Etherfields - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Michał Oracz
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Česky

Super zpráva, vydá Albi. Odhad dostupnosti je na Albi Game Day 2021.
31.5.2020 08:40:58

IN

re
Je jenom škoda, že Albi (na rozdíl od jiných jazykových mutací) neoznamuje lokalizaci přímo při kampani. Já vím, že těch pád backerů z Čech prodejní čísla Albi nijak neovlivní, ale tyhle příběhové hry bych si o dost raději vychutnal v češtině (kdyby tak byl k dispozici alespoň nějaký upgrade pack...).
----------------------
Majitel liščí krabice

31.5.2020 09:24:05

In

No, je to pravda. Na druhou stranu v dnešní době vychází prakticky vše zajímavé v češtině. Zvlášť od awakenů vyšlo snad vše. Podle mě, je KS pro lidi co chtějí mít ty exklusivitky a taky to mít doma dřív...

31.5.2020 09:54:33

Jj IN

Taky me to mrzi. Jsem all-in v TG a v Etherfields. Ted resim co s Nemesis - Lockdown.

Kazdopadne ale velky dik Albi a dalsim za to co delaji a ze do toho jdou.

31.5.2020 10:54:08

Vyčkáváni

Tak dlouho jsem vyčkával s Late Pledgem, až mi to uteklo - teď mě to mrzí o něco míň. Jen jsem zvedavej, co vše k tomu Albi doveze

31.5.2020 12:36:02

Neskore oznamenie

Bud Albi nemalo zatial dohodnutu lokalizaciu alebo ich nezaujimaju backeri KS edicii. Za seba som dost sklamany z toho, ze Albi oznamilo cesku verziu par dni po uzavreti KS pledge managera pre Etherfields. Ak by som vedel o ceskej verzii skor, idem do nej a ani bonusovy KS obsah by ma nepresvedcil ist do KS edicie. Skoda.

31.5.2020 21:01:36

@Ryko
To je bohuzel hlas trhu. Jak rikali na Albi day, hry se musi tocit. Navic, jen zaklad Etherfields mel tusim 5 dalsich rozsireni. Jestli budes chtit zaklad cesky, tak ten anglicky snadno prodas a koupis si ho...

31.5.2020 22:19:43

Neskore oznamenie
Albi to malo zrejme naplánované na albi game day, resp. Albi update. O Tom tá akcia je. O oznamovaní noviniek. Toš riziko kikstartru.

31.5.2020 22:20:04

Pravidla
Pro nedočkavé budu v tomto týdnu nahrávat na ZH překlad beta verze pravidel - text se základní grafikou. Jen musím ještě udělat korekci.
--------------------------------------------------
No Game - No Life

10.8.2020 10:24:27

No ja jsem zvedavy
pro Albi se jedna docela o riskatni zalezitost, protoze to muze dopadnout jako s Lords of Hellas. Ty zmeny v pravidlech na posledni chvili tomu dost napovidaji - ze maji nedodelanou hru. Kazdopadne, pockam si, jak se vyvine cela situace a na ohlas na pravidla, a pak bych sel az do ceske verze, za predpokladu, ze budou slibene pribehove expanze.

10.8.2020 12:39:39

Co bude v CZ verzi

Zvažuji koupi hry a láká mne KS verze. Problém je ale angličtina. Mohl by prosím někdo z Albi prozradit, co vše z KS bude obsahovat česká verze? Myšleno z core setu, ze SG, případně se kterými rozšířeními se počítá? Raději bych počkal na CZ verzi, ale bojím se, aby nebyla příliš okleštěná... děkuji moc.

J

9.11.2020 21:52:20

CZ
KS jsem bojkotoval....tahle hra už s tou EN co do množství textu zachází zase ještě dál a příběh je spletitější a zamotanější a to už se mi v EN nechce řešit.

Po shlédnutí videa od Shut Up & Sit Down, kde jsou vidět detaily karet s více textu, než má jedna eurovka dohromady vím, že pokud tuto hru, tak jedině v CZ

10.12.2020 13:14:17

Korenar
Tak ono to hlavne vypada ze ten preklad do anglictiny nebyl uplne idealne reseny.

