Eldritch Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Corey Konieczka
Nikki Valens
Richard Launius
Rok vydání: 2013
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Masks of Nyarlathotep

Jestli jste ještě nekoukali, FFG oznámilo nové velké rozšíření pro EH. Evidentně bude dost jiné, než jsme byli zvyklí.

Zatím první info: https://www.fantasyflightgames.com/en/news/2017/10/6/masks-of-nyarlathotep/

Pravděpodobně nebude obsahovat malou herní desku, ale místo toho se dočkáme kampaňového módu, na kterém mají spolupracovat i lidé z Chaosium. Právě jejich RPG hrou je rozšíření inspirováno.

Druhou oznámenou novinkou jsou osobní příběhy, kdy každý vyšetřovatel získá navíc kartičku s vlastním úkolem, který mu po splnění garantuje určité výhody. Pokud ho však nesplní do určité doby, přinese naopak nějaké nepříjemnosti. To vypadá, že by mohlo lehce prohloubit narativ a proměnit každou hru v závislosti na vybraných postavách.

Na BGG se začalo spekulovat, zda nepůjde o poslední rozšíření, protože zároveň rozšiřuje předchozí rozšíření. Ale tomu bych zatím velkou váhu nepřikládal.
10.10.2017 08:49:45

kampaň
Viděl jsem, na ten kampaňový mód jsem hodně zvědavej. A i když Eldritch miluju (mám ho kompletní se spoustou blbostí jako dřevěný krabice, obaly atd.), už by mi ani nevadilo, kdyby to rozšíření bylo poslední. Repetitivnost se ani po X letech pravidelnýho hraní zatím nekonala...

10.10.2017 10:07:56

Bedikk
Tak osobni příběhy byly fajn i v Arkhamu,za ty jsem rád,na kampaň jsem zvědavý. Jinak budou úplně noví vyšetřovatelé, kteří doteď nikde nebyli a pravděpodobně je doplní čtveřici nových vyšetřovatelů co použili poprvé teď v Mansions.
Jinak by měla být i nová věc -resources, jeden nový vyšetřovatel je umí získávat. Uvidíme jak budou fungovat.

10.10.2017 10:36:30

Kampan
Jsem na to hodne zvedava, hlavne na tu kampan. Podle velikosti krabice by to mohlo byt naslapnute obsahem ;-)

Osobni pribehy predpokladam bude neco podobneho jako v Ah, takze za me urcite prijemne oziveni a palec nahoru.

A jestli bude toto rozsireni posledni - na jednu stranu asi jelikoz mam take vsechna rozsireni, tak by to az tolik nevadilo, na druhou stranu urcite (krom zasahu do penezenky) uvitam i dalsi rozsireni, zvlast kdyz by zas prislo s nejakym novym konceptem (ale dalsi herni desku uz asi ne - leda desku, ktera by predstavovala samotny Arkham :-) S kamaradem jsme zvazovali, ze jakmile budem v lokaci Arkhamu, vytahnem primo deskovku Arkham a dame partii Ah a pak se vratime do Eh ... ale to by bylo na to vzit si dovcu :-D

Na BGG zminuji i ukonceni Eh v souvislosti s Ah 3.edici ... tezko rict ... nicmene podle me je pro FFG cokoliv spojene s Ah zlaty dul, takze to jen tak ne(o)pusti ... uvidime
Nehlede na to, ze i AhLCG byla (podle me) trefa do cerneho, peckoidni vecicka (a pekny zrout penez)!

10.10.2017 11:47:40

Rozšíření
Froggery: Jo, dovedu si představit, že vezmou nějaký věci z AH LCG. Třeba ta kampaň by mohla být parádní... v LCG podobě se jim nesmírně povedla. Druhou věcí je, že ten příběh na mapě světa asi nemůže být tak intenzivní... resp. s každou kapitolou tak unikátní,

olie21: Kombinace AH a EH zní děsivě :D. AH 3. edice by mě vlastně nepřekvapila... ale mám pocit, že Eldritch není úplně vyčerpanej (i když vlastně dochází prastaří i vyšetřovatelé) - především z herního hlediska jde o výraznou evoluci Arkhamu. Dovedli by teď udělat zase podobný skok kupředu? Těžko říct.

10.10.2017 12:30:28

Arkham Nights
Někdo na Arkham Nights pořídil pár fotek nových Prastarých a vyšetřovatelů.

http://s95.photobucket.com/user/WarpedLord/library/Masks%20of%20Nyarlathotep

15.10.2017 22:24:14

Bedikk
A už víme i víc o resources, asi není problém to zavést do hraní už teď, stačí si jen najít nějaké žetony. Předpokládám že budou omezené na dva stejně jako focus.
Of note, the new expansion adds a new action "Gain Resource" which can be done on any space to gain a resource token. That resource token can then either be spent during a Rest action to gain 1 additional health and 1 additional sanity or can be spent during an Acquire Assets action to give a free success.

15.10.2017 23:05:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Froggery
Minimálně by šel vzít resource z Arkham LCG :)

P.S. Tohohle se ale docela bojím, přijde mi to dost silné. Hlavně kvůli nákupu předmětů. Zároveň noví vyšetřovatelé jsou dost dobří.

15.10.2017 23:34:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Bedikk
Tak je to akce, která nepřinese okamžitý výsledek a její využití je třeba na rozdíl od focusu vázané jen na dvě jiné akce, ke kterým se nemusíš zas tak hned dostat. A asi chtěli abys měl nějakou další možnost, pokud jsi zasekaný někde mimo město na poli s nestvůrou, kdy občas nemůžeš udělat nic jiného než si vzít focus a druhá akce propadne. Ale jo asi to o něco ulehčí, ale nemyslím si, že by to bylo zas až tak hrozné, u Yiga nebo Cthulhu se tomu bránit nebudu :)

15.10.2017 23:51:26

Nové info
https://www.fantasyflightgames.com/en/news/2018/1/23/beat-back-the-crawling-chaos/
---
Autor hry Velryby ničí svět

23.1.2018 19:20:28

Kampaň
https://www.fantasyflightgames.com/en/news/2018/2/6/an-onslaught-of-abomination/

Konečně vypustili nějaké info ke kampani a moc moudrý z toho nejsem. Zdá se, že kampaň funguje následovně: Vyberete si 6 Prastarých, ke každému si vezmete prelude kartu/y a vaším cílem je vyhrát 6 her v řadě. Když jednu z nich prohrajete, kampaň končí. Na každou hru jsou 2 prelude karty (jedna pro aktivního Prastarého a druhá pro následujícího). V kampani se také počítá s využitím osobních příběhů a některé efekty budou trvalé (zničená města). Využívat se budou prelude karty z předchozích rozšíření (a asi bude řada nových).

Vážně by mě zajímalo, co v té velké krabici nakonec bude, zatím to obsahově vypadá hodně slabě... a klidně by se to vešlo do malé krabice. Snad nás ještě něčím překvapí.
---
Autor hry Velryby ničí svět

8.2.2018 10:09:10

kampaň
jako taky jsem s toho zmaten, uvidíme až bude více info

8.2.2018 10:17:47

Bedikk
Jj kampaň docela zklamala, čekal jsem něco zajímavějšího, nevidím moc důvod se do ní pouštět. Osobní příběhy jsem měl rád už v Arkhamu ty vítám, jinak krom těch pár věcí a karet týkajících se Prastarých očekávám doplnění většiny talentů na 4 verze, a úkolů na 6 verzí a nějaké větší doplnění ostatních balíčků střetnutí. Prostě spíš rozšíření pro lidi, kteří mají už vše ostatní, pochybuju, že by to bylo zajímavé pro někoho kdo má základ a jedno dvě rozšíření.

8.2.2018 10:18:48

Pravidla
Pravidla tady
https://images-cdn.fantasyflightgames.com/filer_public/43/47/4347db33-4b2d-45a7-bdee-7eb0b6230e4d/eh09_rulebook.pdf
Kampaň opravdu o ničem. Ale aspoň konečně máme pravidla pro používání zdrojů, takže není problém použít proxy žetony a začít používat i bez tohohle rozšíření.

16.2.2018 12:34:02

pravidla
Takže ušetřené peníze. Čekal jsem od toho více.

16.2.2018 13:34:05

Zklamání
To je vážně velké zklamání. Nemůžu uvěřit, že toto má být velké rozšíření. To vážně měli nacpat do malé krabice. Ospravedlnit to mohla slušná... a skutečná kampaň. Ta současná působí jako neoficiální mód.
---
Autor hry Velryby ničí svět

16.2.2018 22:58:29

Pravidla
Po zběžném přečtení pravidel - jsou pro mě největším přínosem tohoto rozšíření jednoznačně žetony zdrojů, na osobní příběhy jsem zvědavý, ale co mi nejvíc vrtá hlavou jsou ty tři žetony bran. Docela by mě zajímalo k jakým lokacím se budou vztahovat? Vzhledem k tomu že v Masks of Nyarlathotep žádná mapa nebude (v pravidlech jsem o ní zmínku nenašel) tak předpokládám že budou pro základní hru. V pravidlech jsem našel jen že se mají zamíchat do balíčku bran a pak je tam ještě jakási zmínka o Great Gate. To se ale asi týká jen kampaně a pokud Nyarlathotep uspěje a otevře Great Gate - tak bych řekl, že bude konec hry?? Víte o těchto 3 branách někdo něco bližšího?

17.2.2018 14:35:26

CyberAlex
Jedna je pro pole 3 (R'lyeh), další pole 9 a třetí bude taky nějak takhle na číslované políčko.

17.2.2018 14:46:55

Froggery
Dík za objasnění. Říkal jsem si, že v podstatě jediné místo je na číslovaných polích, ale to mi nedávalo moc smysl. Proč přidat 3 brány na číslovaná pole? No každopádně je to tak a uvidíme jaký vliv to bude mít na hru.

17.2.2018 15:11:26

Číslovaná pole
Podle mě je dobře, že i "výplňová místa" dostávají nějakou tvář. I takhle je důvod tam chodit, ale teď bude ještě větší (nebude, protože si tohle rozšíření nekoupím :D). Třetí brána je Hyperborea (13).

P.S. Zdroje jsou vážně dobré. Dokonce používají stejnou ikonografii jako v Arkham Horror LCG. Mám chuť si žeton z AH na hraní Eldritche vyndat a tuto akci do hry přidat.
---
Autor hry Velryby ničí svět

17.2.2018 23:24:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Takové lehčí rozšíření
Dnes mi dorazilo předobjednané rozšíření Masks of Nyarlathotep. První co mi blesklo hlavou když jsem vzal krabici do ruky bylo: "Ta krabice je nějaká lehká." Když jsem ji pak otevřel přišla mi i taková dost prázdná. Jedno plato žetonů. (Navíc polovina žetonů nestvůr již byla v dřívějších rozšířeních). Brány (2 červené a 1 modrá) pro pole 3,8 a 13 (námořní lokace). A hlavně bedničky na které jsem se těšil :)

Jednoznačně hlavní náplní tohoto rozšíření jsou, ale karty. Karet jsou tři velké balíky. Obzvlášť malých karet je hodně velký pakl.
Při porovnání s rozšířením Cities in Ruin (které mi dorazilo společně s tímto) jsou oba balíky velkých karet o 1/3 vyšší a balík malých karet je velký jako 2 celé a 1/3 balíku z Cities in Ruin. Takže je mi jasné, že tohle nemohli v žádném případě nacpat do malé krabice. Velká krabice je tedy pochopitelná jen možná mohli trochu uzpůsobit cenu obsahu. Protože se nemohu zbavit dojmu, že je to takové tříčtvrteční rozšíření za cenu velkého.

Každopádně nákupu nelituju a časem se uvidí jaký přínos pro hru to bude mít.

26.2.2018 16:40:40

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač Starý Svět - MOUNTED EREDIN
Zaklínač Starý Svět - MOUNTED EREDIN
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas