pokud se účastní boje a zda je možný v tahu jednoho hráče i další boj
O: That's a really hard question, because it depends on the player, but in testing turn length hasn't been an issue so far due to other players being involved in your turn (as the narrator). We've still got plenty of testing to do though, so if we do find this to be an issue we'll be dividing the turns up in a way that stops players from being locked out of the game for too long (like having all players move, then all players fight, etc)

2/ Má na něco vliv zabití enemáků, lodí, nestvůr atd nebo jsou to jen bariery v postupu
Defeating enemies awards Clue tokens, and once a player has enough of these they can trade them to advance the Player token on the Discovery track. The Discovery track is how players progress through the game, so collecting these tokens is vital.

3/ Mohu opakovaně navštívit nějaké místo /ostrov atd/ v jednom tahu opakovaně, jiným hráčem v dané kapitole /mají být 4/
Once an Island or Shipwreck has been visited, it can't be visited again until there next chapter. This stops players from just spamming the same spot and encourages exploration

Zkusil jsem je ještě doplnit a rozvést, uvidím, co odpoví.
Ještě poznámka, zjevně to je hra ještě v dost podstatné části vývoje. A imho termín dokončení říjen 2019 - nevím nevím, dost ambiciozní.

21.11.2018 17:42:41

Late pledge
Shodou okolností se někdo v diskusi zeptal jak to je s late pledge v případě backnutí za 1 GBP.

Yes, you can pledge £1 now and upgrade during the pledge manager stage and get everything included in the Seafarer pledge plus any add-on you wish to pledge for.

21.11.2018 18:18:01

Zrušené backnutí
Nakonec jsem to zrušil, více otázek než odpovědí, počkám si případně, pokud hra půjde do retailu /pak bude odladěná a bude se vědět, co z ní nakonec vyleze/ nebo na případný bazar.

Zkusil jsem si i dát změnu pledge na jejich 1 libru, ale..to mě nepustilo, takže jsem vypustil i ten PM.
Ušetřené peníze raději investuju do (případného) all inu Tainted Grailu.

22.11.2018 09:27:01

Vybíráme z Bazaru

Marvel champions The Mad Titan's Shadow velke rozs
Marvel champions The Mad Titan's Shadow velke rozs
Akt. cena: 760 Kč
Končí za: 13 dnů

Offcanvas