10.12.2020 13:16:04

...
Ve videu je vidět hodně velká frustrace...neustálé listování v pravidlech a celková nechuť se ke hře vracet stoupá až ji už ani nechceš dohrát :-/

EDIT: Ale je to názor od Shut Up & Sit Down...já hru nehrál

10.12.2020 13:27:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Korenar
Tak prave tohle je fakt dost individuální, mě se nelíbil Tainted Grail a spousta lidí je s tím spokojená, každému vyhovuje něco jiného. Etherfields určitě rád vyzkouším až bude příležitost.

10.12.2020 13:31:38

...
Já na Tainted Grail teprve čekám...ale těším se na něj hodně. Vypozoroval jsme spíše pozitivní reakce. Ty negativní jsou individuální a to je zcela normální. Ale v celkovém hodnocení hra vypadá spíše nadprůměrně a to samé by mohlo platit pro Etherfields.

V CZ si navíc myslím, že by to mohlo být trošku více odladěné, nebo přinejmenším v době naskladnění už budou FAQ.

Asi největší utrpení je pro ty, kteří chtějí hrát super žhavé novinky hned, jak přijdou v době, kdy prostě odpovědi nenajdeš, protože ještě nevznikly ani otázky :D

10.12.2020 13:34:59

SU&SD
Já se zatím prokousávám návodem a fakt je, že to není žádná hitparáda. Zkusím ty věci z BGG co doporučovali.

Ale jinak, když to hrál 10h de facto v kuse, je celkem jasné, že je z toho unavený, on to řešil tak, že začal cheatovat a pak ho to přestalo bavit. Z tohodle pohledu je pro mě celá ta recenze totální fail.

10.12.2020 19:36:17

Miner
To cheatování mě nejprve taky zarazilo, ale ono tam má svou logiku a ten argument jde asi takto - ve hře narazíš na zcela nazáživný momenty, který ti seberou dost času, přitom jsou čistě repetitivní. Tak je začneš přeskakovat, a když pak narážíš na další neodladěný a nezáživný místa, tak máš nutkání to taky přeskakovat. Pak umřeš a zjistíš, že restart po smrti je vyřešen hodně nešťastně (na příběhovou hru, která mechanicky není extra zajímavá) a už jen cheatuješ a cheatuješ. S tím, že ta chyba není úplně na hráči, ale spíš na hře, která má hluchý místa.
---
Time Slug Studio

10.12.2020 19:58:18

@Bedikk
Já to chápu, ale to není omluva. On tam sá říká, že jakmile začal, tak se to celé začalo sypat, začal švindlovat víc a víc až to vlastně nechtěl hrát a omlouvá to tím, že kdyby nezačal švindlovat, tak bych to nehrál dvanáct hodin, ale jen těch deset, tj. do chvíle než začal švindlovat. Jak pak tu hru chce hodnotit?

Já nemám problém souhlasit s tím, že po X hodinách hraní přijít o progres je nešťastné a mělo to být řešeno jinak, ale řešení není začít švindlovat, tím to úplně znehodnotit a po dvou dalších hodinách to prohlásit za nehratelné. Jak říkám, za mě naprostý fail ze strany recenzenta.

To je jak kdybych si u detektivky zjistil v půlce kdo je vrah a v recenzi napsal, že od půlky už to nemělo smysl dál číst.

10.12.2020 20:10:23

Shut Up & Sit Down
No ale cheatování je jen jeden z mnoha vytýkaných věcí...samozřejmě ten největší, na základě které se to celé potopilo.

Milion nevyjasněných pravidel, neustálé dohledávání....karta, která má vlastní pravidla a karta, která ruší kartu předchozí a karta, která je v rozporu s oběma předtím a karta, která zase vše mění, že ta první platí atd atd atd atd :D neříkám to doslova, ale spíš takovou humornou formou prostě nespočet minipravidel a pokynů, které musíš dohledávat.

Dále zdá se, nesmyslně orientovaný plán...ano i ne...plán je nesmyslně orientovaný jen v případě, že hraješ solo, takže bych to neviděl tak černě.

No a každopádně jejich recenze jsou hlavně show a komedie.

10.12.2020 20:43:51

SUSD
Ono se zdá, že na pár pravidel prostě zapomněl, k čemuž se v komentářích přiznal. Částečně je to určitě z důvodu špatné organizace pravidel. Z velké části to bude kvůli neintuitovnosti celé hry. Ty materiály na BGG nevysvětlují nic nového, co by člověk v pravidlech nenašel. Jen to zasazují do praktického rámce, který nováček prostě nemá. Hra zavádí mnoho nových věcí, se kterými člověk nemá zkušenost a nedokáže si je tak představit. Trochu mi to připomíná, jak jsem rodiče zkoušel učit Na křídlech. Pro mě zcela intuitivní hra, vysvětlená do 10ti min, pro ně to bylo náročné. AR zjevně dost podceňují externí testování, kde by uchopitelnost pravidel ověřili. Recenze by ale jinak zasloužila podtitul "Etherfields - pohled eurovkáře".
Je zvláštní si také stěžovat, že ve hře o nic moc nejde, jelikož člověk v zásadě na všechno snadno dosáhne. To si vykládám tak, že hra je jednoduchá. A zároveň si stěžuje, že nějaké postihy jsou příliš velké. Hra je tedy příliš těžká?

10.12.2020 23:13:32

SUSD
Souhlasím s Korenarem, že ta recenze je show a komedie, pobavil jsem se u ní, ale moc se s ní prozatím neztotožňuju.

Pravidla nejsou nejlíp napsaná a občas je něco matoucí, ale zas taková katastrofa to není a samotné hraní mi pak přišlo už docela intuitivní a kde tu se něco dohledalo. Spíš nás rozčiloval ten první scénář, který jen vysvětluje pravidla, znova. Škoda jen, že se nedal přeskočit. Co se týče těch mini-pravidel, tak ty mi tam zatím nevadí. Když se kouknu na jiné hry jako Arkham horror, Mage knight, KDM, Gloomhaven, tak mi to přijde v normě, ale uvidíme časem.

Dále bych hru určitě nechtěl hrát v sólu, z recenze jsem měl pocit, že se pak vytrácí ten správný kooperační pocit. My to hrajeme ve 3 a asi bych se nebál hry ve 4. V recenzi se vzpomínala flustrace z toho, že nemám správné karty. Ve více hráčích tohle do značné míry odpadá, protože můžu říct spoluhráči, ať se postará o tu zelenou kartu a já si zatím vyložím progres kartu, a nebo "Já svítím a ty střílíš".

No a to podvádění. Pro mně je to jako když jsem si dal do PC hry cheaty a šel s nesmrtelností střílet Němčouri, fakt sranda :D.
A docela mně pobavil srovnáním s Gloomhavnem, vždyť ta hra má ty samé neduhy: repetetivnost a nutnost opakování scénáře (Jednou jsme scénář v GH opakovali 4-krát, jak já tu hru nenáviděl).

11.12.2020 00:58:38

Dotaz na #Albi…. nějaké aktuální informace k datu vydání?

Díky za info :)

--------------------------------------------------
Lazy - Cat - BG
No Game - No Life

20.5.2021 18:46:12 | Upraveno autorem (porovnej)

@speett Albi má na e-shopu datum 29.10., co je ale trochu matoucí, že Etherfields vůbec nemá v aktualizovaném edičním plánu. Možná nám to dokáže objasnit @Dejf ?

(aby bylo zmatení ještě větší, planeta má Etherfields česky v předprodeji s dostupností k 10. prosinci)

20.5.2021 19:33:32 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jurri Ahoj, jestli to není v edičáku, tak to je chyba, má to tam být. Nicméně nejblíž je asi Planeta, v tuhle chvíli vůbec nejsem schopnej říct, jestli to stíháme letos.

David Rozsíval,
Albi Česká republika a.s.

22.5.2021 22:03:43

Tak jsem se podíval na e-shop albi a aktuálně u Etherfields svítí dostupnost 29. března 2023

7.12.2021 14:12:51

Vybíráme z Bazaru

Hadrianův Val CZ
Hadrianův Val CZ
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 23 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas