Dva bratři - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 2
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: strategická, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Ivan "Eklp" Dostál
Olda Rejl
Ondra Cigánek
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Tak dej cihlu k cihle, těsto do díže…

Autor: Karotkaa | 4.3.2023 | 6

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Vlci nezabíjejí vlky. Zmije nenapadne zmiji. Pouze v pestrém společenství lidí si musí dát pozor bratr na bratra.

– Dean Ray Koontz

Hra Dva bratři je určena pro dva hráče, kteří se vžijí do rolí dvou bratrů narozených ve stejný okamžik. Budou spolu soupeřit o moc nad královstvím svého otce. Ten, který se ukáže jako lepší panovník, získá vše. Hurá do akce a jde se na stavbu katedrál, hostinců, věží a dalších užitečných budov.

Hru má na svědomí trojice českých autorů Ivan „Eklp“ Dostál, Olda Rejl a Ondra Cigánek. Hru vydali pod křídly vydavatelství Albi.

 

Privátní: cover.jpg
Víko krabice

 

Stříbrná Skalice jako vyšitá – obsah balení

Ve hře naleznete 54 destiček budov, 11 žetonů pro sólovou hru, žetony jednotek/erbů a jeden velký královský erb. Dále pak pravidla a bodovací blok.

 

Privátní: komponenty1.jpg
Komponenty

 

Herní materiál je velice dobré kvality, kdy byla zvolena optimální tloušťka kartonu. Grafické zpracování destiček budov je velice krásné a jednoduché. Ikonografie má své místo, nijak neruší a vše je krásně přehledné. Symboly bodování na jednotlivých dílcích jsou vysvětleny v pravidlech a po první hře vám již budou všechny jasné.

 

Privátní: dilky.jpg
Ukázka dílků

 

Jedinou drobnou výtku bych měl k barevnému schématu zvolenému u erbů jednotlivých hráčů. Varianta modro-bílá a bílo-modrá není zrovna ideální. Tady se hodila rada, že si má hráč natočit erb směrem k sobě na herní ploše a tím se jednoduše rozliší, komu který patří.

 

A teď to všechny zamícháme – příprava hry

Destičky budov ve hře jsou rozděleny do šesti skupin, oddělených značkou na dílku. V každé hře si vyberete 3 z nich. Odpovídající destičky smícháte dohromady.

 

Privátní: znaky.jpg
Ukázka variant znaků na deskách

 

Poté horní destičku vyložíte lícem dolů doprostřed stolu jako startovní dílek společného města (herní plochy). Dále vyložíte šest dílků do kruhu lícem vzhůru a na sedmou pozici umístíte královský erb. Doprostřed umístíte po dvou erbech každého hráče a třetí erb každého hráče umístíte na startovní dílek.

 

Privátní: priprava.jpg
Připravená hra

 

Jen tak málo akcí? – průběh hry

Hráči se střídají ve svých tazích, kdy každý hráč, který je na řadě má k dispozici jednu povinnou akci a dvě volitelné.

Dobrání dílku (povinná akce):

Hráč si vezme jeden dílek z rondelu ve směru hodinových ručiček od královského erbu. Může si vzít dílek ve vzdálenosti maximálně „1 + počet jeho erbů uprostřed rondelu“. Tuto akci může hráč provést kdykoliv během svého tahu, jedinou podmínkou je, že ji vykonat musí.

Královský erb se posune na místo odebraného dílku a na původní pozici erbu se doplní nový dílek z vrchu dobírací hromádky.

Vyložení destičky budovy (volitelná akce):

Hráč může tuto akci vykonat, kolikrát chce, pokud splní podmínku na umístění dílku a má dostatek surovin. Dílek musí být umístěn na volné pole, které sousedí ortogonálně nebo diagonálně s některým z erbů daného hráče ve městě. Budovu natočí tak, aby spodek směřoval k němu; cesty ani jiné části dílku nemusí nijak navazovat na dříve umístěné dílky.

Druhou podmínkou je dostatečné množství surovin. Ty se nijak nespotřebovávají. Nutné je jen vlastnit/mít přístup k dostatečnému množství a odpovídajícím druhům. Hráč má k dispozici suroviny z dílků ve městě, na kterých má své erby (jednotky), z produkčních budov a suroviny z rondelu, na které „dosáhne“. Dosah se počítá stejně jako u dosahu budov, neboli je roven „1 + počet jeho erbů uprostřed rondelu“. Suroviny odpovídají barvě pozadí dílků (žluté dílky produkují obilí, šedé kamení a zelené dřevo).

Pohyb jednotkami (erby):

Každá jednotka se může jednou za tah hráče pohnout. Pohnout se může v rámci města (erb s korunkou pak pouze v rámci města), a to o jedno pole v jakémkoliv směru. Pole však nesmí být obsazeno soupeřovým erbem (jednotkou). Další možnost je pohnout se z prostoru rondelu do města nebo naopak. V případě přesunu do města musí být erb (jednotka) umístěn na pole sousedící s jinou jednotkou ve městě – může to být jak ortogonálně, tak diagonálně sousedící pole.


Konec hry

Poslední kolo hry nastává, když se do nabídky doplní poslední dílek z dobírací hromádky. Každý hráč má poté ještě poslední tah. Budovy se již nijak nedoplňují.

Hráči si poté spočítají body za své budovy a za cesty. Budovy, na nichž se nachází hráčův erb (jednotka), přinášejí dvojnásobek bodů.

Privátní: hra v prubehu.jpg
Průběh hry

 

Vysoká škola stavební – atmosféra

Hra Dva bratři je strategická dvojkovka s tématem středověku, ve které pokládáte dílky na hrací plochu, a tvoříte tím město, kterému nakonec budete vy nebo váš soupeř vládnout.

Základní mechanismy jsou zběhlým hráčům známé z jiných her. Přehnané kombinace mechanik mohou vést ke špatnému výsledku. Zde se podařilo vše náramně skloubit a nabídnout hráčům zajímavé propojení mechanik. Máte zde rondel s nabídkou dílků ke stavbě, kde každý hráč pracuje se svým dosahem. Ten má vliv nejen na to, jaký dílek z nabídky si můžete vzít, ale zároveň jaké suroviny máte pro stavbu k dispozici navíc k těm z města. Samotný dílek si z nabídky vzít musíte, ale je čistě na vás, zdali tak učiníte na začátku svého tahu nebo kdykoliv v jeho průběhu. Toto jednoduché pravidlo nabízí nepřeberné množství kombinací, které mohou v tazích nastat. Vezmete si dílek hned, abyste měli dostupné suroviny nacházející se v nabídce za ním? Nebo se vám hodí více aktuálně dostupné suroviny a dílek si vezmete později a třeba ho budete moci hned postavit?

K tomu si přidejte rozmístění svých jednotek na hrací ploše (dílky tvořící město), které vám přinášejí další suroviny, určují, kde můžete stavět (můžete stavět jen v jejich dosahu) a zároveň čím více jich máte ve městě, tím menší dosah budete mít pro volbu dílku z nabídky.

Všechny tyto mechanismy do sebe krásně zapadají a dělají ze hry velice zajímavou záležitost, kterou si užijete s kýmkoliv. Drobný problém může být s nadšenci do kombinatoriky, kteří se mohou na několik minut zaseknout a promýšlet co nejlepší tah. Šachoidní partie pak ztrácí na půvabu, pokud nejsou oba hráči stejného ražení. 

V krabici naleznete několik sad dílků, z nichž použijete vždy jen tři. To nabízí velkou variabilitu při hraní. Každá sada je zaměřená trochu jinak a je jen na vás, jakou variantu hry zvolíte. Pro první hru hra doporučuje tři sady, které jsou velmi dobře vybrány a zasvětí vás do základů hry a jejího bodování. V dalších sadách jsou některé budovy trochu komplexnější a bez dostatečné obeznámenosti se základními principy by mohla být hra lehce zmatená.

Každá herní partie je velice rychle zahraná a není problém ji otočit několikrát za večer. Drobným zdržením je bodování na konci hry, které zabere trochu více času. My jsme vždy spočítali nejdříve body za budovy jednoho hráče, pak druhého hráče a nakonec jsme se vrhli do počítání bodů za cesty. To je asi nejkomplikovanější část hry, zvláště pokud mají na dané cestě budovy oba hráči.

 

Hodnocení

Plusy: 

  • Grafické zpracování dílků
  • Variabilita
  • Jednoduchá pravidla
  • Herní doba

Minusy:

  • Grafické zpracování erbů – zpočátku problém s rozlišením toho, komu který patří
  • Hraní s nadšenci do kombinatoriky – delší čekání na vlastní tah
  • Počítání bodů na konci hry – trochu delší záležitost


Shrnutí

Dva bratři jsou velice zajímavou malou hrou s jednoduchými pravidly, která je přesto velmi komplexní a zaujme svou variabilitou. Herní mechanismy jsou zde velice dobře propojené a poškádlí vaše strategické myšlení dost na to, aby vše rychle plynulo, ale zároveň jste se nenudili. Vždy máte co vymýšlet a tahy nejsou jednoznačně dané.

Dva bratři mne velmi mile překvapili. Hru můžu vřele doporučit a rozhodně zůstane v mé sbírce.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěkná jednoduchá recenze. Která pěkně představuje hru. 
chybí mi trochu zmínka o solohraní. 
Sólo je velice jednoduché a povedené, má variabilní obtížnost a ui -Jindřich není lehce předvidatelný. Za mě solo je jedno z nejlepších co znám. 

5.3.2023 08:56:45

@5forPeanut Diky. Mam tez radeji kratsi vecne recenze nes slohova cviceni. Osobne preskakuji u recenzi rovnou k hodnoceni. 

Solo je hezke, ale tuhle hru podle mne v solu nechces hrat 😄 Trochu ho kazi pocitani na konci.

5.3.2023 16:44:32

Vybíráme z Bazaru

Lunar rush deluxe KS
Lunar rush deluxe KS
Akt. cena: 1800 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas